Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γοήτευσε το κοινό ο καθηγητής Παπαγεωργίου-Βενετάς στην εσπερίδα για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς

Μάγεψε το πολυπληθές κοινό που προσήλθε το βράδυ της Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας για να παρακολουθήσει την εσπερίδα με θέμα το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς ο καθηγητής και δημιουργός του Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς. Ο εκ των σημαντικότερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων καθηγητής Παπαγεωργίου-Βενετάς διηγήθηκε με απολαυστικό τρόπο ολόκληρη την ιστορία της κατασκευής του ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς, με το πρόγραμμα του ΕΟΤ, με το σκεπτικό πίσω από τη μορφή του περίφημου αναψυκτηρίου αλλά και τις παρεμβάσεις που από τότε έγιναν στο κτήριο.
Για την σημερινή οικτρή εμφάνιση του κατεστραμμένου ΞΕΝΙΑ ο κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς τόνισε ότι με το ρεαλισμό της ηλικίας και της εμπειρίας θεωρεί την κατάσταση αρκετά καλύτερη από το αναμενόμενο καθώς δεν έχουν καταστραφεί ούτε οι τοίχοι ούτε οι αιωνόβιοι πλάτανοι. Η πρότασή του αφορά στην πλήρη και ακριβή αποκατάσταση του ΞΕΝΙΑ ή άλλως, εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει για ποικίλους λόγους, την πλήρη αποξήλωσή του και την απόδοση του χώρου στη φύση καθώς όπως στοχαστικά είπε "η διατήρηση ενός τοπίου είναι πολλές φορές πιο επιθυμητή από τη διατήρηση ενός κτήριου".
Στη βάση της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει η χώρα ο κ. Παπαγεωργίου-Βενετάς πρότεινε και μια μεταβατική λύση -σοφή μέσα στην απλότητά της- έως ότου ληφθούν οι αποφάσεις. Κατά τη βαρύνουσα γνώμη του το κτήριο πρέπει να καθαριστεί και να βαφτεί απαλλασσόμενο από τα γκράφιτι και με την προσθήκη μερικών αναρριχητικών φυτών θα μπορούσε να δημιουργήσει μια καλύτερη εντύπωση από τη σημερινή αποκαρδιωτική και θλιβερή εικόνα. Κατά ευτυχή συγκυρία όλα (και τα 50) σχέδια του ΞΕΝΙΑ αποκάλυψε ο κ. Παπαγεωργίου-Βενετάς τα έχει καταθέσει στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη. Ο καθηγητής Παπαγεωργίου-Βενετάς, που προσφυώς χαρακτηρίστηκε από έμπειρο παριστάμενο ως "προσωπικότητα" λάμπρυνε με την παρουσία του την εσπερίδα για το ΞΕΝΙΑ και εντυπωσίασε με την εμβρίθεια, τη σεμνότητα, το χιούμορ και τη μεταδοτικότητά του.
Πριν από τον καθηγητή Παπαγεωργίου-Βενετά ο εκδότης του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ Δημήτρης Λάμπρου στη σύντομη εισαγωγή του υποστήριξε ότι το ΞΕΝΙΑ είναι το σημαντικότερο, το πλέον αξιόλογο κτήριο που έχει οικοδομηθεί στη Λιβαδειά τους τελευταίους αιώνες καθώς συνδυάζει αρμονικά τη λειτουργικότητα, την αισθητική αρτιότητα και οικονομική αποδοτικότητα. Από την πλευρά αυτή, είπε ο εκδότης του περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ, ήταν αναμενόμενο το ΞΕΝΙΑ να εξελιχθεί σε τοπόσημο, σε landmark της Λιβαδειάς και να αποτελεί την εικόνα της πόλης προς τον έξω κόσμο, το σημείο της βοιωτικής πρωτεύουσας που γνωρίζουν και αγαπούν οι χιλιάδες επισκέπτες που δροσίστηκαν στη σκιά των αιωνίων παλατανιών. Τέλος, τόνισε ότι ο αγώνας για την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ θα συνεχιστεί, μετά και το βροντερό παρών των πολιτών της Λιβαδειάς που δίνουν την ισχύ για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, στο άμεσο μέλλον. Ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη ο οποίος επεσήμανε ότι η καταστροφή του ΞΕΝΙΑ επικυρώνει την δραματική υστέρηση της Λιβαδειάς σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας. Ο κ. Αγνιάδης ζήτησε συστράτευση όλων των φορέων και των πολιτών για την αντιστροφή της κατάστασης. Για το ΞΕΝΙΑ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας σημείωσε ότι αποτελεί μέρος της συλλογικής ταυτότητας της Λιβαδειάς και τόπος των πιο όμορφων αναμνήσεων των κατοίκων της. Στη συνέχεια ο κ. Αγνιάδης έκανε μια σύντομη περιήγηση στο παρελθόν της Λιβαδειάς σε σχέση με τον τουρισμό και το ΞΕΝΙΑ. Κατέθεσε μια σειρά προτάσεων του επιχειρηματικού κόσμου (με πιο εντυπωσιακή εκείνη για εισαγωγή μαθήματος πατριδογνωσίας στα σχολεία της περιοχής) για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Λιβαδειάς ως τουριστικού προορισμού και κατέληξε ότι το ΞΕΝΙΑ  δεν είναι μόνο ο τόπος των εφηβικών μας αναμνήσεων αλλά πιθανότατα και το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της βοιωτικής πρωτεύουσας.

