Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

SOS για Ελλάδα από Βγενόπουλο

Θα τοποθετηθώ και θα σχολιάσω κατά τη συζήτηση που φαντάζομια θα ακολουθήσει τη δημοσίευση. Να δηλώσω προκαταβολικά ότι βρίσκω κάπως διπλωματικές τις εκφράσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου. Τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα. Και το κυριότερο; Ελάχιστοι το έχουν αντιληφθεί.





Α. Βγενόπουλος: Κηρύξτε την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, καλώντας τους πολιτικούς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ώστε να χαράξουν εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Money Show, o κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι, μεσούσης της κρίσης, η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών είναι αναγκαία, γιατί τα πάντα σήμερα εξαρτώνται από την κρατική παρέμβαση.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι, παγκοσμίως, δεν υπάρχει συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και ο καθένας κάνει «ό,τι θέλει».
«Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πιο αδύναμη από ποτέ. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν γίνει εγκληματικά λάθη και, ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία κρέμεται σήμερα από μια κλωστή [...] Το κράτος των Αθηνών εδώ και 12 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και μας έχει παραδώσει ανοχύρωτους στην κρίση», υπογράμμισε.
Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και πάλι στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι, αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε μετά την εφαρμογή του «πακέτου», το χρέος τους θα έχει φτάσει στο 35% του ΑΕΠ, έναντι 20% σήμερα.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι τράπεζες που θα πάρουν τα κρατικά λεφτά θα υποστούν ένα είδος μερικής κρατικοποίησης», ενώ πρόσθεσε ότι η δική του τράπεζα δεν έχει ανάγκη τα κονδύλια του πακέτου, αφού «οι μέτοχοί της είναι γνήσιοι καπιταλιστές και όχι καπιταλιστές γιαλαντζί, που, όταν δουν τα δύσκολα, φωνάζουν τους φορολογούμενους να τους σώσουν».
Απαντώντας σε ερώτηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, σχετικά με το γιατί κάνει διαρκώς δημόσιες τοποθετήσεις, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε: «Μιλάω, γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεν θα γίνω ποτέ ανταγωνιστής των πολιτικών. Δεν μπορώ να ακούω κάθε φορά ότι πάω να φτιάξω κόμμα ή να γίνω Μπερλουσκόνι
Κατά τον ίδιο, πρόκειται για την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ενώπιον ακροατηρίου όπως το σημερινό.
http://www.zougla.gr/

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι αν οι πολιτικοί συμφωνούσαν ομόφωνα:
(1) Να φορολογούνται τα κέρδη των τραπεζών με 50%,
(2) Να επιβληθεί πλαφόν στο άνοιγμα μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων,
(3) Να στείλουν στη φυλακή τους υπευθύνους των λεγομένων εισπρακτικών εταιρειών και τους υπευθύνους των τραπεζών που τους δίνουν προσωπικά δεδομένα όσων χρωστούν,
(4) Να ρίξουν πραγματικά βαριά πρόστιμα στις τράπεζες που συστηματικά παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία,
θα προσυπέγραφε ευχαρίστως ο λαλίστατος Mr. MIG, έτσι;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
1. Αν εξασφαλίσεις ότι δεν θα φύγουν σε άλλη χώρα της ΕΕ φορολόγησε με 80%.
2. ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης στο χρήμα είναι θεμελιώδες-στοιχειώδες γνώρισμα της ελευθερης οικονομίας. Αν οι Ελληυνες είναι ηλίθιοι και δανείζονται κατά κύματα για να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο δεν φταίει ο Βγενόπουλος
3. Αυτό ναι. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.
4. Ομοίως.
Υπάρχει κι ένα tip.
Κανένα σοβαρό ΜΜΕ (καλά για τους άλλους δεν το συζητούμε καν) δεν μιλάει για τις τράπεζες και για τους τραπεζίτες, παρότι τα κέρδη τους στην Ελλάδα είναι τεράστια, πολύ μεγαλύτερα από των βιομηχανιών, των κατασκευαστικών εταιρειών ή των εμπορικών επιχειρήσεων, Γιατί άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Το αντιστρέψατε, οπότε δόκιμος μου φαίνεται ο αναγραμματισμός : "SOS για Βγενόπουλο και λοιπούς τραπεζίτες από Ελλάδα".

βοιωτός είπε...

Υπνοβάτη, δεν υπάρχει αγορά χωρίς τράπεζες και δεν υπάρχουν τράπεζες χωρός τραπεζίτες.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,
οι απόψεις σου είναι ορθές αλλά το ζήτημα είναι τι θα απαντούσε ο ...φιλολαϊκός κ. Βγενόπουλος.

Για την εφάρμογή του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης θα διαφωνήσω ως προς το αν η οικονομία μας είναι "ελεύθερη" - τουλάχιστον όπως ορίζεται αυτη η "ελεύθερη οικονομία" σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας.

Τα ΜΜΕ πώς να μιλήσουν για τα προκλητικά κέρδη των τραπεζών άμα αυτές μπορούν να κλείσουν τη στρόφιγγα;

Ανώνυμος είπε...

Ο "θάνατος" του καπιταλισμού θα επέλθει και θα σημάνει ταυτόχρονα τον θάνατο του δυτικού ανθρώπου : της μεγαλύτερης επινόησης και "κατασκευής" στην ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

By the way, Βοιωτέ, τί γίνεται εκεί στο παλαιό εργοστάσιο Νικολαϊδης , στη Θήβα;
Έχεις κάτι υπ' όψιν σου;
Ψάξε το, για να μην το γράψω εγώ -διασταυρωμένο , πανταχόθεν - δεν μου αρέσει να ιδιοποιούμαι την εργασία των άλλων.Θα αρκεστώ εδώ να πω ότι ο καπιταλισμός δεν ορρωδεί...προ ουδεμίας κρίσης.