Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Τα μεταλλεία της Γκιώνας και η Αφροδίτη Παπαθανάση

Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στον Αποστολιά Φωκίδας συνάντηση για τα μεταλλεία της Γκιώνας με την παρουσία κατοίκων των χωριών της περιοχής, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου "Ο Αποστολιάς", περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το παρών έδωσαν ακόμη ο αντινομάρχης Φωκίδας κ. Φάκος, η νομαρχιακή σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Αφροδίτη Παπαθανάση (φωτό) ο διευθυντής της νομαρχίας κ. Τζαβάρας, ο πρόεδρος τους Εργατικού Κέντρου κ. Ιωσηφίδης, ο αντιδήμαρχος Γραβιάς κ. Κορομπίλης, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Θεοχάρη και ο κ. Στέφανος Σταμέλλος ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων. Στη συνάντηση συμμετείχαν αγωνιώντας για τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που διαχειρίζεται ως γνωστόν η μεγάλη ελληνική πολυεθνική S&B, παλαιά γνωστή ως Βαρυτίνης και Σιδηρομεταλλευμάτων, η οποία ανήκει στην οικογένεια Κυριακόπουλου.


Η συζήτηση ήταν έντονη και οι αντιπαραθέσεις πολλές ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική για την ολιγωρία των τοπικών αρχών στους ελέγχους της μεταλλευτικής δραστηριότητας και στην εκ μέρους της S&B τακτικής της μη αποκατάστασης των χώρων εκμετάλλευσης ενώ ζητήθηκε η παύση της επιφανειακής εξόρυξης .

Η νομαρχιακή σύμβουλος Φωκίδας κ. Αφροδίτη Παπαθανάση κατέθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για συζήτηση, με το οποίο υποστηρίζει τη ρεαλιστική λύση: ένα συνδυασμό περιβαλλοντικής προστασίας και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, εκείνο που προσφυώς ονομάζεται "βιώσιμη ανάπτυξη". Δείτε το.


ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ
Η ανάπτυξη του τόπου μας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας αφορούν όλους , και ιδιαίτερα εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά. Η προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς οφείλει σήμερα να είναι μέρος του αναπτυξιακού μοντέλου που προτείνουμε , μας αφορά και πάλι όλους – και δεν αποτελεί προνόμιο και προνομιακό πεδίο πολιτικής κανενός .
Η σημερινή συνάντηση στην Αποστολιά , με θέμα την εξορυκτική δραστηριότητα των μεταλλείων βωξίτη φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο αληθινές αγωνίες και πραγματικές , δεδομένες καταστάσεις. «Μεταλλεία – Ανάπτυξη – Θέσεις Εργασίας – Προστασία του Περιβάλλοντος».

Η αλυσίδα Βωξίτης – Αλουμίνα – Αλουμίνιο , από τη Γκιώνα έως τα Άσπρα Σπίτια , απασχολεί σήμερα περισσότερους από 2000 εργαζόμενους . Και , ναι , αυτή η αλυσίδα παραγωγής έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι εύκολες απαντήσεις είναι αυτές των άκρων. Οι ουσιαστικές και υπεύθυνες απαντήσεις είναι αυτές που εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας , μεγιστοποιούν το όφελος για την τοπική κοινωνία , κληροδοτούν τα δάση στις επόμενες γενιές , απαιτούν από το κεντρικό κράτος οργάνωση , σοβαρότητα και έλεγχο και απαιτούν από τις μεταλλευτικές εταιρείες να δουλεύουν με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά κριτήρια και τους υψηλότερους κανόνες ασφάλειας.


