Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Θετικό το ΚΑΣ για την ENELCO στη Χαιρώνεια

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά σήμερα αργά το απόγευμαγια τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αγιο Βλάσιο Χαιρωνείας που προτίθεται να κατασκευάσει η ENELCO, συμφερόντων ENEL και Ομίλου Κοπελούζου.
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο το ΚΑΣ είχε απορρίψει στις 29 Ιουλίου 2008 την Μελέτη και ότι η υπόθεση επανεξετάστηκε μετά από αναπομπή του ζητήματος από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μεταστροφή γνώμης των μελών του ΚΑΣ υπήρξε ολική και εντυπωσιακή καθώς μόνο ένα μέλος του παρέμεινε στις απορριπτικές απόψεις της 29ης Ιουλίου.
Τέλος, πληροφορούμαστε ότι οι δήμοι της περιοχής θα προσφύγουν δικαστικώς κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας και απόφασης.
Δείτε κι αυτά.
Τα απόνερα της υπόθεσης ENELCO στη Χαιρώνεια
Η απόφαση του ΚΑΣ για την ENELCO
Το ΚΑΣ στη Χαιρώνεια .

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πώς δικαιολογούσε τότε την απόφαση το ΚΑΣ και πώς την δικαιολογεί τώρα, τόχεις βοιωτέ;

Ανώνυμος είπε...

ο δε υπουργός ούτε τα προσχήματα. όχι αίτηση θεραπείας απ τους ενδιαφερόμενους, αλλά αναπομπή απ το υπουργείο;!!

Ανώνυμος είπε...

Είναι ποά τα λεφτά ροζαλία
και υπάρχουν παντού και προδότες
ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΜΗΝ ΨΩΝΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΝΙΑΔΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Προδότες υπάρχουν, ειναι αλήθεια, παντού.
αλλά εδώ το θέμα είναι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ.
επιπλέον είναι και πολύ απροσχημάτιστο.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΤΑΣΗ
Προς τους δημάρχους Χαιρώνειας, Δαύλειας, Ορχομενού και Λιβαδειάς:

Θεωρώ πως η πώληση όλων των αρχαιοτήτων της περιοχής σε ξένα μουσεία θα αποφέρει πολλά χρήματα στην περιοχή και θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά της Λιβαδειάς.
Μη διστάζετε λοιπόν. Αφού ανάπτυξη σημαίνει χρήμα, όπως ισχυρίζονται ευηπόληπτοι και έντιμοι πολίτες, Ξεπουλήστε να τους κάνετε το χατήρι...

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

To ΚΑΣ "θυσίασε" τη Χαιρώνεια στο βωμό του Κοπελούζου


Με απόλυτη πλειοψηφία, το ΚΑΣ ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του και επέτρεψε στην τεράστια μονάδα παραγωγής ενέργειας της ENELCO, να βεβηλώσει τον ιερό χώρο της Χαιρώνειας και να τον μετατρέψει σε βιομηχανική ζώνη.
Παρά τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε απο τον Υπουργό κ.Μ. Λιάππη, ο οποίος πέντε μήνες μετά την προηγούμενη αρνητική απόφαση του ΚΑΣ ανέπεμψε το θέμα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για εχθές παραμονές Χριστουγέννων και 3 το μεσημέρι, η τοπική κοινωνία ήταν όλη εκεί.
Δεκάδες ενεργοί πολίτες απο την Δαύλεια, τη Χαιρώνεια και τη Συμπαράταξη Βοιωτών έδωσαν το παρόν. Παρόντες επίσης: ο Δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Χαιρώνειας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας (ο Δήμαρχος ήταν εκτός Ελλάδος) και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, ο Νομάρχης Βοιωτίας, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι απο την πλει0ψηφία και τη μείζονα μειοψηφία, ο βουλευτής Βοιωτίας Β.Τόγιας, η βουλευτής Α.Φιλίνη.
Παρόν και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με δελτίο τύπου στο οποίο εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας στη Χαιρώνεια.
Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν είμασταν μόνο εμείς. Η ENELCO, έφερε σε ενίσχυση των "επιχειρημάτων" της, αρκετούς "αγανακτισμένους". Οι περισσότεροι ήταν άγνωστοι και δήλωσαν μη Βοιωτοί όταν τους ρωτήσαμε, κάποιοι λίγοι ήταν απο το Κυριάκι και τη Λιβαδειά. Επίσης έφερε τον κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, πρόεδρο του ΕΒΕ Βοιωτίας που δήλωσε ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού, δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης του Δήμου Αμφίκλειας και τον κ. Νικόλαο Στάμο τέως Νομάρχη, στο ρόλο του πολίτη.
Η ακρόαση απο το ΚΑΣ των δύο "ομάδων" έγινε ξεχωριστά. Οι πρώτοι που πήραν το λόγο ζήτησαν αναβολή της υπόθεσης δεδομένου ότι κανείς και πολύ περισσότερο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου (η Εφορεία Θηβών και η ΔΙΠΚΑ) δεν είχαν χρόνο να μελετήσουν το φάκελο και να διατυπώσουν απόψεις. Επίσης τονίστηκε ότι κανένα νέο στοιχείο δεν προσκομίζεται ουσιαστικά αφού η μείωση του όγκου και της επιφάνειας των εγκαταστάσεων που πρότεινε η ENELCO, είχαν ήδη συζητηθεί και απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η διαδικασία που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα το ΚΑΣ να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης αφιερώνουμε στον κόσμο που συμμετείχε στη χθεσινή διαδικασία τους στίχους του Καβάφη:

Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες, δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία,
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι,
κι ότανείναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.