Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Για την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο Στερεάς στη Λιβαδειά

Από τους φοιτητές που έχουν καταλάβει το Πανεπιστήμιο Λιβαδειάς λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση.

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το Σάββατο 6/12 στα Εξάρχεια ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού. Αυτό το συμβάν πυροδότησε μια πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη για τα ελληνικά δεδομένα, πρώτα στην Αθήνα και ύστερα και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η έκρηξη περίκλειε ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες από φοιτητές και μαθητές και τον αντιεξουσιαστικό χώρο μέχρι της κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο της “Δημοκρατίας” μας (μετανάστες, χρήστες ουσιών κτλπ), όλοι οι παραπάνω εξέφρασαν την συσσωρευμένη οργή τους με ποικίλους τρόπους και με αποσπασματικό χαρακτήρα αλλά παρόλα αυτά τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν μπορούν να μετατεθούν (και συνάμα να σκεπαστούν) σε κάποιους ασυνείδητους “κουκουλοφόρους” από την οργανωμένη προσπάθεια των κοστουμοφόρων πολιτικών και τα ΜΜΕ που τους εκφράζουν.

Από την Κυριακή κιόλας πρυτανείες πανεπιστημίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές οι σχολές για τις προσεχείς μέρες. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε στους φοιτητές του ΠΟΑ από τη γραμματεία ότι η σχολή θα μείνει κλειστή μέχρι και την Τετάρτη 10/12, με απόφαση της διοικούσας επιτροπής, προς ένδειξη πένθους για το νεκρό μαθητή. Ουσιαστικός σκοπός αυτής της ενέργειας ήταν η αποτροπή της κινητοποίησης των φοιτητικών συλλόγων. Μετά από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα καθώς και σε άλλους στόχους το Σάββατο και την Κυριακή, ήταν δεδομένο πως τη Δευτέρα οι φοιτητές θα έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους και θα αξιοποιούσαν το «πανεπιστήμιο» ως κέντρο διακίνησης ιδεών με αποτέλεσμα μαζικές καταλήψεις και συμμετοχή πολλών φοιτητών σε διαδηλώσεις.

Συζητώντας και κατανοώντας τα παραπάνω μια μικρή μερίδα φοιτητών αποφασίσαμε τη Δευτέρα, να παραμείνουμε στο κτίριο του πανεπιστημίου μετά την αποχώρηση της γραμματείας. Μέσα στις επόμενες ώρες καλέσαμε έκτακτη γενική συνέλευση με σκοπό ψηφοφορία για υπέρ ή κατά της κατάληψης και διαμορφώσαμε τους λόγους για τους οποίους προβαίναμε σε αυτή την κίνηση: διαμαρτυρία για τη δολοφονία του 15χρονου και την απόφαση της διοικούσας επιτροπής να κλείσει τη σχολή. Επιπλέον ζητούσαμε ανάκληση αποφάσεων που αφορούν το ίδρυμα, και οι οποίες αποτελούν ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου καθώς και την άμεση διεκπεραίωση λειτουργικών ζητημάτων της σχολής. Η έκτακτη γενική συνέλευση ψήφισε ομόφωνα υπέρ της και στη συνέχεια ξεκινήσαμε πορεία προς το αστυνομικό τμήμα με πολίτες της Λιβαδειάς.

Προκειμένου η κατάληψη να αποκτήσει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλλά και ένα πολιτικό στίγμα αποφασίσαμε να θίξουμε και προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη κοινωνία τον τελευταίο καιρό. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, η οποία συντελεί δραστικά και θα συντελέσει ακόμα περισσότερο σε ανεργία, πληθωρισμό, μείωση μισθών · το πλήθος των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. (Μονή Βατοπεδίου, JP Morgan, υπόθεση Ζαχόπουλου κτλ) · η αναδιάρθρωση ασφαλιστικού και εκπαιδευτικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., και η οποία θίγει ένα σύνολο εργασιακών και φοιτητικών κεκτημένων · και τέλος η προπαγάνδα που επιχειρούν τα Μ.Μ.Ε. με σκοπό να αποθαρρύνουν το συνολικό κίνημα και να το απομονώσουν, αποτελούν ζητήματα με τα οποία συνδεθήκαμε την αμέσως επόμενη μέρα.

