Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Κρύα

Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή της Κρύας λόγω των διεκδικήσεων της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ και της διάλυσης της ΔΕΠΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α Βοιωτίας
Επιτροπή ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Να παραμείνει δημοτική η ιστορική
και πανέμορφη περιοχή της Κρύας
Η περιοχή της Κρύας, είναι το σημαντικότερο και το πιο χαρακτηριστικό τμήμα της Λιβαδειάς, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι η περιοχή του Τροφώνιου Μαντείου και του Μεσαιωνικού Κάστρου, η περιοχή των πηγών της Έρκυνας. Αυτή η περιοχή απαλλοτριώθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, που επάνω στις πηγές κατασκεύασε το καφέ ΞΕΝΙΑ.
Το 1987, μετά από 25 χρόνια κακής χρήσης από ιδιώτη, το ΞΕΝΙΑ παραχωρήθηκε στο Δήμο Λιβαδειάς που το ανακατασκεύασε πλήρως δαπανώντας σημαντικά κεφάλαια. Η υπόλοιπη απαλλοτριωμένη περιοχή μαζί με παλαιά και ερειπωμένα κτίρια, παρέμενε αναξιοποίητη, μέχρι το 1993 όταν ο Δήμος Λιβαδειάς, ξεκίνησε την πλήρη αναμόρφωση της περιοχής και την αναστήλωση του Νερόμυλου και της Νεροτριβής, επίσης με κονδύλια του Δήμου. Την ίδια περίοδο, ο ΕΟΤ παραχώρησε τα κτίρια για 25 χρόνια στο Δήμο με τον όρο να τα διαχειρισθεί η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς.

Σήμερα, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα που είναι τυπικά οι «κληρονόμοι» αυτής της περιουσίας, ανέκτησαν το ΞΕΝΙΑ, αποξενώνοντας το Δήμο. Ταυτόχρονα ο Δήμος, διέλυσε αιφνίδια την ΔΕΠΑΛ, αφήνοντας στον αέρα και τα άλλα κτίρια με τους περιβάλλοντες χώρους, πρακτικά δηλαδή ολόκληρη την περιοχή. Με αυτή την πρωτοφανή διαδικασία, η πόλη στερείται βίαια και άνομα τον πιο κύριο αν όχι τον μοναδικό πλουτοπαραγωγικό της πόρο. Οι κάτοικοι της Λιβαδειάς όχι μόνο αποξενώνονται από μια περιουσία που δικαιωματικά τους ανήκει αλλά δεν θα έχουν καν λόγο για τη διαχείριση της. Σήμερα στα κτίρια της περιοχής φιλοξενούνται Συνεδριακό Κέντρο με χώρο εστίασης, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Εκθεσιακός χώρος, η Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς. Αύριο οι ίδιοι αυτοί χώροι, μπορεί να έχουν παραχωρηθεί σε οποιουσδήποτε ιδιώτες (ίσως και «εθνικούς» μεγαλοεπιχειρηματίες) που θα αποφασίσουν με μόνο κριτήριο το κέρδος τους για την μορφή, την αισθητική και τη χρήση αυτής της πολύτιμης κληρονομιάς.

Και όχι μόνο. Η βεβιασμένη διάλυση της ΔΕΠΑΛ αφήνει σε εκκρεμότητα:
- Την μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και των οφειλόμενων στους προμηθευτές. Αντίθετα το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν τα 3/4) των οφειλών, αφορούν υποχρεώσεις προς ΙΚΑ και Εφορία που θα υποχρεωθεί να καταβάλει ο Δήμος. Έτσι η ζημία από αυτή την διάλυση αφορά αποκλειστικά την τοπική οικονομία.
-Το μέλλον των 60 περίπου εργαζομένων – παιδαγωγών, καθηγητών Ωδείου, διοικητικών, σερβιτόρων κλπ που αποτελούν το προσωπικό της επιχείρησης
-Την δικαστική διερεύνηση πιθανών αξιόποινων πράξεων της διοίκησης. Ας σημειωθεί ότι σε πόρισμα που συνέταξαν οι ορκωτοί λογιστές μόνο για το 2006 διαπιστώθηκε σωρεία οικονομικών και διοικητικών παραβάσεων, ενώ στις αρχές του 2007 έγινε κλοπή των ταμειακών μηχανών.
- Τη μη δημοσίευση του ισολογισμού του 2006 και κανένα απολύτως στοιχείο για το 2007
- Την πιθανή επιστροφή χρημάτων από προγράμματα της ΕΕ για τα οποία έχει δεσμεύσεις η ΔΕΠΑΛ, την διακοπή της φοίτησης των παιδιών στον παιδικό σταθμό, το Ωδείο, το Παλιό Σχολειό κ.λπ.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α Βοιωτίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των πολιτών και των εργαζομένων καθώς και τις προσπάθειες των δημοτικών συμβούλων που αντιστέκονται σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Η συνεχιζόμενη κατακραυγή και η αντίσταση των πολιτών είναι η μόνη ελπίδα για να αποτρέψουμε τα σχέδια της δημοτικής αρχής που οδηγούν στο ξεπούλημα του ΞΕΝΙΑ και της Κρύας.

65 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά που λέει ο Παλαιολόγος, εεε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλω να πω. Μόνο που "ξεχνά" πως η σημερινή κατάσταση οφείλεται στο ότι το ΞΕΝΙΑ το διαχειριζόταν (έμμεσα) ο Δήμος. "Ξεχνά" επίσης ότι το ΞΕΝΙΑ άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα μετά το '87, ακριβώς τότε που το ανέλαβε ο Δήμος. Ο Δήμος λοιπόν είναι που τα 'κανε θάλασσα, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα τα ξανακάνει;

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε ...
ΣΥ.ΡΙΖ.Α Βοιωτίας = Παλαιολόγος?


Ωραία καραμέλα έχουμε βρει ... Παλαιολόγος.
Κολλάει με όλα ... κάτι σαν την Coca Cola.


Anyhow ... η ουσία είναι να βρεθεί μια ουσιαστική λύση για την περιοχή και να αφήσουμε στην άκρη τα αίτια της παρακμής της (Παλαιολόγο, Ρούσσαρη, Τσιφή, Αβρααμ Πάππα κλπ), γιατί δεν οδηγεί πουθενά.
Τώρα τι γίνεται?

Επώνυμος είπε...

Εκτός από αυτά που γράφει ο Μέτοικος,
ο κ. Παλαιολόγος δεν διεκδίκησε ποτέ και την ιδιοκτησία των οικοπέδων από τον ΕΟΤ, τότε που ήταν πολύ πιό εύκολο, και έχτισε και ξόδεψε τους πόρους τού Δήμου πάνω σε ξένα οικόπεδα.

Ο ΕΟΤ που έκανε τις απαλλοτριώσεις, πλήρωσε για όλα τα οικόπεδα το ευτελές ποσό 13εκ Δρχ.
Τά έργα που έκανε ό Δήμος ξεπέρασαν τά 1500εκ Δρχ!!!
Γιά κάθε 1εκ. του ΕΟΤ ξόδεψε 100εκ του Δήμου σε ξένα οικόπεδα και το θεώρει επιτυχία του, αντί να απολογείται.
Οταν προγραμμάτιζε τά έργα δεν έκανε αυτή την απλή σκέψη και τώρα βγάζει ανακοινώσεις?
Του φαινόταν μακρινό το 2007 και το 2017 και σπαταλούσε τους πόρους του Δήμου σε ξένα οικόπεδα αντί να κάνει αυτός τις απαλλοτριώσεις και να ανήκουν τα κτίρια στον Δήμο.
Αν προσθέσουμε και τα χρήματα που έχει ξοδέψει ο Δήμος μέχρι σήμερα γιά τις ενισχύσεις των καταστημάτων της Κρύας θά βρεθούμε μπροστά σε ένα τεράστιο σκάνδαλο κακοδιαχείρησης των πόρων του Δήμου.

Κάποιοι νομίζουν ότι οι Λειβαδίτες πίνουν νερό μόνο από την πηγή της Λήθης ή ότι τρώνε κουτόχορτο.

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
να διαλύσω κι εγω όρισμένους μύθους που ευρέως συζητώνται αλλά ελάχιστοι εξετάζουν.
1. Η παρακμή του ΞΕΝΙΑ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον Παλαιολόγο. Η εποχή που η διασκέδαση στη Λιβαδειά επιστρέφει στο κέντρο, πρώτα στην Ελ. Βενιζέλου και μετά στην πλατεία επηρεάζει το ΞΕΝΙΑ που άλλωστε πριν τα έργα δεμν είθχε να προσφέρει τίποτα το ιδίαιτερο πέρα από το περίπτερο.
Να σημειώσω ότι στην παρακμή συνέβαλε η κακή φήμη του χώρου της καφετέριας καθώς αποτελούσε στέκι περιθωριακών ατόμων με ...ιδιαίτερες συνήθειες για να το πω κομψά. Επίσης για να θέσουμε τα πράγματα στο χρονικό τους πλαίσιο εκείνη τη πεοχή δεν υπήρχε ανεπτυγμένος εσωτερικός τουρισμός -αυτός ακριβώς που αυτή τη στιγμή αναδεικνύει το ΞΕΝΙΑ σε δημοφιλή προορισμό εκδρομέων.
Θα συνεχίσω...

βοιωτός είπε...

Για το ζήτημα των έργων και απαντώ και στον επωνυμο.
Δεμν γνωρίζω την ιστορία με τις απαλλοτριώσεις κ.λπ.Ας απαντήσει ο κ.Παλαιολόγος εφόσoν παρακουθεί τη viotia και θέλει να συμβάλει στον διάλογο.
Ομως, προσωπικά, δεν αντιλαμβάνομαι και μεγάλη διαφορά. Μιλούν όλοι για την ΕΤΑ λες και η περιουσία της δεν είναι και αυτή του ελληνικού και ως εκ τούτου του λιβαδίτικου λαού. καλύτερα να είναι στον δήμο αλλά κι αν δεν είναι τα λεργα δεν θα μας τα πάρει κανείς.
Εγώ μαρτυρώ ότι όλοι οι φίλοι από άλλες περιοχές της Ελλαδας που έχω οδηγήσει στην περιοχή της Κρύας έχουν εντυπωσιαστεί από τα έργα και από την ποιότητα της δημοτικής παρέμβασης στην περιοχή. Και προφανώς όχι μόνο οι δικοί μου φίλοι.
Να σημειώσω ότι από την υλοποίηση των επενδύσεων που ο επώνυμος κατακεραυνώνει αρχίζει στην πραγματικότητα η ανάπτυξη της Κρύας ως μαζικού τουριστικού προορισμού και αναμφίβολα όλη αυτή η ήπια παρέμβαση συνέβαλε στο να ανδειχθεί το διαμάντι της Λιβαδειάς πανελληνίως και παγκοσμίως.
Και για να μην θεωρούν μερικοί ότι τρώνε κουτόχορτο να τονίσουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις είτε δήμος είτε ΕΤΑ είτε ιδιώτης, τα έργα στην περιοχή της Κρύας είναι εκεί για τους Λιβαδείτες -για να γλυκαίνουν τις αναμνήσεις μας και να ομορφαίνουν τις συναντήσεις μας.
Αρα η προσπάθεια να απαξιωθεί μια από τις πιο επιτυχημένες δημόσιες παρεμβάσεις ever στη Λιβαδειά πέφτει στο κενό. Ας βρουν κάτι άλλο. Εδώ κινδύνευουν να τους γυρίσει μπούμπεραγκ: Είπαμε τα έργα είναι εκεί και προκαλούν τις επόμενες δημοτικές αρχές να επιδείξουν κάτι αντίστοιχο.
Θα επανέλθω.

Επώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ

Δεν με διαβάζεις προσεκτικά.
Το πόστ μου αναφέρεται στην έκκληση του Παλαιολόγου προς την ΕΤΑ να δώσει πάλι το Ξενία στον Δήμο, και όχι στα έργα.
Απλά λέω ότι αντί να παρακαλάμε τώρα να μας δανείσουν αυτά που μας ανήκουν, έπρεπε ο Δήμος να έχει εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό πρίν χτίσει.

Πουθενά δεν λέω ότι οι επενδύσεις δεν έπρεπε να γίνουν, και αυτές που έγιναν και άλλες ακόμα που είναι απαραίτητες και πρέπει να γίνουν, για να γίνει η Κρύα και όλο το Ποτάμι ακόμα πιο όμορφη και πιό ελκυστική.

Ο μοναδικός λόγος για να σταματήσει κάποιος στην Λειβαδιά είναι το ποτάμι της και όσα υπάρχουν γύρω του. Από το Τρίχινο Γεφύρι στο Κάστρο, στην Κρύα, στα Γεφύρια στους Μύλους και στις όχθες μέχρι τον Μακρυσαίο.

Όλη αυτή την Διαδρομή οι Λειβαδίτες κάνουν ότι μπορούν γιά να την υποβαθμίσουν και καταστρέψουν.

Σου έστειλα ένα πόστ που αναφερόταν στην γενική υποβάθμιση του χώρου και προς τιμή σου το δημοσίευσες.
Είδες καμία αντίδραση από κανέναν μεγαλόσχημο καμία Υπηρεσία.???
Δεν είχε ψήφους το πράγμα, μάλλον το αντίθετο....
Ολες αυτές οι εκκλήσεις και γενικολογίες, κατοπιν εορτής, προορίζονται για ψηφοθηρία μόνο και όχι από πραγματικό ενδιαφέρον γιά την Κρύα και τους Εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,

Ναι μεν έχεις δίκιο όσον αφορά τη "μετακόμιση" (αλλά και αναμόρφωση) των πολων της διασκέδασης μετά το '85, αλλά το ΞΕΝΙΑ ποτέ δεν αποτελούσε πόλο mainstream διασκέδασης - χωρίς αυτό να σημαίνει πως αναγκαστικά θα έπρεπε να είναι πόλος συνάντησης περιθωριακών στρωμάτων. Η μετατόπιση του πόλου διασκέδασης περισσότερο δημιούργησε μια νέα αγορά παρά υποκατέστησε τις προϋπάρχουσες. Ένα αναβαθμισμένο ΞΕΝΙΑ με μια σοφή διαχείριση δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτε από την άνθηση της Ελ. Βενιζέλου και της Κεντρικής Πλατείας.

Όμως, η αναμόρφωση της περιοχής της "Κρύας" (τα έργα) είχαν ως αποτέλεσμα αντί να αναβαθμίσουν την περιοχή να την αποκόψουν τελικά από τη ζωή της πόλης. Έχουμε να κάνουμε με μια τραγικά αποτυχημένη προσπάθεια αστικής ανάπλασης, κι αυτό επειδή η ανάπλαση αυτή δεν ενδιαφέρθηκε για τον τρόπο ένταξης της περιοχής της Κρύας στους ρυθμούς της πόλης. Έχουμε λοιπόν μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που μοιάζει όμως να μην ανήκει στην πόλη. Η εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής μεταξύ ΞΕΝΙΑ και Κολυμβητηρίου αποδεικνύει την αποτυχία του σχεδιασμού. Το τελειωτικό χτύπημα, κατά τη γνώμη μου, ήταν ο αλλοπρόσαλος όγκος του αντλιοστασίου που θαρρείς θέλει να καβαλήσει τις κομψές γραμμές της δημιουργίας του Άρη Κωνσταντινίδη. Δεν γίνεται να μην αποδώσουμε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την αστοχία της ανάπλασης.

Ανώνυμη @ 1/18/2008 12:28 μμ
Αν δεν προδιοριστούν και αναλυθούν "τα αίτια της παρακμής" πώς γίνεται "να βρεθεί μια ουσιαστική λύση για την περιοχή";

Εκηβόλος είπε...

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρεί λοιπόν ότι η περιοχή της ΚΡΥΑΣ είναι το ΞΕΝΙΑ και ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ(εστιατόριο);

Ξεχνάει άραγε ότι η συγκεκριμένη περιοχή υπήρξε μνημείο, από τα μοναδικά στην Ελλάδα, της πρώτης φάσης του καπιταλισμού, της λεγόμενης μανιφακτούρας;

Και βεβαίως σφυρίζει αδιάφορα όταν τίθεται το θέμα της οριστικής της καταστροφής. Ποιός λοιπόν συνδέθηκε με την εγκληματική αυτή ενέργεια στη Λιβαδειά; Θα ρωτήσουμε εμείς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

Έτσι λοιπόν η αριστερά κατανοεί τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Συντόμως θα φανεί όμως ότι η "ανάπλαση" της περιοχής, του πλέον κακόγουστου χολυγουντιανού τύπου. δεν ήταν παρά μια ευρείας εκτάσεως εγκληματική πολιτιστική καταστροφή για τα δεδομένα της Λιβαδειάς.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον θιασάρχη για την αποτυχία του θεατρικού έργου, αν ο σεναριογράφος,ο σκηνοθέτης,οι ηθοποιοί έστησαν με λάθος τρόπο το έργο.
Αν οι αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι δεν σχεδίασαν σωστά το έργο δεν ευθύνονται οι δήμαρχοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει το έργο. Απλά μία δημοτική επιχείρηση ταυτίζεται με μία δημόσια σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ο σερβιτόρος, ο σεφ την ίδια δουλειά ξέρει να κάνει άσχετα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας. Όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις σε όλες τις πόλεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πχ Θήβα-πούρος, Λαμία- Άγιος Λουκάς και Κάστρο. Εξαρτάται από την σύμβαση δήμου και επιχειρηματία. Αν δεν πάει καλά η επιχείρηση γίνονται αλλαγές στη διεύθυνση και στους όρους σύμβασης. Αν πάλι υπάρχουν προβλήματα η ιδιωτικοποίηση είναι μια λύση. Όσο για τον ευρύτερο χώρο τι πρέπει να γίνει να αναβαθμιστούν τα σπίτια; Ποιος θα πληρώσει;
Οι κάτοικοι της Λιβαδειάς ίσως βαρέθηκαν να πηγαίνουν στην περιοχή μια και την έχουν δίπλα τους τόσα χρόνια, όπως οι κάτοικοι της Λαμίας που δεν πάνε στο κάστρο ή στον Άγιο Λουκά. Νομίζω ότι η περιοχή χρειάζεται ανανέωση, φρεσκάρισμα και αυτό είτε μπορεί και το κάνει ο δήμος ή το αναλαμβάνει ιδιώτης.

Επώνυμος είπε...

Μέτοικε,
ο Θιασάρχης φταίει γιατί απέτυχε και στην επιλιγή του έργου και στά πρόσωπα που επέλεξε γιά να ανεβάσει την παράσταση.
Οταν λέγαμε στον Θιασάρχη ότι η δουλειά του Δήμου δεν είναι να πουλάει καφέδες, ποτά και μπριζόλες μας κοίταζε απαξιωτικά και μας έλεγε άσχετους.
Ολη η ιστορία της ΔΕΠΑΛ ήταν μια μεγάλη αφαίμαξη των πόρων του Δήμου και τα χρήματα των Δημοτών με αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών, υπερτιμολογήσεων και μή τιμολογήσεων υπηρεσιών, εξατμιζόντουσαν.

Οι κάτοικοι της Λειβαδιάς δεν βαρέθηκαν να πηγαίνουν στην Κρύα όπως δεν βαρέθηκαν να πηγαίνουν χρόνια τώρα στα ίδια και τα ίδια κέντρα, ταβέρνες και καφετέριες, απλά κατάλαβαν ότι τους κορόϊδευαν και ξέρεις την κοροϊδία δεν την συγχωρεί κανείς.

βοιωτός είπε...

Κύριοι,
ωραία συζητήση, που θα ήθελα να συνεχιστεί είτε εδώ είτε με άλλες αφορμές.
Μέτοικε,
η μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς το κέντρο της πόλης υπήρξε αποτέλεσμα πολλών παραγόντων -τους κυριότερους τους ανέφερα- και έπληξε εκτός από το Ξενία και το Ζάππειο. Στην πραγαματικότητα χρειαζόταν μαι ανακαίνιση του δημόσιου χώρου προκέιμένου να ανταποκριθεί στις νέες αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις. Στην περιοχή της Κρύας η δημόσια παρέμβαση και η ανακαίνιση εντός εισαγωγικών λειτούργησε στο Ζάππειο όχι.
Περί της αισθητικής και του γούστου έχουν ομιλήσει οι Ρωμαίοι. Ομως ας έχουμε υπόψιν μας ότι η δημόσια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα οφείλει να εντυπωσιακή και φθηνή ταυτοχρόνως ωστε να προσπορίζει ψήφους. Γι' αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε τραγελαφικά αποτελέσματα, απίστευτα κιτς παρεμβάσεις που προκαλούν. Στην πε΄ριπτωση της Κρύας ευτυχώς δεν υπάρχουν τέτοιες αιτιάσεις.
Εδώ εκείνο που μπορούμε να καταλογίσουμε είναι μια υποχώρηση στο μέσο γούστο που προφανώς κρίθηκε απαραίτητη και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και για να επιτελεστεί ο σκοπός της προσέλκυσης λεωφορειακού τουρισμού.
και οι δύο στόχοι επετεύχθησαν άρα πολιτικώς το εγχείρημα απέδωσε.


Εχεις δίκιο μέτοικε για το αντλιοστάσιο. Θα μπορούσε να προσθέτει στο χώρο, αλλά εδώ αντιθέτως αφαιρεί. Πάντως δεν δέχομαι ότι τραυματίζει το τοπίο. Θα μπορούσε να είναι καλύτερο, όμως δεν είναι άσχημο.

Για τον χώρο μεταξύ Ξενία και κολυμβητηρίου εικάζω ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αξιοποίησή του αλλά κάποτε θα γίνει κι αυτό.

βοιωτός είπε...

Επώνυμε,
μια διευκρίνιση: η οξύτητα για μένα είναι σχεδόν συστατικό στοιχείο της συζητήσης προκειμένου να καταλήξουμε κάπου. Ναθιγκ πέρσοναλ, που λένε και στο χωριό μου.
Οι αιτιάσεις σου εναντίον του Παλαιολόγου, έχουν μια πολιτική υφή που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.
Δεν γνωρίζω για τις απαλλοτριώσεις αλλά νομίζω ότι κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί την εξέλιξη των πραγμάτων. και οφείλουμε όλοι με γενναιότητα να αναγνωρίσουμε ότι τα έργα έγιναν από συγκεκριμένο θιασάρχη, με συγκεκριμένη και διαρκώς επιβεβαιούμενη επιτυχία. Σίγουρα κι εγώ θα προτιμούσα να ζω στη Σιένα ή έστω στη Βαρκελώνη αλλά δεν...
Επίσης να επανάλαβω ότι η ιδιοκτησία του δήμου Λεβαδέων στην Κρύα δεν αποτελεί πανάκεια.
Σκέψου: Τώρα είναι δημοτικά και τι πετύχαμε; Αντί για κέρδη χρέη; Αντί για θέσεις εργασίας ανέργους; Και το αποκορύφωμα; Κλειστό το ΞΕΝΙΑ.

