Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Οχι ανεμογεννήτριες στον Ελικώνα

Απορρίφθηκαν σχεδόν ομόφωνα στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς τα θέματα προς συζήτηση35 και 36 που αφορούσαν την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Μεγάλη Λούτσα Ελικώνος και τη μέτρηση του αιολικού δυναμικού άλλων περιοχών, δηλαδή τα εξής.
- 35. Γνωµοδότηση για την πραγµατοποίηση προγράµµατος µέτρησης αιολικού δυναµικού και την εγκατάσταση αιολικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές του Δήµου Λεβαδέων.
-36. Γνωµοδότηση περί εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της «CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. - ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ & ΣΙΑ Ο.Ε.» στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Δήµου Λεβαδέων.

Η παρέμβαση της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον ήταν ηχηρή και σημαίνουσα στο συγκεκριμένο ζήτημα και βοήθησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να λάβει την ορθή απόφαση.
Από πέρυσι (δείτε το Ο Αίολος και η Βοιωτία) έχουμε κι εμείς επισημάνει την ανάγκη χωροθέτησης των αιολικών πάρκων αλλά και τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής που διατρέχει ο μαγευτικός Ελικώνας (δείτε Ο Ελικώνας και οι καταστροφές) από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την κορυφογραμμή. Τώρα φαίνεται ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Θα επανέλθουμε καθώς το θέμα θα μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον.
Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια εταιρεία της οποίας οι προτάσεις απορρίφθηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς δηλαδή η CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. έχει υποβάλει αντίστοιχες αιτήσεις και για την κορυφογραμμή στους Κολλιέδες Ελικώνος.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα αιολικα παρκα δεν τα θελουμε τα εργοστασια ανθρακα που συμφωνω δεν τα θελουμε να εχουμε 3 αιρ κοντισιον 3τηλεορασεις και ολες τις πολεις γεματες φωτα ολες οι γειτονιες θελουμε που θα το βρουμε το ρευμα βρε τσολιαδες να κανει δημοτικο παρκο στον ελικωνα και οσο ρευμα παραγει να το δινει στη πολη και εαν δεν φτανει διακοπη εν θελουμε να σωσουμε τον ανθρωπο γιατι το περιβαλλον και πυρηνικος πολεμος να γινει η γη δεν θα παθει κατι εμεις θα γινουμε γουρνα γιατι πανω στη γη υπαρχει και η σαχαρα και μια χαρα τοπος ειναι τσολιαδες που μου συνεδριαζατε μερα μεσημερικαι μου ειχατε ολα τα φωτα αναμμενα.βρε που παμε...

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Ανώνυμε, δικαιολογημένη η παρέμβασή σου αλλά κανείς δεν είπε ότι δεν θέλουμε αιολικά πάρκα.
Θέλουμε όμως να προσδιοριστούν οι περιοχές που μπορούν να υποδεχθούν αιολικα πάρκα με χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι όπως και όπου βολεύεται η κάθε εταιρεία.

Συμφωνούμε μαζί σου στην αξιοποίηση των ΑΠΕ για αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας προκειμένου να καλυφθούν τοπικές ανάγκες γιατί έτσι έχουμε και οικονομικό και οικολογικό όφελος.

Είμαστε όμως αντίθετοι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Ελικώνα- πάνω απο 200 Α/Γ έχουν ήδη εγκριθεί, άλλες τόσες έχουν αιτήσεις και το ενδιαφέρον συνεχίζεται. Οι κορυφογραμμές θα γεμίσουν Α/Γ. Μαζί με τις λεωφόρους που ανοίγονται για τη μεταφορά τους (για πτερύγια που έχουν ακτίνα 50 μέτρα), τους γιγάντιους πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης και τις γραμμές μεταφοράς, θα προκαλέσουν και ήδη προκαλούν καταστροφή στα δάση του Ελικώνα. Το βουνό που είναι ο πνεύμονας του νομού, τόπος αναψυχής των κατοίκων, προοπτική για τουριστική ανάπτυξη κλπ, κλπ.

Αλλά το σοβαρότερο δεν είναι αυτό:
κανείς δεν μας ρωτάει αν προτιμάμε αιολικά, λιθάνθρακα ή ακόμη και πυρηνικά, αφού οι σχεδιασμοί ανοίγουν παράλληλα για όλα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ραγδαία ανάπτυξη πάσης φύσεως ενεργειακών εγκαταστάσεων που όπως σημειώνει και το ίδιο το ΤΕΕ υπερκαλύπτουν κατά 100% τις σημερινές ανάγκες μας σε ενέργεια.
Ταυτόχρονα καθυστερούμε σε μέτρα για να εφαρμόσουμε τεχνολογίες και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας που θα μπορούσαν αν οδηγήσουν σε δραστική περικοπή της κατανάλωσης (της ρύπανσης και της θέρμανσης του πλανήτη).
Το πρόβλημα εστιάζεται στον ενεργειακό σχεδιασμό ή μάλλον στην ανυπαρξία του, όπως διαπιστώνει όποιος μπεί στον κόπο να διαβάσει τα πρόσφατα κείμενα του ΥΠΑΝ για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, όπου θα ανακαλύψει ότι τα θέματα αυτά αφήνονται πρακτικά να αυτορυθμιστούν, ενώ αντίθετα ξεκάθαρη τοποθέτηση υπάρχει για την είσοδο του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Δέσποινα Σπανούδη

Ανώνυμος είπε...

Στα βουνά οι βοιωτοί αναψύχονται(!!!).
Στη θάλασσα κάνουν μπάνιο.
Στην πεδιάδα κόβουν βόλτες με τα 4Χ4.
Αρα πουθενά στην Βοιωτία δεν
μπορεί να στηθεί ΑΠΕ.

Το ίδιο βέβαια και σε κάθε άλλο Νομό του Ελλαδιστάν.

Γιατί όταν κάθε αυτόκλητος περιβαλλοντολόγος σε κάθε πόλη της Ελλάδας λέει:
"Θέλουμε όμως να προσδιοριστούν οι περιοχές που μπορούν να υποδεχθούν αιολικα πάρκα με χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και όχι όπως και όπου βολεύεται η κάθε εταιρεία"

Εννοεί την αυλή του γείτονα που θα υποδεχτεί τα δικά του σκουπίδια.

Δεν είναι έτσι συντρόφια!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Ελικώνας ανήκει στις Μούσες του.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Ανώνυμε επιλέγεις να κάνεις συνδικαλισμό και όχι διάλογο.Δικαιωμά σου. Τι ακριβώς εννοείς με τον όρο "αυτόκλητος περιβαλλοντολόγος" ; Όπως λέμε αυτόκλητος σχολιαστής; Αυτόκλητος δημοσιογράφος;Αυτόκλητος πολίτης; Δέσποινα Σπανούδη

Ανώνυμος είπε...

Ποιό δεν είναι έτσι ανώνυμε; προφανώς κι ισχύουν γενικά οι διαπιστώσεις σου, όσο το μορφωτικό- κοινωνικό επίπεδο, παραμένει χαμηλό. Προφανώς και τα 4χ4 αλωνίζουν το βοιωτικό, αγροτικό πεδίο, όπως κι οι μαύρες μερσέντες και μπεεμβε. Προφανώς η αγραμματωσύνη κι ο νεοπλουτισμός πάνε μαζί με τις λιμο και τα τζιπ! Όμως από κεί μέχρι τη σωστή τοποθέτηση της συμπαράταξης, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα. Εγω βρήκα πολύ κατατοπιστικό το σχόλιο και μου φαίνεται στοιχειώδης ατομική ελευθερία και πολιτικό μου δικαίωμα να "ερωτώμαι" για ό,τι αφορά τη ζωή μου.κι ας προσπαθούμε να "λιγοστε΄ύουν" οι γείτονες και να πληθαίνουν οι πολίτες!

Ανώνυμος είπε...

Κι ακόμα, βρίσκω πολύ μίζερο αντί κάποιος να προσλαμβάνει θετικά και έστω να διερευνήσει μια άποψη, να κρίνει τον έχοντα αυτήν, ως " αυτόκλητο περιβαλλοντολόγο" ή οτιδήποτε άλλο. Δεν κατατέθηκε επιστημονική ταυτότητα, άποψη και μάλιστα τεκμηριωμένη και σαφής. Ψαξτο αν θες περισσότερο και καλύτερα, όπως θα κάνω κι εγώ. Παρτο ως κίνητρο να μάθεις, κι όχι ως δεδομένο.Σου ανοίγεται ένα παράθυρο. ψάξτο και ασε την "μικροψυχία". Είναι δύσκολοι οι καιροί, όλοι μας, χρειαζόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Αναπτυξη ειναι σήμερα η παντελης ελλειψη ανάπτυξης. Όποιος τόπος καταφέρει να μην αναπτυχθεί θα έχει μέλλον.
Όποιος αναπτυχθεί, σύμφωνα με τα ελληνικά μοντέλα ανάπτυξης, θα υποστεί και τις συνέπειες. Εξασθενές χρώμιο, κούφια βουνά, σκουπίδια και μπάζα αντί για δέντρα, βρόμικα αέρια, κ. α.
Ανώνυμε είσαι επικίνδυνος όχι συνειδητά αλλά επειδή είσαι ημιμαθής. ΌΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.