Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Ιδού η διαστρέβλωση της ιστορίας από τον Δήμο Θηβαίων


Σε συνέχεια του θέματος και τη συζητήσης που έχουμε σε αυτό το ποστΠροκλητική η δημοτική αρχή της Θήβας
Εδώ καθίσταται φανερή (κάντε κλικ στις εικόνες να μεγαλώσουν) η διαστρέβλωση που επιχειρείται στο άρθρο της wikipedia.org. Η παράγραφος για την ιστορία της Θήβας στα νεότερα χρόνια είναι ακριβώς η ίδια με μόνη διαφορά την λέξη "σημαντική"που στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων (δεξιά) γίνεται "η σημαντικότερη" (στην τελευταία πρόταση).

Νομίζω ότι ο Δήμος Λεβαδέων πρέπει να διαμαρτυρηθεί επισήμως στους διαχειριστές του ελληνικού τμήματος της wikipedia εφόσον αυτό είναι εντός διαδικασίας ή στον ίδιο τον Δήμο Θηβαίων ώστε να απαλειφθεί η προκλητική διατύπωση.

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι. ΟΚ η Θήβα δεν είναι η πιο σημαντική πόλη ΣΗΜΕΡΑ του νομού Βοιωτίας; Η Λιβαδειά γιατί είναι;
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σου, ειλικρινά. Μάλλον έχεις πρόβλημα με το Δήμο της Λιβαδειάς και χρησιμοποιείς την περίσταση για να τους επιτεθείς. Αυτό όμως δε σε κάνει αντικειμενική πηγή. Αυτό επαναλαμβάνω σε κάνει "πολεμικό ανταποκριτή"! (Περίμενω την απάντησή σου περί σημαντικότητας της Λιβαδειάς με ανυπομονησία)

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί βρε παιδιά δεν επεξεργάζεστε το άρθρο;! wiki είναι. Κάθε μέλος της wikipedia έχει το δικαίωμα να διορθώσει, συμπληρώσει, διαγράψει κλπ. Κι αν τραβήξει πολύ το ζήτημα, απ΄ ότι ξέρω, τότε οι διαχειριστές της wikipedia επεμβαίνουν και κλειδώνουν το θέμα.

βοιωτός είπε...

Φίλτατε Νίκο.
Επιχειρείς να κάνεις τον ντετέκτιβ και μάλιστα τον κακό ντετέκτιβ. Ασε με εμένα και τα προβλήματά μου και πες μου:
1. Είναι επιτρεπτό να διαστρεβλώνει επίσημα ο Δήμος Θηβαίων την wiki;
Από πού αντλεί το δικαίωμα;
Είναι σοβαρή συμπεριφορά σοβαρής δημοτικής αρχής αυτή;
Αν πιστεύεις ότι είναι τότε δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.
2. Οσο για τη δημοτική αρχή της Λιβαδειάς αυτή ούτε ιστοσελίδα δεν μπορεί να φτιάξει. Σκέτο ανέκδοτο.
3. Η διατύπωση της wiki περί σημαντικότητας είναι μια χαρά:η Θήβα ΣΗΜΕΡΑ είναι σημαντική πόλη του νομού Βοιωτίας. Το ίδιο και η Λιβαδειά.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, ποιος θα μας φυλάξει από τους αντικειμενικούς δημοσιογράφους (κατά παράφραση του ποιος μας φυλάει από τους φύλακες)

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση: Γιατί η Λιβαδειά είναι σημαντικότερη;

βοιωτός είπε...

Δεν είπα ότι η Λιβαδειά είναι σημαντικότερη.
Δεν το είπα.
Δεν το είπα.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά. Πώς να το πεις άλλωστε, αφού δεν ισχύει;

βοιωτός είπε...

Παρατηρητή,
στη wiki μπορείς να το διορθώσεις. Οχι όμως και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων. Εκεί εντοπίζεται και το πρόβλημα. Αλλωστε η wiki, εκτός από μερικές ασυναρτησίες που γράφει για τον Μπουφίδη θέτει το θέμα σωστά καθώς ανφέρει τη Θήβα ΄ΣΗΜΕΡΑ ως σημαντική πόλη της Βοιωτίας.
Ο Δήμος Θηβαίων διαστρεβλώνει την wiki και στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η Θήβα είναι ΣΗΜΕΡΑ η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας.

βοιωτός είπε...

Νίκο,
θα μπορούσα να το πω. Οπως εσύ που λες πράγματα που δεν ισχύουν.

Και κάτι για κάποιον ανώνυμο φίλο που έγραψε στο προηγούμενο ποστ.
Αν δεν είναι σημαντικό το θέμα ας το αποσύρει ο Δήμος Θηβαίων και θα διαγράψω κι εγώ τα ποστ. εσύ φαίνεται να έχεις πρόσβαση, πες τους το.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ νόμιζες ότι έβγαλες λαβράκι, αλλά δε σου έκατσε! Next time!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΙΩΤΟΙ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΣΗΡΗ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΟΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΠΙΣΩ. ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΕΦ΄ΌΣΟΝ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετώ τους ένδοξους σκαπανείς της βοιωτικής ενημέρωσης και εύχομαι καλή χρονιά σε όλους!

Βοιωτέ,μας έχεις συνηθίσει σε σοβαρές αποκαλύψεις.Τί σε έπιασε ξαφνικά με τις αρλούμπες του site της Θήβας;Μπορεί και να εννοούν ότι είναι σημαντικότερη εξαιτίας του ότι έχει περισσότερους κατοίκους και πιο πολλές βιομηχανίες.Μπορεί για τυπικούς λόγους να είναι λάθος αυτό που γράφουν,αλλά δεν πιστεύω πως είναι τόσο σημαντικό θέμα.Και πέραν από έναν υπερτροφικό τοπικισμό,που ενίοτε είναι γραφικός ,δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.
Αν ήθελες πάντως να βάλεις Θηβαίους και Λειβαδίτες να πλακωθούν για να ανάψουν τα αίματα στο blog,υπάρχουν απείρως σοβαρότερα θέματα.

βοιωτός είπε...

Ορχομένιε,
καλή χρονιά.
Το θέμα είναι σημαντικό για τον εξής λόγο: Ο ξένος ερευνητής που ψάχνει στο δίκτυο, συνηθισμένος από τη χώρα του όπου οι δημοτικές αρχές είναι τουλάχιστον σοβαρές, θα πάρει τοις μετρητοίς όσα γράφονται στην επίσημη σελίδα του Δήμου Θηβαίων -περισσότερο και από το wiki. Αν έχεις κάποιο γνωστό τσέκαρέ το.
Που να ξέρει ο άνθρωπος ότι στην Ελλάς κάθε πυροβολημένος κάνει τον ιστορικό και κάθε δημοτική αρχή προβαίνει σε αναθεωρήσεις και διαπιστώσεις κατά το δοκούν.
Επαναλαμβάνω: αν δεν είναι σοβαρό ας το αποσύρουν. Αλλά δεν θα το κάνουν.
΄Φυσικά δεν επιδιώκω καβγάδες Λιβαδιτών και Θηβαίων και δεν νομίζω ότι εκτός συγκεκριμένων αναγνωστών έχω δώσ αυτή την αίσθηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να φανώ περίεργος αλλά ξέρεις πολλούς ξένους που θα μπουν στο site του Δήμου Θηβαίων για να μάθουν την ιστορία του;Και δε νομίζω ότι τους ξένους τους ενδιαφέρουν οι τοπικοσκυλοκαυγάδες μας.
Και φυσικά γνωρίζεις πολύ καλά πως την πόλη δεν την κάνει μόνον η Ιστορία της και η διοικητική της ιδιότητα αλλά πρωτίστως οι κάτοικοί της,η κουλτούρα τους και το επίπεδό τους.Τί γνώμη έχεις π.χ. για τους Λαρισαίους;

βοιωτός είπε...

Ορχομένιε,
σόρι αλλά δεν την ξέρεις τη δουλειά.
Π.Χ.:Ψάχνει ο Βρετανός δημοσιόγραφος πληροφορίες για Βοιωτία. Οπως κάνουν στη χώρα τους, όπου επαναλάμβανω οι τοπικές αρχές είναι σοβαρές, θα πάει στην official ιστοσελίδα. Εκεί θα διαβάσει ότι η Θήβα είναι η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας ΣΗΜΕΡΑ. Δεν θα το ψάξει περισσότερο: στις προηγμένες χώρες ότι γράφεται επίσημα είναι ορθό.
θα συνεχίσω...