Δεν νομίζω ότι είναι καλές εξετάσεις όταν μάλιστα προστεθεί ότι εκλέγονται και δημοτικές αρχές με τουλάχιστον περίεργες αντιλήψεις περί των δημόσιων οικονομικών όπως η προηγούμενη του Ρούσσαρη...

βοιωτός είπε...

Τέλος επώνυμε,
για τη ΔΕΠΑΛ. Πολλά φαίνονται σωστά αλλά λησμονούμε το βασικότερο: το χρονικό πλαίσιο.
η πολιτική ηγεμονία των ιδεών του νεοφιλευθερισμού είνα σχετικά πρόσφατη. Το 2000 και ακόμη περισσότερο το 1996 ουδείς τολμούσε να προτείνει αποχώρηση του Δήμου από τα καταστήματά του, καθώςθεωρούνταν και ήταν πολιτική αυτοκτονία. Η δική σου τεχνοκρατική άποψη φάνταζε σωστή τεχνικά αλλά ήταν ανέφικτη πολιτικά.
Πάντως συμφωνώ ότι η ΔΕΠΑΛ χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται.

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
κάτι έχουμε αφήσει στη μέση αλλά θα συνεχιστεί.
Εσύ μας πηγαίνεις πολύ πίσω. Προσωπικώς δεν θεωρώ την Κρύα μνημείο πρώιμου βιομηχανικού πολιτισμού, μόνο και μόνο γιατί ήταν πολύ όψιμος.
Παρ' όλα αυτά σεβαστή άποψή σου που θέτει το ζήτημα της αξιοποίησης της κληρονομιάς -της δημόσιας εν προκειμένω.
Μπορούμε κι ως πού, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών όπως είναι οι εκλεγμένοι προεστοί της πόλης, να αλλοιώνουμε τη μορφή της συλλογικής μας κληρονομιάς στο όνομα του εκσυγχρονιμσού ή της οικονομικής ανάπτυξης;
Μας ανήκει το δημόσιο κληροδότημα των προηγουμένων γενεών και ως ποιο σημείο;

Εκηβόλος είπε...

Επιμένω να πηγαίνω εκεί. Και θα επιμένω έως ότου αποκατασταθεί η αλήθεια. Από πότε ξεκινάει η καταστροφή, και ποιοί έχουν την ευθύνη γι'αυτήν. Γιατί πρὀκειται για καταστροφή πολιτιστική.

Είπα πως πρόκειται για καταστροφή μνημείων της μανιφακτούρας, ανεξαρτήτως αυτού που θεωρείς εσύ κι ο καθένας Βοιωτέ. Ότι στην Κρύα υπήρχαν τέτοια μνημεία δεν αποτελεί γνώμη κάποιου, αλλά μια πραγματικότητα.

Ένας άγγλος περιηγητής στη Λιβαδειά γύρω στο 1950 όταν είδε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο χώρο της Κρύας εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως, χαρακτηρίζοντάς την όλη περιοχή ως μοναδική.

Αυτή λοιπόν την πολιτιστική κληρονομιά έθαψαν οριστικά τα "αναπτυξιακά έργα" που βλέπουμε σήμερα και ξέρουμε καλά όλοι τίνος έργο είναι.

Το πρόβλημα στην Κρύα, λοιπόν, δεν είναι η ΔΕΠΑΛ, αλλά η εγκληματική καταστροφή που έχει γίνει.

Το θέμα όμως δεν θα μείνει έτσι

Επώνυμος είπε...

@Βοιωτό

Ο Πολιτικός δεν ακολουθεί τον συρμό, προβλέπει το μέλλον και χαράζει νεους δρόμους.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ποιός βλέπει πιό μακρυά και μπορεί να θεωρηθεί "πολιτικός".

Δεν υπάρχει εμπάθεια γιά τον κ. Παλαιολόγο, αλλά για τις επιλογές του που καταχρέωσαν την Πόλη και δεν μπορει να σηκώσει κεφάλι.

Ο κ. Ρούσαρης ήταν ανύπαρκτος, και ο κ. Τσιφής δεν έχει τις γνώσεις και ίσως την τόλμη να κάνει τις τομές που είναι απαραίτητες αυτή την ώρα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι ίδιοι θα ξαναζητήσουν την ψήφο μας (από ότι φαίνεται από τις μέχρι τώρα δηλώσεις τους) και ένας από αυτούς θα ξαναβγεί.

Επώνυμος είπε...

@Bοιωτό

Αν θέλεις να αναφέρω και άλλες αποτυχημένες επιλογές που κόστισαν ακριβά στον Δήμο και οικονομικά και αισθητικά υπάρχει μακρύς κατάλογος:

Ο "τάφος του Ινδού" στην Κρύα, ακατανόητη κατασκευή αισθητικά και λειτουργικά.

Το Μουσείο (ποιός το ξέρει??) της Λαϊκής Τέχνης κλειστό από τα εγκαίνια του.
Ατυχής επιλογή θέσης στο υπόγειο της Νεροτριβής, ενώ κανείς δεν ξέρει που είναι η είσοδος του, που οπτικά "φέρνει" σε αμπρί του Α΄Παγκ. Πολέμου .
Τα εκθέματα που προσφέρθηκαν με τόση προθυμία από τους Λειβαδίτες καταστρέφονται από την υγρασία.

Κατεδαφίστηκε το διατηρητέο κτίριο των αφών Ανδρουτσοπούλου στην Κρύα και στήν θέση του φυτεύτηκε γκαζόν.
(Τό κτίριο απαλλοτριώθηκε γιά να γίνει Μουσείο!!!).

Το Αντλιοστάσιο!!! Εβγαλαν τρελλούς αυτούς που φώναζαν όταν κατασκευαζόταν χωρίς άδεια και χωρίς μελέτη απο αρχιτέκτονα.

Η διαδρομή πλάι στην Ερκυνα όπου όποιος είχε "μπάρμπα στην Κορώνη" άλλαζε την διαδρομή και δεν κατεδαφίστηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές.

Η απόφαση γιά την κατεδάφιση του Πνευματικού Κεντρου και ανεγερσης Δημαρχείου στή θέση του.
Τα χρήματα που πληρώθηκαν μόνο γιά τις μελέτες (και δεν έχουν τελειώσε και αποπληρωθεί ακόμα) έφταναν γιά την αγορά τουλάχιστον δύο ετοίμων μεγάλων πολυκατοικιών από ιδιώτες και να γίνει εκεί το Δημαρχείο.

Ενώ υπήρχαν τα χρήματα και οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τις τιμές, δεν ολοκλήρωσαν τις διανοίξεις των οδικών αξόνων (Αισχύλου κλπ) και τώρα ξαναρχίζουν όλα από την αρχή. Και η Πόλη έχει πάθει κυκλοφορικό έμφραγμα.

Εμειναν στο έλεος του καιρού και της εγκατάλειψης οι μύλοι Παπαϊωάνου και τα Διατηρητέα που απαλλοτριώθηκαν.


Ας μήν αναφερθώ στα Πολιτιστικά.

Το μόνο έργο που ολοκληρώθηκε και δούλεψε ήταν ο ΧΥΤΑ (δεν αναφέρομαι στους όρους λειτουργίας του τώρα και παλιότερα που είναι απαράδεκτοι).

Αυτά είναι μερικά τα δείγματα του μακρόπνοου σχεδιασμού των Δημοτικών αρχόντων που κόστισαν και κοστίζουν εκατομύρια Ευρώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ἑκηβόλος έχει απόλυτο δίκιο που επιμένει στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής της Κρύας. Η παντελώς ανιστόρητη "ανάπλαση" της περιοχής απέτυχε επειδή συν τοις άλλοις αφάνισε την ιστορικότητα της περιοχής που τη συνέδεε με τη ζωή της πόλης.

Βέβαια, η απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού, και κυρίως η απουσία πολεοδομικού οράματος από τους ιθύνοντες είναι κάτι παραπάνω από προφανής και δεν αφορά φυσικά μόνο την Κρύα. Έτσι, η ανάπτυξη της πόλης έχει εντελώς άναρχο (αλλά όχι και αναρχικό) χαρακτήρα υποτασσόμενη σε ευκαιριακά οικονομικά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι μια πόλη που αναπαράγει μόνο τα αρνητικά χαρακτηριστικά μια μεγαλούπολης και παράλληλα εκφυλίζει τον θετικό χαρακτήρα της "μαζεμένης" επαρχιακής πόλης.

Στο προκείμενο τώρα. Εϊναι κοινό μυστικό πως η ΔΕΠΑΛ, πέρα από την αναμφισβήτητα προσφορά στη ζωή της πόλης, λειτουργούσε περισσότερο ως μέσο ικονοποίηση πελατειακών σχέσεων (εις βάρος των φορολογουμένων φυσικά) παρά ως νοικοκυρεμένη κοινωφελής επιχείρηση. Νομίζω πως η σημερινή κατάληξή της ήταν προδιαγεγραμμένη - κι ας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι "συνένοχοι". Και βέβαια δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως οι ανταγωνιστικές της ΔΕΠΑΛ επιχειρήσεις είχαν και την ανοχή, αν όχι την έμμεση στήριξη της Δημοτικής Αρχής - πότε στη βάναυση καταπάτηση δημόσιου χώρου, πότε στην ηχορρύπανση, πότε στους όρους λειτουργίας κλπ. κλπ. - εκτός πια κι αν οι επιχειρήσεις διασκέδασης της πόλης λειτουργούν 100% μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, κάτι που δυσκολεύομαι να πιστέψω.

Ανώνυμος είπε...

Και αφού ξέρατε το καταστροφικό έργο του Παλαιολόγου ψηφίσατε Ρούσσαρη και μετά Τσιφή για να διορθώσουν τα πράγματα και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

βοιωτός είπε...

επώνυμε,
ομιλώ για πολιτικής υφής εμπάθεια και όχι προσωπική. Προς θεού... εδώ συζητούμε σοβαρά.
Επί της ουσίας. Δεν είναι μπορώ ούτε είμαι διατεθειμένος να υποκαταστήσω το γραφείο Τύπου του Παλαιολόγου. Φαντάζομαι ότι όσα αναφέρεις έχουν πειστικές απαντήσεις σημείο προς σημείο.
Μια πρόχειρη περίπτωση ας πούμε είναι ότι η χορωδία Λιβαδειάς θα στεγαστεί επιτέλους σε δημοτικό κτήριο, που βρήκε τελικά τη χρήση του. Ομως θα απαντήσω και γενικά αργότερα.

βοιωτός είπε...

εκηβόλε,
δεν με πείθει ενας αγγλος περιηγητής του 1950. Εχω απο καιρό αποστεί από τη νοσταλγική θέση ότι το παλιό είναι καλό.
Θεωρώ ότι προχωράμε καταστρέφοντας και πρέπει να το αποδεχθούμε. Εδώ είναι που λενε "το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω".

