Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ψηφίζει ΣΥΝ ο Ομπάμα;

Δεν μοιάζει με το σήμα του ΣΥΝ; Καλά, μη βαράτε.
Η φωτό είναι από το http://www.kathimerini.gr/
Σήμερα όλοι οι σοβαροί αναλυτές ομιλούν για τον κίνδυνο της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων αλλά και της πολιτικής βούλησης του Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή για τη θεωρία των αυξημένων προσδοκιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό δηλαδή που γράψαμε εμείς προχθές (δείτε Αμερικανικές εκλογές1) (για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένεια μας).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην ψηφίζει και ΚΚΕ(μ-λ)!

Ενώ η εκλογή Ομπάμα συνιστά τομή στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ - στο συμβολικό επίπεδο τουλάχιστον - δεν βλέπω να έρχονται ουσιώδεις αλλαγές. Αναμένεται μια λιγότερο επιθετική και περισσότερο διπλωματική εξωτερική πολιτική, στο εσωτερικό μέτωπο θέλοντας και μη θα προσπαθήσει να πάρει κάποια "φιλολαϊκά" μέτρα αλλά στην ουσία θα πρέπει να ξεχρεώσει τα γραμμάτια της εξωφρενικά δαπανηρής προεκλογικής εκστρατείας του - αν με αντιλαμβάνεστε.

βοιωτός είπε...

Πάντως, μέτοικε,
αυτό τυο χαρτάκι που κρατάει έχει το σήμα του ΣΥΝ :-)).

Κατά τα άλλα νομίζω ότι θα επιτεθεπι ηδιάιρεση της Αμερικής. Ο Χάντιγκτον στην επικαιρότητα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι κάτι που οι σχολιαστές αποφεύγουν (γιατί;) να επισημάνουν: Το ότι στις αμερικανικές εκλογές εμφανίζονται δύο Αμερικές αυτή που βάφεται μπλε (Δημ) κι αυτή που βάφεται κόκκινη (Ρεπ) στους χάρτες. Οι βορειοανατολικές πολιτείες με τον "Ειρηνικό" από τη μια, ο "Νότος" και τα "Βουνά" από την άλλη. Η πόλωση αυτή εκδηλώνεται πολύ έντονα και συστημικά σ' όλες τις τελευταίες αναμετρήσεις που σχεδόν πάντα κρίνονται σε μερικές αμφίρροπες (και επαμφοτερίζουσες) πολιτείες: Φλόριντα, Οχάιο, Μισσούρι. Το αστείο είναι ότι μέχρι 40 χρόνια πριν ο Νότος ήταν το προπύργιο των Δημ.! Δεν ξέρω αν ο Ομπάμα καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα, προσωπικά πολύ χλωμό το βλέπω. Διαίρεση των ΗΠΑ (σε δυο ή τρία κράτη δηλαδή) δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει στη δεδομένη ιστορική συγκυρία. Το υποδειγματικό ομοσπονδιακό σύστημα άλλωστε βοηθά - οσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο σε μας που είμαστε μονολιθικό κράτος - βοηθάει να διατηρηθεί η ενότητα του κράτους.

Η λογικές τύπου Χάντιγκτον έκαναν την Αμερική αντιπαθή ακόμη και στους πιο πιστούς φίλους της. Αν κάτι προσδοκώ από την κυβέρνηση Ομπάμα είναι να αντιστρέψει αυτή την τάση. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Αμερική να καταλάβει ότι ο κόσμος δεν είναι πια όπως στα τέλη του 20ου αι. και να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της και τη θέση της σ' αυτόν.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
ο Ομπάμα πιθανόν χωρίς πρόθεση θα επιταχύνει πολλές εξελίξεις.
Δεν θα είναι για καλό, φυσικά. Ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε κρίση.
Οσο για τον Σ. Χ. δεν κυβερνά. Οι απόψεις του είναι σε μερικά σημεία αμφιλεγόμενες κα σε άλλα καθαρές αλλά πολιτικά αποδοκιμαστέες.
Πάντως, όταν λέει ότι η γουάσπ Αμερική μαζί με τις αξίες της υποχωρεί έχει δίκιο.
Και σημειωτέον δεν βρίσκω όλες τις αξίες της γουασπ γιούσα αξιόλογες αλλά δεν έιναι και όλες για πέταμα όπως ευρέως διαδίδεται στην Ελλάδα.