Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Ασχημα τα μαντάτα από την Αλουμίνιον της Ελλάδoς

Η διεθνής οικονομική κρίση γίνεται πλέον αισθητή και στη Βοιωτία και μάλιστα στο βαρύ πυροβολικό της βιομηχανικής της βάσης, το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, όπου υπάρχουν πολλές και δυστυχώς όχι ευχάριστες εξελίξεις.


Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της viotia για το 2009 αποφασίστηκε μείωση της παραγωγής στην Αλουμίνα από 810.000 τόνους σε 770.000 και αυτό παρότι η ALCAN θα αυξήσει την ποσότητα που προμηθεύεται από το εργοστάσιο του Αγίου Νικολάου σε 500.000 τόνους από 450.000 το 2008. Το φαινομενικά παράδοξο έχει απλή εξήγηση: πολλές μονάδες παραγωγής αλουμίνας ανά τον κόσμο έχουν περιστείλει ή και αναστείλει τη λειτουργία τους δημιουργώντας ένα μικρό χάσμα στην προσφορά αλουμίνας που θα καλύψει για το 2009 η ΑτΕ.


Για την παραγωγή αλουμινίου τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Σταδιακά έως τον Φεβρουάριο θα "κλείσουν" 130 λεκάνες στη Β σειρά. Από τη διοίκηση του Αλουμινίου γίνεται γνωστό ότι οι 130 αυτές λεκάνες θα παραμείνουν γεμάτες μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση που πλήττει την παγκόσμια αγορά.

Το απόθεμα, το στοκ του αλουμινίου στην ΑτΕ έχει φθάσει στους 13.000 τόνους ενώ σε φυσιλογικές συνθήκες δεν ξεπερνά τους 9.000 τόνους. Την ίδια στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα του αλουμινίου έχουν υπερβεί τα 2 εκατ. τόνους έναντι 1,1 εκατ. τόνων που θεωρείται η "υγιής" αναλογία για την αγορά του βιομηχανικού αυτού μετάλλου.

Ολα τα παραπάνω θα είχαν ελάχιστη ή λίγη σημασία αν δεν σχετίζονταν ευθέως με την απασχόληση και την ανεργία ανθρώπων. Δυστυχώς η διεθνής κρίση πλήττει και σε αυτόν τον τομέα την ΑτΕ καθώς περίπου 25 ατόμων- συμβασιούχων δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις με το νέο έτος. Επίσης από το μόνιμο προσωπικό που πλεονάζει θα καλυφθούν φέτος οι άδειες άλλων εργαζομένων. Και σε αυτή την πείπτωση η διοίκηση της ΑτΕ διαβεβαιώνει ότι όταν η κρίση ξεπεραστεί οι πρώτοι που θα κληθούν να αναλάβουν δουλειά θα είναι οι 25 συμβασιούχοι που τώρα μένουν χωρίς εργασία.

Ομως οι 25 συμβασιούχοι δεν είναι οι μόνοι που χάνουν τη δουλειά τους στον Αγιο Νικόλαο. Ακόμη λίγο περισσότερα από 10 άτομα φέρεται να απολύονται αυτές τις ημέρες από τους εργολάβους του εργοστασίου κκ. Αλεξίου και Ρεφενέ. Μάλιστα υπάρχουν φήμες ότι και άλλοι εργολάβοι θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Για το ζήτημα της ηλεκτροδότησης της ΑτΕ η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 14 Ιανουαρίου 2009. Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε διαιτησία καθώς και η κυβέρνηση και ο Ομιλος Μυτιληναίου συμφωνούν ενώ και η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει βάσιμες αντιρρήσεις.

Τέλος για την ερυθρά ιλύ η διοίκηση της ΑτΕ υποστηρίζει ότι από τον Φεβρουάριο του 2009 το 70% δεν θα πέφτει πλέον στον Κορινθιακό Κόλπο καθώς σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί και η δεύτερη φιλτρόπρεσα. Η πλήρης λύση του ζητήματος με την "κόκκινη λάσπη" πάντως είναι στα χέρια του ΥΠΕΧΩΔΕ διαμηνύεται από την ΑτΕ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την πούμε... του χρόνου...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πανως στοχος του ευαγγελου ειναι μεινει σε λειτουργια το εργοστασιο μεσα σε αυτη την κριση και φενετε οτι το αλουμινιο εχει το κοκαλακι της νυχτεριδας το 2005 ηταν να το κλεισουν οι καναδοι το πειρε ο ευαγγελος τωρα εαν ηταν σε καποιον ομιλο θα ηταν ο αδυνατος κρικος και θα ειχε κλεισει παντως ειδωμεν...βρε που παμε...