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
όσα λέγεις για την υποστήριξη των δημοτικών αρχών προς τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις διασκέδασης είναι απολύτως αληθή, αλλά απολύτως.
Κάποια στιγμή θα τα κάνουμε θέμα.
Τώρα για την κριτική την θεωρώ εκ του ασφαλούς και τεχνοκρατική. Απουσιάζει η πολιτκή και ιστορική διάσταση, που ομως στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι καταλυτική και για τον δημόσιο και πολλές φορές και για τον ιδιωτικό χώρο.
Ασφαλώς η Λιβαδειά είναι μια μεγάλη απογοήτευση: πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, υλικά και πνευματικά. Μια άρνηση σχεδιασμού (επίτηδες) και μια απουσία κατεύθυνσης (επίσης επίτηδες).
Ομως...

βοιωτός είπε...

Ομως ας δούμε την πολιτική διάσταση.
Εγραψε κάπου ο επώνυμος ότι ο ηγέτης δεν ακολουθεί τον συρμό αλλά χαράσσει δική του ρότα.
Η άποψη αυτή είναι καταφανώς λάθος. Προς θεού για τον δήμαρχο μιας πόλης μιλάμε, μιας κωμόπολης. Δεν χρειαζόμαστε τον Τζι Εφ Κέι. Αλλωστε αν υποτεθεί ότι μια κωμόπλη χρειάζεται ηγέτες ολκής για να διοικηθεί, πόσους μπορεί να πάραγει; Ενα κάθε 100 χρόνια; Και τα υπόλοιπα;
Από την άλλη εάν μεταφραστούν οι ιδέες του μέτοικου και του εκηβόλου για την πόλη σε πολιτικό πρόγραμμα και τεθούν στην κρίση των πολιτών, πιθανότατα ο μέτοικος και ο εκηβόλος δεν θα εκλεγούν ούτε δημοτικοί σύμβουλοι.
Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί μικρή ζημία :-)) εκείνο που θα έχουν ουσιαστικά πετύχει με τέτοιες προτάσεις που θα γίνουν αποδεκτές στην Ελλαδα σε τουλάχιστον δύο γενιές θα είναι να έχουν παραχωρήσει τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια εξουσία στα πιο αντιδραστικά στοιχεία που επειπλέουν μόνο εντός της διαπλοκής, της παρανομίας και του συμβιβασμού.
Θα συνεχίσω...

Διαβάστε πώς κερδίζονται οι εκλογές στην Ελλάδα. Ούτε παραγγελία να το είχα

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100070_20/01/2008_255997

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ μην κουράζεσαι, γιατί εκτός από εμπαθείς είναι και ανιστόρητοι, κυρίως οι επώνυμος που μάλλον σε διατεταγμένη υπηρεσία ειναι αλλά και ο εκηβόλος που επικαλείται δήθεν ιστορικές πηγές. Όσον αφορά τον μέτοικο αυτός έγινε πολεοδόμος, αρχαιολόγος χωροτάκτης και αναλυτής των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων της Λιβαδειάς. Μπορεί να μας σώσει αν βάλει υποψηφιότητα...δεν ξέρεις.
Το λέω αυτό γιατί διάολε είμαστε μικρός τόπος και ξέρουμε και την πρόσφατη ιστόρια και πρόσωπα και πράγματα και όποιος δεν τα ξέρει μπορεί εύκολα να τα μάθει ευτυχώς τα τελευταία 20 χρόνια καταγράφεται η τοπική ιστορία με τρόπο που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Πρόταση προς σε σένα Βοιωτέ θα είχε αξία να δημασιεύσεις
την ιστορία της ΚΡΥΑΣ τα τελευταία 20 χρόνια. Εχει ενδιαφέρον εκτός των άλλων και σε σχέσει με το ξεπούλημα της ΚΡΥΑΣ που ετοιμάζει ο Τσιφής και η παρέα του....

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,

Περίεργο που χαρακτηρίζεις την κριτική μου "τεχνοκρατική" κι ότι "απουσιάζει η πολιτκή και ιστορική διάσταση" από τη στιγμή που αναφέρομαι σε "ιστορική κληρονομιά", σε "ανιστόρητη ανάπλαση", σε "απουσία πολεοδομικού οράματος από τους ιθύνοντες". Ας είναι.

Δεν είναι μόνο "ένας άγγλος περιηγητής", η Λιβαδειά, ακριβώς λόγω της Κρύας, χαρακτηριζόταν προπολεμικά ως "το Μάντσεστερ της Ελλάδας"! Ήταν μάλιστα από τις πρώτες πόλεις που είχαν εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής! Αυτή την ιστορική μνήμη είναι που δεν μερίμνησε να διαφυλάξει και να αναδείξει η "ανάπλαση" της Κρύας, που πρέπει να σχεδιάστηκε από ανθρώπους που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την ιστορία της περιοχής. Τυχαίνει να έχω μεγαλώσει στην περιοχή. Πριν την "ανάπλαση" μπορούσες κυριολεκτικά να μυρίσεις την ιστορία της περιοχής μέσα από τα ερείπια των εργοστασίων. Σήμερα, αυτός ο ίδιος (;) τόπος δεν λέει απολύτως τίποτε.

Συμφωνώ πως το παλιό δεν είναι κατ' ανάγκη καλό. Όμως δεν προχωρούμε καταστέφοντας το παλιό αλλά υπερβαίνοντάς το. Αλίμονο αν για να πάμε μπροστά καταστρέφουμε την ιστορική μνήμη.

Υ.Γ. Δεν τρέφω καθόλου αυταπάτες για το πόσο αντιδραστικός είναι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Μέτοικε ευτυχώς που υπήρχε και η ''αντιδραστική τοπική αυτοδιοίκηση''και υπήρξαν μετερίζια στην Τουρκοκρατία αλλά και αργότερα για την σύγχρονη οργάνωση του νεοελληνικού κράτους μετα την απελευθέρωση. Κατά τα άλλα τα προβλήματα θα μας τα λύσει το συγκεντρωτικό νεοφιλελεύθερο κράτος της Ζαχοπουλιάδας.....

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
έγινε παρεξήγηση. Μάλλον. Εγώ αναφέρομαι στη λόου πόλιτικς, πώς θα πείσεις τον κόσμο να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα που υιοθετεί την ιστορική κληρονομιά και τον εξαυτής προκύπτοντα σεβασμό στο περιβάλλον ως προτεραιότητα.
Ασφαλώς η πρότασή σου είναι πολιτική με την υψηλή έννοια, αλλά σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας νομίζω ότι πιο πιθανό είναι να σε "λυντσάρουν" παρά να χρησιμοποιήσουν έστω και μέρος της.
Ανώνυμε,
φρονώ ότι η συζήτηση είναι πολιτκή και πολιτισμένη. Δεν αποδέχομαι ότι ο επώνυμος ή ο εκηβόλος ή εγώ ή ο μέτοικος ή ο ελικώνιος ή άλλος σχολιαστής εκφράζουμε κατι άλλο πέρα από την ανησυχία και τον προβληματισμό μας.
Και ναι θα γράψουμε την ιστορία της περιοχής. Το ζήτημα είναι να γράψει και η περιοχή ιστορία.

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
και κάτι άλλο, περισσότερο ως απόπειρα χιούμορ και λιγότερο ως ουσία.
Λέω: η Λιβαδειά ήταν το Μαντσέστερ της Ελλάδας με τον τρόπο ακριβώς που ο Λεβαδειακός ήταν η Μαντσέστερ Γιουνάιτεντ της Ελλάδας.
Φυσικά και θυμάμαι τα γκρεμισμένα εργοστάσια και έχω διαβάσει τα όσα ενδιαφέροντα έχουν γραφεί για την πρώιμη βιομηχανική δραστηριότητα στη Λιβαδειά.
θα συνεχίσουμε αύριο...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

Πιο πολύ ενοχλείσαι από το γεγονός ότι έχω άποψη παρά από την άποψή μου αυτή καθαυτή. Δεν μου κάνει εντύπωση. Όταν οι απόψεις ενοχλούν, συνηθίζεται να απαξιώνουμε τον φορέα τους επειδή δεν μπορούμε να απαξιώσουμε τις απόψεις. Προσωπικά, δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να σώσω κανέναν, και ιδιαίτερα αυτούς που δεν θέλουν να σωθούν.

ΥΓ(1): Η Κρύα έχει ιστορία και πριν το τα τελευταία 20 χρόνια, και για να είμαι μάλιστα πιο ακριβής, ιστορία έχει μόνο πριν τα τελευταία 20 χρόνια - πριν την "ανάπλαση" δηλαδή.

ΥΓ(2): Ανώνυμε, σε λίγο θα μας πεις πως την Επανάσταση την έκαναν τα (διορισμένα) τσιράκια των Οθωμανών!

ΥΓ(3): Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι δεν είμαι πολεοδόμος - χωροτάκτης;

Εκηβόλος είπε...

Φίλε Βοιωτέ, αυτό το "προχωράμε καταστρέφοντας" ήταν εκπληκτικό. Έχεις καταλάβει τι είπες;

Αποκαλύπτεται με ανάγλυφο τρόπο από τη συζήτηση, πως κάποιοι βλέπουν την Ιστορία.

Έχει δίκαιο εκείνος που είπε ότι "η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς λαό σήμερα".

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
δημιουργώ ωραία σλόγκαν :-)).
Το συγκεκριμένο μπορεί να κάνει καριέρα για τί είναι και αληθές εκτός από ευσύνοπτο, εύκολα απομνημονεύσιμο και απλό :-)).
Επί της ουσίας να είμαστε λαός χωρίς παράδοση αλλα εκείνο που μας καθορίζει είναι η φτώχεια.
Ο άνεργος θα οικοδομήσει αυθαίρετο χρησιμοποιώντας το τελευταίο περιουσιακό του στοιχείο, την ψήφο του.
Και φυσικά το τεράστιο πρόβλημα ενός λειψού κράτους ως κυβερνητική δομή. εχουμε φτάει στο σημείο να χρειάζεται πολιτική διαμεσολάβηση για να μπεις στο νοσοκομείο. Η χώρα σαπιζει.

Εκηβόλος είπε...

Αν υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη απάντηση στην οπτική γωνία απ'την οποία βλέπω το θέμα, θα επανέλθω.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την συζήτηση. Αρκετά σημαντικές οι αναφορές στο παρελθόν και τα λάθη που έγιναν. Όλες ιδιαίτερα χρήσιμες στους νεότερους κατοίκους, από εσάς που μεγαλώσατε και γνωρίσατε την εξέλιξη της πόλης.

Η Κρύα αποτελεί στολίδι, δεν ξέρω πως αλλιώς θα έπρεπε να ήταν, τη γνώρισα μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η περαιτέρω ανάδειξη της δεν είναι πολιτικό θέμα και θα πρέπει όλοι οι δημότες να πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα την πολιτική τους τοποθέτηση.

Στη λαθοθηρία δεν θα βρεθεί η λύση. Η λύση θα βρεθεί από το όραμα των πολιτών και την αγάπη για τον τόπο τους. Δεν με νοιάζει αν συντελέσει στην ανάδειξη του τόπου ο Τσιφής, ο Ρούσαρης ή ο Παλαιολόγος, όλοι μαζί ή κάποιος άλλος. Αρκεί να το κάνουν έστω και αν έχουν κάνει μεγάλα λάθη στο παρελθόν. Δεν βγάζω λάδι κανένα αν είναι να μιλήσετε για το ποιος φταίει, κάντε το και τιμωρείστε τους, σώστε όμως πρώτα την περιοχή από την πλήρη υποβάθμιση ή το ξεπούλημα.

