Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Το παρ' ολίγον δημαρχείο της Λιβαδειάς στο Ζάππειο

Διαπιστώνοντας ότι τα πολεοδομικά-αρχιτεκτονικά-χωροτακτικά-αισθητικά-πολιτικά-οικονομικά-ιστορικά αιτήματα συγκινούν αναγνώστες, σχολιαστές και περαστικούς η viotia ανοίγει ένα ακόμη συλλογικό τραύμα της Λιβαδειάς που άπτεται συμφερόντων αλλά και νοοτροπιών και δεσμεύσεων. Δείτε.
Το παρολίγον δημαρχείο της Λιβαδειάς στο Ζάππειο

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από την ουσία του post: έχεις αναρωτηθεί ποτέ, από και ως πού λέγεται "Ζάππειο";;;;;

βοιωτός είπε...

Παρατηρητή,
δεν το θυμάμαι, έχω κι αυτό το... το... το αϊζενχάουερ. Πάντως νομίζω ότι έχει σχέση πραγματική με τον Ζάππα.

Ανώνυμος είπε...

Όσο κι ανα έχω ψάξει δεν έχω βρει καμμία σχέση της Πλατείας Λάμπρου Κατσώνη με το Ζάππα. Μάλλον μου φαίνεται έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά στον προφορικό λόγο, γιατί έμοιαζε στα μάτια των λιβαδιτών με το Ζάππειο των Αθηνών (κεντρικό σημείο, δέντρα, πλατεία κλπ.)! Αν βρεις κάτι (αφού βέβαια αυνέλθεις από το ...αμερικανικό σου πρόβλημα υγείας :)), ενημέρωσέ μας.

Ανώνυμος είπε...

Κι οι δικές μου αναφορές συγκλίνουν στην άποψη του Παρατηρητή. Χαριτωμένος επαρχιωτισμός, τουλάχιστον όχι τόσο καυγαλέος όσο αυτών των Φιλιατρών με τη μικρογραφία του Πύργου του Άιφφελ!

βοιωτός είπε...

Ακούστε.
Αυτό το πώς το λένε, το οπενχάιμερ δηλαδή, δεν με αφήνει να θυμηθώ τον πυρήνα της εμμονής μου να αποκαλώ την πλατεία Λάμπρου Κατσώνη Ζάππειο.
Διαβάζοντας τα σχόλιά σας όμως μια αχνή θύμηση, μια παιδική μνήμη γλύκανε το νου. Ισως είναι όνειρο και σχεδόν σίγουρα δεν έχει σχέση με τη συζήτηση. Ομως την καταθέτω γιατί με το σοπενάουερ που με δέρνει δεν γνωρίζω αν θα έχω και πάλι την ευκαιρία
Θυμάμαι, λοιπόν, να περιδιαβαίνω σε μια μεγάλη για τα παιδικά μου μάτια γεωργική έκθεση μέσα στο Ζάππειο της Λιβαδειάς. Τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα, κόσμος, νύχτα και φώτα. Αυτά, σα σινεμά...
Λέω λοιπόν μήπως επειδή ο Ευαγγέλης Ζάππας υπήρξε ο διοργανωτής των πρώτων εν Ελλάδι γεωργικών εκθέσων, το 1865 νομίζω, εκθέσων που ονομάστηκαν Νέα Ολύμπια και λάμβαναν χώρα εκεί που είναι σήμερα το Ζάππειο των Αθηνών.
Λέω μήπως οι διοργανωτές της Γεωργικής έκθεσης της Λιβαδειάς είχαν καμία σχέση με τα Νέα Ολύμπια. Ή πάλι ίσως κάποιος πολιτικός της εποχής να αναφώνησε υπερβαίνων τους πολιτικούς τους αντιπάλους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Γεωργικής Εκθεσης της Λιβαδειάς ότι "θα δώσωσεν εις την μικρήν τούτην πλατείαν την αίγλην του Ζαππείου των Αθηνών" και έμεινε.
Πάντως αν υπάρχει κάτι θα το βρω και θα το γράψω.