Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Κινητοποίηση με στόχο να ανακληθεί η απόφαση για διακοπή Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών

Tην άμεση αντίδραση και κινητοποίηση των ομογενών και φιλελλήνων καθηγητών και φοιτητών του πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell) της Νέας Υόρκης, προκάλεσε η απόφαση του Κολεγίου Τεχνών και Επιστημών (College for Arts and Science) του συγκεκριμένου πανεπιστημίου να αναστείλει, μεταξύ άλλων, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την απόφαση το πρόγραμμα θα διακοπεί με τη λήξη της ακαδημαϊκής χρονιάς 2010-2011.
Καθηγητές και φοιτητές, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Εθνικός Κήρυκας», επισήμαναν ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους και κάλεσαν την Ομογένεια να προσφέρει τον οβολό της για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου, που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος.
Την αγωνία της για το μέλλον του προγράμματος, εξέφρασε μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» η ελληνίστρια Ηλέκτρα (Γκέιλ) Χοστ, διευθύντρια Μεσογειακών Μελετών.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι να διδάξουμε στα παιδιά που ενδιαφέρονται, τη γλώσσα του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, του Ρίτσου και των άλλων μεγάλων ποιητών. Ένα από τα σλόγκαν του Κορνέλ είναι “Ό,τι θέλει να μάθει ο φοιτητής του το προσφέρουμε” και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κ. Χοστ, η οποία ομιλεί άπταιστα την ελληνική γλώσσα και δηλώνει λάτρης της Ελλάδας. Και συνεχίζει: «Απαιτείται μια γενικότερη προσπάθεια και κυρίως η δημιουργία αποθεματικού ταμείου ικανού να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και τη διαιώνιση των ελληνικών σπουδών».

Βάσει των κριτηρίων του Πανεπιστημίου Γέιλ, για τη διατήρηση ενός προγράμματος, όπως αυτό των Ελληνικών Σπουδών, το αποθεματικό κεφάλαιο πρέπει να αγγίξει τις 400.000 δολάρια, ενώ για τη δημιουργία τμήματος το όριο ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ, ομάδα φοιτητών, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ορφανό, ανάρτησαν στο Διαδίκτυο την αίτηση «Save Modern Greek at Cornell» (http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?smgac11), την οποία ήδη έχουν υπογράψει 212 άτομα. Οι φοιτητές καλούν τη διοίκηση του πανεπιστημίου να ανακαλέσει την απόφαση και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του προγράμματος. Ανένδοτη παραμένει η ηγεσία του πανεπιστημίου και στην προσφορά της ομογενούς καθηγήτριας Ματούλας Χαλκιοπούλου, για άνευ αποδοχών υπηρεσίες της στα μαθήματα των Νεοελληνικών Σπουδών, για το έτος 2011-2012.
«Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, καταβάλλουν προσπάθειες και οι αποδόσεις τους ήταν θεαματικές. Γι’ αυτά τα παιδιά αξίζει κάθε κόπος και θυσία», τονίζει η κ. Χαλκιοπούλου στον «Εθνικό Κήρυκα».

Οι Νεοελληνικές Σπουδές στο Κορνέλ, ξεκίνησαν πριν από τριάντα χρόνια και εντάσσονταν στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών. Με δωρεά του Ωνασείου πριν από δέκα χρόνια προσελήφθη ένας λέκτορας. Το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού. Παράλληλα, φοιτητές που λατρεύουν την ελληνική μουσική και τα ρεμπέτικα έχουν φτιάξει το δικό τους συγκρότημα, ενώ διοργανώνονται παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις, μεταξύ αυτών και μία συναυλία με τη σοπράνο, Λίνα Ορφανού. Τα μαθήματα του τρέχοντος τετραμήνου παρακολουθούν επτά φοιτητές, στην πλειονότητά τους ομογενείς.
http://www.antinews.gr/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μήπως πληρώνονται οι πρεσβείες μας στο εξωτερικό;
Δείτε τις επιστολές που στέλνουν οι πρέσβεις μας και θα καταλάβετε την τραγελαφική κατάσταση...

ροζαλια είπε...

πού ειναι η κυρια αρβελερ;;;

Ανώνυμος είπε...

Που είναι οι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ της χώρας;!!!

Ανώνυμος είπε...

Οι συμβασιούχοι πανεπιστημιακοί ήδη δεν πληρώνονται παιδιά διάβασα σε σχετικό σάιτ. Οπότε περιμένετε να σωθούν τα προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό; Μακάρι αλλά πολύ αισιόδοξους σας βρίσκω. Εκτός αν αναλάβει η ομογένεια και ευτυχώς που υπάρχει δηλαδή γιατί ενώ ανακλήθηκαν και παρα πολλοί εκπαιδευτικοί από τα σχολεία μας σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, κλπ. προσπάθησε και πέτυχε να κρατήσει πολλούς από αυτούς για να μη σταματήσουν να διδάσκονται τα ελληνικά. Επίσης ενημερώνω ότι έκλεισε το αρμόδιο Γραφείο Συντονισμού στο Βουκουρέστι που είχε ιδρυθεί το 2008 και είχε στην αρμοδιότητά του όλα τα ελληνικά σχολεία της Βαλκανικής(Ρουμανίας, Σερβίας, Κροατίας, Βουλγαρίας αλλά και Σλοβενίας, Ουγγαρίας, κλπ).
Τώρα υπάγονται ξανά όπως ήταν παλιά στο Γραφείο συντονισμού Μαριούπολης Ουκρανίας.