Αυτή τη στιγμή στην μικρή κοινωνία της Λιβαδειάς αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα παρατηρείται μια αποδυνάμωση και απαξίωση των κινητοποιήσεων για την οποία σημαντική ευθύνη έχουν τα Μ.Μ.Ε. Επιπλέον φήμες ευτελούς λογικής διαδέχονται η μία την άλλη. Δεν έχει έρθει κανένα “λεωφορείο με αναρχικούς από την Αθήνα για να μας βοηθήσει”, ούτε και “μας υποκινούν αναρχικοί”. Οι “δημιουργοί” τέτοιων ηλιθιοτήτων, θα ήταν καλύτερα να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την πολιτική σημασία των δρώμενων, παρά να προσπαθούν απεγνωσμένα να παράγουν το επόμενο κουτσομπολιό της Λιβαδειάς.

Εμείς ως μερίδα του φοιτητικού συλλόγου που στηρίζει την εδώ κατάληψη δικαιώνουμε τους αγώνες και αναγνωρίζουμε ότι οι αιτίες πίσω από την οργή των τελευταίων ημερών δεν είναι ούτε η κρατική δολοφονία του 15χρονου, ούτε μερικά σκάνδαλα της κυβέρνησης του Καραμανλή. Αυτά αποτελούν απλά τις σταγόνες που έκαναν το ποτήρι να ξεχειλίσει. Το κοινωνικό καταναλωτικό καθεστώς και το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα, δομές οι οποίες αλληλοαναπαράγονται και επιφέρουν αλλοτρίωση σε κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτές, βρίσκονται πίσω από τις πρόσφατες βίαιες αντιδράσεις. Καταδικάζουμε την προπαγανδιστική τακτική των Μ.Μ.Ε. που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος υποστηρίζει ότι η δολοφονία του 15χρονου χρησιμοποιείται από περιθωριακά στοιχεία με σκοπό τη δημιουργία επεισοδίων. Προβάλλεται ένας παραλογισμός ως περιεχόμενο της συνολικής αντίδρασης και υποκρύπτεται κάθε πολιτική θέση που δικαιώνει τα δρώμενα. Μιλάνε για δήθεν ˝πλιάτσικο˝ από αλλοδαπούς και περιθωριακές ομάδες χωρίς να σχολιάζεται των τεραστίων διαστάσεων πλιάτσικο από κυβέρνηση και εκκλησία.

Θεωρούμε σκοπό της κατάληψης να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα κέντρο διακίνησης ιδεών που θα προσφέρεται σε ολόκληρη την κοινότητα της Λιβαδειάς με στόχο την αντι-ενημέρωση μπροστά στην προπαγάνδα που επιχειρείται από τα Μ.Μ.Ε., την συζήτηση πάνω στα ευρύτερα πολιτικά προβλήματα και τα λειτουργικά προβλήματα του συγκεκριμένου ιδρύματος καθώς και την ενδυνάμωση των αγώνων.
Καλούμε φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές και όλους τους πολίτες της Λιβαδειάς να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας.
Κατάληψη Πανεπιστημίου Λιβαδειάς

