Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Μα δεν ντρέπονται λιγάκι

Αθλια η κατάσταση στο 1ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς
Είχα υποσχεθεί στον φίλο Αγιο Θωμά με αφορμή ένα ρεπορτάζ για τα σχολικά κτήρια στο χωριό του να συγκρίνουμε το δικό τους νηπιαγωγείο με εκείνα της Λιβαδειάς. Επισκέφθηκα λοιπόν το 1ο νηπιαγωγείο Λιβαδειάς και η κατάσταση που αντίκρισα είναι στην κυριολεξία άθλια. Σε ένα δυάρι στεγάζονται ή καλύτερα στοιβάζονται περισσότερα από 35 παιδιά, χωρισμένα σε δύο τμήματα.



Ακόμη πιο τραγική είναι η κατ΄ευφημισμόν αποκαλούμενη αυλή του νηπιαγωγείου -στην πραγματικότητα στενό πάρκινγκ- την οποία βλέπετε κάτω και στην οποία παίζουν όταν ο καιρός το επιτρέπει αυτά τα 35 παιδιά, προφανώς το ένα πάνω στο άλλο. Για να μην έχετε αμφιβολία για το μέγεθος της αυλής τοποθετώ φωτογραφίες όπου φαίνεται ότι η "αυλή" χρησιμοποιείται από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη του κτηρίου για να παρακάρει το αυτοκίνητό του (ελπίζω όταν οι μικροί μαθητές δεν είναι εκεί).

Ο χώρος που έχουν τα παιδιά αυτά της προσχολικής ηλικίας για να παίξουν είναι τόσο μικρός που ενώ υπάρχουν ειδικά προγράμματα γυμναστικής του υπουργείου Παιδείας για νηπιαγωγεία, το Πρώτο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς αδυνατεί να καταθέσει ακόμη και αίτηση λόγω έλλειψης χώρου!!!
Πέρα από την εκπαιδευτική και κοινωνική διάσταση υπάρχει και η πανταχού παρούσα πολιτική: Φήμες θέλουν να αναβάλεται επί χρόνια η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου επειδή ο ιδιοκτήτης του κτηρίου έχει υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις, πράγμα που φαίνεται φυσιολογικό και αναμενόμενο στην εποχή μας αλλά δεν παύει, αν ισχύει, να είναι αχαρακτήριστο.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχουν να πουν για την άθλια αυτή κατάσταση ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Περγαντάς, ο δήμαρχος κ. Τσιφής και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αποστόλου, καθώς και η διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επειδή όμως υποψιάζομαι ότι δεν θα πουν τίποτε, διότι δεν υπάρχει δικαιολογία γι'αυτή την σχεδόν τριτοκοσμική κατάσταση στο κέντρο της Λιβαδειάς εμείς θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ και σε άλλους σχολικούς χώρους (ειδικά στα νηπιαγωγεία όπου όπως μας λένε υπάρχει σημαντικό πρόβλημα). Τουλάχιστον να γνωρίζουν όλοι την παρακμή ώστε να πάψουν εκ του πονηρού να επικαλούνται άγνοια. Δεκτές και καταγγελίες αναγνωστών!
ΥΓ: Αγιε Θωμά , βάλε και εσύ φωτογραφίες να συγκρίνουμε. Νομίζω ότι εύκολα οι Λιβαδείτες είμαστε χειρότεροι.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανώνυμος είπε...

Το νηπιαγωγείο αυτό είναι τουλάχιστον απο το '80. Έχουν περάσει από τότε κυβερνήσεις και κυβερνήσεις ... νομάρχες ... δήμαρχοι ...Κοινωνική (και όχι μόνο) ευαισθησία ΜΗΔΕΝ ...

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Αθανατη Ελλαδα....

Ανώνυμος είπε...

Α ρε βοιωτέ τι μου θύμισες.Το πρώτο μου σχολείο,την αυλή,τα παιχνίδια.Πώς τα έκαναν έτσι;

nkalomiris είπε...

