Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Προκλητική η δημοτική αρχή της Θήβας

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θήβας www.thiva.gr αν ανατρέξει κανείς στην ιστορία της πόλεως κατά τα νεώτερα χρόνια θα μάθει ότι σήμερα η Θήβα είναι η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας.
Ο ανόητος και προκλητικός συντάκτης αυτής της πρότασης -σίγουρα υπό την παρότρυνση της δημοτικής αρχής της Θήβας- έχει διαστρεβλώσει την παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια www.wikipedia.org που στο λήμμα Θήβα αναφέρει επί λέξει: " Σήμερα η Θήβα είναι σημαντική πόλη της Bοιωτίας, έδρα δήμου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του νομού".
Οχι βέβαια ότι ο συντάκτης του λήμματος Θήβα στην wikipedia έχει λιγότερες ανακρίβειες καθώς αναφέρει:
"Την τυπική πρωτοκαθεδρία ως πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας έχασε η Θήβα από τη Λιβαδειά στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες επέτρεψαν στον Λιβαδίτη πολιτευτή Μπουφίδη να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις του με τον τότε πρωθυπουργό Θεοτόκη και να αφαιρέσει από τη Θήβα τη διοίκηση του Νομού". Δηλαδή ανιστόρητες πομφόλυγες χωρίς βάση αλλά έμπλεες συμπλεγμάτων και φθονερών υπαινιγμών.

Από τη δημοτική αρχή της Θήβας δεν έχουμε καμιά απαίτηση: ο κατήφορος δεν έχει τέρμα. Ομως οι υπόλοιπες αρχές του νομού υποχρεούνται να λάβουν θέση: Είναι η Θήβα η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας, όπως διαβάζουν εκατομμύρια αναγνώστες στο διαδίκτυο; Για να ξέρουμε κι εμείς.

ΥΓ: Κοιμάται, πραγματικά όμως, η δημοτική αρχή της Λιβαδειάς. Αν ήταν φυσικά για τίποτε συμφέροντα...

20 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Βοιωτέ μπορεί να σε πειράζει το όλο θέμα αλλά το 2008 ξημερώνει με μια αλήθεια: "Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, Η ΘΗΒΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ".
Είμαι Λιβαδίτης και δεν θα ήθελα να ήμουν θηβαίος. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ένα γεγονός που ισχύει χρόνια τώρα. Γιατί μας κακοφαίνεται; Έχουμε ευθύνη όλοι μας. Σε όλους τους τομείς. Το θέμα δεν αναλύετε σε δυο γραμμές αλλά ο καθένας Λιβαδίτης αν τα βάλει κάτω τα πράγματα σοβαρά και χωρίς προκαταλήψεις θα διαπιστώσει ότι η Λιβαδειά εξελίσσετε σε μεγάλο χωριό. Η θήβα αργά αλλά σταθερά κάνει μακροχρόνια πρόοδο. Εμείς Ελικώνα για καφέ! Προσωπικά τώρα που μεγάλωσα δεν με αφορά καθόλου το ποια πόλη είναι καλύτερη. Με αφορά η Λιβαδειά να γίνεται πιο ανθρώπινη.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
μη δημιουργείς πόλωση μεταξύ των πόλεων. Κάθε πόλη έχει την δική της ιστορία και σημαντική , σημαντικότερη, σημαντικότατη είναι λέξεις με το ίδιο νόημα που ο καθένας τις αποδίδει όπως επιθυμεί είτε αντικειμενικά είτε ευλογώντας τα γένεια του.
κάνε και εσύ το ίδιο ποιός σε εμποδίζει;
Πάντως το οτι οι πολιτικοί παίζουν περίεργα παιχνίδια είναι γεγονός με πρόσφατο παράδειγμα την απώλεια απο την βοιωτία της Δροσιάς και των Λουκισίων που υπάγονται στην εύβοια και δράστης όπως θυμάσαι σαν παλιός που είσαι ήταν ο Παλάντζας που μια και δεν έπαιρνε ψήφους εκεί προτίμησε να συρικνώσει την βοιωτία χρησιμοπιοώντας την πολιτική του δύναμη. Ετσι γράφεται η ιστορία και εμείς κρίνουμε ποιό επίθετο θα δώσουμε στην πράξη αυτή.
εμείς οι βοιωτοί εννοώ.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
καλή χρονιά.
η ιστορία δεν αλλάζει.
εχει σημασία ποιά πόλη είναι η πιό σημαντική;
αυτό είναι το πρόβλημα που απασχολεί τον βοιωτό σήμερα;
σύνελθε φίλε!!!