Ανώνυμος είπε...

Μην εκνευρίζεσαι χωρίς λόγο.Ακόμη και στο εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο κάποιος ξένος δημοσιογράφος να θέλει να γράψει κάτι για την Θήβα ή κάποιος ξένος γενικά να ασχοληθεί με την Θήβα,μάλλον δεν θα μπει στο site του Δήμου.Αλλά και να μπει,δεν θα καταλάβει τίποτα γιατί είναι στα ελληνικά και εγώ δεν ξέρω κανέναν ξένο που γνωρίζει ελληνικά εκτός από ορισμένους ακαδημαικούς.

βοιωτός είπε...

Ορχομένιε,
δεν εκνευρίζομαι. Απλώς σου εξηγώ πώς γίνεται.
Και για να μην χανόμαστε: μου κάνει εντύπωση που δεν είναι σαφές ότι η αναφορά στην ιστοσελίδα του Δήμου Θήβας είναι λαθραία, άχρηστη και προκλητική.
Εμείς που το επισημαίνουμε κάνουμε απλώς τη δουλειά μας.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια. Πάντα η Θήβα ήταν η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας.
Γι αυτό την επέλεξε ο Ξέρξης να κάψουν μαζί την Ελλάδα...

agios thomas είπε...

Στα νεότερα χρόνια, μετά την σύσταση του ελληνικού κράτους, (1830), η Θήβα συνεχίζει να είναι η σπουδαιότερη πόλη της επαρχίας Θηβών, προσφέροντας στο νέο κράτος με την γεωργία της και την κτηνοτροφία της. Σε όλα τα νεότερα χρόνια επιφανείς Θηβαίοι πολίτες αναδεικνύονται και πρωταγωνιστούν στον πολιτικό στίβο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Xαρακτηριστικά αναφέρουμε τους τριακόσιους νέους ιερολοχίτες (1877) που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Hπείρου. Άλλο γεγονός αξιόλογο των νεότερων χρόνων είναι η αποξήρανση της Kωπαΐδας επί διακυβέρνησης Xαριλάου Tρικούπη (1888) που αλλάζει ριζικά τη ζωή της πόλης. Την τυπική πρωτοκαθεδρία ως πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας έχασε η Θήβα από τη Λιβαδειά στις αρχές του εικοστού αιώνα, όταν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ισορροπίες επέτρεψαν στον Λιβαδίτη πολιτευτή Μπουφίδη να εκμεταλλευτεί τις σχέσεις του με τον τότε πρωθυπουργό Θεοτόκη και να αφαιρέσει από τη Θήβα τη διοίκηση του Νομού. Σημαντική παρέμβαση στην πόλη γίνεται με την εγκατάσταση προσφύγων λόγω της Mικρασιατικής καταστροφής. H προσφυγική ομάδα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην θηβαϊκή οικονομία. Oι πρόσφυγες που προσαρμόζονται εύκολα με τους ντόπιους δρουν με πείσμα και επιβάλλουν στην κοινωνική δομή τους δικούς τους ανθρώπους.Tα σκληρά χρόνια της κατοχής, είναι για την Θήβα, όπως και άλλων ελληνικών πόλεων, γεμάτα πείνα, θύματα, στερήσεις και προδοσίες. Σήμερα η Θήβα είναι η σημαντικότερη πόλη της Bοιωτίας, έδρα δήμου και πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του νομού.
Τα παραπάνω αναγράφονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβών σήμερα, που δεν είναι τίποτα άλλο από τροφοδοσία wiki, η οποία μάλιστα μπορεί να επεξεργαστεί από τον καθένα. Όπως έγραψε και κάποιο άλλο blog από τον τόπο μου,μπορεί ο καθείς να γράψει και διαφημίσεις και να είναι ορατό στο επίσημο site του δήμου Θηβαίων.
Κατά τη γνώμη μου δεν βλέπω κάποιο λάθος στην καταγραφή. Σημειώνω πως η wikipedia.org (αγγλική έκδοση) την αναφέρει σαν σημαντική εμπορική πόλη. (Present Day
Today the town is an important market town).

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο είναι an important και το ίδιο η σημαντικότερη. Θα μας τρελάνετε.

βοιωτός είπε...

