Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

To Μνημείο στην Αντίκυρα για τους 4 θανόντες

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 12:00 θα λάβει χώρα στην Αντίκυρα Βοιωτίας τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου θανόντων αεροπορικού δυστυχήματος.
Οι εκλιπόντες ήταν η Ιωάννα – Ειρήνη Κόλλια, η Αργυρώ Παπαχαραλάμπους, ο Επισμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης και ο Επισμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης.
Στην τελετή θα παραστεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος

Αντισμήναρχος (Ι) Δημ. Τσιρογιαννίδης
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ

Πρόκειται για το Μνημείο Θανόντων λόγω της συντριβής του F-4E για το οποίο η viotia σας έχει αποκλειστικά ενημερώσει εδώ.
Εν συντομία: στις 18 Μαΐου 2000, ημέρα Πέμπτη και περί ώρα 10:35 ένα τραγικό γεγονός συντάραξε ολόκληρη την Ελλάδα και πλήγωσε θανάσιμα τη μικρή κοινωνία των Αντίκυρων Βοιωτίας.
Αεροσκάφος F-4E της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχε απογειωθεί από την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή στην Αντίκυρα.
Από τη συντριβή του αεροσκάφους προκαλείται πυρκαγιά σε σπίτι, όπου μέσα μελετούσαν δύο νεαρά κορίτσια ενόψει των εξετάσεων. Αποτέλεσμα της συντριβής του αεροσκάφους ήταν ο θάνατος των δύο κοριτσιών της Ιωάννας – Ειρήνης Κόλλια, της Αργυρώς Παπαχαραλάμπους και των δύο Αξιωματικών της Π.Α του Επισμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και του Επισμηναγού (Ι) Πολύκαρπου Μουχτούρη.
Η Πολιτεία και η Π.Α συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή στις οικογένειες των θυμάτων. Σε μνήμη του τραγικού αυτού γεγονότος, στις 13 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 12:00 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Για το μνημείο δημιουργήθηκε κυκλικό ανάχωμα, εν είδει τύμβου, που συμβολίζει το δράμα (Γολγοθά) των οικείων και παραπέμπει στην έννοια του κενοταφίου.
Το μνημείο αποτελείται από επεξεργασμένο λίθο ακανόνιστου σχήματος και στο οποίο θα προσαρτηθεί μεταλλικό γλυπτό από χυτοσίδηρο.
Η μεταλλική γλυπτική σύνθεση συντίθεται από τέσσερις πτέρυγες σε μορφή αεροπορικής έλικας. Το σχήμα του Σταυρού παραπέμπει στο μαρτύριο, ενώ το ελικοειδές σχήμα του στην Αεροπορική Ιδέα. Αντί φύλλων έλικας θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις «Πτέρυγες Αγγέλων». Στην εμπρόσθια επιφάνεια του λίθινου όγκου θα χαραχθούν εσώγλυφα, και στη συνέχεια θα επιχρυσωθούν, με κεφαλαία γράμματα και Ελληνική αρχαιοπρεπή γραμματοσειρά τα μικρά ονόματα των τεσσάρων θυμάτων «ΗΡΩ», «ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ», ΕΙΡΗΝΗ», «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ», καθώς και η επιγραφή: «ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΠΟΥ ΦΤΕΡΟΥΓΙΣΑΝ ΤΗΝ 18 ΜΑΪΟΥ 2000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΡΑ»
Τέλος οικοδομήθηκε ναΐσκος αφιερωμένος στη μνήμη των θυμάτων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωρα καλή στις ψυχές των νεαρών κοριτσιών και των ανδρών της Π.Α.
Μπράβο για το μνημείο.

Ο ναϊσκος τι χρειαζόταν; Μη λείψει το μαγαζί από την υπόθεση; Μη και δεν έχουμε λόγο να τσιμπολογάμε κάτι κάθε που είναι μνημόσυνο;