βοιωτός είπε...

Τροφώνιε,
η διαστρέβλωση ειναι θέμα. Η έπαρση είναι θέμα. Και οι ηθικοί αυτουργοί νεός νέου γύρου αντιπαλότητας είναι μεγάλο θέμα.

βοιωτός είπε...

Σάκη,
εγώ δεν δημιουργώ καμιά πόλωση. Αλλοι το πράττουν.
Ασφαλώς έχεις άδικο: κάθε λέξη έχει έχει μοναδική σημασία.

βοιωτός είπε...

Πολίτη,
φυσικά έχει μεγάλη σημασία. Είναι αυτονόητο ότι ο αλληλοσεβασμός και η μετριοπάθεια αποτελούν όρους συνεργασίας και συστράτευσης.
Εδώ έχουμε διαστρέβλωση μιας ήδη πολύ θετικής για τη Θήβα αναφοράς και το ερώτημα είναι: ποιος και τι επιδιώκει;

Ανώνυμος είπε...

Ο ευφάνταστος συντάκτης του λήμματος στη wikipedia πάντως ανακάλυψε άλλον ένα (κρυφό;) βαθμό διοικητικής διαίρεσης της χώρας - την επαρχία!

Ανώνυμος είπε...

Την ιστορια της θηβας την γνωρίζουμε ολοι.
Υπάρχουν πολλλές σημαντικές πόλεις στην βοιωτία με μεγάλη ιστορία.
Το πιά είναι πιό σημαντική δεν υπάρχει απάντηση. Εάν είναι σημαντική για μία μάχη του παρελθόντος μία , αν είναι για τον αρχαίο πολιτισμό της άλλη, αν είναι για την προσωπικότητα που γενννήθηκε εκεί άλλη κλπ.
Ενοχληθηκες βοιωτέ για το σημαντική ή για το σημαντικότερη; Μα φίλε μου αν πεί κάποιος σημαντικότερη την θηβα σημαίνει οτι υποτιμά πχ τον Ορχομενό και την ιστορία του;
Κάθε πόλη έχει την δική της ιστορία είτε ξεκινά πριν 6000 χρονια είτε πριν 10 χρόνια.
δεν καταλαβαίνω τι επιδιώκει αυτό το άρθρο.
Να αποδείξεις οτι υπάρχει σημαντικότερη πόλη στη βοιωτία απο την θήβα και τι θα βγει εάν όντως υπάρχει;
εντάξει πες μας ποιά είναι η σημαντικότερη κατά την κρίση σου και αξιολόγησέ την κρίση σου με ορθολογικά κριτήρια!!!!
Επιμένω οτι η απαντηση ειναι υποκειμενική και δεν υπαρχει αντικειμενική απαντηση.
σημασία έχει στην εποχή μας κάθε πόλη έχει τα υπερ και τα κατά της η λιβαδειά πλεονεκτεί σε φυσικό κάλος μιάς περιοχής της και πολύ καλή αγορά αλλά και σαν πρωτευουσα Νομού ενώ η θηβα στο γεγονός της μικρης αποστασης απο την αθήνα και χαλκίδα ( διασκέδαση γαρ) και στην βιομηχανική ζώνη που απο την μιά βρίσκουν οι κάτοικοι δουλειά απο την αλλη πληρωνει ακριβα το γεγονός με την μολυνση της.
Αυτό το τελευταίο έχει ίσως περισσότερη σημασία.

Ανώνυμος είπε...

δεν θελω να τσακωθούμε για αυτο το θεμα και προτείνω να ρωτησουμε δυο ειδικούς τους δυο πρωην δημαρχους λιβαδειας και θηβας οπότε θα εχουμε ισοπαλία και ειτε παίρνουμε την μέση λύση ( αλιαρτος) ειτε το στριβουμε.
χρονια πολλα
καλη χρονιά
καλά μυαλά

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
γενικά το κείμενό του είναι ευφάνταστο -κομψά. Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για επαγγελματία ιστορικό.