Σήμερα η Θήβα είναι η σημαντικότερη πόλη της Bοιωτίας

Δεν είναι σωστό Αγιε. Kαι δεν το γράφει η wiki, που λέει σημαντική. Εχει διαφορά, γραμματικά και εννοιολογικά. Δεν καταλαβαίνω τι δεν λέω σωστά.

agios thomas είπε...

Επανερχόμενος και χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω του κατασκευαστές του ιστότοπου της πόλης των Θηβών,σας λέω πως το site δανείστηκε από την wikipedia το κείμενο αυτούσιο, όπως αυτό ξεκίνησε να παρουσιάζεται στη wiki από 18 Μαρτίου 2006.
Σίγουρα είναι λάθος τους που εμπιστεύθηκαν τη wiki, αλλά το ιστορικό λέει το εξής:
Την αλλαγή κανει ο χρήστης Data στις 11.30 και την επαναφέρει στις 27 Ιουλίου 2007,ώρα 10:37 η I.P.88.218.52.126
http://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%98%CE%AE%CE%B2%CE%B1&diff=772464&oldid=615963
Το μόνο που μπορώ να πω, επειδή η συγκεκριμένη διεύθυνση I.P.είναι δυναμική, τη συγκεκριμένη περίοδο είχε εκχωρηθείστην επαρχία Λειβαδιάς. Για τον Data δείχνει I.P. πρωτεύουσας.
Το συμπέρασμα πάντως είναι πως οι υπέυθυνοι της wiki έχουν αρχίσει και κλειδώνουν ορισμένα άρθρα, καθώς παρατηρούν διαστρεβλώσεις και προπαγάνδα που σκοπό έχει τη συκοφαντία και τη πόλωση.
Διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό λημμάτων, αλλά όταν κάποιος χρήστης διαβάζει πλέον άρθρα της σίγουρα είναι προιδεασμένος για μονομερή κάλυψη γεγονότων και επιστημών, όπως είναι η ιστορία, η γεωγραφία και η οικονομία.
Σημειώνω δε πως σε επιστημονικό επίπεδο αγνοείται παντελώς από τους ερευνητές, καθώς οποιδήποτε αναφορά ως πηγή τη wiki αποθαρύνει για την ποιότητα του πονήματος.
Εξακολουθώ πάντως να πιστεύω ως χωρικός που επισκέπτεται τη Θήβα μόνο για φορολογικές του υποθέσεις, ότι το άρθρο σου, καθόλα αγαπητέ Βοιωτέ, παρουσιάζει μια δόση υπερβολής.

βοιωτός είπε...

Αγιε,
δεν γνωρίζω τη λειτουργία της wiki και δεν την θεωρώ αξιόπιστη πηγή.
Ομως το ζήτημα δεν είναι στην wiki αλλά στη σελίδα του Δήμου Θηβαίων.
Χρησιμοποιούν αυτολεξεί τη wiki εκτός μιας λέξης. Γιατί; Αυτό ρωτάω.
Και γιατί εφόσον δεν υπάρχει εκ μέρους τους πρόθεση ανταγωνισμού χρησιμοπούνται υπερθετικοί βαθμοί;Μια διατύπωση όπως "η Θήβα παραμένει σημαντική πόλη της Βοιωτίας"τι έχει;Γιατί δεν τους αρέσει;

βοιωτός είπε...

Αντίκυρα,
καλώς ήρθες. Συμφωνούμε είναι τελείως διαφορετικό.

agios thomas είπε...

Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω και μάλλον δεν το κατάφερα είναι ότι το περιεχόμενο που έχει ενσωματώσει στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Θηβαίων, πάρθηκε την περίοδο που στο κείμενο αναγραφόταν η λέξη σημαντικότερη.
Οι ιστότοποι των περισσότερων Δήμων έτσι δουλεύουν. Αρχικά οι εταιρείες τους παρουσιάζουν κάποιο περιεχόμενο και μέσα σε διάστημα 6 μηνών αρχίζει η παρακμή, καθώς οι δήμοι δεν διαθέτουν προσωπικό υποστήριξης.
Σίγουρα είναι λάθος η παρουσίαση της ιστορίας της πόλης μέσα από wiki.
@antikyra. Το δάνειο του Δήμου προέρχεται από την Ελληνική έκδοση και όχι από την Αγγλική. Ανάφερα τη διαφορά, που προφανώς δεν έγινε κατανοητή από μέρους σου.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
τελικά θα μας πεις ποιά είναι κατά τη γνώμη σου η σημαντικότερη πόλη της βοιωτίας όπως σε έχουν ρωτήσει και αποφεύγεις να απαντήσεις ;
Δεν απαντάς διότι δεν έχεις κρίση ή δεν θέλεις να απαντήσεις ;

