Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Greek riots-Καταπληκτικές φωτογραφίες2


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ είχες δει το σουίτ μούβι τότε που έπαιζε ή ήσουν μπέμπης; !δεν ξέρω πως με πήγαν οι φωτογραφίες στη μουσική του. παράλογο;; πουλεγε κι η χήρα ρου λαζόπουλου;
και μια άλλη παρατήρηση. οι φωτογραφίες δεν μεταδίδουν φρίκη, αλλά μοιάζουν άυλα όλα.

Ανώνυμος είπε...

Μοναδικές οι "αιχμαλωσίες" της στιγμής από την κάμερα.
Εάν, ωστόσο, περιδιαβείτε στο κέντρο της Αθήνας, θα φρικιάσετε.
Εδώ και 40 χρόνια δεν έχω ξαναδεί τέτοιο οικτρό θέαμα και δεν έχω ξανα αισθανθεί τέτοιο κλίμα διάχυτης και βουβής τρομοκρατίας πάνω από την πόλη.

Ανώνυμος είπε...

Μοναδικές οι "αιχμαλωσίες" της στιγμής από την κάμερα.
Εάν, ωστόσο, περιδιαβείτε στο κέντρο της Αθήνας, θα φρικιάσετε.
Εδώ και 40 χρόνια δεν έχω ξαναδεί τέτοιο οικτρό θέαμα και δεν έχω ξανα αισθανθεί τέτοιο κλίμα διάχυτης και βουβής τρομοκρατίας πάνω από την πόλη.

βοιωτός είπε...

Υπνοβάτη,
για λέγε, για λέγε...

Ανώνυμος είπε...

Bοιωτέ, χρειάστηκα τέσσερις ώρες, πεζός φυσικά ,για να κάνω τη δική μου αυτοψία - αντιλαμβάνεσαι ότι δεν με καλύπτουν οι αποσπασματικές εικόνες της τηλεόρασης, πόσο μάλλον που η επιλογή των προβολών από τα ΜΜΕ παραμένει ένα σημαντικό ερώτημα ακόμη και για τον πλέον καλοπροαίρετο ή ανυποψίαστο τηλεθεατή - από τη ΓΑΔΑ έως την πλατεία Κολωνακίου : διαμέσου πλατείας Εξαρχείων - και την οδό Τζαβέλλα - την Καλλιδρομίου, την Ιπποκράτους, την Ναυαρίνου, και την Ακαδημίας μέχρι την Ζωοδόχο Πηγή, την Χ.Τρικούπη, φυσικά, την Ασκληπιού και τη Σόλωνος - όπου και η κατάληψη της Νομικής.
Η εικόνες είναι θλιβερές, αν όχι τρομακτικές :αντί για εορταστικό κλίμα παντού επικρατεί ζοφερότητα, σκοτεινιά και νοσηρό ημίφως.
Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα πάσης φύσεως ήταν κλειστά ! Από τα ελάχιστα ανοιχτά, τώρα, μερικά είχαν ραγισμένες βιτρίνες -π.χ, το μαρκ Άλεν, δίπλα στον κινηματογράφο "Έλλη" - Άλλα, πάλι,κατεστραμμένα εντελώς και σφραγισμένα με λαμαρίνες και σιδεριές.
Ομοίως και οι τράπεζες : με κατεβασμένα ρολά και σφραγισμένες πανταχόθεν, τα δε ΑΤΜ διαλυμένα ή σπασμένα εντελώς. Κίνηση ελάχιστη και όσοι κυκλοφορούσαν έμοιαζαν με ανθρώπινα όντα που βγήκαν δειλά μετά από μια μεγάλη καταστροφή - βλέμματα φοβισμένα και καχύποπτα έως πανικόβλητα. Δύο κλούβες των ΜΑΤ, στην Ιπποκράτους, στη Χ. Τρικούπη -στην Ναυαρίνου, ειδικοί φρουροί. Ελάχιστοι νέοι, κατα τι περισσότεροι οι μεγαλύτεροι, κάποιοι αλλοδαποί, λίγοι θαρραλέοι σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και στον κινηματογράφο "Ελλη".Ελάχιστα επίσης τα διερχόμενα αυτοκίνητα, άλλωστε η κυκλοφορία ήταν τροποποιημένη και ανευ ομαλής ροής ,λόγω πορείας και υπήρχαν αποκλεισμοί στο ύψος του Κοινοβουλίου από την Β. Σοφίας και ψηλά στην Ακαδημίας.Στο Κολωνάκι, παρόμοια ,αλλά κάπως καλύτερη η κατάσταση.Μη φανταστείς κόσμο και λάμψη - η γκλαμουριά δεν ήταν εκεί...Λίγοι θαμώνες στα γνωστά στέκια, ε, ήπια κι εγώ έναν καφέ και κράτησα τις σημειώσεις μου.
Η ουσία είναι - για τη δική μου ανάγνωση, πάντα - πώς αυτό το χάος δεν έχει τίποτα από το στίγμα μιας νεανικής εξέγερσης, όπως δήθεν παρουσιάζεται. Καταστροφή και διάλυση, χαλάσματα και ερείπια, κλίμα αδιόρατου αλλά διάχυτου φόβου - ρημαγμένο και τρισάθλιο όλο το κέντρο της πόλης μας.
Δεν ξέρω αν θα αποκατασταθούν γρήγορα οι υλικές ζημιές, ωστόσο το ψυχικό πλήγμα είναι τεράστιο και οδυνηρό.