Η ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα η Κρύα είναι στο στόχαστρο ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων. Απλά περιμένουν την πλήρη υποβάθμισή της. Όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για να αρθούν οι αντιρρήσεις ιδιωτικοποίησης, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας. (Η ΕΤΑ ΑΕ έχει νέο ΔΣ με ισχυρό «μάτι»). Η μόνη προστασία παρέχεται από την παραμονή της περιοχής στην πλήρη διαχείριση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προϋπόθεση βέβαια να αναπτύσσεται και να διεκδικείται.

Η Κρύα έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, χαραγμένα τα σημάδια παντού. Η ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών σημείων σε συνδυασμό με ένα εκπληκτικό περίπατο κατά μήκος όλου του ποταμού μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό τουριστικό πόλο έλξης. Τα κονδύλια αν έχεις όραμα, συνέπεια, συνέχεια και σχεδιασμό βρίσκονται. Αρκεί να τους πιέσετε να το κάνουν. Να τους φωνάζετε και να τους κατηγορείτε κατόπιν εορτής δεν έχει αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια στο Βοιωτό για την προσπάθεια να ξανανοίξει το Ξενία. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί το πρώτο βήμα, ελπίζω να συνεχιστεί με περισσότερες διεκδικήσεις και να επικροτηθεί από περισσότερους.

Εκηβόλος είπε...

Τι είδους ανάδειξη των αρχαιολογικών σημείων να γίνει, φίλε Apollo. όταν αυτά έχουν ουσιαστικά καταστραφεί, εν ονόματι της "προόδου" και της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης;

Αν εννοείς κάτι σαν αυτό που έγινε στο κάστρο, προς Θεού! Υπάρχουν και όρια.

Ανώνυμος είπε...

@ Εκηβολος,
προσπάθησε να καταλάβεις τι λέει ο apollo,μην κλαίς την μοίρας σου.

Εκηβόλος είπε...

Φίλε, Ελικώνιε, αυτός εδώ ο τόπος κλαίει τη μοίρα του δυστυχώς.

Επί τέλους ας μην ταυτίζουμε το ΞΕΝΙΑ με την Κρύα. Η περιοχή ήταν κάτι άλλο, που "φρόντισαν" οι επί σειρά ετών δημοτικοί άρχοντες να το καταστρέψουν επικαλούμενοι την ανάπτυξη και την πρόοδο,... όπως λέμε της αριστεράς και της προόδου.

Ανώνυμος είπε...

Ξεκολλάτε πάμε παρακάτω.

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
δεν έχω αντιληφθεί την πρότασή σου.

Ανώνυμος είπε...

@ Εκηβολος
Καταλαβαίνω την πικρία σου. Δεν γνωρίζω τις παρεμβάσεις. Όμως ακόμα και αν οι παρεμβάσεις άλλαξαν ή καταστρέψανε τον χαρακτήρα της περιοχής, η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες. Όχι μόνο φυσικού κάλλους κάθε γωνιά έχει την ξεχασμένη ιστορία της.

Αν η τοπική αυτοδιοίκηση τόσα χρόνια δεν τα κατάφερε είναι καιρός η πρόταση και προφανώς η πίεση να έρθει από κάτω, δηλαδή από τους δημότες. Προτάσεις που ισορροπούν την πολιτιστική ταυτότητα με την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που με βρίσκει αντίθετο στην επιχειρηματική αξιοποίηση και στα ευτελή σκηνικά της.

Δεν μιλάω μόνο για το Ξενία αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με αυτά που γράφεις η μόνη ελπίδα είναι η πίεση. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκω εξωφρενικά παθητική την στάση των περισσότερων στην πόλη.

Μπορεί και πρέπει να διεκδικηθεί η ανάπτυξη από αγανακτισμένους σαν και σένα. Δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει πια. Και αν οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι όπως εσύ τότε «σκούρα τα πράγματα».

Εκηβόλος είπε...

Αυτό που κρίνω ως ανάγκη είναι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την περιοχή της Κρύας, γιατί θα βοηθήσει τους δημότες να σχηματίσουν άποψη, καταδεικνύοντας την ανάγκη για διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Είναι λιγοστά και ίσως άνευ ουσίας τα όσα θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή

Η λειτουργία ή όχι του ΞΕΝΙΑ δεν θα άρει ποτέ ό,τι ανιστόρητο συντελέστηκε εκεί.

βοιωτός είπε...

Apollo,
κάτι με ενοχλεί αδιόρατα στον λόγο σου. Νομίζω ότι λειαίνεις τις επιφάνειες, τα στρογγυλεύεις πολύ. Θα τα πούμε αναλυτικά στη συνέχεια.
Ομως θέλω να ρωτήσω τον Εκηβόλο κάτι πολύ σημαντικό και κατά τη γνώμη μου ενδιαφέρον:
Εκηβόλε, υπαινίσσεσαι κάτι όσον αφορά το μαντείο του Τροφωνίου;
Υπονοείς ότι κάποιοι εσκεμμένα έριξαν τόνους μπετόν για να καλύψουν όχι γενικά εργοστάσια και κατοικίες αλλά μυστικά και μυστήρια;
Αν είναι αυτό τότε αλλάζουν τα πράγματα. Τότε μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό...

Εκηβόλος είπε...

Φίλε Βοιωτέ, δεν υπαινίσσομαι τίποτα. Προσπαθώ να καταλάβω για ποιό λόγο έγινε αυτή η ευρείας εκτάσεως καταστροφή.

Δεν πρόκειται μόνο για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε ό,τι αφορά σε πιθανές και μελλοντικές διερευνητικές ανασκαφές για το μαντείο, αλλά και για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που έχει συντελεστεί με το γκρέμισμα των εργοστασίων. Δε γνωρίζω την ηλικία σου και γι αυτό δεν έχω υπ'όψιν μου τι είχες δεί.
Είναι βάσιμη η άποψη ότι η Λιβαδειά ήταν κάτι ανάλογο του Μάντσεστερ. Μαζί με τη Νάουσα αποτελούσαν τα δύο βασικά κέντρα της μανιφακτούρας στην Ελλάδα.Αυτό δεν είναι γνώμη δική μου.

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στην ανάγκη για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Το Τροφώνειο μαντείο είναι μια άλλη υπόθεση που δεν είναι του θέματος αλλά και της στιγμής να το συζητήσουμε. Ίσως γίνει κι αυτό κάποια φορά.

Αν τώρα η καταστροφή έγινε εσκεμμένα ή εξ αγνοίας ή για ίδια συμφέροντα κάποιων, θα διατυπώσω τη γνώμη μου όταν θα έλθει η ώρα.

Ίσως πάλι ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες είχαν την αφέλεια να πιστεύουν ότι αν ανοίξει ο χώρος, θα ανοίξει και ο δρόμος της τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη μας. Πρόκειται για την γνωστή άποψη της "προοδευτικής" αριστεράς και όχι μόνο.
Και βεβαίως την άποψη αυτή βάπτισαν, οι άμοιροι, "όραμα" για την πόλη.

Πάντως ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

Ἑκηβόλε,

Αν η μνήμη μου δεν με απατά η υπόθεση της "ανάπλασης" της περιοχής της Κρύας χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του '70. Τότε μάλλον έγιναν οι απαλλοτριώσεις που "έφαγαν" και το κτήριο Ανδρουτσόπουλου, τότε εκπονήθηκαν και τα σχέδια της "ανάπλασης" στην οποία βεβαίως δεν είχε σχέση η σχετικά πρόσφατη τότε ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Ίσως να έφταιγε η εποχή, κανείς τότε δεν έβλεπε την πρόσφατη κληρονομιά ως άξια διαφύλαξης αλλά μάλλον ως τροχοπέδη. Έπρεπε να έρθει ο αείμηστος Τρίτσης για να μάθουμε (με το ζόρι!) να εκτιμούμε την πολεοδομική προσφορά των παπούδων μας.

Εν πάση περιπτώσει, η προοδευτική Αριστερά ήταν η πλέον άμοιρη ευθυνών για τα τότε σχέδια "αξιοποίησης" που τα προώθησε με θέρμη ένας τίμιος μεν αλλά ανέμπνευστος εκπρόσωπος της Δεξιάς για να τα υιοθετήσουν μετά οι εκπρόσωποι της "μεγάλης δημοκρατικής παράταξης". Δεν είμαι βέβαιος πως η "προοδευτική Αριστερά" που διαχειριζόταν τις τύχες του Δήμου για δώδεκα (και βάλε) χρόνια θα μπορούσε να επανορθώσει τις βλάβες ενός καταστρεπτικού σχεδιασμού - η διαχειριστική όμως πολιτική που ακολούθησε μάλλον συνέτεινε σε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε και μέτοικε
μια τελευταία ερώτηση: Εκστασιάζεστε όταν βλέπετε ένα νεοκλασικό -λεγόμενο- σπίτι;

Ανώνυμος είπε...

Ένα "λεγόμενο" νεοκλασσικό ή ένα σκέτο νεοκλασσικό, Βοιωτέ; ;-)

Προσωπικά, σε έκσταση με φέρνουν άλλες δραστηριότητες κι όχι η ενατένιση κτηρίων :-) Όμως δεν πάω να καταστρέψω ό,τι υπάρχει γύρω μου επειδή δεν μου προκαλεί έκσταση. Ιδιαίτερα πράγματα που έχουν κάποια ιδιαίτερη συναισθηματική, ιστορική ή αισθητική αξία. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Υ.Γ. Πολύ φοβούμαι ωστόσο πως πολλοί που εκστασιάζονται με τον ήχο που κάνει το χρήμα όταν πέφτει δεν έχουν ανάλογες ευαισθησίες.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπέγραψε όμως την προηγούμενη καταστροφή, βάζοντας την ταφόπλακα,φίλε Μέτοικε.
Αυτό έκανε η "προοδευτική αριστερά" στη δωδεκαετία που αναφέρεσαι, και ακριβώς εκεί εστιάζεται η εγκληματική της ευθύνη.

Συνηγορώ στο υστερόγραφό σου προς τον Βοιωτό.

Πρόσεξέ με Βοιωτέ.
Πάντως όχι με τη σημερινή χολυγουντιανή πατσαβούρα της Κρύας
για την οποία νοιάζεσαι.

Θα συνεχίσω μόνο με σοβαρότητα και με σοβαρούς

βοιωτός είπε...

Εκηβόλε,
δεν νοιάζομαι φυσικά για την υπάρχουσα ανάπλαση απλώς τη θεωρώ πολιτικά επιτυχημένη και έχω γράψει γιατί.

Εγραψα ότι το θέμα όπως τίθεται από εσένα και εν μέρει τον μέτοικο μπορεί να πάρει τους συνήθεις λάθος δρόμους που όλες οι συζητήσεις στην Ελλάδα παίρνουν λόγω άγνοιας ή λόγω στενοκεφαλιάς.
Λόγου χάριν: τώρα εστιάζετε με το μέτοικο στην ευθύνη της ανανεωτικής αριστεράς για την ανάπλαση κ.λπ. Είναι απλώς εκτός θέματος.