Δεν θα σχοληθώ με όλο το κέιμενο εδώ. Μόνο λαμβάνοντας αφορμή από τον ισχυρισμό των φοιτητών ότι "θεωρούμε σκοπό της κατάληψης να μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε ένα κέντρο διακίνησης ιδεών" θέλω να σχολιάσω ότι ντρέπομαι -πραγματικά- που έχουμε μάθει στα παιδιά μας να σκέπτονται με αυτή την "παράλογη λογική" η οποία λέει εν ολίγοις: καταλάμβανω το πανεπιστήμιο για να το καταστήσω κέντρο διακίνσης ιδεών!!!. Δηλαδή ως τώρα τι ήταν; Ποιος εμπόδιζε τις ιδέες στο Πανεπιστήμιο; Δεν θα συνεχίσω εδώ.
Θα επανέλθω κατά τον σχολιασμό.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί σου κάνει εντύπωση το κείμενο των φοιτητών;
Δε γνωρίζεις ότι το Πανεπιστήμιο ΛΙβαδειάς είναι τίγκα στις ρουφιανοκάμερες και ότι φυλάγεται από ιδιωτική σεκιούριτυ;
Οι φύλακες της οποίας έχουν εντολή να κατεβάζουν άμεσα τις πολιτικές κ.α. αφίσες;
Δε γνωρίζεις ότι προσπάθησαν να φτιάξουν μια σχολή χρησιμοποιώντας ντόπιους ημέτερους, που νόμιζαν ότι η σχολή είναι ιδιωτικό Κ.Ε.Κ.;
Είναι τυχαίο που οι φοιτητές δεν έχουν δώσει ακόμη το στίγμα τους στην πόλη;
Που τους ήθελε ο εμπορικός σύλλογος για ανα ανεβάσει το τζίρο;
Και δεν εμφανίστηκε καν ένα καφενείο ή άλλο μαγαζί με φοιτητικές τιμές;
Τι τους περάσαμε τους φοιτητές μας;
Πελάτες;
Να ψωνίζουν, να πίνουν καφέ με 3 ευρώ, να νοικιάζουν αλλά να μη μιλάνε, να μην ενοχλούν, να μη πολιτικοποιούνται, να μη μας μπαίνουν στη μύτη;
Λες και η κοινωνία μας και οι θεσμοί μας έχουν κάποιο ίχνος σοβαρότητας;

βοιωτός είπε...

Νομίζω ανώνυμε (που μπορείς να πάρεις ένα ψευδώνυμο) ότι δεν μιλάς σοβαρά.
Κατ'αρχάς προσωπικώς δεν έχω καμία αντίρρηση για την φύλαξη του Πανεπιστημίου και δεν νομίζω ότι έχει κάποιος άλλος εκτός από αυτούς που προτίθενται να διαπράξουν παράνομες πράξεις.
Για τις αφίσες νομίζω ότι έχουν προβλεφθεί χώροι.

Γιατί οι φοιτητές δεν έχουν δώσει στίγμα στην πόλη είναι εμγάλη συζήτηση.Πάντως σίγουρα οι αιτίες της κατάληψης δεν συνδέονται με αυτό: αν ήταν έτσι στις άλλες πόλεις δεν έπρεπε να έχουμε καταλήψεις αφού και μαγαζιά για φοιτητές έχουν ανοίξει και οι φοιτητές δραστηριοποιούνται περισσότερο από,τι στη Λιβαδειά.

Οσο για την οικονομική εκμετάλλευση των φοιτητών αυτό μάλιστα είναι σοβαρό. Εξίσου με την πολιτική εκμετάλλευση.

Ανώνυμος είπε...

Ε, προφανώς, Βοιωτέ, για να πρέπει να "καταληφθεί" το Πανεπιστήμιο από τους φοιτητές του προκειμένου να γίνει κέντρο διακίνησης ιδεών μπορεί και να σημαίνει ότι πριν δεν ήταν. Το ότι το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είναι κέντρο διακίνησης ιδεών δεν σημαίνει ότι είναι κιόλας. Και η αστυνομικοί, δεν θα έπρεπε να πυροβολούν 15χρονα παιδιά, έλα όμως που το κάνουν. Και εν πάση περιπτώσει παράλογο είναι να λέμε ότι οι φοιτητές κάνουν κατάληψη στο Πανεπιστήμιο, κατάληψη στο σπίτι σου δεν νοείται.

Εντύπωση πάντως μου κάνει Βοιωτέ που από όλη την ανακοίνωση των φοιτητών βρήκες να σχολιάσεις το γεγονός της κατάληψης. Ερωτώ, αν δεν γινόταν κατάληψη θα έδινε κανείς σημασία στην ανακοίνωση των φοιτητών;

Ανώνυμος είπε...

Πάντως Βοιωτέ οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λιβαδειάς έδωσαν ένα καλό μάθημα στους εξωπανεπιστημιακούς που ήρθαν να καταλάβουν το Πανεπιστήμιο. Γνωρίζεις τί έγινε;

βοιωτός είπε...