Ο αρχιτέκτων Γιώργος Μπενέτος κατέθεσε μια ανθρωποκεντρική, ολοκληρωμένη, επεξεργασμένη και εφικτή πρόταση για την ανάβαθμιση της περιοχής των Πηγών που με τη σειρά της θα σημάνει την αναβάθμιση της Λιβαδειάς από οικονομικής πλευράς και από την άποψη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς ο κ. Μπενέτος τόνισε:
"Η ένταξη του Ξενία στο χώρο μοιάζει να είναι πλήρης. Η οργανική διάρθρωση , ο τρόπος φωτισμού του εσωτερικού χώρου, οι κτισμένοι προσεκτικά τοίχοι του με πέτρα θυμίζουν νησιώτικη ξερολιθιά, δίνοντας ελληνική ταυτότητα στο έργο. Ανατρεπτική κρίνεται και η στέγη του που μοιάζει να ακολουθεί τη συνέχεια του ανάγλυφου του βράχου από πάνω της μέχρι το σημείο της γης.

Το κτίριο συρρικνώνεται οπτικά μοιάζοντας με αρχέγονο καλύβι στην άκρη ενός έρημου τόπου. Το μπαλκόνι πάνω από τον καταρράκτη δείχνει την επιθυμία του δημιουργού του να θέσει τους επισκέπτες του χώρου στην καρδιά του φυσικού περιβάλλοντος όπου και οι ίδιοι θα συμμετέχουν στο ίδιο έργο της φύσης.
Το Ξένια εμπεριέχει όλη τη φρεσκάδα της νιότης και το μεγάλο ταλέντο του δημιουργού του".
Τον καθηγητή Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά βράβευσε ο Γιώργος Κωσταγιάννης, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λεβαδείας. Επίσης περισσότερες από 60 φωτογραφίες του ΞΕΝΙΑ προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με τη συνδρομή των Αρη Ρούσσαρη, Λουκά Λίλιου, Κώστα Στεφάνου και Γιάννη Λάμπρου. Στην τεχνική επιμ'ελεια της βραδιάς οι πολύπειροι Λεωνίδας Διαμαντής, Κατερίνα Κεράστα από τη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και ο Κώστας Παπαδημητρόπουλος από τον Δήμο Λεβαδέων έλαβαν για μια ακόμη φορά άριστα.

Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες από τις πολύ ενδιαφέρουσε προτάσεις που κατετέθησαν στην εσπερίδα διότι όλες οι ομιλίες θα δημοσιευτούν σε ξεχωριστό φάκελο εντός των ημερών, ώστε να ενημερωθούν και όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στην εκδήλωση για το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς. Δείτε το φωτορεπορτάζ.


