Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Ο Τούρκος υπουργός στη Θεσσαλονίκη και οι μουσουλμάνοι του Διστόμου

"Προσεκτικά" επικροτεί την παρουσία υπουργών των γειτονικών βαλκανικών χωρών και του Ιταλού πρέσβη στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο Λουκάς Δημάκας. Ο γνωστός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι "ο δρόμος για την ασφάλεια και την ευμάρεια των λαών και των κρατών είναι ο διάλογος και η συνεννόηση με βάση τις συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο" και επικαλείται το παράδειγμα της γαλλογερμανικής συνεννόησης που οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ξεχωρίζει το στιγμιότυπο από το Δίστομο στο υστερόγραφο: μια ζωντανή σκηνή ομορφιάς και ελπίδας, μια νότα αισιοδοξίας σε πολύ δύσκολους καιρούς από την κωμόπολη-σύμβολο των δεινών του πολέμου.


Γράφει ο Λουκάς Δημάκας*

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η παρουσία υπουργών της Βαλκανικής στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έλυσε τα «ζητήματα» που υπάρχουν- οξυμμένα σε ορισμένες περιπτώσεις- μεταξύ των χωρών της περιοχής. Πολύ περισσότερο που η Άγκυρα εξακολουθεί να διατηρεί, ή και να διευρύνει, αξιώσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ακόμη ότι η παρουσία, για πρώτη φορά, του Ιταλού πρέσβη στην εξέδρα της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου αλλάζει την αξία και τη σημασία της αλβανικής εποποιίας ή της αντίστασης του λαού στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού. Σήμερα ωστόσο, δεκαετίες μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, έχει γίνει φανερό ότι ο δρόμος για την ασφάλεια και την ευμάρεια των λαών και των κρατών είναι ο διάλογος και η συνεννόηση με βάση τις συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο.
Ας μην ξεχνάμε τη συνεννόηση που πέτυχαν Γάλλοι και Γερμανοί- οι πρωταγωνιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- και η οποία οδήγησε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα το οποίο σήμερα προσφέρει κάποιες λύσεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Όσοι λοιπόν εύκολα αποποιούνται ακόμη και κινήσεις συμβολικές- καθαρά ειρηνικού χαρακτήρα- οφείλουν να λογαριάζουν δύο φορές εφόσον θέλουν να σκέπτονται για την πατρίδα και το αύριο.

ΥΓ: Έχει, για μένα, την αξία του ότι χθες (όπως και άλλα χρόνια φυσικά) παρακολούθησα την παρέλαση των μαθητών του μαρτυρικού Διστόμου Βοιωτίας και δίπλα μου χειροκροτούσαν τα παιδιά τους μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες της Θράκης που εργάζονται στα μεταλλεία της περιοχής.
*Ο Λουκάς Δημάκας είναι πολιτικός και στρατιωτικός συντάκτης στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στην ΕΡΤ. Οι απόψεις του είναι φυσικά προσωπικές και δεν εκφράζουν τη viotia.

Δεν υπάρχουν σχόλια: