Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ετοιμάζουν την εταιρεία που θα υποθηκεύσει δημόσια περιουσία!!!

Σενάριο δημιουργίας εταιρείας ακινήτων η οποία θα δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο με κρατικά ακίνητα άμεσης αξιοποίησης (πώληση, μακροχρόνια ενοικίαση) και η οποία εταιρεία θα μπει ως ένα είδος εγγύησης ή υποθήκης ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης της ελληνική οικονομίας, επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι έτοιμο και ίσως συζητηθεί στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα το καταθέσει ώστε να δει αντιδράσεις.


Αν και το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει κάποιοι κάνουν λόγο ουσιαστικά για μια εταιρεία που θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και η οποία θα μαζέψει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, από τα τουριστικά ακίνητα της ΕΤΑ που υπολογίζονται σε 30 δις ευρώ μέχρι αυτά που διαχειρίζεται η ΚΕΔ και μπορούν να αξιοποιηθούν και υπολογίζονται σε περίπου 50 δις ευρώ. Η εταιρεία αυτή θα έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό κράτος, ωστόσο, θα μπει ως υποθήκη ώστε οι ξένοι να συναινέσουν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους καθώς και στην επαναγορά κρατικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Θα είναι ουσιαστικά σαν ένα είδος προσημείωσης που κάνει μια τράπεζα ότι δίνει στεγαστικά δάνειο σε κάποιον πολίτη.

Αν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει το στενό κοστούμι που θα καθοριστεί με τη συμφωνία που θα υπογράψει, τότε οι δανειστές μας θα μπορούν να βάλουν χέρι στο χαρτοφυλάκιο αυτό.
Η λύση αυτή χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η μόνη ώστε η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να…. ξεβρακωθεί προκειμένου να τη σώσουν οι ξένοι. Ένα είδος αναίμακτης λύσης, η οποία όμως θέτει κρίσιμα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. Πώς δηλαδή θα μπορέσει να υποθηκευτεί μέρος της ελληνικής γης σε ξένους; Θα μου πεις κι έτσι όπως είμαστε σήμερα υποθηκευμένοι δεν είμαστε;
Από την άλλη, υπάρχει ένα μειονέκτημα στο σχέδιο. Το χαρτοφυλάκιο αυτό των ακινήτων θα μπορεί να αξιοποιηθεί με άμεσες επενδύσεις ή απλώς θα υπάρχει ως υποθήκη; Θα έλθουν ξένοι επενδυτές για να τοποθετήσουν τα ωραία τους δις στην Ελλάδα ή θα πρόκειται για ένα παγωμένο χαρτοφυλάκιο;



Διότι κάποιες φωνές κάνουν λόγο για μια λίστα η οποία θα είναι διαφορετική από τα ακίνητα προς αξιοποίηση. Δηλαδή στη λίστα της εταιρείας ακινήτων που θα υποθηκευτεί να περιλαμβάνονται βραχονησίδες, παραλίες, κρατικές γαίες που δεν αξιοποιούνται, λιμάνια κ.λπ. Αυτά θα υποθηκευτούν ώστε να ικανοποιηθούν και οι ξένοι που ζητούν διασφαλίσεις για τα χρήματα που θα βάλουν για την Ελλάδα.
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: