Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω

Και όταν ακόμη ο βλάξ, υπό την μορφήν του επιτηδείου ή του απατεώνος,
εξαναγκασθή να δώση μάχην, θα δώση αυτήν δια των πνευματικώς ευκολοτέρων καί
συνεπώς των ανηθικωτέρων «όπλων»: του ψεύδους, της διαστροφής, της ραδιουργίας
και της συκοφαντίας.
Εξ ού έπεται το ακλόνητον δόγμα: και η ανηθικότης είναι
αποκλειστικόν προνόμιον των βλακών!


Αυτή είναι η τελευταία παράγραφος από το φημισμένο δοκίμιο με τίτλο Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω", το πιο γνωστό έργο του κοινωνιολόγου Ευάγγελου Λεμπέση που δημοσιεύτηκε κατά πρώτον στην "Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών" το έτος 1941.

Πρόκειται για μια διάσημη κοινωνιολογική μελέτη/δοκίμιο απαράμιλλης οξυδέρκειας, υψηλής και πυκνής ουσίας και -ως όλα τα σπουδαία έργα- διαχρονικής σημασίας. Εχει, όπως επίσης είναι φυσικό, εγείρει πολλές αντιπαραθέσεις, έχει δεχθεί σκληρή κριτική παραμένει όμως δημοφιλές και προκαλεί διχογνωμίες ακόμη και τώρα μετά από 67 χρόνια: άλλο ένα ασφαλές γνώρισμα της επιστημονικής αξίας του έργου του Ευάγγελου Λεμπέση.

Προσωπικά, βρίσκω το δοκίμιο άψογο, διεισδυτικό και ανατρεπτικό των προκαταλήψεων, παιγνιώδες, έξυπνο, καλογραμμένο και χρήσιμο. Είναι από τα αγαπημένα μου της νεοελληνικής γραμματείας και επιστρέφω συχνά για να μελετήσω και να εξηγήσω όσα απίστευτα συμβαίνουν στις ημέρες μας. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν το ίδιο σε μια χρονική συγκυρία όπου τα αδιέξοδα πληθαίνουν και η αίσθηση της ματαιότητας επικρατεί στην κοινωνία : Ενας φίλος π.χ. μου ζήτησε να αναρτήσω το κείμενο στη viotia και με χαρά μου το πράττω. Ιδού λοιπόν ας μάθουμε ή ας ξαναθυμηθούμε ποια είναι Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω, υπό Ευαγγέλου Λεμπέση. Δείτε εδώ.

Η Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω Συγχρόνω Βίω

6 σχόλια:

βοιωτός είπε...

Νομίζω ότι στην εποχή μας ο Λεμπέσης θα έγραφε το δεύτερο μέρος της μελέτης του με τίτλο "Η πλήρης επικράτηση των βλακών εν τω συγχρόνω βίω και η κοινωνική αποσύνθεσις"

βοιωτός είπε...

Για τους φίλους που στέλνουν ημέηλ: Το απόγευμα θα γράψω για το δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς που έγινε την Παρασκευή.

Ανώνυμος είπε...

"Μόνο δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα:το σύμπαν και η ανοησία, αν και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο".Α.Εinstein

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ανάλυση. ακριβής και εύστοχη απόλυτα.Άστο πάνω- πάνω βοιωτέ μήπως βρει κανένας τον εαυτό του.

Ανώνυμος είπε...

Διδακτικό παράθεμα:

Η έμφυτος τάσις του βλακός, εξικνουμένη συχνότατα εις αληθή μανίαν όπως ανήκη εις ισχυράς και όσον το δυνατόν περισσοτέρας πάσης φύσεως οργανώσεις, εξηγείται πρώτον μεν εκ της ευκολίας της αγελοποιήσεως, εις ήν μονίμως υπόκειται, λόγω ελλείψεως ατομικότητος (εξ ού και το μίσος του κατά του ατόμου και του ατομικισμού), δεύτερον δε εκ του ατομικού ζωώδους πανικού, υπό του οποίου μονίμως κατατρύχεται, εκ του δεδικαιολογημένου φόβου μήπως περιέλθη εις το παντός είδους προλεταριάτον. Αποτελεί δε η τάσις αύτη αμάχητον σχεδόν τεκμήριον περί του βαθμού της πνευματικής του αναπηρίας.

Βοιωτέ ανέβασέ το πάνω.

Ανώνυμος είπε...

Η παράγραφος 7 είναι σκέτη ελληνική ζωγραφιά.πώς είναι κάτι τραντίσιοναλ -αρτ κάρτες; έτσι κλείνεις τα μάτια και ..μετράς. δεν τελειώνει..