τελικά ποιός εμποδίζει τον Δήμο Λιβαδειάς να γράψει στο δικό του site Ελληνικά , Αγγγλικά και Κινέζικα οτι η Λιβαδειά είναι η σημαντικότερη πόλη.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
έκανες φάουλ παραδέξου το καλός είναι ο εγωισμός αλλά καμιά φορά όταν δεν σε παίρνει κάνεις και λίγο του κόλου.
Δεν βλέπεις τον Καραμανλή τι ωραία το παίζει το μπαλάκι, που το πετά δεμένο με λάστιχο και εάν κτυπήσει στόχο αφήνει το λάστιχο εάν απέχει παραγάγγας το τραβάει πίσω μαζί με το μπαλάκι;

βοιωτός είπε...

Τελευταίε ανώνυμε,
εγώ κι εσύ εμποδίζουμε τον κάθε Δήμο να γράφει παπαριές στην ιστοσελίδα που εμείς πληρώνουμε. Ας κάνει ο αντιδήμαρχος ιστοσελίδα δική του κι ας γράψει ότι η Θήβα είναι πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κανείς δεν θα τον πάρει σοβαρά.
Οσο για την σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας, λάθος site διάλεξες να κάνεις συνδικαλισμό.
Ρε συ στον βοιωτό βοιωτιές; Εσύ ποια λες ότι είναι η σημαντικότερη πόλη της Βοιωτίας ΣΗΜΕΡΑ;

βοιωτός είπε...

Σάκη,
έχω απόλυτο δίκιο. Είναι ενδεικτικό της έπαρσης του Δήμου Θηβαίων ότι όχιι μόνον δεν απαντούν και τι να πουν άλλωστε αλλά δεν αλλάζουν μια λέξη που όπως λένε δεν έχει καμιά σημασία.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
αν και αποφεύγεις εντέχνως να απαντήσεις στην ερώτησή μου , αν και η επιστροφή της ερώτησης σημαίνει αδυναμία εκ μέρους σου , εν τούτοις θα απαντήσω στο ερώτημά σου ποιά είναι η πιό σημαντική πόλη της Βοιωτίας σήμερα με την εις άτοπο απαγωγή.
θα έλεγα ήταν σημαντικότερη πόλη αυτή που έχει ένα μοναδικό ποτάμι με τεχνητούς καταρράκτες, μύλο κλπ, εικόνες φυσικού κάλους που ξεκουράζουν την ανθρώπινη όραση και αναφέρω ήταν διότι σήμερα δεν είναι, εφ όσον οι ίδιοι οι κάτοικοι φρόντισαν με την κακή πολιτική και διαχείρησή τους να κλείσουν τα δύο σπουδαία μαγαζιά εκεί αναγκάζοντας τους ξένους να μην πατήσουν ξανά το πόδι τους στην ωραιότερη σύγχρονη πόλη της βοιωτίας.
ΑΝ ΑΦΑΙΡΈΣΕΙς ΤΗΝ ΚΡΎΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΜΕΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΠΑΞΙΑ;;

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε,
με ρωτάς; Αφού σκέπτεσαι σωστά γιατί δεν γράφεις το συμπέρασμα;Τι φοβάσαι;
Ή υπάρχουν λέξεις που δεν μπορείς να προφέρεις;

Σου είπα ότι μ'αρέσει ο τρόπος που σκέπτεσαι; Σου το ξαναλέω.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
δεν τα γραφω για να τα διαβασεις εσύ αλλά κάποιοι άλλοι.
Το θέμα της ¨κρύας¨ με ενοχλεί και εμένα και ας είμαι θηβαίος!!!
Ενοχλεί όλους τους Έλληνες που έχουν παει εκεί έστω και μιά φορά. αν δεν το καταλαβαίνουν ορισμένοι ¨θεσμικοί¨ παράγοντες να πάνε στα σπίτια τους επιτέλους.