Στις προηγμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία όπου διατηρούν και συντηρούν με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μνημεία τους, σημαντικά και ασήμαντα, δεν κυβερνά φυσικά η ευαίσθητη αριστερά. Ολοι τα σέβονται, όλοι τα συντηρούν.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι είναι, όπως σου έγραψα και πάλι, πρόβλημα πλούτου και φτώχειας.
Θα επανέλθω...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ζήτημα πλούτου και φτώχειας, Βοιωτέ (αντιλαμβάνομαι πού το πας), είναι ζήτημα οράματος κι ευαισθησίας από την μια πλευρά και μιζέριας και φτωχομπινεδιάς από την άλλη. Στην περίπτωση της "ανάπλασης" της Κρύας περίσσεψε η δεύτερη πλευρά κι έλλειψε απελπιστικά η πρώτη. Και φυσικά δεν έχει καμμιά σημασία αν έλλειψε από τη Δεξιά, την Αριστερά ή οποιονδήποτε άλλο.

Το ζήτημα, αγαπητέ Βοιωτέ, δεν είναι μόνον να ξανανοίξει το ΞΕΝΙΑ και τα υπόλοιπα καταστήματα, είναι ολόκληρη η περιοχή να ξαναποκτήσει για την πόλη τη σημασία που της αξίζει. Κι αυτό δεν θα γίνει όταν πχ. αυτό το γελαίο πλακόστρωτο μεταξύ ποταμιού και Παλιοπαναγιάς εγκαταλείπεται σε ρόλο υπαίθριου παρκινγκ, για να μείνω σε μία από τις τερατουργίες της "ανάπλασης".

Εκηβόλος είπε...

Ευτυχώς,Βοιωτέ,που δεν κυβερνά η "ευαίσθητη" αριστερά στις χώρες που αναφέρεσαι. Διαφορετικά θα είμασταν όλοι μάρτυρες μιας εκτεταμένης λεηλασίας της παγκοσμίου πολιτιστικής παραδόσεως.

Ενδεχομένως έτσι να οραματίστηκε,Μέτοικε, την περιοχή που αναφέρεσαι ο δήμαρχος της "ανάπλασης".

βοιωτός είπε...

Χαίρομαι που συμφωνούμε ότι δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστεράς η συμπεριφορά των θεσμών και των πολιτών απέναντι στο αστικό ή το, φυσικό περιβάλλον.
Εγώ υποστηρίζω ότι είναι ζήτημα φτώχειας και πλούτου (στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα απόθεμα παράδοσης, μόρφωσης κ.λπ.).
Ας μεταφερθούμε σε μια μεγαλούπολη, όπου οι κοινωνικές διαφορές είναι και χωρικές για να γίνει καλύτερα κατανόητό το παράδειγμα που στηρίζει τον συλλογισμό μου.
Πάμε στο ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αθήνας και υποτεθήσθω ότι υπάρχουν δύο τεράστια άκτιστα οικόπεδα που μπορεί να αξιοποιηθούν από τον Δήμο και τον δήμαρχο της περιοχής. Ενα στον Κορυδαλλό κι ένα στη Φιλοθέη.
Πού νομίζετε ότι θα γίνει καλύτερη αξιοίποιησή του προς όφελος όλων των πολιτών;
Πού θα ανακατευτούν πιο εύκολα "φίλοι" του δημάρχου σε αναπλάσεις και καταπατήσεις;
Πού θα δοθεί σημασία στην καλαισθησία και πού στην ψηφοθηρία;
Πού από τα 100 στρέμματα που αρχικά είναι τα οικόπεδα εν τέλει θα διασωθεί δημόσιος χώρος 20 το πολύ και πού ίσως υπάρξει ενοποίηση και έχουμε 150 στρέμματα ελεύθερου χώρου για τους δημότες;

Και άλλα πολλά παρόμοι ερωτήματα.
Θα συνεχίσω.

Εκηβόλος είπε...

Άλλο θέμα συζητάμε και σε άλλο τοποθετείσαι.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,

Η Φιλοθέη είναι μια sui-generis κατάσταση και δεν επιδέχεται εύκολες συγκρίσεις. Μπορούμε ωστόσο να συγκρίνουμε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αν π.χ. στο Κερατσίνι, που οψίμως έχει χάσει την προλεταριακή του ταυτότητα, αντιπαραθέσουμε το Μαρούσι ή το Χαλάνδρι, περιοχές κατεξοχήν ευπόρων μικροαστών, το πιθανότερο είναι (υπάρχουν και παραδείγματα) πως η παραδοσιακή λαϊκή νοικοκυροσύνη του προλεταριακού Κερατσινίου να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών το δικό του οικόπεδο όταν μικροαστική λιγούρα του Μαρουσιού ή του Χαλανδρίου πιθανότατα θα αξιοποιήσει το οικόπεδο σε κανένα μοδάτο εμπορικό κέντρο - με αντιπαροχή φυσικά.
Καλώς ή κακώς, ευτυχώς η δυστυχώς, η κοινωνική ευαισθησία και η καλαισθησία δεν έχουν ευθεία σχέση με το ύψος του εισοδήματος.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, να μη δυσαρεστείται κι ο Ἑκηβόλος, η συνολική εικόνα της πόλης, γιατί η εικόνα της Κρύας είναι μόνο μία, η χαρακτηριστικότερη ίσως, διάσταση, δεν έχει πολύ να κάνει με τον πλούτο ή τη φτώχεια της πόλης. Η Λιβαδειά, άλλωστε, όπως κι ολόκληρη η Βοιωτία, είναι από τις εύπορες περιοχές της χώρας μας. Η εικόνα της πόλης έχει περισσότερο να κάνει με τις ιδιαίτερες κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα της όπως αυτές οι σχέσεις εκδηλώνονται στο οικιστικό περιβάλλον. Είναι η εικόνα που έχουμε για εμάς και για τους συμπολίτες μας. Η εικόνα της Κρύας, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική παρά μόνο να την συνοψίζει. Εννοώ μ' αυτό πως η εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει σήμερα η Κρύα αντανακλά την ίδια την άποψή μας για την εικόνα της πόλης μας. Και αντί να ψάχνουμε ν' αποδώσουμε ευθύνες στο χρώμα της κάθε Δημοτικής Αρχής πιο χρήσιμο θα ήταν να εξετάσουμε τι συμφέροντα, ποιές κοινωνικές σχέσεις εξέφραζαν αυτές οι Δημοτικές Αρχές και έφεραν την πόλη συνολικά στη σημερινή της θέση.

Εκηβόλος είπε...

Κατά την άποψή σου,Μέτοικε,ποια συμφέροντα εξέφραζε η δημοτική αρχή της ανάπλασης της Κρύας;

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
Ο εκηβόλος, για λόγους που δεν γνωρίζω, προσπαθεί να φορτώσει την πολιτική και πολιτιστική υπανάπτυξη της Λιβαδειάς στον Παλαιολόγο. Δεν μπορεί όπερ και το πιθανότερο ή δεν θέλει να αντιληφθεί ότι τα 18 νηματουργεία και εκκοκιστήρια της Ερκυνας για να αναπαλαιωθούν θα έπρεπε να περιμένουμε ως το 2188 και μάλιστα μετά την ανακάλυψη πετρελαίου στο Λαφύστιο και χρυσού στον Ζαγαρά.

Ενιγουέι, ασφαλώς και ο πλούτος που όπως είπα περιλαμβάνει αποθέματα παράδοσης και μόρφωσης είναι ανάλογος της ευαισθησίας σε σχέση με το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Ας είμεθα υποκριταί στην πραγματική ζωή όμως στο διαδίκτυο ας φανούμε ειλικρινείς.

Για τις συνοικίες στην Αθήνα ασφαλώς δεν αναφέρομαι στη λαϊκή νοικοκυροσύνη και λοιπά αλλά στην πολιτκή διάσταση του προβλήματος. Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας η Φιλοθέη είναι περισσότερο κατοικήσιμη από το Μαρούσι κι αυτό από το Κερατσίνι. Η οικονομική ευημερία συμπλέει με την αστική ευταξία και την ισχυρή δύναμη του πολίτη.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους: ο πιο σημαντικός είναι ότι στις σικ (sic) γειτονιές ο νόμος τηρείται απαρεγκλίτως. Ουδείς -ούτε ο δήμαρχος- τολμά να παραβεί κατά εκατοστό τις διατάξεις ή τους κανονισμούς γιατί αμέσως θα καταγγελθεί/μηνυθεί από τον γείτονα μεγαλοδικηγόρο κ. Τάδε ή τον μεγαλοεπιχειρηματία που έχει όλοκληρο νομικό τμήμα στην επιχείρησή του.
Εχουμε δηλαδή αντίληψη και χρήση του όπλου της νομιμότητας. Το αποτέλεσαμ είναι να πραγματώνεται η βούληση του νομόθετη που σχεδόν πάντα είναι υπέρ του δημοσιίου συμφέροντος (πιθανότατα επειδή υπολογίζει στην καταστρατήγησή του).
Αυτός, ο νομικός πολιτισμός λείπει από την υπόλοιπη χώρα καθώς κυριαρχεί η παράδοση της πολιτκάντικης διαμεσολάβησης και του εύκολου πλουτισμού μέσω κρατικών πόρων.

Ειδικά για τη Λιβαδειά: κάπου αναφέρεις το πάρκινγκ: πιθανότατα είσαι από αυτούς που δεν έχουν ή δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο. λλιώς θα γνώριζες ότι ο Λιβαδείτης δνε πάει πουθενά χωρίς το -δικό του παρακαλώ- αυτοκίνητο. Κρύα χωρίς πάρκινγκ ίσον Σιβηρία/ απόλυτη αποκοπή από την πόλη. Αν ήμασταν πλούσια πόλη το πάρκιγκ θα ηταν υπόγειο και πάνω θα είχε γρασίδι για πικ νικ τα πρωινά της Κυριακής :-)). Κυρίες με καπέλα νωχελικά να διαβάζουν το Πρώτο Θέμα, οι κύριοι να πίνουν καλό κρασί και τα παιδιά ντυμένα ναυτάκια να τρελάινουν τον κόσμο με τις φωνές τους...

Η ανάπλαση ως εικόνα της πόλης δεν είναι καλή μεταφορά. Θεωρώ ότι υπό συγκεκριμένες πολιτικές πιέσεις ή σκοπιμότητες η Κρύα διαμορφώθηκε για τους τουρίστες και εφόσον σ' αυτούς αρέσει η ανάπλαση είναι επιτυχημένη.

Αλλωστε η σχέση του τοπικού πληθυσμού με τα αξιοθέατα της πόλης δεν είναι περισσότερο προβληματική από τη σχέση των Αθηναίων με την Πλάκα μέχρι τις αρχές του νέου αιώνα ή με το Φιλοπάππου και την Ακρόπολη. Το φαινόμενο είναι γενικό και ανμενόμενο: εκεί που κυριαρχούν οι τουρίστες ποτέ δεν γίνεται οικείος χώρος.

Συνοψίζοντας: η ανάπλαση στην Κρύα μπορεί μόνο να κατηγορηθεί ως αναμενόμενη, ως πολύ mainstream.
Στις συνθήκες που έγινε, για τους σκοπούς που εκλήθη να εξυπηρετήσει είναι επιτυχημένη. Προς επίρρωση των λεγομένων μου καλώ οιονδήποτε να επισκεφθεί περιγραφές σύγχρονων περιηγητών στο δίκτυο και τους ύμνους που γράφουν για την περιοχή.

Περί αισθητικής θα μπορούσαμε ενα συζητούμε πολλά χρόνια, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει το προσωπικό γούστο στη δημόσια παρέμβαση.

