Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Η Πολεμική Αεροπορία για δυο κορίτσια και δυο πιλότους

Την Πέμπτη 18 Μαϊου 2000, στις 10:35 το πρωί, ένα F4E της Πολεμικής μας Αεροπορίας που είχε απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή, στην Αντίκυρα Βοιωτίας.

Το μοιραίο Phantom κυριολεκτικά διαλύεται και ένα φλεγόμενο τμήμα του κατακαίει την οικία (φωτό) του Μπάμπη Κόλλια, όπου βρίσκονταν η Ιωάννα - Ειρήνη Κόλλια, 19 ετών και η Αργυρώ (Ηρώ) Παπαχαραλάμπους, 17 ετών, που είχαν για τραγική τους τύχη παραμείνει στο σπίτι για να διαβάσουν εν όψει των εξετάσεων του σχολείου.

Τα δύο νεαρά κορίτσια χάθηκαν άδικα όπως και οι δύο πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους F4E, ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, 31 ετών, κυβερνήτης και ο Πολύκαρπος Μουχτούρης, 29 ετών, συγκυβερνήτης, οι οποίοι βρέθηκαν επίσης νεκροί στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το τραγικό γεγονός είχε συνταράξει την Ελλάδα ολόκληρη και φυσικά την τοπική κοινωνία όπου κανείς δεν έχει λησμονήσει το πλήγμα που εξ ουρανού δέχτηκε η Αντίκυρα και τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους.
Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το θλιβερό περιστατικό δεν λησμόνησε ούτε η Πολεμική Αεροπορία, όπως είχε από τότε υποσχεθεί ο πρώην υπουργός Αμυνας κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και πέραν της υλικής αρωγής που παρασχέθηκε εκείνη την εποχή στις οικογένειες των θυμάτων.

Ετσι στις 13 Δεκεμβρίου 2008 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους 4 νεκρούς του τραγικού εκείνου δυστυχήματος στον χώρο της συντριβής του Phantom. Εχει προσκληθεί να παραστεί ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αλλά σίγουρα παρόντες θα έιναι ο μητροπολίτης Φωκίδος Αθηναγόρας (όπου υπάγεται εκκλησιαστικά η Αντίκυρα) και ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος. Ασφαλώς παρών θα είναι ο αρχηγός ΓΕΑ Ιωάννης Γιάγκος (φωτό) συνοδευόμνεος από τιμητικό άγημα της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας, οι βουλευτές του νομού ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και πολιτική εκπροσώπηση της Πολιτείας.
Η ευρύτερη περιοχή στην οποία συνέβη το δυστύχημα έχει απαλλοτριωθεί από την Πολεμική Αεροπορία και ανήκει πλέον στη Βάση Καυσίμων Αντικύρας. Επιπλέον η Πολεμική Αεροπορία έχει φροντίσει να απαλύνει στο μέτρο του δυνατού τον πόνο των οικογενειών των δύο κοριτσιών, που το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο νωρίς,τόσο άδοξα, τόσο ξαφνικά και τόσο άδικα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν το ιώτα μεταβάλλεται σε έψιλον
Το σιτάρι γίνεται αστέρι με διαφορετική σειρά

Το σταχοχώραφο. Τότε μοιάζει ουρανός ολοστόλιστος.

Το αλεύρι. Γαλαξίας αρχέγονος λευκός πληβείος.

Το ψωμί. Πλανήτης λαμπερός ζωής οικία.
Το γλυκό. Κόρη που έβγαινε μόνο τις νύχτες.

Μόνο με τη μεταβολή του ιώτα σ’έψιλον.
Και γράμματα ν’ αλλάζουν κάπως θέση.

Αλλά εκείνο το χρυσό δεν ξεπερνιέται
Του σιταριού και του αστεριού το είδος.

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα κάτι να γράψω κι εγώ αλλά δε θέλω να χαλάσω αυτό το συγκινητικό του παουντ. ένας στίχος μόνο του καβάφη όμως δεν πειράζει." άσπρα λουλούδια κι ωραία , ως ταίριαζαν πολύ".

Ανώνυμος είπε...

"Ανθός της λεμονιάς βαθύ γαρίφαλο
Λουλούδια του άλλου κόσμου που τα πήρε ο άνεμος
Και τώρα ασπρίζουνε μες στο σκοτάδι".

Unknown είπε...

Είσαι ο ήρωας μου, πάντα θα σε αγαπώ και θα σε σκέφτομαι ξάδερφε... Μελιος