Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Το ΞΕΝΙΑ πρέπει να λειτουργήσει

Εγκατάλειψη. Θλίψη. Απογοήτευση. Νομίζω ότι η φωτογραφία μιλάει μόνη της για την κατάσταση που επικρατεί στην ομορφότερη τοποθεσία της Στερεάς Ελλάδας. Στις Πηγές της Κρύας,στο περίφημο ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς.

Είμαι βέβαιος ότι και εσείς, όπως κι εγώ, θα κουραστήκατε να ακούτε παράπονα και ύβρεις από γνωστούς και φίλους που επισκέφθηκαν την πόλη μας τις άγιες αυτές ημέρες. Μέχρι 50 φορές θα άκουσα τη φράση «Δεν είμαστε καλά. Μα, το ΞΕΝΙΑ βρήκαν να κλείσουν;». Λιβαδείτες που μένουν σε άλλες πόλεις, ξένοι ακόμα και αλλοδαποί, απογοητευμένοι και σε μερικές περιπτώσεις πολύ θυμωμένοι, δεν πίστευαν στα μάτια τους και φυσικά ούτε έδιναν σημασία στις εξηγήσεις. Αλλωστε, πράγματι τι εξηγήσεις να δώσεις. Τι να πεις και τι να μολογήσεις για το απίστευτο κατάντημα της πόλης;

Δεν θα μιλήσουμε σήμερα για φταίχτες όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η δυσφήμηση την οποία υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται η Λιβαδειά λόγω της παύσης λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ είναι τεράστια.
Από την άποψη αυτή είναι ανάγκη πάσα να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ.

Δεν μπορεί μια πόλη να καταστρέφεται και εμείς να παρακολουθούμε απαθείς.

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι που οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να διαλύσουμε.
Υποστηρίζουν πολλοί: Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο δήμαρχος, ο κ. Τσιφής, προσπάθησε να πάρει ένα δάνειο για τη συνέχιση της λειτουργίας δεν τα κατάφερε και έκλεισε τα μαγαζιά. Αυτοί είναι συνήθως συμπολιτευόμενοι. Λένε οι αντιπολιτευόμενοι: Τον εκλέξατε, δεν τον εκλέξατε; Καλά να πάθετε τώρα.

Και οι δύο προσεγγίσεις είναι λάθος. Ο κ. Τσιφής, και για να πούμε την αλήθεια σχεδόν όλοι οι αιρετοί στην Ελλάδα συμπεριφέρονται ως μικρέμποροι νεωτερισμών. Γιατί κι ένας έμπορος όταν δεν πάει καλά η επιχείρησή του προσπαθεί να πάρει δάνειο κι αν δεν τα καταφέρει την κλείνει. Όμως αυτή είναι η αποστολή του δημάρχου; Οχι βέβαια. Ο δήμαρχος, ο προεστός, πρέπει να λύνει προβλήματα και όχι να προσπαθεί να τα λύσει. Στην άσκηση της εξουσίας δεν βαθμολογείται η προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα.

Και ναι. Τον δήμαρχο τον εκλέξαμε όλοι. Και από τον νόμο είναι δήμαρχος όλης της πόλης και όχι μόνο των ψηφοφόρων του. Αλλά δεν τον εκλέξαμε μόνο. Τον πληρώνουμε κιόλας. Για την ακρίβεια τον χρυσοπληρώνουμε κι όχι μόνο αυτόν αλλά και αντιδημάρχους και ειδικούς συμβούλους και γραμματείς. Πιθανότατα και Φαρισαίους. Γιατί; Για να λύνει προβλήματα. Για να πιέσει, να ελιχθεί, να βρει τους κατάλληλους συμβιβασμούς, να χρεωθεί, να υποχρεωθεί, να απειλήσει, να παρακαλέσει. Αλλά να επιτύχει το μέγιστο προς το συμφέρον της πόλης.

Τα έκανε όλα αυτά ο Τσιφής; Όχι.
Οχυρώνεται πίσω από την λαϊκή ετυμηγορία κι από ένα κακώς νοούμενο εγωισμό και αφήνει την πόλη να δυσφημείται. Ερχόμαστε λοιπόν σε ένα κομβικό ζήτημα. Νομιμοποιείται ο κ. Τσιφής να καταστρέφει την εικόνα της πόλης και να δυσφημεί διά πράξεων ή παραλείψεων τις προοπτικές της;