Σάκη,
καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά δεν το αναγράφει στην ιστοσελίδα ενός θεσμού, όπως ο Δήμος Θηβαίων.

Ακόμη και στη δική μου σελίδα δεν γράφει πουθενά ότι είμαι ο πιο έξυπνος και ο πιο όμορφος Βοιωτός, παρότι όλοι το παραδέχονται :-)

Και φυσικά δεν διαστρεβλώνεις το περιεχόμενο της wiki για ανόητους λόγους.

Ανώνυμε,
καλά μυαλά, δεν λες τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ βοιωτέ
δεν έπρεπε να γραφεί στην ιστοσελίδα του Δήμου αλλά το άλλαξε για να μην του πουν οτι τα αντεγραψε. Φυσικά ο συντάκτης ίσως αγνοεί οτι η αντιγραφή κειμένων απο ανάτυπα σε επιστημονικές εργασίες είναι νόμιμες αρκεί να αναφέρεις την πηγή ( συγγραφέα εκδοση κλπ) και να κάνεις πιστή αντιγραφή χωρίς αλλοιώσεις του προτότυπου κειμένου.
Οφείλει να το διορθώσει.

Ανώνυμος είπε...

Εχμμμ.... Μήπως να αλλάξεις το όνομα του blog και να το κάνεις livadia.blogspot.com; Δεν καταλαβαίνω από που πηγάζει η επιθετική σου στάση, ιδιαίτερα μάλιστα όταν διαβάζεις κάτι που είναι αληθές. Στο δύσκολο ρόλο της ενημέρωσης των πολιτών (που αν θυμάμαι καλά εθελοντικά έχεις αναλάβει), το κρίσιμο σημείο είναι η ουδετερότητα. Πολλές φορές διέγνωσα στα κείμενά σου να υποβόσκει μια πολεμική έναντι της Θήβας. Με το τελευταίο σου κείμενο, απλώς επιβεβαιώνομαι. Και να μην ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο κλπ κλπ είναι αιρετό, δηλαδή κάποιοι (η πλειοψηφία) τους έχουν υπερψηφίσει. Αν καταφέρεσαι εναντίον τους, είναι σα να εναντιώνεσαι ενάντια στην πλειοψηφία των πολιτών της Θήβας.

βοιωτός είπε...

Φίλε Νίκο,
καλώς ήρθες.
Ολα όσα λέγεις είναι ανυπόστατα.
1.Δεν υπάρχει καμιά πολεμική εναντίον της Θήβας. Είναι ιδέα σου και προκύπτει μάλλον από μανία καταδίωξης.
2. Για την ενημέρωση δεν γνωρίζω κανέναν που να αναλαμβάνει τον ρόλο κατόπιν εξαναγκασμού. Ολοι εθελοντικά ενημερώνουν.
3. Δεν μου λέει τίποτε το αιρετοί. Οι αιρετοί κάνουν λάθη και μάλιστα μεγάλα. να σου πω και κάτι άλλο;Και ο λαός κάνει λάθη και μάλιστα μεγάλα. Οποιοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι απλοί γλείφτες που προσκδοκούν σε προσωπικά οφέλη.
4. Επί της ουσίας: φυσικά δεν είναι η Θήβα η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας ΣΗΜΕΡΑ. Ολοι το γνωρίζουν αυτό. Το αναγνωρίζει και το ελληνικό κράτος που έχει ορίσει ως πρωτεύουσα τη Λιβαδειά.
Βέβαια, καθείς είναι ελεύθερος να πιστεύει ό,τι θέλει. Μερικοί θεωρούν ότι υπάρχουν UFO, άλλοι ότι καταγόμαστε από τον Σείριο, κι άλλοι ότι είμαστε Φοινικικής καταγωγής Σημίτες.
Ολα αυτά είναι σεβαστά αλλά δεν είναι κομψό ούτε επιτρεπτό να γράφει ο συντάκτης της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου Θηβαίων αμφιλεγόμενες απόψεις και μάλιστα διαστρεβλώνοντας την wikipedia.org.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
αλλο πρωτεύουσα Νομου άλλο σημαντικότερη πόλη.
Τελικά θα μας πείς ποιά είναι κατά τη γνώμη σου η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας;
Σε προσφατο άρθρο σου προτείνεις στον δημο λιβαδειάς να διαμαρτυρηθεί. Για ποιό λόγο . Θίχτηκε η τιμή και η υπόληψη του δήμου;
ή μήπως η λιβαδειά είναι η σημαντικότερη ή σημαντικότατη πόλη της βοιωτίας;
μη το γράψεις θα γελάνε και οι κότε!!!!! για τον ορχομενό μάλιστα!!

