Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Το τέλος του καπιταλισμού προβλέπει ο Ιμάνουελ Βαλερστάιν

Το τέλος του καπιταλισμού προβλέπει ο γνωστός Αμερικανός κοινωνιολόγος Ιμάνουελ Βαλερστάιν σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη Le Monde της 12ης Οκτωβρίου και αναδημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ρήξη.
Εγώ δεν συμφωνώ με τη συγκεκριμένη ανάλυση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πάντα ενδιαφέρουσα η απόψη ενός σημαντικού στοχαστή. Δείτε.
Το τέλος του καπιταλισμού προβλέπει ο Ιμάνουελ Βαλερστάιν

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το τέλος της Ιστορίας προέβλεψε ο Φουκουγιάμα,το τέλος του καπιταλισμού ο Βαλερστάϊν,το τέλος του κόσμου οι Γραφές - κι εγώ τώρα τελευταία δεν νιώθω και πολύ καλά, αλλά δεν κάνω εσχατολογικές αναλύσεις-προφητείες.

Trofonios είπε...

Ηγέτες χρειαζόμαστε και όχι προφήτες.
Κατά κάποιον τρόπο πράγματι ο καπιταλισμός είναι στον κατήφορο και για να ξανανέβει πρώτα θα χρειαστούν γερά φρένα αλλιώς θα δικαιωθεί ο Βαλερστάιν.

Ανώνυμος είπε...

Κι ύστερα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους; Ήταν κι αυτό μια κάποια λύσις,για να δικαιολογούμε όλες μας! τις φτώχιες.

Ανώνυμος είπε...

Τροφώνιε,Ροζαλία,αδίκως ανησυχείτε.Όπως το μοντέρνο έγινε μετα-μοντέρνο,έτσι,μετά τον καπιταλισμό θα ομιλούμε όλοι για τον μετα-καπιταλισμό.

Τροφώνιε,
ως ηγέτες εννοείς πεφωτισμένους σωτήρες?Διότι,όπως έχει αποδείξει η Ιστορία αυτοί ή ήταν...θεόσταλτοι,ή...πρώην προφήτες.

Trofonios είπε...

Ε, όχι και θεόσταλτους. Ανθρώπους που με την γνώση, θεωρία, προσωπικότητα τους θα οδηγήσουν κάπου αλλού την ανθρωπότητα. Δεν λέω ότι θα είναι σωστές ή εφαρμόσιμες. Λέω ότι θα η ανθρωπότητα θα ακολουθήσει τον δρόμο του.
Προσοχή όχι σαν άλλο Χριστό.

Έναν άλλο Μαρξ ας πούμε.

Ανώνυμος είπε...

Τροφώνιε,δεν γνωρίζω καμιά υπαρκτή κοινωνία που να εμπραγμάτωσε τις ιδέες του Χριστού,οπότε, δικαιούμαι να ελπίζω.
Αντιθέτως,ενθυμούμαι κάποιες, πρώην υπαρκτές και νυν ανύπαρκτες που βασισμένες στον Μαρξ,είχαν τη γνωστή κατάληξη.Οπότε,δικαιούμαι να απελπίζομαι?

Trofonios είπε...

"Τροφώνιε,δεν γνωρίζω καμιά υπαρκτή κοινωνία που να εμπραγμάτωσε τις ιδέες του Χριστού,οπότε, δικαιούμαι να ελπίζω."
Α χα χα χα. Μα τί είναι αυτά που λές. το 80% της Ελλάδος και το 70% του Δυτικού πολιτισμένου κόσμου, 1000 χρόνια τώρα διαμορφώνει τις κοινωνίες εις το όνομα του Εβραίου Χριστού.
Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

όσο το βιοτικό επίπεδο παραμένει ανεκτά εξασφαλισμένο,όλα θα είναι ίδια με κυκλικές κρίσεις. όμως οι όγκοι των βουνών, θαμποί μες την ομίχλη υπογραμμίζουν το αιώνιο. Επέστρεψα μόλις από μια περιδιάβαση στην Οίτη..καλή βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Τροφώνιε,δεν διαβάζεις προσεκτικά.Έγραψα "εμπραγμάτωσε"-που σημαίνει έκανε πράξη.Σαφέστατο,νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

Παρεμπιπτόντως,ο Μαρξ μήπως ήταν Εβραίος,επίσης;

Ανώνυμος είπε...

Ροζαλία,
εκ των γραφομένων σας,συνάγεται ότι περιδιαβαίνετε θάλασσες και βουνά-όταν πάτε και "πέρα στους πέρα κάμπους οπού 'ναι οι ελιές",μην παραλείψετε να μας ενημερώσετε.Αν και είδηση θα ήταν το να μένετε που και που και στην οικία σας...Εάν έχετε.
Εν τω μεταξύ,εμείς θα σας ενημερώνουμε για τα άλλα,τα ασήμαντα και επουσιώδη ζητήματα,τύπου το τέλος του καπιταλισμού,κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Ω. οι κάμποι ναι.Μπανάλ, τγε μπανάλ για μένα!!!Αλλά ας σοβαρευτώ. Εκεί λοιπόν στην Οίτη και πλησίον της μονής Αγάθωνος, ο τόπος ήταν ..ανατολικά της Εδέμ!! ψιλόβρεχε, η συντοφιά είχε χαθεί σχεδόν μέσ στην ομίχλη, κι οι βράχοι ήταν γεμάτοι με κυκλάμινα. Κίτρινοι κρόκοι και μανιτάρια. χρώματα κι αρώματα που αν μπορείς να χαριστείς,αν τ αφήσεις να σε πολιορκήσουν στην απέραντη ησυχία, κι αν μπορείς κάπου να τα πεις όλα αυτά, κι αν επιστρέφοντας κλέψεις μια ματιά απ το Δελφικό τοπίο.. ίσως..Ξέρεις γιατί Υπνοβάτη; γιατί ούτε ο καπιταλισμός, ούτε κι ο υπαρκτός σοσιαλισμός απάντησαν σε καμιά απ τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου.Α!Το επόμενο Σαβ/κο, θα πάω εκτός συνόρων!!!Στα κύματα του Δουνάβεως! Προυπήρχε του καπιταλισμού, έτσι;:;

Ανώνυμος είπε...

Η ευτυχία των ανθρώπων είναι προσωπική τους υπόθεση και όχι των πολιτικών συστημάτων.Άλλος είναι ο ρόλος και ο λόγος ύπαρξης των τελευταίων.Είναι λάθος να τα συγχέουμε.Ωστόσο,καλή περιήγηση στα κύματα του Δουνάβεως.

Ανώνυμος είπε...

Εργαλεία δεν είναι όλα;Eυχαριστώ πάντως

Trofonios είπε...

Rozalia γίνε blogger για να γράφεις για τις ωραίες βόλτες σου.

βοιωτός είπε...

rozalia,
εν μέσω οικονομικής κρίσης όλα ταξιδάκια βλέπω.
Αλήθεια πόσο στοιχίζει ένα σ/κ στος μέρες μας;

Ανώνυμος είπε...

τροφώνιε,1) η ζωή είναι ένα πράγμα, με πολλαπλά επίπεδα αν'αγνωσης και προσέγγισης.2) δε μ αρέσει καθόλου η σοβαροφάνεια.3) μ αρέσει που αντέδρασες έστω κι αρνητικά.4) Βοιωτέ, όλα πληρωμένα!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα ταξίδια είναι πολύ ωραίο πράγμα.Αν όχι μόνον,επειδή πηγαίνεις σε άγνωστους τόπους,αλλά,κυρίως,για το ότι υπάρχει περίπτωση να σου αρέσει τόσο πολύ,ώστε μην επιστρέψεις.Αυτό και αν είναι ελευθερία,Ροζαλία.
Εν τω μεταξύ, ο καπιταλισμός,φυλλορροεί,και,θα επιμείνω ότι "ο στόχος μιας πραγματικά αυτόνομης κοινωνίας είναι η ελευθερία και η δικαιοσύνη για όλους.όχι,όμως καιη ευτυχία,δεδομένου ότι είναι προσωπική και όχι πολιτική υπόθεση".

Ανώνυμος είπε...

Λέω λοιπόν, υπνοβάτη πως τίποτα δεν διαχωρίζεται κι όλα είναι σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Ας πούμε αποκλείεται η προσωπική ευτυχία σε συλλογική δυστυχία, αποκλείεται η ισορροπία χωρίς δικαιοσύνη κι ελευθερία. Οτι μπορεί και μ αυτά να είσαι δυσρυχής, δεν σημαίνει ότι μπορείς να ευτυχείς σε ανελευθερία και ανισότητα.

Ανώνυμος είπε...

Κώστα-δαύλεια.΄προσπαθούν να μας απαγορεύσουν τα ταξίδια, τα όνειρα...

Ανώνυμος είπε...

Γεια σε όλους.ωραία συζήτηση.όποιος δεν ονειρεύεται γιατί να ζει;

Ανώνυμος είπε...

Πάει κι ανάποδα βεβαίως. Όποιος δεν ζεί,γιατί να ονειρεύεται; Τείνω να καταλήγω ότι μόνο όποιος ζει, μπορεί και να ονειρεύεται.Γιατί τα όνειρα δεν είναι αποτέλεσμα στέρησης και μόνιμης ανεπάρκειας, αλλά κάτι παραπάνω, κάτι πιο υψηλό. Για να μπορείς να ονειρεύεσαι λοιπόν, πρέπει να΄σαι χορτασμένος. Το άλλο, που όλοι κακώς λέμε "όνειρο", είναι υποκατάστατο της ζωής που δεν ζούμε.