Και όμως κύριοι, τα πράγματα σε αυτό το τριτοκοσμικό νηπιαγωγείο είναι κατά πολύ χειρότερα.
Επειδή στο νηπιαγωγείο αυτό εκπαιδεύεται ένα πολύ δικό μου αγοράκι, γνωρίζω 3 μόνο πράγματα που για εμένα όταν τα έμαθα ήταν πολύ σοκαρίστηκα. Κατ΄αρχήν μπράβο Βοιωτέ που γύρισες στο καθημερινό ρεπορτάζ. Και κατά δεύτερον φταίω και εγώ που δεν σου τα είχα πει πιο πριν για να ενημερωθείς. Και μιας και θα περάσεις από τον Νομάρχη ανάφερε του τα εξής:
1)Η χώρος του προαύλιου χώρου όχι μόνο είναι μικρός δεν το βλέπει και καθόλου ο ήλιος. Είναι που είναι μέσα στην υγρασία η Λιβαδειά να μην βλέπει και καθόλου ο ήλιος την αυλή είναι όχι μόνο απαράδεκτο αλλά και ανθυγιεινό. Οι γονείς διαμαρτύρονται και το ξέρω από πρώτο χέρι και λένε στις δασκάλες καλύτερα να μην τα βγάζουν έξω.
2)Πέρυσι όταν πάλι μάθαινα για αυτό το μπουντρούμι είχαν πάει τα παιδιά εκπαιδευτική? εκδρομή? στο 1 Δημοτικό. Φεύγοντας λοιπόν ξέχασαν ένα παιδάκι (3,5 χρ.) στο δημοτικό. Χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι δασκάλες γύρισαν στο Νηπιαγωγείο. Εκεί τα άλλα παιδάκια ανέφεραν ότι έλλειπε και τότε γύρισε η δασκάλα στο Δημοτικό και βρήκε το κακόμοιρο να κάθετε μόνο του στο προαύλιο τρομαγμένο μιας και τα παιδιά του Δημοτικού είχαν μπει για μάθημα. Και για όσους πουν ότι μπορεί να ήταν κάποιο ζιζάνιο σας πληροφορώ ότι το παιδί αυτό είναι κύριος όσο λίγα παιδιά. Φυσικά και οι γονείς δεν ενημερώθηκαν. Αλλά έλα που οι μικροί ρουφιάνοι το μαρτύρησαν στους γονείς.
3)Στο νηπιαγωγείο αυτό πηγαίνουν και παιδάκια αλλοδαπών. Χωρίς καμία προσπάθεια ρατσιστικών σχολίων, σας αναφέρω ότι υπάρχει και ένα παιδάκι (μπορεί και άλλο) από Ινδούς γονείς με την γνωστή τους χαρακτηριστική μπόχα που κουβαλάνε. Ρώτα σε παρακαλώ αν περνάνε αυτά τα παιδιά από γιατρούς; Έτσι από περιέργεια.

Αυτά προς το παρόν. Τα σχόλια δικά σας. Όσο για το μέσον του κυρίου ιδιοκτήτη, πριν λίγα χρόνια υπήρχαν και άλλα τέτοια νηπιαγωγεία με κομματικό ενοίκιο. Πρέπει να έχουν λιγοστέψει. Τί στο καλό! Νέα Διακυβέρνηση έχουμε!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί οι κτιριακές προδιαγραφές στη Λιβαδειά να είναι ακατάλληλες αλλά τουλάχιστον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό... Για ρωτήστε για το Δίστομο που στο προ-νήπιο δεν υπάρχει ούτε μία(!!!), επαναλαμβάνω, ούτε μία δασκάλα. Αλλά δεν πειράζει τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους και με ασφάλεια και με σιγουριά και με φροντίδα... είναι άλλωστε τόσο ώριμα σήμερα στα 3 τους χρόνια!

βοιωτός είπε...

Καλώς ήρθατε όλοι.
@ανώνυμη,
το γνωρίζουμε γι'αυτό και ο τίτλος δεν περιέχει όνομα.
Αν ήταν ένας ο υπέυθυνος θα τον κατονομάζαμε.
@Τροφώνιε,
χειμαρρώδης και πληροφορημένος όπως πάντα. Δεν γνωρίζουμε πολλά από όσα λες και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τα βεβαιώσουμε.
Η αναφορά στα παιδάκια από την Ινδία είναι αχρείαστη, κατά τη γνώμη μας. Αυτή είναι η κατάσταση, οι οικογένειες αυτές ζουν εδώ, πρ΄πειε τα παιδιά να πάνε σχολείο.
Βλέπεις κάποια άλλη λύση εφικτή;

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε 11:45,
η καταγγελία εξετάζεται. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας.

nkalomiris είπε...

Βοιωτέ αν διαβάσεις αυτό που γράφω για τους Ινδούς τονίζω ότι δεν είναι ρατσιστικό το σχολείο και δεν λέω να μην πάνε σχολείο. Ίσα ίσα πρέπει να πάνε σχολείο να μορφωθούν. Δεν είναι ζώα και φυσικά δεν πρέπει να τους περιθώριοποιήσουμε; Αντιθέτως πρέπει να τους βοηθήσουμε. Από άποψη υγιεινής και μόνο ρωτάω, αν περνάνε κανέναν έλεγχο και αν περνούν τακτικά από παιδίατρους.

Ανώνυμος είπε...