Τελευταίε ανώνυμε με εξετάζεις;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
δεν γνωρίζω πόσων ετών είσαι αλλά για μένα και τη γενιά μου είναι ντροπή αυτό που γίνεται κάθε φορά με τα πανεπιστήμια με τις καταλήψεις αλλά όχι μόνο.
Ακου κάτι: Ολη η χώρα είναι ένα πλαίσιο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και οπωσδήποπτε και τα πανεπιστήμια. Αυτή τουλάχιστον η ελευθερία δεν έλειψε ποτέ από την Ελλάδα.
Αλίμονο αν δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτό ως πολιτεία και ως κοινωνία.
Τα υπόλοιπα είναι περιττά. Πράγματι δεν καταλαμβάνεις το σπίτι σου ούτε το σπίτι του άλλου.
Και βέβαια τις λύσεις για το τεράστιο ελλειμμα εκπαίδευσης και Παιδείας που υπάρχει στον τόπο δεν θα τις δώσουν οι φοιτητές, 19χρονα και 22χρονα παιδιά που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά, και οι καταλήψεις.

Ανώνυμος είπε...

«Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;»

Όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά και οι ρήσεις έρχονται ιστορικά επαναλαμβανόμενες σαν φάρσα.
Καιρός να αναφωνήσει και ο Καραμανλής ο νεώτερος τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».
Εμάς δεν μας εκπλήσσει πλέον τίποτα. Αυτά που γίνονται σήμερα τα έχουμε επισημάνει και αναλύσει από πολύ παλιά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

α). Έχουμε αναλύσει σε όλες της τις πτυχές την ιδεολογική κυριαρχία της αυτοκρατορικής, πολυπολιτισμικής «αριστεράς» και του «εκσυγχρονιστικού» παρακράτους.
β). Έχουμε τεκμηριώσει, πολλές φορές ότι οι κυβερνήσεις αποτελούν τους πολιτικούς διαχειριστές του καθεστώτος και ότι η πραγματική εξουσία βρίσκεται στους οικονομικούς «νταβάδες» (τους υπερατλαντικούς κυρίως) και στα ποικίλα ιδεολογικά, πολιτικά και παρακρατικά τους όργανα.
γ). Έχουμε προδιαγράψει την τύχη της Ν.Δ., επισημαίνοντας το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει: Την «εκσυγχρονιστική» της πασοκοποίηση.
δ). Αναλύουμε ακατάσχετα και κουραστικά ότι η στρατηγική της τρομοκρατίας αποτελεί το πλέον προνομιακό μέσον άσκησης πολιτικής από το υπέρ-κράτος των ΗΠΑ και τις υπηρεσίες του που ελέγχουν και κατέχουν όλους τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους.
Η στρατηγική αυτή συνίσταται στην κατασκευή και τον έλεγχο δήθεν αριστερών οργανώσεων, τύπου «17Ν», μέσω των οποίων υλοποιούνται ευρύτεροι πολιτικοί σχεδιασμοί.
Από αυτή την κατασκευή της «αριστερής» «ατομικής τρομοκρατίας» οδηγήθηκαν οι σπόνσορές της σε μια διεύρυνση και εξάπλωσή της: Στην κατασκευή τρομοκρατικών συμμοριών με πιο μαζικές διαστάσεις και με ποικίλους στόχους: ποσοτικές συσσωρεύσεις μαζικών τρομοκρατικών πράξεων μέσα στην κοινωνία, στα Ιδρύματα, στις Εκκλησίες, στους δρόμους κ.λπ., συσσωρεύσεις με προσχεδιασμένο στόχο την «κατασκευή» και καθοδήγηση τρομοκρατικών «κινημάτων»: σαν και αυτό που ζούμε σήμερα.
ΟΙ συμμορίες αυτές αποτελούν τα νέα τρομοκρατικά «τάγματα εφόδου» του πλανητικού φασισμού, επανδρωμένα από ανυποψίαστους νεολαίους που έχουν πέσει σε πολιτική και ψυχική εξαθλίωση, από αλλοδαπούς που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και βρίσκουν κερδοφόρα εργασία στο πλιάτσικο και στην τρομοκρατία ΚΑΙ από τους συνειδητούς καθοδηγητές: Πρώην αριστερούς, μετανοημένους και εξαγορασμένους και εκπαιδευμένους ασφαλίτες και πράκτορες μυστικών υπηρεσιών
ΟΛΑ αυτά τα έχουμε αναλύσει εδώ και χρόνια διεξοδικά και κουραστικά. Κάποιοι γελάγανε όταν τα γράφαμε.
Σήμερα το γέλιο τους έχει παγώσει και αρχίζουν να τα βλέπουν πολλοί. ..
Δεν μας εκπλήσσει, συνεπώς, το τρομοκρατικό πραξικόπημα της κατάληψης της ΕΡΤ.
Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι κάποιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» ακόμα δεν τα βλέπουν και πιστεύουν ότι αυτές είναι επαναστατικές πράξεις μια «λαϊκής εξέγερσης»!!!
Μόνο που δεν σκέφτονται ότι μια λαϊκή εξέγερση δεν τρομοκρατεί την κοινωνία, αλλά τη συσπειρώνει. Δεν αδειάζει το κέντρο της Πόλης από τους ανθρώπους, αλλά το πλημμυρίζει. Η Αθήνα και οι κάτοικοί της ζουν σε ΤΡΟΜΟ, Ούτε να κατεβούν στο κέντρο δεν τολμούν!!!
Αυτό είναι τρομοκρατία και ΟΧΙ λαϊκή εξέγερση.
Και από πού παίρνουν τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ κατάληψης της ΕΡΤ οι «εξεγερμένοι»; Υπάρχουν Λαϊκά Συμβούλια, Επιτροπές Αγώνα εκλεγμένες από τα όργανα της Λαϊκής Εξέγερσης; Συντονιστικό που να υλοποιεί τις αποφάσεις; Πού είναι το «διευθυντήριο» της Εξέγερσης; Πού είναι οι στόχοι, τα αιτήματα, οι αποφάσεις και τα όργανα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ των Λαϊκών μαζών;
Μόνο τρομοκρατικές «συμμορίες» και μαθητές για ασπίδα, το παρακράτος με κουκούλες και κάποια τμήματα μαθητών για συγκάλυψη και άλλοθι.
ΖΟΥΜΕ τη νέα βαρβαρότητα των φασιστικών τρομοκρατικών μηχανισμών.
Και η κυβέρνηση επειδή γνωρίζει παρακολουθεί έντρομη!!!
Η Νέα καθεστωτική τρομοκρατία που ετοιμάζεται για τα αυθεντικά κινήματα θα έρθει σαν μακάβριο τέρας εναντίον κάθε αγωνιστή και κάθε ιδέας ανατρεπτικής…