Οσο για την παράδοση, προχωρούμε καταστρέφοντας είναι γεγονός.
Αλλιώς ο εκηβόλος δεν θα παρεπονειτο για τα εργοστάσια της Ερκυνάς μόνο. Αλλά και για τις απέιρως σημαντικότετρες από πλευράς παράδοσης αρχαιότητες που καλύπτονται από θεμέλια πολυκατοικιών κάθε μέρα στο κέντρο της... μικρής μας πόλης.

Εκηβόλος είπε...

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα φορτώσει την ευθύνη της καταστροφής σε κάποιον Δήμαρχο. Όποιος όμως προέβη σ' αυτή την καταστροφή την έχει κιόλας φορτωθεί.

Όσο για το χρυσάφι και το πετρέλαιο
του Ζαγαρά και του Λαφυστίου, παρακάμπτοντας την ειρωνική διάθεση του Βοιωτού, σας υπενθυμίζω την αντίστοιχη περίπτωση της Νάουσας.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,
Ωραία η συζήτηση που γίνεται για το μοναδικής ομορφιάς μέρος της πόλης μας,την''ΚΡΥΑ''. Δεν θα σχολιάσω τα όσα με πάθος υπερασπίζονται ο Μέτοικος και ο Εκηβόλος,εξάλλου περί ''αισθητικής και γούστου''ουδείς λόγος γίνεται.
Όμως επειδή βρήκα κάτι που έχει ενδιαφέρων στη συζήτηση, σου το στέλνω γιατί είναι και σε αρμονία με όσα καθολικά πιστεύουμε οι κάτοικοι αυτής της πόλης, αλλά και όλοι οι επισκέπτες της.
.......''ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΡΥΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ''με κύριους φορείς σχεδιασμού και υλοποίησης τον Δήμο Λιβαδειάς,την Δ/νση Ειδικών Έργων Ανάπλασης Περιοχών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον ΕΟΤ.
Βραβεύτηκε με χρηματικό έπαθλο επειδή:
-Η παρέμβαση αυτή αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων και της ιστορικής κληρονομιάς μιας πόλης στην γενικότερη προσπάθεια περιβαλλοντικής, λειτουργικής, πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής αναβάθμισης της.
-Η αναβάθμιση της περί τον ποταμό περιοχής από εστία ρύπανσης σε πόλο ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναψυχής, βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τους στόχους της Συνδιάσκεψης για πόλεις υγιεινές και αειφόρες.
-Το δυναμικό για να αποτελέσει παράδειγμα πρός μίμηση είναι πολύ μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη σε πληθος άλλων πόλεων της Χώρας, που μπορούν να αξιοποίηθούν στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος και μετατραπούν σε πόλους ενδιαφέροντος, με θετική συμβολή στην λειτουργία της αναψυχής και στην οικονομία τους.
-Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας αυτής έγινε με σεβασμό στην ιστορική παράδοση και περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής και σε αρμονική συνεργασία του Δήμου με κρατικούς και τοπικούς φορείς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδότησε μέρος του έργου, καθώς επίσης και με την αποδοχή και συναίνεση των κατοίκων.''....
Βοιωτέ αυτά λέει.... η ''ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ'' της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για τις πόλεις και την κατοικία HABITAT II
για το 1996.
Εγώ ως μη ειδικός τι να πώ περισσότερο, απλώς το χαρίζω σε όσους όψιμα ανακάλυψαν την καταστροφή της ''ΚΡΥΑΣ''
Τέλος θέλω να ενώσω την φωνή μου με τους χιλιάδες Λιβαδίτες. Πότε θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της ''ΚΡΥΑΣ'' στο σύνολο τους? Πως θα προστατέυσουμε το Δημόσιο Χαρακτήρα της περιοχής? Πως θα αποτρέψουμε το ξεπούλημα της περιοχής σε ιδιώτες?

βοιωτός είπε...

Πολίτη,
να πω ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα τα όσα κατέθεσες και κυρίως είναι επίσημα.
Στην ουσία αυτό δικαιώνεται αυτό που γράφω εξαρχής περί επιτυχίας της ανάπλασης στο μέτρο των επιδιώξεων, των πόρων και των προσλαμβανουσών.
Ασφαλώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο αλλά δεν γνωρίζω ποιος είναι ο εχθρός της γκρίνιας.

βοιωτός είπε...

Kαι κάτι για τον apollo. Εγραψα ένα σχόλιο για να τον ενθαρρύνω να μας πει πιο καθαρά τις απόψεις του κι όχι για να αποχωρήσει από τη συζητήση.
Τώρα που το ξαναδιαβάζω ίσως να παρεξηγήθηκε αυτή μου η πρόθεση...

Εκηβόλος είπε...

Φίλε Πολίτη σε περίμενα.
Τα γνωρίζουμε...τα γνωρίζουμε...αυτά,
καθώς και τη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών.

"Οι μειοψηφίες τάγματα ξυπόλυτα,
σκαρφαλώνουν μέσα σε σκοτάδια απόλυτα".

Ανώνυμος είπε...

Ένας μέτοικος δεν μπορεί να έχει άποψη για τις πολιτικές σχέσεις που αρθρώνονται στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης παρά μόνον αποσπασματικά και παρεμπιπτόντως. Επομένως είμαι αναρμόδιος να υποδείξω τα συμφέροντα που εξέφραζαν οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές της Λιβαδειάς. Παρόλα αυτά, αν υποστήριζα πως τα συμφέροντα που εκπροσωπούν οι Δημοτικές Αρχές είναι οι εκάστοτε ισορροπίες που αναπτύσσονται μέσα στην παραδοσιακή μικροαστική τάξη της πόλης, δηλαδή, στα στρώματα των εμπόρων, των επαγγελματιών και των εργολάβων, κάτι που συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ελλάδα και εποιβεβαιώνεται από τις συνθέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, μάλλον δεν θα έπεφτα πολύ έξω. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας λειτουργεί περισσότερο σαν συνδικαλιστικό όργανο των τοπικών εμπορικών και επαγγελματο-βιοτεχνικών συλλόγων παρά σαν πολιτικός φορέας έκφρασης του συνόλου των πολιτών.

Πάμε τώρα στην περίπτωση της Κρύας. Θα συμφωνήσω με την άποψη του Βοιωτού πως ο σκοπός της "ανάπλασης" ήταν να λειτουργήσει τουριστικά η περιοχή. Όμως, οι διθυραμβικές περιγραφές των επισκεπτών για το φυσικό κάλλος της περιοχής δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν. Η Κρύα είχε τη δυνατότητα να γίνει πολύ καλύτερη, όσοι μεγαλώσαμε εκεί γύρω το γνωρίζουμε αυτό, οι περιγραφές να ήταν ακόμη πιο θερμές και οι επισκέπτες περισσότεροι. Πριν την "ανάπλαση" η Κρύα ήταν ένα οργανικό τμήμα της πόλης. Τα αναψυκτήρια και ουζερί εκεί που είναι σήμερα αυτός ο άκομψος θόλος, η οικία Ανδρουτσόπουλου, ακόμη και τα ερειπωμένα εργοστάσια, εξαφανισμένα σήμερα χάριν της "ανάπλασης", όλα αυτά ήταν στοιχεία της ζωής της πόλης. Η "ανάπλαση" διέρρηξε αυτή την οργανική σύνδεση, απέκοψε την Κρύα από τη ζωή της πόλης και την κατάστησε μια "ξερή" τουριστική ατραξιόν. Η σημερινή απαξίωση έχει της ρίζες της σ' αυτήν ακριβώς την αντίληψη.

Μετά απ' αυτά εννοείται πως ο λιβανωτός που παραθέτει ένας πολίτης δεν με αγγίζει. Και πώς άλλωστε, αφού αναφέρεται σε "πόλο ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναψυχής", σε "πόλεις υγιεινές και αειφόρες" και σε πολλά άλλα ωραία λόγια που η σκληρή πραγματικότητα κάνει ν' ακούγονται ως κακόγουστο αστείο μόλις δέκα χρόνια μετά. Κρίμα και το βραβείο, δηλαδή...

Τέλος, Βοιωτέ, με κάνεις να νομίζω πως δεν γνωρίζεις τι γίνεται στους Δήμους του Λεκανοπεδίου της Αθήνας. Τι άλλο να υποθέσω όταν ισχυρίζεσαι πως στις "σικάτες" περιοχές της Αθήνας ο νόμος τηρείται απαρέγκλιτα; Και για ποια "αστική ευταξία" μιλάς; Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στην Αθήνα. Η διαφορά στην ποιότητα ζωής μεταξύ υποτίθεται "καλών" και υποτίθεται υποβαθμισμένων περιοχών είναι μάλλον φαντασιακή κατασκευή κι σχετίζεται πιο πολύ με το γεγονός ότι οι υποτιθέμενες "καλές" περιοχές αναπτύχθηκαν οικιστικά μεταγενέστερα. Σ' αυτές τις περιοχές, επειδή υπάρχει ακόμη δυναμικό "ανάπτυξης" η υπέρβαση των ορίων του νόμου, η αυθαιρεσία και η διαπλοκή των Δημοτικών Αρχών με τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ενδημικό φαινόμενο. Ο βολεμένος μικροαστός των "βορείων προαστίων" (αλλά και των νοτίων) δε νοιάζεται παρά να ικανοποιήσει την αδηφάγο ματαιοδοξία του, η πόλη του (πόλη του;) είναι μέγεθος άγνωστο σ' αυτόν.

Υ.Γ. Θα συνιστούσα σε όσους "ασχολούνται με τα κοινά" να πάνε να ζήσουν μερικές μέρες σε καμμιά πόλη της "καθ' ημάς Δύσης". Δεν θα δείτε φυσικά "κυρίες με καπέλα νωχελικά να διαβάζουν το Πρώτο Θέμα, οι κύριοι να πίνουν καλό κρασί και τα παιδιά ντυμένα ναυτάκια" κι άλλες τέτοιες banalités αλλά κανείς δεν κλαίγεται ότι τάχα ο Δήμος δεν έχει χρήματα να φτιάξει υπόγειο πάρκινγκ - αλλά βέβαια αυτοί είναι κουτόφραγκοι, ενώ εμείς μάγκες, έτσι δεν είναι;

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
σε μια χώρα που δεν διαθέτει ούτε statesmen ούτε upper class είναι λογικό τα δημοτικά συμβούλια να εκφράζουν τα οικονομικά ισχυρά στρώματα του πληθυσμού, που λόγω αναδιαρθρώσεων της παραγωγής δεν μπορεί παρά είναι μικροαστοί -ίσως ούτε καν: απλώς καταφερτζήδες.
Στην Ελλάδα: Ο ανταγωνισμός τρίτων χωρών, οι αλλεπάλληλες πετρελαϊκές κρίσεις, η κατάρρευση του προστατευτισμού αποδιοργανώνουν την μικρή επαρχιακή αστική τάξη και την τοπική αριστοκρατία που συμπληρώνεται από την υψηλόβαθμη κρατική υπαλληλία. Τα τελευταία υπολείμματα δέχονται τη χαριστική βολή από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, την κομματικοποίηση του κράτους και φυσικά από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που αναδεικνύουν νέα προνομιούχα στρώματα αγροτικά κυρίως.
Οι τοπικές κονωνίες πορεύονται έκτοτε χωρίς ιθύνουσα τάξη - μέτρο καταξίωσης είναι πλέον η αγοραστική δύναμη και η πολιτική αδελφή της.
Μένει να κριθεί αν οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις στις δεκαετίες του '70 και του '80 που οδήγησαν στην οικονομική και πολιτική χειραφέτηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δημιούργησε πραγματικά αυτόνομους πολίτες ή απλώς η οικονομική πατρωνία αντικατάσταθηκε από το πολιτικό της ισοδύναμο.
Ολα αυτά είναι περισσότερο έκδηλα στη Λιβαδειά που έχει μικρή αστική τάξη λόγω των εργοστασίων της Ερκυνας και μακρά παράδοση ισχυρών τοπικών αρχών από την εποχή των δημογερόντων.
Ομως για να μην αδικούμε τη γενέθλια πόλη αλλά και τη χώρα να σημειώσουμε ότι εν γένει και στις ευρωπαϊκές χώρες και στην αμερική οι δημοτικοί άρχοντες προέρχονται και εκφράζουν κείνο που αόριστα λέμε μεσαία τάξη.