Ως κοινωνία πάμε μπροστά όταν μπορούμε και συνθέτουμε , όταν βλέπουμε τα προβλήματα ρεαλιστικά αλλά όχι φοβικά , όταν με την στάση μας και τις επιλογές μας δίνουμε λύσεις που αντέχουν στο χρόνο , λύσεις προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας και αναδιανομής , λύσεις που θα βοηθήσουν τις γενιές που έρχονται.
Η ανάπτυξη της περιφέρειας μας οφείλει να γίνει με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη , το σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν μπορεί όμως να αγνοηθεί – δεν μπορούμε να υποκριθούμε πως δεν υπάρχει μετάλλευμα βωξίτη στην περιοχή. Δεν μπορούμε να υποκριθούμε και να πούμε πως η εκμετάλλευση αυτή δεν θα συνεχιστεί και στις επόμενες δεκαετίες. Άρα , οφείλουμε υπεύθυνα να απαντήσουμε πως:
Να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στον κλάδο , αντίθετα και στις εποχές που ζούμε , οι Εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να στηρίξουν μέσα από επενδύσεις σε έργα προστασίας και αποκατάστασης την ανάπτυξη και νέων θέσεων εργασίας.
Η ανάπτυξη των μεταλλείων και η συνέχιση της δραστηριότητος τους είναι αναγκαία πραγματικότητα. Η ανάπτυξη όμως αυτή οφείλει να γίνεται και με όρους κοινωνικής συναίνεσης και άμεσα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Να προχωρήσουν οι Εταιρείες στην υπογειοποίηση της εξορυκτικής τους διαδικασίας – κύρια για να μην καταστραφούν και άλλες δασικές εκτάσεις. Να σεβαστούν οι Εταιρείες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους , όπως η Ρεκκά.
Να έχουμε από τις Εταιρείες την εικόνα των εξορυκτικών τους δραστηριοτήτων – διαθεσιμότητα στοιχείων . Πάνω σε ένα χάρτη να δούμε που υπάρχει αυτή τη στιγμή εξορυκτική δραστηριότητα , όπως και να δούμε και τις άμεσες μελλοντικές εκμεταλλεύσεις. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η παραπληροφόρηση.
Να λειτουργήσουμε ένα Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση , Περιβαλλοντικές Οργανώσεις , Τεχνικό Επιμελητήριο , εκπρόσωποι των Εταιρειών. Το Παρατηρητήριο αυτό θα μπορούσε να προτείνει περιοχές προστασίας , να παρακολουθεί θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων , θέματα αποκατάστασης των νταμαριών.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Οι Μεταλλευτικές Εταιρείες θεωρώ πως οφείλουν κύρια και γενναία να επενδύσουν σε δύο τομείς στη Φωκίδα , την Παιδεία και το Περιβάλλον.
Υπεύθυνη θέση , οργάνωση και έλεγχος της πολιτείας απέναντι στα θέματα του ορυκτού πλούτου. Μεταλλευτικές ζώνες – ορθοί περιβαλλοντικοί όροι – έλεγχος – αποκατάσταση – περιβαλλοντικές επενδύσεις στις υποβαθμισμένες περιοχές – σχέδια ανάπτυξης.

Θεωρώ ότι για τα θέματα αυτά , θέματα που έχουν να κάνουν με τις ζωές μας (ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ), εμείς οι ασχολούμενοι με τα κοινά , οφείλουμε να είμαστε παρόντες και να λέμε δημόσια τη θέση μας. Αυτό είναι το τίμιο και το σωστό απέναντι σας. Δεν πιστεύω στις ακρότητες , στους μηδενισμούς , στη φοβική σχέση και στους ψιθύρους . Υπάρχουν θέματα που τώρα μπορούμε να συμφωνήσουμε , υπάρχουν άλλα που θέλουν περισσότερο διάλογο και χρόνο.

Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Νομαρχιακή Σύμβουλος.

3 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Στο ζήτημα θα επανέλθω καθώς είναι και μεγάλο και εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Ανώνυμος είπε...

Πολιτικός σημαίνει απο ότι κατάλαβα να μιλάς μισή ώρα και να μην λες απολύτως τίποτα.
Με γενικότητες δεν αποφεύγονται τα ερωτήματα.
Να γίνουν ή όχι επιφανειακές εξορύξεις στην Αποστολιά;
Θα σταματήσει να είναι ο Νομός Φωκίδας σας κεφαλοτύρι απο τις ανοιχτές εκσκαφές ή όχι;
Ποιός θα τους ελέγχει τώρα και γιατί μέχρι τώρα δεν έκανε τίποτε;
Που πηγαίνουν τα υπόγεια νερά της περιοχής;
Ποιός θα πληρώσει το κόστος της ανάπλασης;
Τα μεταλεία λειτουργούν ανταγωνιστικά στην ανάπτυξη του τόπου, γιατί καθε είδους άλλη ανάπτυξη βάζει υποχρεωτικά όρια στις μεταλευτικές τους δραστηριότητες.

Το βουνό της Οίτης είπε...

Παρακολουθησα στις 14 Δεκεμβριου στον Αποστολια Φωκιδας την συναντηση για τα μεταλλεια και νομιζω οτι το θετικο στοιχειο ητανε οτι υπαρχει στη Νομαρχια Φωκιδας μια ταση για τερματισμο των επιφανειακων εξορυξεων.Και η Αφροδιτη Καραθαναση αυτο υποστηριξε.
Νομιζω οτι αυτη η γενικοτητα ειναι μια καλη αρχη για την Γκιωνα και την Φωκιδα.Σιγουρα πρεπει να γινουν πολλα και η καλη αρχη εχει γινει.To θεμα των μεταλλειων της Φωκιδας εχει πολυ δρομο μπροστα του.Η συνεχεια στους δημους της περιοχης και στη Νομαρχια Φωκιδας

www.oetaee.blogspot.com
oetaee@blogspot.com