Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Ακραιφνής θαυμαστής της ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ

Δεν παύει να με εκπλήσσει η Βοιωτία με τα προβλήματά της αλλά και με τις θετικές αναλαμπές, εκείνες που γαλβανίζουν την αισιοδοξία μας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Κι εκείνες που διαρκώς πείθουν, που δυνατά φωνάζουν ότι ένας τόπος είναι κυρίως οι άνθρωποί του, αυτοί που έφυγαν και αυτοί που έμειναν. Και ότι όταν οι άνθρωποι ενός τόπου δεν παραδίδονται, δεν υποχωρούν, δεν πετάνε την ασπίδα τότε η ελπίδα λάμπει, η ζωή χαμογελά και η νιότη δημιουργεί. Ενας τέτοιος τόπος φαίνεται ότι είναι το ιστορικό Ακραίφνιο.

Εφτασε στα χέρια μου μόλις σήμερα για πρώτη φορά το 6ο φύλλο της τοπικής εφημερίδας ΑΚΡΑΙΦΝΙΑ (κάντε κλικ για μεγέθυνση). Πρόκειται για μια περιοδική ενημερωτική έκδοση ποικίλης ύλης που ασχολείται με τα προβλήματα, την ιστορία, τη λαογραφία και τον αθλητισμό στον Δήμο Ακραιφνίας. Εκδότης /ιδιοκτήτης είναι ο κ. Κώστας Ι. Ανδρίτσος και η συνολική ταυτότητα της εφημερίδας είναι η εξής.

ΑΚΡΑΙΦΝΙΑ
Περιοδική Έκδοση Ποικίλης Ύλης Ακραιφνίου - Θηβών
Φύλλο 6ον • Οκτώβριος 2008
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ- ΕΚΔΟΤΗΣ
Κώστας Ι Ανδρίτσος
ΕΔΡΑ: Ικαρίας 2 Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Τηλ. 2107709028 κιν.6972083377,
22680-31358 (Ακραίφνιο) EmaiI: costas _ and@yahoo.gr
ΣγΝΕΡΓΑΤΕΣ: Πολίτη Φωτεινή, Ντελής Νίκος, Κωνσταντίνου Χρήστος, Ντελής Δηµήτριος, Παυλιώτη Γιώτα, Μπίµη Μαρία
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ
Γεώργιος Ζώρζος
Μεσολογγίου 10, Αθήνα, Τηλ. 210 3301600
Δεν γνωρίζω τις συνθήκες υπό τις οποίες εκδίδεται η ΑΚΡΑΙΦΝΙΑ, όμως όπως σας έχω ήδη προϊδεάσει το φύλλο είναι απλώς εξαιρετικό.
Το lay out δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν στον νομό ενώ η ύλη είναι προσεγμένη, ενδιαφέρουσα, με ωραία ελληνικά γραμμένη και με θαυμάσιες κατατοπιστικές ασπρόμαυρες ρεπορταζιακές (!!!) φωτογραφίες που διαφωτίζουν τον αναγνώστη και συντελούν στο εν γένει επαγγελματικό αποτελέσμα.
Πρώτο θέμα της ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ για τον Οκτώβριο του 2008, όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα, είναι η επιστολή (δείτε την εδώ,Η επιστολή από τους Ακραιφνείς περιγράφει τα 4 σπουδαία μνημεία στην περιοχή) που απέστειλαν από κοινού ο Σύλλογος Απανταχού Ακραιφνιωτών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακραιφνίου στο υπουργείο Πολιτισμού, στο υπουργείο Τουρισμού και τη νομαρχία Βοιωτίας και με την οποία αιτούνταν οικονομική αρωγή για την προστασία και την ανάδειξη των σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.
Οπως φαντάζομαι αναμένετε κι εσείς οι απαντήσεις των δημόσιων φορέων είναι όλες αρνητικές, προφασιζόμενες τυπικούς, νομικούς ή ιεραρχικούς λόγους. Οι συντάκτες της ΑΚΡΑΙΦΝΙΑΣ τονίζουν ιδιαίτερα την αρνητική απάντηση της νομαρχίας Βοιωτίας που δεν μπαίνει καν στον κόπο να εξετάσει την αίτηση επί της ουσίας και την οποία υπογράφει η διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Κοτσίφη.