βοιωτός είπε...

Τελευταίε ανώνυμε, να βάζεις σε παρακαλώ τις πηγές. Το κείμενο είναι από το Ρεσάλτο.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,
Οι φοιτητές οδηγήθηκαν στην κατάληψη διότι κανείς μέχρι σήμερα δεν τους έδινε σημασία σε όσα έλεγαν στο πλαίσιο ενός διαλόγου που μάλλον μονόλογος από την άλλη πλευρά ήταν.
Όσο για το ότι η χώρα είναι ένα πλαίσιο ελεύθερης διακίνησης ιδεών θα διαφωνήσω. Φυσικά και δεν είναι. Και η ελευθερία αυτή που επικαλείσαι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό λείπει από την Ελλάδα.
Αν υπήρχε δεν θα έφτιαχνες ένα ανώνυμο blog για να εκφράσεις τις απόψεις σου. Θα είχε όνομα και εσύ θα υπέγραφες. Τότε θα έβλεπες να υπάρχει ελευθερία η οποία δεν περιορίζεται μόνο με την βία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που ένα «εκσυγχρονισμένο» κράτος ξέρει να χρησιμοποιεί.
Και βέβαια τις λύσεις για το τεράστιο έλλειμμα εκπαίδευσης και Παιδείας που υπάρχει στον τόπο ναι θα τις δώσουν οι φοιτητές, τα 19χρονα και 22χρονα παιδιά με τους αγώνες τους. Τα παιδιά που σε κρίσιμες στιγμές επιδεικνύουν την ωριμότητα που λείπει από εμάς τους «μεγάλους» που βολευόμαστε με τις αναμνήσεις των δικών μας αγώνων και καταλήψεων.
Αργά και επώδυνα ή γρήγορα και σχετικά πιο εύκολα θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβουμε ότι πρέπει να σταθούμε όχι απέναντι αλλά δίπλα στα παιδιά.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι πια αργά για ένα καλύτερο μέλλον που όλοι δικαιούνται.