Αυτά είχα να πω και ότι το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς πρέπει αμέσως να επαναλειτουργήσει.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mοναδική παράληψη η ανακοίνωση υποψηφιότητα του κ.Παναγιώτη για το Επιμελητήριο.

Ανώνυμος είπε...

Μας καθήλωσε ο πλούσιος σε νοήματα μεστός και αληθινός λόγος του. Και να πω ότι μπροστά του οι λόγοι των πολιτικών πόσο έμοιαζαν αποστεωμένοι και ρηχοί...

Ανώνυμος είπε...

Μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία που θέτει πολύ ψηλά τον πήχυ. Μπράβο σας

Ανώνυμος είπε...

Ο Αγνιάδης πλατείασε χωρίς λόγο , ο Μπενέτος τα είπε ωραία αλλά πολύ εξωπραγματικά ,ο βοιωτός ουσιαστικά.
Για τους πολιτικούς πρώην νυν και ..επόμενους ένα σχόλιο.
Ή μάλλον ότι τους ενδιέφερε το Ξενία στον βαθμό που σχετιζόταν με τους ίδιους και τα περπαγμένα τους και όχι από μόνο του, δείχνοντας ότι δεν μπορούν με τίποτα να υπερβούν τον εαυτό τους.
πχ,η παρέμβαση Παλαμίδα δεν κατάλαβα τι νόημα είχε και τι προσέφερε εκτός από...λιβάνισμα, κλπ.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πράγματι η στάση του νυν δημάρχου.
Δεν είχε τίποτα να πει; Πολύ απογοητευτικό.
Καλημέρα σας.
Αλγεινή

Ανώνυμος είπε...

Οι φωτογραφίες του Αρχιτεκτονα εκ Λεβαδέων ήταν απο την Πράγα ή απο τη Βενετία? Για να ξερω μετα την υλοποίση των προτάσεων του σε ποια πολη θα μένω.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Λαμπρου για την αψογη εσπερίδα.

ΥΓ

Μια παρατηρηση.Μηπως στο πανελ θα επρεπε να είναι και ο δήμαρχος? Γιατί από τους δυο εκ των τριών το μονο κοινό χαρακτηριστικό ηταν η υποστηριξη στο συνδυασμο του πρωην δημάρχου.Τυχαίο ? Δε νομίζω...

βοιωτός είπε...

1.53
Το ζήτημα είναι να αφήσουμε πίσω τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Αν δεν τα καταφέρουμε δεν πρόκειται να αλλάξουμε τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί όλα με κομματικά γυαλιά τα βλέπουν πια? Στην κρίσιμη εποχή που ζούμε η κομματική νοοτροπία σαρώνεται.Καιρός να το συνειδητοποιήσουν όλοι.
(για το σχόλιο του 1.53)

Ανώνυμος είπε...

@ 1.43
στην Κοπεγχάγη
αφού γινόμαστε μέρα με την μέρα η Δανία του νότου.

Ανώνυμος είπε...

Για τον 1:43.
Αγαπητέ γιατί ανησυχείς . Σε λίγο θα ζεις με Γερμανικό "σύστημα " σε πανέμορφη Ιταλική πόλη.

Ανώνυμος είπε...

Για τον 1:43.
Αγαπητέ γιατί ανησυχείς . Σε λίγο θα ζεις με Γερμανικό "σύστημα " σε πανέμορφη Ιταλική πόλη.

Ανώνυμος είπε...

Νιωθω ηδη Δανος!

Ανώνυμος είπε...

μπράβο σας φίλοι για το χιουμορ...
εγω γιατί νιώθω Αιγύπτιος;

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΜΜΕΣΟ ΜΕΛΟΝ ΜΕ ΤΟ ΞΕΝΙΑ ? ΑΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είπε...

ΑΦΟΥ ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΞΕΝΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΨΑΝ, ΑΦΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ, ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΜΑΣ ΕΦΤΑΙΓΕ! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ "ΠΑΣΤΕΣ" ΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ,ΟΠΩΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΒΕΝΕΤΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ!

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