Φυσικά το ελπιδοφόρο είναι ότι οι κάτοικοι και οι Απανταχού Ακραιφνιώτες δεν έμειναν στην άρνηση των μανδαρίνων του δημοσίου αλλά κινητοποιήθηκαν ιδιωτικά και ευπρέπισαν τον χώρο του Ιερού του Πτώου Απόλλωνα, ο οποίος πλέον είναι επισκέψιμος. Τιμής ένεκεν και με κίνδυνο να αδικήσω και άλλους οι οποίοι οπωσδήποτε θα προσέφεραν κι αυτοί για την μέριμνα του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού χώρου θα δημοσιεύσω τα ονόματα των πρώτων δωρητών (δίπλα το ποσό που προσέφεραν), όπως τα αναφέρει η ΑΚΡΑΙΦΝΙΑ.

Στον καθαρισµό του Πτώου Απόλλωνα
Από τουs δnλώσαντεs στο προηγούµενο φύλλο οι παρακάτω κατέβαλαν ήδη τα χρήµατα. Επίσns εκτόs αυ­τών, στον κατάλογο προστέθηκαν και αρκετοί άλλοι.
Βασιλείου Αλέξανδροs Ιωάννου(Αµερική) 500 €
Παυλιώτns Αλέξανδροs Φωτίου 40 €
Mακρήs Πέτροs Παναγιώτη 50 €
Βασιλείου Γεώργιοs Ιωάννου(Τσιανήs) 20 €
Ανδρίτσοs Χρήστοs Ιωαν. & Γαριφαλιάs 20 €
Ξενάκns Σωτήρns Χαραλάµπους 20 €
Ανδρίτσοs Ανδρέαs Κωνσταντίνου 20 €
Κόντοs Αλέξανδροs Γεωργίου 20 €
Δήµου Κων/νοs Ευαγγέλου 20 €
Γεωργίου Αθανάσιοs Αγγελή( Κόκκινο) 50 €
Μπεθάνns Γεώργιοs Νικολάου 50 €
Χατζήs Αλέξανδροs Γεωργίου 20 €
Μαυροδήµοs Γιάννns Μάρκου 40 €
Ανδρίτσοs Κων/νοs Ιωαν. και Καλήs 50 €
Ανδρίτσου Μαριάννα Κων/νου 20 €
Κασκαβελιώτns Βασίλns Σπύρου 50 €
Κασκαβελιώτns Σπύροs Βασιλείου 20 €
Βογιατζήs Αναστάσιοs 25 €
Κασκαβελιώτns Βασίλειοs Χαραλάµπουs 20 €
Κασκαβελιώτη Χρυσούλα Σπύρου 25 €
Κατήs Γιάννns 20 €
Σε άλλα θέματα η ΑΚΡΑΙΦΝΙΑ περιλαμβάνει το 4ο μέρος της αφήγησης από τον εκδότη Κωνσταντίνο Ανδρίτσο για τη Νέα Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ακραιφνίου, με τα εγκαίνια θεμελίωσης και την έναρξη των εργασιών, το 1ο μέρος της ιστορίας της ίδρυσης του Γυμνασίου Ακραιφνίου, που υπογράφεται από τον κ. Γιάννη Παυλιώτη. Ακόμη την τρίτη συνέχεια της ιστορίας της Αρχαίας Ακραιφίας και ένα άρθρο για τα Σκροπονέρια, που εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα στην ανατολική εσχατιά της Βοιωτίας. Υπάρχει άρθρο για τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Απόλλωνα ΑΟ και ένα κατατοπιστικό κείμενο για τους πεσόντες στους πολέμους του Εθνους Ακραιφνείς με στοιχεία μάλιστα που έδωσε στην εφημερίδα ο Γ. Βασιλείου (Τσιανής), ένας 93χρονος (!!!) ρέκτης κάτοικος του Ακραιφνίου.

Για το τέλος άφησα το ρεπορτάζ για την Παλαιά Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου φαίνεται ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Συλλόγου των Απανταχού Ακραιφνιωτών, το σημαντικότατο μνημείο παραμένει στο έλεος του Θεού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πανέμορφος ναός του Αγίου Γεωργίου έχει κατασκευαστεί πάνω στα ερείπια του ναού του Διονύσου το 1311 μ.Χ. και κοσμείται από εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες που σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ανήκουν στη Θηβαϊκή Σχολή του Φράγκου Κατελάνου.

Συνολικά η εφημερίδα ΑΚΡΑΙΦΝΙΑ αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα τοπικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας και αξίζουν συγχαρητήρια στους άγνωστους σε εμένα συντελεστές της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας. Ασφαλώς θα επανέλθω πολύ σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: