Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Λύση το ευρύ προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα υπό το ΠΑΣΟΚ, λέει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ενα νέο προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα υπό το ΠΑΣΟΚ, ικανό να εφαρμόσει ένα 5ετές πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης βλέπει ως λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που αύριο το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θήβα.

Ο βουλευτής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα Ανάπτυξης προβλέπει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σύντομα ως αναπόφευκτη συνέπεια της παταγώδους κυβερνητικής αποτυχίας και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Στέλεχος πρώτης γραμμής εδώ και χρόνια στο ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επελέγη ως πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα Ανάπτυξης και κατόρθωσε όχι και λίγα. Μαζί με άλλους συναδέλφους του έφερε σε πρώτο πλάνο την ακρίβεια που μαστίζει την καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη ενώ πολύ καλή αντιπολιτευτική δουλειά έγινε και στον ενεργειακό τομέα όπου ανδείχθηκαν τα τρωτά σημεία των κυβερνητικών επιλογών. Η διεθνής οικονομική κρίση επιτείνει την ανησυχία και οι υποχρεώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αυξάνονται αλματωδώς για την κατάθεση προτάσεων που θα ανακουφίσουν τις χαμηλού εισοδήματος τάξεις αλλά και για τη χάραξη μιας εναλλακτικής και πειστικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής ενός νέου προοδευτικού κυβερνητικού σχήματος που θα προκύψει από τις σύντομα αναπόφευκτες γενικές εκλογές, όπως λέει. Παρόλα αυτά βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις της viotia. Δείτε.

-Πόσο ακριβότερα θα πληρώσουμε φέτος το χειμώνα τη θέρμανση, κύριε Χρυσοχοΐδη;
-Tο «ενεργειακό καλάθι» μιας μέσης ελληνικής οικογένειας θα είναι αυξημένο κατά 19,3% (3η υψηλότερη αύξηση στην Ε.Ε.) το φετινό χειμώνα, καθώς θα κυμαίνεται από 1500-1614 €, ενώ πέρυσι κόστιζε από 1127-1226 €. Η δαπάνη αυτή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας μέσης οικογένειας (θέρμανση, κίνηση, ηλεκτρισμός) ισοδυναμεί με ένα μέσο μικτό μισθό. Και ανεβάζει τον αριθμό των οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της «ενεργειακής φτώχειας», δηλαδή δαπανούν πάνω από 10% του εισοδήματος για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, σε 1.564.225 νοικοκυριά, όσες είναι δηλαδή οι ελληνικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος το χειμώνα το 1/3 αυτών των νοικοκυριών, δηλαδή 523.253, δεν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης ως όφειλαν, καθώς οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης κάνουν λόγο για παροχή του επιδόματος μόνο σε όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 11.800 ευρώ.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να επιδείξει πιο έντονα κοινωνικά αντανακλαστικά, ιδιαίτερα σήμερα που ενώ παρατηρείται μια μεγάλη ύφεση στη διεθνή τιμή των καυσίμων αυτή δυστυχώς δεν περνάει στον τελικό καταναλωτή. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός βγαίνει στην κυριολεξία αποδεκατισμένος από την περίοδο της φρενήρους ανόδου των τιμών και της αντίστοιχης προκλητικής κερδοσκοπίας που κυριάρχησε στην ελληνική αγορά. Συνεπώς η φετινή αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι απαράδεκτη και κοινωνικά άδικη. Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει κάτι λιγότερο από τα περσινά τουλάχιστον επίπεδα και αυτό σαν ένδειξη στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης του κράτους απέναντι στους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες πολίτες των μεσαίων στρωμάτων, τους φτωχούς συμπολίτες μας. Αλλά και σαν ένα ηχηρό και αυστηρό πολιτικό μήνυμα προς τους κερδοσκόπους της αγοράς των καυσίμων.


-Η ακρίβεια πλήττει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, πολύ περισσότερο τώρα που η διεθνής οικονομία παραπαίει. Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για να περιοριστεί το φαινόμενο που απειλεί πλέον ευθέως την ίδια την κοινωνική συνοχή;
-Είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε την παροιμία: «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος». Ε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την περίπτωση της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην εγχώρια αγορά. Κανείς δεν αρνείται ότι η κατακόρυφη άνοδος των διεθνών τιμών σε πετρέλαιο και τρόφιμα όλη την προηγούμενη περίοδο σαφώς επηρέασε τις εθνικές οικονομίες. Όμως αυτό που στις υπόλοιπες χώρες, όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός και η εποπτεία της αγοράς, έφτασε σαν μια οικονομική καταιγίδα, στην Ελλάδα έσκασε σαν ένα τσουνάμι ακρίβειας.


Με άλλα λόγια, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δυστυχώς η διεθνής κρίση άγγιξε με πολύ πιο επώδυνο τρόπο την ελληνική αγορά, κάτι που βλέπουμε άλλωστε και τώρα που ενώ υποχωρούν οι διεθνείς τιμές σε όλα τα βασικά είδη, στη χώρα μας οι κερδοσκόποι των καυσίμων αλλά και του λιανεμπορίου συνεχίζουν να κάνουν πάρτυ σε βάρος των εισοδημάτων των πολιτών, βάζοντας στην τσέπη τους τη διαφορά από τις μειώσεις που θα έπρεπε κανονικά να περάσουν στον τελικό καταναλωτή.

Εμείς δεσμευόμαστε για την άμεση εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, βραχυπρόθεσμα μέσα από μια πολιτική «μείωσης των τιμών εδώ και τώρα» της τάξης του 8%-10% τόσο στα κρατικά τιμολόγια όσο και της μεγάλους προμηθευτές. Ζητάμε επίσης την εφαρμογή της νομοθεσίας περί: καταπολέμησης των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, και ειδικότερα την εφαρμογή των άρθρων 1 και 2 του ισχύοντος νόμου 703/77 που ισχύει σήμερα. Και βεβαίως την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να κάνει ανεμπόδιστα τη δουλειά της με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να αντιμετωπίζονται οι πολλές στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς.


-Τι γίνεται με το αγροτικό πετρέλαιο;
-Τα προεκλογικά μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις του κ. Καραμανλή και της Ν. Δημοκρατίας για φθηνό πετρέλαιο αποδείχθηκαν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Από την προηγούμενη άλλωστε περίοδο εφαρμογής του μέτρου εξομοίωσης του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης αποδείχτηκε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου που αποφάσισε η κυβέρνηση υπολειπόταν κατά 85 εκατ. ευρώ από το ποσό που οι ίδιες είχαν προτείνει και που αντιστοιχούσε στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που καταναλώθηκαν. Αυτή είναι άλλη μια ένδειξη της «κρατικής ακρίβειας» που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει ότι προκαλεί η ΝΔ με τις πολιτικές της. Πως είναι δυνατόν να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή φθηνά προϊόντα όταν η ίδια η Πολιτεία θέτει διαρκώς εμπόδια στους παραγωγούς και ανεβάζει τεχνητά τις τιμές προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα; Σε αντίθεση λοιπόν με τη ΝΔ, η δική μας θέση την οποία και θα υλοποιήσουμε είναι να καταβάλλεται άμεσα στους αγρότες το πλήρες ποσό της επιστροφής φόρου που αναλογεί στις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που έχουν χρησιμοποιηθεί, και όχι σ’ αυτές που προκύπτουν μετά από τα μαγειρέματα στα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.


-Ποιες προβλέπετε, κ. Χρυσοχοΐδη, να είναι οι πολιτικές εξελίξεις; Βλέπετε εκλογές, ανασχηματισμό; Και κάτι συναφές: Πιστεύετε ότι το πολιτικό σκηνικό έχει μεταβληθεί σε σχέση με εκείνο που διαμορφώθηκε από τις γενικές εκλογές του 2007;
-Τόσο η διεθνής οικονομική κρίση όσο και το κυβερνητικό αδιέξοδο της ΝΔ φέρνουν πολύ πιο κοντά τις εκλογές. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα οικονομικά αδιέξοδα που συσσωρεύονται πλέον για τη χώρα μας δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμα από αυτή την κυβέρνηση. Το πιθανότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα παίξει πολύ άμεσα και το τελευταίο του χαρτί, αυτό του ανασχηματισμού. Όμως αυτό δεν πρόκειται να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση καθώς μια απλή αλλαγή προσώπων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται και αλλαγή πολιτικής. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή, μια βαθιά αλλαγή πολιτικών προτεραιοτήτων στην οικονομία με ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, αυστηρή και συστηματική πάταξη της προκλητικής κερδοσκοπίας που λεηλατεί τα εισοδήματα των πολιτών, ενίσχυση του αναιμικού ανταγωνισμού, προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και σοβαρό εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών, όπου παρά την περίφημη και εντελώς ψευδεπίγραφη απογραφή, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.