Ξόμπλιο είπε...

Συγγνώμη, αλλά υπάρχουν πουθενά διαφορετικές τιμές στους καφέδες ή στα ψώνια για τους φοιτητές? Ή είναι νόμιμη παντού η αφισοκόλληση και στο τμήμα του Πανεπιστημίου στη Λιβαδειά λειτουργούν οι αρχές του καταχρηστικά?

βοιωτός είπε...

Κατρίν σαν τα χιόνια :-)

Ανώνυμε, δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων η αναφορά σε προσωπικά στοιχεία και το βαρετό μελό για να νέα παιδιά και για την ωριμότητά τους.

θα απαντήσω μια τελευταία φορά επί προσωπικού και δεν θα το ξανακάνω.
Η viotia γράφει αυτά που γράφει ευθαρσώς και με παρρησία είτε ανώνυμα είτε επώνυμα. Δεν έχει καμιά διαφορά ούτε υπάρχει η αυταπάτη ότι συγκρουόμενη με όλο το κατεστημένο δεν θα δεχθεί επιθέσεις και δεν θα προκληθούν αντιδράσεις. Αυτό ουδόλως πτοεί τη viotia. Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. H viotia έχει τον τρόπο να το υπερβεί. Αυτό είναι το ένα.

Για τα νέα παιδιά: ασφαλώς και δεν ξέρουν τίποτε γιατί ποιοςς να τους μάθει; Οι καθηγητές στα πανεπιστήμια; Οι τηλεοπτικοί αστέρες; Οι πολιτικοί; Οι κληρικοί; Ποιοι;
Μόνο εξ επιφοιτήσεως μπορούν να ξέρουν.
Προσωπικά ούτως ή άλλως δεν μου αρέσει η κολακεία ούτε στους νέους ούτε στους γέρους. Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί γούστου μόνον.
Εχω να πω στα νέα παιδιά να προσπαθήσουν πολύ και να ξεφύγουν από τα κλισέ της κατάληψης και της γκρίνιας για να μην πω την ακριβή λέξη. Δεν αποδίδουν, είναι μη παραγωγικά, είναι καθηλωτικά.
Νομίζω ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την έννοια της δημιουργίας και επιτέλους να εργαστούν. Να αφήσουν πίσω τους εμάς, τη γενιά της ήσσονος προσπάθειας, της αερολογίας και της αραχτής.

Ανώνυμος είπε...

ποιό πανεπιστήμιο λέμε; ποιός το ξέρει ότι υφίσταται και ομιλεί;γιατί και καλά πόσο κάνει ο καφές του φοιτητή, ο καφές του συνταξιούχου είναι; Ευπαθής κοινωνική ομάδα είναι οι φοιτητές ή διαλεχτή συντροφιά; μην τρελλαθούμε τελείως. πάσχουμε φίλε των 6.42 από αξιακές προτεραιότητες, από βαθιά γνώση, από δουλειά και προσφορά. αφήστε λοιπόν το πόσο κάνει ο καφές και το διαμέρισμα, αυτά υπάρχουν νοικοκυρές για να επιληφθούν. άλλος ο ρόλος των φοιτητών.

Ανώνυμος είπε...

Εσείε οι μεγάλοι, λέει ο σεντ-εξπερύ στον μικρό του πρίγκιπα, όλο ρωτάτε, τι λεφτα κερδίζει ο πατέρας του φίλου μου, τι επάγγελμα κάνει, αν έχουν μεγάλο αυτοκίνητο και σπίτι. Πάντα μιλάτε με αριθμούς και ποτέ δεν ρωτάτε, τι χρώμα έχουν τα μάτια του, αν είναι ζωηρός, γελαστός, δημιουργικός...