Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

In Gold We Trust

Οριστική θεωρείται από τους γκουρού των χρηματαγορών η είσοδος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση καθώς το Σχέδιο Πόλσον παρά το 700 του δισ. δολ. δεν πείθει ότι θα αποτρέψει την επέρχομένη Νέμεσι.

Ως εκ τούτου είχαμε νέα «Μαύρη Δευτέρα» σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια με τον Dow Jones να κινείται κάτω από τις 10.000 μονάδες. Τεράστιες ήταν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (6%-8%) και -5,85% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις άλλες αγορές η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως καταστροφή: μείον 4,5% στο Τόκιο, βουτιά 9% στην Τουρκία, 19% κάτω η Μόσχα, 15% το Σάο Πάολο, 9,5% το Μεξικό.

Δεν ωφελούν οι ιερεμιάδες και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων για την προαναγγελθείσα έκρηξη. Από το In God We Trust έχουμε από καιρό περάσει στο In Gold We Trust ακόμη κι εμείς οι απλοί άνθρωποι οπότε τα αποτελέσματα της απληστίας ήταν ζήτημα χρόνου και συγκυριών να εμφανιστούν. Ομως η κρίση χτυπά και την πόρτα της Ελλάδας όπου μπορεί οι Τράπεζες να είναι υγιείς (και πάλι με τα δικά μας χρήματα φυσικά από τα υπερκέρδη των προηγουμένων ετών) αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει την ελληνική οικονομία. Τα μποφόρ που πλήττουν τα τάνκερ των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας δεν θα φεισθούν της ψαρόβαρκας "Ελλάς" έστω κι αν προσωρινά εισήλθε σε υπήνεμο όρμο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το πιο πολύ που με ενοχλεί κι αισθάνομαι αγανάκτηση, είναι που εμείς οι απλοί, όπως είπες, καλούμαστε να πληρώνουμε τα παιχνίδια των άπληστων. Ενώ ξεκινάμε από άλλες γραμμές παράλληλες, κάπου στο τέλος,όταν επέρχονται καταστροφές, οι πορείες μας σαν να συγκλίνουν κι οι γραμμές μας να τέμνονται, κι εξισωνόμαστε στα "ρέστα". Αυτό συμβαίνει και στο περιβάλλον. Αφού το ΄μόλυναν και το ρήμαξαν οι "άπληστοι", με τις απροφύλακτες κερδοφορίες τους, τώρα, καλούμαστε εμείς να μην ρυπαίνουμε με το αποτσίγαρο την ακτή, ενώ η θάλασσα έχει πεθάνει από τα λύμματα!

Ανώνυμος είπε...

Ροζαλία, μοιάζει συγκινητικό το γεγονός ότι οι παντός είδους και καιρού "άπληστοι",οι οποίοι κατέστρεψαν το περιβάλλον,επιθυμούν να μοιραστούν μαζί μας τις επιπτώσεις.Είναι,ίσως, το πρώτο βήμα,για την πραγμάτωση της κοινωνικής ισότητας, η οποία εδράζεται στην συνευθύνη.Εξυπακούεται ότι το επόμενο,θα είναι να πράξουν το ίδιο και με τα κέρδη τους, ώστε να μας συγκινήσουν έτι περαιτέρω.

βοιωτός είπε...

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε και σήμερα.
Από την Ισλανδία το πρώτο καμπανάκι


…Στο χείλος «εθνικής χρεοκοπίας» η Ισλανδία και η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στο αίτημα του Ρέικιαβικ για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, παρέχοντας δάνειο ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μία κίνηση που εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πληροφορίες θέλουν την ισλανδική κυβέρνηση να έχει ζητήσει υπό το βάρος της δεινής οικονομικής κατάστασης τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και σκανδιναβικών χωρών.

Η πρώτη «ένεση» ρευστότητας στην Ισλανδία ήλθε, πάντως, από τη Ρωσία με τη χορήγηση τεσσάρων δισ. ευρώ με περίοδο τριετούς έως τετραετούς αποπληρωμής.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην κρατικοποίηση της Landsbanki, δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, ενώ έδωσε δάνειο 500 εκατ. ευρώ στη μεγαλύτερη ισλανδική τράπεζα Kaupthing Bank…