Τροφώνιε, νομίζω πως για να γραφτεί ένα παιδί στο Νηπιαγωγείο πρέπει να πάρει χαρτί από Παιδίατρο και να έχει το γνωστό γαλάζιο βιβλιάριο υγείας (μην πάει ο νους κανενός σε γαλάζια και πράσινα βιβλιάρια, άσχετο είναι) που γράφονται οι εμβολιασμοί. Η "μπόχα" των Ινδοπακιστανών δεν έχει τόσο να κάνει με ενδεχόμενη απλυσιά αλλά με γονίδια και ...διατροφικές συνήθειες (δεν κάνω πλάκα)!

Dreamer & the full moon είπε...

Φοβεροοο!!! 30 χρονια περασαν απο τοτε που πηγαινα στο 1ο... το μονο που αλλαξε ειναι το χρωμα, και το οτι τοτε η αυλιτσα ειχε χαλικακι.
Και μας τοτε εκδρομες εκει διπλα μας πηγαιναν, με τη διαφορα οτι ολη η Βυρωνος ηταν αλανες, οσο για Καραγιανοπουλου...μετα την παλια νομαρχια μονο η βιλλα του Καραμπελα υπηρχε, ελιες και "βαρκά"...

Στα σοβαρα τωρα, το συγγεκριμενο κτηριο ως υποδομη ειναι απαραδεκτο. Συνωστισμος + κακος αερισμος + ελλειψη φυσικου/ηλιακου φωτισμου συνεπαγονται ανθυγιεινες συνθηκες για ενα τοσο ευαισθητο πληθυσμο... Για καντε καμια εγγραφη αναφορα ως συλογος γονεων, και προωθηστε την καταληλλα... (πχ δνση υγειας,εκπδ/σης ΟΣΚ, δημο, νομαρχη κτλ...)Για πιεστε λιγο...

@τροφωνιος
Φιλε τροφωνιε ακομψο το περι "μποχας". Η χρηση διαφορων μπαχαρικων στην ινδικη κουζινα τους δινει αυτην την ιδιομορφη οσμη σωματος. Απο την πειρα μου ομως σου λεω οτι ωσ ατομα ειναι εξερετικα καθαροι και ιδιαιτερα ευφυεις και φιλησυχοι..(ασχετα αν στην ελλαδα τους απασχολουμε στα ιχθυοτροφια κ στους σταυλισμους)

βοιωτός είπε...

Dreamer & the full moon,
καλώς ήρθες και εδώ.
Πιθανότατα θα σε ξέρω αν και δεν είμαστε συμμαθητές :-).
Να συστήσω σε όλους να επισκεφθούν το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σου.
Επί της ουσίας: είναι απίστευτη η γαϊδουριά των υπευθύνων. Μόνο αυτό.

Το σχόλιό σου αυτό εδώ -το 1ο μέρος θα το ζρησιμοποίησω όταν επανέλθω στο θέμα -με την άδειά σου φυσικά...

Ανώνυμος είπε...

Eλεος ,ta gonidia den myrizoyn!!απο τις γνωσεις που εχω στη Βιολογια και το ψαξιμο σε κειμενα δεν εχω δει πουθενα γραμμενο για την γονιδιακη μυρουδια .Ισως ο σχολιαστης (κρυβει και ρατσιστικες τασεις ?) εχει να κανει προταση σε βιοτεχνολογους να φτιαχουν γενετικα τροποποιημενα ατομα με το αρωμα της αρεσκειας των γονεων τους! θα εχει πλακα ,,να δουμε εταιρειες να επενδυουν σε μοσχομυριζοντα νεογνα!
Τωρα πραγματι οι αλοδαποι συνκατοικοι μας εχουν μια μυρουδια απο διατροφικες συνηθειες και μη δυνατοτητα υγειηνης και καθαριοτητας κα αυτο ειναι ενα προβλημα που πρεπει με διακριτηκοτητα και προσοχη να λυθει .Εδω ειναι η κοινωνικη παρεμβαση ολων μας να βρουμε λυση με την πολιτεια και τους τοπικους αρχοντες .Ενας φιλος προτεινε δημοσιους χωρους καθαριοτητας με ελεγχο και προστασια οπως πχ δημοσια η δημοτικα λουτρα-μη παει το σκονισμενο μυαλο μας σε μπιζινες !! Υπαρχουν λυσεις με ελαχιστο κοστος στο ειδη υπαρχοντα ιστο της πολης μας ,
Θα τα πουμε επωνυμως και γραπτως
Μεχρι τοτε να ζητησουμε στεκια δημοσια βιοκλιματκα για τα νηπια που θα μπορουσαν να λειτουργουν σε ολοημερη βαση-φιλοι και φιλες νηπιαγωγοι μη φοβαστε το ωραριο σας-Ενας παλιος δασκαλος ελεγε οτι ηΖΩΗ εχει παντα λυσεις ,οι ανθρωποι τις απορριπτουν!!ισως ειχε δικιο ?