Εχει εκλεγεί, ισχυρίζονται κάποιοι, είναι αιρετός και η παύση λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ είναι πολιτική του απόφαση, την οποία έχει δικαίωμα να λάβει. Δηλαδή επειδή ο κ. Τσιφής είναι αιρετός μπορεί να θεωρεί την πόλη προσωπική του περιουσία; Η δική μας απάντηση είναι όχι. Δεν νομιμοποιείται, πολιτικά ασφαλώς, ούτε ο κ. δήμαρχος ούτε οιοσδήποτε άλλος να λαμβάνουν αποφάσεις που εμφανώς πλέον βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Από την άποψη αυτή ο κ. υπουργός, ο κ. νομάρχης και οι βουλευτές Βοιωτίας που θα βρεθούν αύριο στον αγιασμό των υδάτων δίπλα στο άδειο ΞΕΝΙΑ ας πιέσουν και λίγο τις πρέπουσες κατευθύνσεις να βρεθεί μια λύση σύντομα. Γιατί η Λιβαδειά μας αφορά όλους. Και το ΞΕΝΙΑ πρέπει να λειτουργήσει. Οσο το δυνατόν πιο σύντομα…

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά ακόμα, πρέπει όλοι να βρεθούμε απόψε στις 7:00μ.μ. κι αύριο στις 10:00 π.μ. να διαδηλώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στην Κρύα. Γιατί η Λιβαδειά, δεν είναι κάτι άψυχο! Είναι πρώτα και κύρια οι πολίτες της! Κι αυτή τη στιγμή, ένα κομμάτι της πλήττεται. Και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Μέσα στις γιορτές, τους πετάνε στο δρόμο, τους λένε δεν θα πάρετε φράγγο απ` αυτά που σας χρωστάμε και ποιός ξέρει τι ακόμα θα δούμε.....Μην ξεχνάτε, έχουμε μπροστά άλλα 3 χρόνια...

Ανώνυμος είπε...

Η διοίκηση του Tσιφή έχει ως μοτό αυτό που λέει ενα hip hop τραγούδι. Έχει ένα πρόβλημα για κάθε μας λύση.....

Ανώνυμος είπε...

α ναι . πάρτε τους δρόμους πριν προλάβει και τους πουλήσει κι αυτούς. οι εκλογές είναι μακριά

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΤΕ.ΑΡΓΗΣΑΤΕ ΟΜΩΣ.ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΡΟΥΣΣΑΡΗ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΤΕ.ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΡΟΥΣΣΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΙΝ ΑΓΙΑΣΘΕΙ.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ ΛΕΙΒΑΔΙΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΕΣΘΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΥΤΑ.ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΗ ΝΑ ΑΝΥΦΟΡΙΣΗ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ.ΤΑ ΦΑΓΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΛΕΙΒΑΔΙΤΕΣ.ΤΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ[ΔΕΠΑΛ]ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΜΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΔΕΚΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΑΡΓΗΣΑΤΕ ΛΕΙΒΑΔΙΤΕΣ ΝΑ ΚΛΑΨΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΠΑΛ.Η ΕΧΕΤΕ ΤΥΨΕΙΣ?ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΜΟΥΣΑΤΕ....?Η ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΕΚΛΕΞΑΤΕ ?ΣΥΝ ΤΟ ΑΠΡΑΓΟ ΔΗΜ. ΣΥΜ.ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΡΟΤΕΙΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΠΡΙΝ ΑΓΙΑΣΘΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΟΟΟΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Λατρεμενος ο χωρος στο Ξενια.Οποτε επισκευθηκαμε την πολη σας εκει ηπιαμε καφε εκει φαγαμε παγωτο.Κριμα που εκλεισε.Ακουγετε οτι οι ευθυνες βρισκονται στο κακο παρελθον.Ακομη οτι τα μαγαζια αυτα ζουσανε μονο απο τους επισκεπτες, εμας.Οι υπαλληλοι ηταν αγενεις.Βαριοντουσαν.Τσακωνοντουσαν μεσα στους πελατες.Πολυ κακη εικονα τουριστικου χωρου.Επισης τα ειχανε εγκαταλειψει οι προηγουμενες δημαρχειες για να τα κλεισει η σημερινη.Αλλωστε ουτε οι ντοπιοι τα υποστηριζατε.Περιμενατε τα πουλμαν που και αυτα δεν μπορουσαν να φτασουν εκει ψηλα.

SOLO773 είπε...

Aμα ησουν και εσυ απληρωτος για 12 και πλεον μηνες θα ηθελα σε να δω ποσο ευγενικος και με ποση ορεξη θα πηγαινες για δουλεια καθε μερα και πανω απ'ολα κατα ποσο θα μποροθσες να μεινεις ψυχραιμος οταν ακοθς ενα καρο βλακιες καθε μερα επι 8 ωρες!!!

Ανώνυμος είπε...