Για την Κρύα: δεν είναι επιχείρημα ότι θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η ανάπλαση. Ναι, θα σου πει ο άλλος, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη και η κολοκυθιά μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον.
Υποψιάζομαι ότι διαφωνείς με τον τρόπο ανάπτυξης -τον μαζικοτουριστικό/υπηρεσιόπληκτο/ -αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Για το Λεκανοπέδιο δεν θα επεκταθώ: τηλεγραφικά να σημειώσω ότι δεν μίλησα για Μαρούσι αλλά για Φιλοθέη και για τήρηση των διατάξεων και των νόμων υπό το βάρος των συμφερόντων και όχι επειδή είναι δυνατόν να εξημερωθεί ο άνθρωπος -που είναι ίδιος στο Κερατσίνι, στο τσαντίρι και στη Φιλοθέη.
Επιμένω ότι υπάρχουν νησίδες ευταξίας που πάντα αφορούν οικονομικά προηγμένες περιοχές -όχι όλες φυσικά.

Τέλος, για το υπόγειο πάρκινγκ: πολλές είναι οι ιδέες αλλά για να θυμηθώ και ένα σόκιν ανέκδοτο "τα λεφτά πού είναι...'.

Νομίζω στο Εκκρεμές του Φουκώ ο Ουμπέρτο Εκο αναφέρει ότι έπαιζε με τους φίλους του ένα παιχνίδι όπου καλούνταν να ονομάσουν επιστημονικούς τομείς που από τη φύση τους δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν. Κάποιος λεει λοιπόν σε μια στιγμή Τσιγγάνικη Πολεοδομία.
Εκτός από επιτυχημένα αστείο το θεωρώ κι ένα σχόλιο για τη σχέση φτώχειας και αστικού περιβάλλοντος.

βοιωτός είπε...

εκηβόλε,
δεν νομίζω ότι η Νάουσα είναι σε καλύτερη μοίρα από τη Λιβαδειά, όσν αφορά τη διατήρηση των εργοστασίων.
Να σημειώσω ότι η Νάουσα, που διεκδικεί αυτή τον τίτλο του Μάντσεστερ των Βαλκανίων παρακαλώ, ανέδειξε μεγαλοβιομηχάνους όπως τον γνωστό οίκο Λαναρά -που, αν θυμάμαι καλα, ενισχύει προσπάθειες διάσωσης του παρελθόντος.
Η Λιβαδειά καλώς ή κακώς δεν έχει μεγάλες βιομηχανικές οικογένειες τώρα και καταφεύγει στην Τράπεζα Πειραιώς :-)).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βοιωτέ,

Για να μην κουράζουμε και τους επισκέπτες σου με αναλύσεις, μια και το θέμα έστω και στα πλαίσια ενός blog κοντεύει να εξαντληθεί, να κλείσω την παρέμβασή μου λέγοντας ότι η διαφωνία μου με την "ανάπλαση" της Κρύας δεν είναι ότι "θα μπορούσε να είναι καλύτερη" - το καλύτερο πάντοτε υπάρχει ως ζητούμενο άλλωστε - αλλά ότι είναι αποτυχημένη. Αποτυχημένη με την έννοια ότι απέκοψε από τον ιστό της πόλης μια περιοχή που μέχρι τότε ήταν οργανικά συνδεδεμένη μαζί του. Και, νομίζω, πιο τρανή απόδειξη της αποτυχίας της ανάπλασης είναι η τραγική διάψευση των προσδοκιών που προβάλλονται στο πανηγυρικό κείμενο που είχε την καλοσύνη να μας παραθέσει ένας πολίτης (1/27/2008 8:34 μμ): Δέκα χρόνια μετά, ούτε πόλος τουριστικής ανάπτυξης, ούτε αειφορία, ούτε τίποτε, μόνο ρολλά κατεβασμένα δυστυχώς. Δική μου εκτίμηση είναι πως η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της διάρρηξης της οργανικής σχέσης της Κρύας με τους ρυθμούς της πόλης που προκάλεσε η "ανάπλαση". Αν υπάρχει διαφορετική ερμηνεία πολύ ευχαρίστως να της ακούσουμε.

Συνοψίζοντας, κατά τη γνώμη μου, λύση στο πρόβλημα της Κρύας μπορεί να δοθεί μόνο αν αντιμετωπιστεί στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης του πολεοδομικού προβλήματος ολόκληρης της Λιβαδειάς.

Υ.Γ. Άφησα τη Φιλοθέη απ' έξω επειδή όπως προανέφερα, μαζί με το Ψυχικό αποτελούν εντελώς sui generis αστικές(;) περιπτώσεις και δεν επιδέχονται την οποιαδήποτε σύγκριση με τις άλλες περιοχής της Αθήνας.

Εκηβόλος είπε...

Με την ενδιαφέρουσα,όντως,συζήτηση φάνηκε ότι βλέπουμε το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Σε γενικές γραμμές συμπλέω με το Μέτοικο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά εκείνο που κυρίως έθιξα ήταν το θέμα της πολιτιστικής καταστροφής στην Κρύα.

Άλλωστε σκοπεύω εν ευθέτω χρόνω να θίξω το θέμα διεξοδικά με σχετική ανάρτηση στο blog: http://ekivolos-net.blogspot.com

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

βοιωτός είπε...

Για να κλείσω κι εγώ με τα δικά μου συμπεράσματα:

Εντός των ασφυκτικών ορίων που θέτει ο χώρος και το ύψος των επενδύσεων. Εντός των αυστηρών συντεταγμένων που ορίζει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο και οι αισθητικές προσλαμβάνουσες του πολιτικού προσωπικού και του πληθυσμού μιας μικρής επαρχιακής πόλης στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 1990.

Η ανάπλαση της Κρύας κρίνεται πολιτικά επιτυχής. Το αίτημα για ένα νέο τουριστικό προϊόν, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της μικροαστικής Ελλάδας που ανατέλλει πραγματώνεται: η Λιβαδειά εισέρχεται θριαμβευτικά στους τουριστικούς προορισμούς των λεωφορείων και των ΙΧ. Σημαντικά και εκλογικά ισχυρά τμήματα του πληθυσμού της πόλης έχουν οφέλη από τη νέα πραγματικότητα ενώ οι υπόλοιποι παίρνουν κάτι από τη δόξα που τώρα ακόμη περισσότερο τυλίγει τη διάσημη σ’ ολόκληρη την Ελλάδα Κρύα.

Η Νεροτριβή και ο Νερόμυλος πλαισιώνουν (θεωρητικά :-D)το Ξενία και παρέχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση διασκέδασης ενώ οι υπόλοιπες κατασκευές άλλες κατανοητές και άλλες μη αναγνώσιμες με την πρώτη ματιά περισσότερο δίνουν την αίσθηση της ενότητας του χώρου και λιγότερο έχουν μια πρακτική λειτουργία.

Στα βαθύτερα και λιγότερο ορατά οφέλη θα σημείωνα τη νέα ματιά της πόλης και του πληθυσμού προς το ποτάμι που μετατρέπεται από αγωγός στερεών λυμάτων και ομβρίων σε πλουτοπαραγωγική πηγή (μην ξεχνάμε ότι λίγα χρόνια πριν γίνονται σκέψεις και μελέτες για την κάλυψη της Ερκυνας από τη Μητρόπολη και κάτω).

Επιπλέον, η Λιβαδειά αποκτά μια μικρή -αλλά στη διάρκεια του χρόνου αποδειχθείσα σημαντική πολιτιστική υποδομή- με το Συνεδριακό Κέντρο στον Νερόμυλο και το υπαίθριο θεατράκι στο φαράγγι, όπου παρουσιάζονται τα όποια αξιόλογα προϊόντα πολιτισμού σταθμεύουν στην πόλη μας.

Στα αρνητικά πέραν της αισθητικής πλευράς όπου η συζήτηση είναι ανεξάντλητη: Το πάρκιγκ «πάτησε επί πτωμάτων» για να δημιουργηθεί και μάλιστα αξιόλογων πτωμάτων και κτηρίων όπως θα έλεγε ο εκηβόλος. Από την άλλη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ζωτικότητα, η ζωντάνια της πλατείας Μητροπόλεως και των πέριξ δεν θα υπήρχε αν δεν είχε κατασκευαστεί το πάρκινγκ.

Το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων που ανέχθηκαν όλοι οι δήμαρχοι και το οποίο αντί να αναδεικνύει την περιοχή την υποβαθμίζει.


Για τα παλιά εργοστάσια και εν γένει την πολεοδομική ανασυγκρότηση θα επιμείνω στη αρχική μου θέση: η φτώχεια ή αν θέλετε πιο κομψά η απουσία δυνατότητας επενδύσεων από ιδιώτες και κράτος δεν επιτρέπει σημαντικές τομές και παρεμβάσεις.
Ενας φωτισμένος δήμαρχος μπορεί να πάει τα πράγματα 10% καλύτερα και ένας άχρηστος άλλος 20% χειρότερα αλλά μέχρις εκεί. Δεν μπορεί να κάνει θαύματα ο καλός όπως δεν μπορεί να καταστρέψει τα πάντα ο κακός.

Επιπλέον εμείς ζήσαμε τη μετάβαση από την εποχή όπου πολυμελείς οικογένειες ζούσαν σε δυάρια μέχρι τώρα που τα νέα ζευγάρια χωρίς παιδιά νοικιάζουν ή αγοράζουν πεντάρια και μεζονέτες.

Αυτός ο πλουτισμός προήλθε εν μέρει από επιδοτήσεις, από κρατικό χρήμα και μίζες. Όμως σημαντικό τμήμα προήλθε και από το αστικό περιβάλλον ή για την ακρίβεια από τον βιασμό του αστικού περιβάλλοντος.

Ο τρόπος που όλοι αντιμετωπίζουμε τις παραβάσεις δεν απέχει πολύ από τη γενικευμένη ανομία σε πολεοδομικό επίπεδο, μια ανομία που μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά συνολικά παράγει απεχθή αποτελέσματα.

Το παράδειγμα της κεντρικής πλατείας Λιβαδειάς όπου σε λίγο τα μπαρ μάλλον θα καταλάβουν και την "αυλή" της Εθνικής Τράπεζας είναι ενδεικτικό του πώς αυτό που ξεκινά ως μικροεξυπηρέτηση απειλεί εν τέλει να μεταβάλει τα πολεδομικά χαρακτηριστικά ολόκληρων περιοχών.

Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας μέτοικε, ελικώνιε, εκηβόλε, επώνυμε, απόλλο, πολίτη, και όσοι ξεχνώ.