-Τι θέλετε να πείτε ειδικά στους Βοιωτούς;
Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μεγάλη εσωτερική οικονομική κρίση από την οποία δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε πριν από το 2011-2012, και εφόσον βέβαια προκύψει άμεσα ένα νέο προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα υπό το ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει ένα 5ετές πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης. Εδώ βέβαια πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η διεθνής κρίση δεν αποτελεί παρά ένα άλλοθι για την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία 4,5 χρόνια η ΝΔ. Τα σημάδια υπήρχαν, τα καμπανάκια χτυπούσαν πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση που βεβαίως είναι πρωτοφανής σε εύρος και βάθος και αποτελεί έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για την προοπτική και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα ιδιαίτερα για τη χώρα μας είναι η προεξοφλημένη από όλη τη διεθνή κοινότητα περίοδος ύφεσης βρίσκει την Ελλάδα εντελώς ανοχύρωτη. Καθώς το διαρκώς διευρυνόμενο έλλειμμα, το υψηλό δημόσιο χρέος, η μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο, η χαμηλή παραγωγικότητα και το περιορισμένο τεχνολογικό δυναμικό σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ανάπτυξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Τα πράγματα λοιπόν δεν δείχνουν καθόλου ευοίωνα και αυτή πρέπει να είναι η πρώτη και βασική πολιτική εξήγηση που πρέπει να κάνει προς τους πολίτες η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.
==========================================================
Ποιος είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης/Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στο Νησί Ημαθίας, στις 31 Οκτωβρίου 1955. Έγγαμος με την Αγγελική Χονδροματίδου. Πατέρας μιας κόρης, της ΄Αννας και δύο γιων, του Βασίλη και του ΄Αγγελου.
Επάγγελμα: Δικηγόρος.
Σπουδές: Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.
Διεύθυνση: Γραφείο: Β. Σοφίας 86, 11528, Αθήνα. 59100, Τηλ.: 210 7704800, 210 7704831 – 210 7700774 Φαξ: 210 7707190.
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
Εξελέγη βουλευτής Ημαθίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1989 (Ιουνίου και Νοεμβρίου), του 1990, του 1993, του 1996 του 2000, του 2004. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β΄Αθήνας. Το 1993 εξελέγη μέλος του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αναπληρωτής του γραμματέα της.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
Συντονιστής Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Υπήρξε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης από 18.2.1999 έως 7.7.2003, υφυπουργός Ανάπτυξης Τομέας Εμπορίου από 22.1.1996 έως 18.2.1999, υφυπουργός Εμπορίου από 8.7.1994 έως 22.1.1996. Το 1974 οργανώθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Για μεγάλο διάστημα διετέλεσε γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ημαθίας. Τον Ιούνιο του 1987 τοποθετήθηκε νομάρχης Καρδίτσας, θέση στην οποία παρέμεινε έως το Μάϊο του 1989. Εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 2ο (24.9.1990) Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχώς. Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ορίστηκε μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Επιτροπές της Βουλής
Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Θέση: Μέλος
Ειδική διαρκής επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων Θέση: Μέλος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιστρέψαμε στο αμίμητο:
"ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" και στη δεκαετία του '80 ή υπερβάλλω;

Ανώνυμος είπε...

Λάθος φίλε υπνοβάτη επιστέψαμε στην Αγία αδελφότητα της Μόνης του Μαξίμου υπό τον Άγιο Καθηγούμενο Αυτής πατέρα Θοδωρή και της συνοδείας Αυτού.

«Αιωνία η μνήμη τους»

Ανώνυμος είπε...

Έστω,φίλε ανώνυμε.Ο λαός,ωστόσο,παρακολουθεί με αδιαφορία το "Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλλων" και εύχεται:"O Kύριος μεθ'ημών".Για τις δυσκολότερες ώρες,έχουμε καιτο "σώσον Κύριε τον λαόν σου..."-πλουσιότατη,ευτυχώς,και η εκκλησιαστική μας παράδοση.

Trofonios είπε...

Τι το ευχάριστο που θα δώσει ελπίδες στον τόπο μας είπε;

"Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μεγάλη εσωτερική οικονομική κρίση από την οποία δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε πριν από το 2011-2012, και εφόσον βέβαια προκύψει άμεσα ένα νέο προοδευτικό κυβερνητικό σχήμα υπό το ΠΑΣΟΚ ικανό να εφαρμόσει ένα 5ετές πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης."