Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τσε Γκεβάρα



"Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς
δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα".


Δεν θα μιλήσω για τον Τάσσο Παπαδόπουλο συνολικά, υπάρχουν άλλωστε άλλοι που μπορούν να το πράξουν με μεγαλύτερη επάρκεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να δείτε ένα πλήρες βιογραφικό του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ.Τάσσος Παπαδόπουλος, ένας μεγάλος Ελληνας. Ομως δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να προβώ σε ορισμένς παρατηρήσεις,


Ο Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης μιας μικρής χώρας, την οποία αυτός και άλλοι σαν αυτόν κατέστησαν Ελληνες όντες αρχικώς ανεξάρτητη και κατόπιν πολιτισμένη, δεικνύοντας ότι δεν είναι αναπόδραστη μοίρα του Ελληνισμού η υπανάπτυξη, όπως καταβάλλει προσπάθεια να μας πείσει εδώ και 180 χρόνια το κράτος των Αθηνών. Είναι η τραγική ανεπάρκεια των ταγών του ελλαδικού μορφώματος που έχει καταδικάσει τους κατοίκους της Ελλάδας στο τέναγος και στην απελπισία. Και είναι οι Κύπριοι ηγέτες που έχουν κατορθώσει μόλις 35 χρόνια έπειτα από έναν καταστροφικό πόλεμο να κάνουν τη χώρα τους -που κατοικείται κι αυτή από απείθαρχους Ελληνες μην το ξεχνούμε- το μοναδικό πολιτισμένο κράτος ανατολικά του Ζάγκρεμπ, υπόδειγμα δημοκρατίας, διοίκησης και οικονομικής ανάπτυξης.

Με γεμίζει μελαγχολία η σύγκριση Ελλάδας και Κύπρου όσο η διάκριση υπηκόου και πολίτη, γι' αυτό δεν θα συνεχίσω.
Θα τελειώσω με τον Τάσσο Παπαδόπουλο που σήμερα ταξίδεψε στα Ηλύσια Πεδία με την εξής παρατήρηση.

Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς με όλες τις πτυχές της πολιτικής του είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ύψωσε θαρραλέα το παράστημά του απέναντι σε δύο υπερδυνάμεις (και μάλιστα χωρίς καμιά υλική ανάγκη καθώς ήταν από τους ευνοημένους του συστήματος, αγγλοσπουδασμένος δικηγόρος αυτός με μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές): στη Βρετανία την εποχή της ΕΟΚΑ και στις ΗΠΑ την περίοδο του Σχεδίου Ανάν ανατρέποντας στη δεύτερη περίπτωση ολόκληρο τον αμερικανικό σχεδιασμό για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μόνο και μόνο το ότι στάθηκε απέναντι σε δυο σκληρές, ηγεμονικές και αμείλικτες για τους ανυπάκουους αυτοκρατορίες, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ζωή του τον καθιστά σύμβολο αντίστασης και του προσδίδει ένα ηθικό μεγαλείο που όμοιό του δύσκολα θα βρεθεί σε άλλον ηγέτη της εποχής μας, μιας εποχής που ανάγει το δήθεν εφικτό και τάχα ρεαλιστικό σε πολιτικό ραγιαδισμό με αντίτιμο την προσωπική ανέλιξη. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έσκυψε το κεφάλι ποτέ να και είχε τα άλλοθι...
Οθεν φρονώ ότι αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν αριστερός θα είχε ήδη ανακηρυχθεί εφάμιλλος του Τσε Γκεβάρα!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι ότι όλοι οι Έλληνες θυμούνται την εποχή που οι Αμερικανοί, οι Ευρωπαίοι και κάποιοι στην Ελλάδα ασκούσαν εντονότατες πιέσεις στον Τ.Παπαδόπουλο - και τον Κυπριακό λαό - να αποδεχτεί το "έκτρωμα" σχέδιο Ανάν.
Πήραν, όμως, δια του Παπαδόπουλου και του Κυπριακού λαού την πιο ηχηρή απάντηση, αποδεικνύοντας περίτρανα τους στίχους του Παλαμά:
"η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα".
Τέτοιους ηγέτες θέλουν οι λαοί.Αυτούς εμπιστεύονται και με αυτούς προοδεύουν.Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του, στα δύσκολα που έρχονται.

ΤΑΣΟΣ είπε...

As κρίνει η ιστορία την καταψήφιση του σχεδίου ¨Αναν
Πεισσότερα στο blog


Μην ξεχνάτε ότι σήμερα αναζητείται ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ¨Αναν

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο είναι, με άλλη μορφή, αγαπητέ Τάσο -
παρεμπιπτόντως, αξιόλογη η ιστοσελίδα σου - να δούμε ποιοι θα υπογράψουν αυτό που...έρχεται.
Για τους αφελείς, είναι ήδη... στον δρόμο.
Και θα πάρουν και την ευθύνη, βεβαίως.
Όσοι γνωρίζουν ιστορία, ελπίζω ότι έχουν και την αντίστοιχη γνώση.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Ας αφήσουμε τους Κυπρίους - Ελλαδίτες και Τουρκοκυπρίους να αποφασίσουν μόνοι τους ως πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ

βοιωτός είπε...

Προφανώς αστειεύεσαι, Τάσο. Εμείς να τους αφήσουμε άλλοι δεν θα τους αφήσουν.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ οχι ΤΣΕ ο Παπαδοπουλος μην τα ισοπεδωνεις ολα .Το οχι στο σχεδιο ΑΝΑΝ το ειπε ο κυπριακος λαος με διμοψηφησμα. ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ .. ΑΠΥΘΑΡΧΙΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

Κωνσταντίνος είπε...

"Ας αφήσουμε τους Κυπρίους - Ελλαδίτες και Τουρκοκυπρίους να αποφασίσουν μόνοι τους ως πολίτες ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ"

Ελληνοκύπριος είναι η λέξη, Ελλαδίτης είναι ο κάτοικος της Ελλάδας.

Εννοείται ότι θα είχε κηρυχθεί εφάμιλλος του Τσε αλλά ξέρουμε πως λειτουργεί η κατάσταση. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τον τελευταίο μεγάλο ηγέτη του Ελληνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΤΣΕ φιλε ηταν κομμουνιστις και διεθνιστις και θυσιασε την ιδιατου την ζωη για το παγκοσμιο κομμουνιστικο κινημα μην ξεχαμε οτι μετα την επανασταση στην ΚΟΥΒΑ και ενω ηταν υπουργος αυτοςσυνεχισε των αγωνα. Δολοφονηθηκε στην ΒΟΛΙΒΙΑ απο τηνCIA.Τωρα τη συμψιφισμος ειναι αυτος δεν των καταλαβενω ΑΠΕΙΘΑΡΧΕΙΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

Ανώνυμος είπε...

Τυχερέ Ανώνυμε, αν τα έλεγες αυτά για τον Τσε τη δεκαετία του '80 θα κινδύνευες με διαγραφή!

Ανώνυμος είπε...

Έλα βρε Μέτοικε, είναι πιτσιρικάς και λάβρος. Δεν τα έζησε. Που θα πάει θα μετριάσει εν καιρώ το μένος του για ότι δεν ανήκει στο «κομμουνιστικό κίνημα». Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχει να έχει σύγχρονο λόγο, με τα πολιτικά ασχολείται.

Βέβαια από την άλλη η Αλέκα ότι κινείται απειλητικά για αυτό που νομίζει οικοπεδάκι της δηλ. τον αριστερό χώρο το τσακίζει, από που να πάρει το παιδί.

Βρε ανώνυμε μου θύμισες τον πατέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 11.35, καλόν είναι να μην παραποιούμε την ιστορική αλήθεια ,για να την προσαρμόζουμε στα μέτρα μας.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος στο διάγγελμά του στις 7 Απριλίου 2007 κάλεσε σαφώς τον ελληνοκυπριακό λαό να πεί όχι στο σχέδιο Ανάν.
Συγκεκεριμένα, μεταξύ άλλων είπε:
"Σε καλώ να απορρίψεις το σχέδιο Ανάν, σε καλώ να πεις ένα δυνατό όχι..."
Το δημοψήφισμα έγινε στις 24 Απριλίου.