Το Ξενία είναι της ΕΤΑ (Υπουργείο Τουρισμού) και αν γνωρίζω σωστά είχε παραχωρηθεί στη ΔΕΠΑΛ για να λειτουργήσει. Άπαξ και δεν υπάρχει ΔΕΠΑΛ αλλά και ούτε διάδοχο σχήμα το Ξενία δεν μπορεί να το λειτουργήσει ο Δήμος έτσι απλά - και σιγά μη θέλει να το λειτουργήσει με τόσα αντιτιθέμενα συμφέροντα.

BTW, η ομορφότερη περιοχή της Στερεάς είναι οι Δελφοί, τυχαία λέτε πήγε εκεί ο Απόλλωνας να φτιάξει το Μαντείο του;

βοιωτός είπε...

Σας καλωσορίζω όλους.
Για το ζήτημα της απόδοσης των εργαζομένων στη ΔΕΠΑΛ έχουν ακουστεί πολλά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ από τώρα συνολικά αλλά θα πω κάτι από τη μικρή μου πείρα:σε μια επιχείρηση δεν υπάρχει τάξη, αρμοδιότητες, υπευθυνότητες, ταμείο, αποθήκη. Επίσης η ίδια αυτή επιχείρηση ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Ε, κατά τη γνώμη μου ακόμη κι αν είχε τους καλύτερους εργαζομένους θα είχε καταρρεύσει.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
(για την πλειοψηφία από το άλλο ποστ)
αυτό λεει το άρθρο. Οτι η πλειοψηφία δεν νομιμοποιείται πολιτικά να λαμβάνει αποφάσεις στο όνομα μιας δημοκρατικότητας όταν αυτές οι αποφάσεις βλάπτουν εμφανώς την πόλη. Ας είχε προβλέψει διάδοχο σχήμα ή να μην διαλύσει τη ΔΕΠΑΛ μέχρι να εξασφαλίσει την λειτουργία του ΞΕΝΙΑ. Ειναι απλό, απλούστατο. οχι όμως γαι τη δημοτική αρχή της Λιβαδειάς.
Και τι γίνεται;Και χρυσοπληρώνουμε τη ΔΕΠΑΛ -χρεή επί χρεών και η πόλη υφίσταται και τεράστια οικονομική και επικοινωνιακή ζημιά από τη μη λειτουργία των καταστημάτων.
Αν αυτό λέγεται υπεύθυνη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων έχουν χάσει οι λέξεις τη σημασία τους.

ΕιεΠ, σχηματικά θα έλεγα ότι οι Δελφοί είναι πιο όμορφοι από το Ξενία εκεί που όμως δεν μπορείς να πιεις καφέ και δεν είναι όμορφοι εκεί που μπορείς να πιείς καφέ :-)Σ'αυτό υπερέχει το Ξενία.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,
Ποιος νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις αν όχι η πλειοψηφία; Ποιος θα αξιολογήσει αν κάποια απόφαση είναι ή δεν είναι βλαπτική για το σύνολο της πόλης; Οι άμεσα θιγόμενοι; Δεν νομίζω. Άλλο πράγμα διαφωνώ και διαμαρτύρομαι για την απόφαση της πλειοψηφίας κι άλλο πράγμα την καταγγέλλω (την καταγγέλλω ότι είναι τι, δηλαδή).
Αν δεν απατώμαι (διορθώστε με) άλλη εναλλακτική πρόταση για την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και την επαναλειτουργία του Ξενία δεν έπεσε στο τραπέζι - επομένως η διάλυση της χρεοκοπημένης ΔΕΠΑΛ προέκυψε ως μονόδρομος. Τι "καταγγέλλουν" λοιπόν οι καταγγέλλοντες;

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
εδώ η βλάβη είναι οφθαλμοφανής. Η δημοτική πλειοψηφία όφειλε να έχει εναλλακτική λύση πριν να κλείσει το ΞΕΝΙΑ.
Δεν με ενδιαφέρει αυτή τησ τιγμή και γι αυτήν τη συζήτηση'ποιος φταίει και τι θέση παίρνουν οι εργαζόμενοι.
Λέω ότι η δημοτική αρχή της Λιβαδειάς είχε ένα πρόβλημα σημαντικό και το ...έλυσε με τον τρόπο που θα το έλυνε ένας αγρότης που δεν έχει ιδέα από διοίκηση.
Αυτή η μη λύση-που και πάλιν για τη συζήτηση να δεχτώ ότι δεν υποκρύπτει συμφέροντα- για μένα δείχνει ανεπάρεκια στη διαχείριση της κρίσης της ΔΕΠΑΛ από τη δημοτική αρχή.
Και φυσικά ακόμη και η διαπίστωση αυτή δεν φτάνει. Πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε για να λυθεί πραγματικά το πρόβλημα με το ΞΕΝΙΑ.