Ανώνυμος είπε...

Σε μια εγκυκλοπαίδεια δεν πρέπει να υπάρχει ποτέ συναίσθημα. Απλά: κατάθεση στοιχείων. Αν υπάρχουν λέξεις που υποκρύπτουν συναίσθημα και προσωπική άποψη θάπρεπε τουλάχιστον να παραπέμπουν σε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες. Οι συντάκτες του άρθρου στην wikipedia το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν εμπάθεια και κόντρα άνευ λόγου και ουσίας. Κρίμα!

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
ο Νίκος έχει δίκαιο. Αρκετές φορές πήρες σωβιστικές θέσεις εναντίον των θηβαίων. Το μαγαζί δικό σου είναι αλλά και εμεις μπορούμε να γράφουμε, να καταλαβαίνουμε τι γράφουμε και να πείθουμε ή όχι για αυτά που γράφουμε.
Αν δεν θέλεις να γράφουν Θηβαίοι να μας το πεις για να καταλήξεις σαν το blog του φίλου σου που έβγαλε πρόσφατα και δεν του γράφει κανείς πλήν εσού!!!
Οι απόψεις σου παραπέμπονται στην κρίση των αναγνωστών Θηβαίων και μη, βοιωτών και ελλήνων.
Λυπάμαι που διογκώνεις ένα ανύπαρκτο θέμα προκαλώντας όπως προαναφέρανε συνάδελφοι πόλωση μεταξύ πόλεων που χρόνια συνεργάζονται πολύ καλά σε όλους του τομείς και γυρίζεις την ιστορία πίσω σε πολύ παλιές δεκαετίες που προσπαθούμε οι παλιοί να τις ξεχάσουμε.

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε1,
δεν υπάρχει λόγος να ορίσουμε σημαντικότερες πόλεις. Δίνουμε τα στοιχεία και κάθε αναγνώστης αντιλαμβάνεται.

Παρατηρητή, όπως ακριβώς τα λες είναι. Η ιστορία δεν είναι παιχνίδι και φυσικά δεν αλλάζει αναλόγως της δημοτικής αρχής.

Ανώνυμε2,
δεν εξετάζω την καταγωγή των αναγνωστών και των σχολιατσώ του μπλογκ. Με αδικείς ποτέ δεν υποστήριξα τη Λιβαδειά.
Επίσης χρησιμοποιέις λάθος τον όρο σωβινισμός. Η συμπεριφορά του Δήμου Θηβαίων (και όχι εμού φυσικά)δεν είναι σωβινιστική αλλά τοπικιστική.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
δεν σε αδικώ απλά έχω καλή μνήμη. δεν πήρες άμεση θέση υπερ της λιβαδειάς στο παρελθόν αλλά πήρες έμμεσα θέση εναντιον της Θήβας αρκετές φορές αλλά δεν έχω χρόνο να ψάξω να τα βρω τώρα. αν χρειαστεί όμως θα το κάνω!

βοιωτός είπε...

Φίλτατε ανώνυμε,
είναι λογικό να είναι συναισθηματικά προσκείμενος στη Λιβαδειά.
Αυτό φυσικά δεν θολώνει την πολιτική μου κρίση:εγώ πήρα ανοιχτή θέση υπέρ του Μπασιάκου προεκλογικά, εγώ ανέδειξα τις τεράστιες ευθύνες του Σβίγγου για το νερό της Θήβας και άλλα πολλά που φυσικά δεν τελειώνουν εδώ. Νομίζω λοιπόν ότι με αδικείς αλλά δεν πειράζει. Αυτή είναι η μοίρα των ορθώς ομιλούντων :-).

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ .ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ?????ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ Η ΘΗΒΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ...ΚΑΖΙΝΟ..ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΙΑΝΕΙ!!!!