Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Βοιωτία και ΠΑΣΟΚ2. Δημοσκόπηση

Ψηφίστε τώρα!
Βοιωτία και αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ

Θρίλερ με αυτοδιοικητικό

Βοιωτός,τέως κοινοτάρχης φέρεται να συνελήφθη από αστυνομικούς, μετά από τυχαίο έλεγχο στο αυτοκίνητό του. Ο εκλεκτός αυτός αιρετός είχε μαζί του την σφραγίδα της Κοινότητας, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος παρότι εδώ και 10 μήνες έχει, με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία, εγκαταλείψει το Κοινοτικό Κατάστημα και είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Εναντίον του τέως κοινοτάρχη θα καταθέσει μήνυση και ο νυν κοινοτάρχης. Ο τελευταίος φοβάται για τη χρήση της (πλαστής) σφραγίδας της Κοινότητας και θέλει να έχει τα νώτα του καλυμένα.
Οι πληροφορίες μεταφέρονται με μια μικρή επιφύλαξη, όμως τα πλήρη στοιχεία της υπόθεσης βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας.

Στη Θήβα οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 θα μετακινηθούν οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στον Ελαιώνα Θηβών, ενώ το οικόπεδο στη Δυτική Αθήνα που θα αποδεσμευτεί θα δοθεί στο δήμο, ώστε να αναπτυχθεί καλύτερα η περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη. Λίγο αργότερα θα μεταφερθούν και ανδρικές φυλακές.

Ο κ. Χατζηγάκης είχε σήμερα Τετάρτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2008 θα λειτουργήσουν έξι καινούργια. Αυτό θα διευκολύνει παρά πολύ τους όρους διαβίωσης των κρατουμένων, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως "εξελίσσεται ήδη ένα γιγαντιαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα".

Επίσης, ο κ. Χατζηγάκης συζήτησε με τον πρωθυπουργό και για τους κώδικες, από τους οποίους -όπως είπε- οι οκτώ κυριότεροι θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του 2008, ώστε να αναδιαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο της χώρας ενώ σχετικά με τη χρήση καμερών από την Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις και πορείες είπε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι «κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να στοιχίσει και να ζυγίσει τα προσωπικά δεδομένα και το κοινωνικό συμφέρον, το οποίο δεν πρέπει πάντα να το θυσιάζουμε στο βωμό της ατομικότητας».

Αντιδράσεις στη Λοκρίδα για ΛΑΡΚΟ

Και η ΛΑΡΚΟ στον χορό των επενδύσεων στην ενέργει και μάλιστα των μονάδων λιθάνθρακα. Οι κάτοικοι φυσικά αντιδρούν.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/10/2007_210077
Θα επανέλθουμε.
Δείτε κι αυτό.
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο η ΛΑΡΚΟ

ΠΑΣΟΚ και Βοιωτία

Η μάχη για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και ασφαλώς τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη Βοιωτία δίνουν αγώνα υπέρ της επικράτησης των απόψεών τους.
Ποιοι όμως, από τα προβεβλημένα στελέχη του κινήματος, πολιτεύτηκαν σωστά και ποιοι πλήγωσαν το ήδη ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ με τη συμπεριφορά τους αυτές τις κρίσιμες ημέρες;
Ψηφίστε τώρα στη νέα δημοσκόπηση της viotia

Βοιωτία και αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ

Ποιος φταίει για τον Ασωπό;

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της viotia.
Ποιος φταίει για τον Ασωπό; Η δημοσκόπηση της viotia

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Ενοχη σιωπή στα Οινόφυτα

Δείτε.
http://viotiarecords.blogspot.com/

ΠΑΣΟΚ: παρ' το αλλιώς. Θα βρεις

Στα πλαίσια της συζήτησης για την εντός των ημερών εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ δημοσιεύουμε άρθρο του Περα-στικού.

ΠΑΣΟΚ: Στροφή αριστερά ή δεξιά
Γράφει ο Περα-στικός

Κύριε διευθυντά,
εμένα με έχει εντυπωσιάσει ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικολογούντες αυτές τις ημέρες υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στραφεί αριστερά για να ξαναβρεί τις ρίζες του και άλλα ευτράπελα. Οι απόψεις αυτές με προβληματίζουν για 3 λόγους:

1. Σε ολόκληρη την Ευρώπη το εκλογικό σώμα στρέφεται δεξιά. Στη Γαλλία συνολικά η δεξιά θεωρείται ότι καταλαμβάνει περισσότερο από 60% του εκλογικού σώματος. Στη Βρετανία οι Εργατικοί για να κερδίσουν την εξουσία μεταλλάχθηκαν σε κεντροδεξιό κόμμα. Το ίδιο και στην Ισπανία. Στην Πολωνία την προηγούμενη Κυριακή το κεντροδεξιό κόμμα έστειλε στην αντιπολίτευση το ακόμη(!!!) πιο δεξιό του Καζίνσκι κ.λπ. Με δεδομένο και εξακριβωμένο ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκτός των ιδεολογικών ρευμάτων που διατρέχουν τη Γηραιά Ηπειρο ποιο πολιτικό νόημα έχει η επίκληση μιας αριστερής στροφής;

2. Βασικός πυλώνας κάθε έκφρασης της αριστεράς στην Ελλάδα, από τους γραφικούς αριστεριστές και αναρχικούς έως τους ΠΑΣΟΚους της πρώτης τετραετίας, είναι ο αντιαμερικανισμός, που μπορεί κατά την προσφυή ρήση του Κορνήλιου Καστοριάδη να είναι "ο σοσιαλισμός των ηλιθίων", όμως στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές αριστερών. Ποιος από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ειδικά της φερόμενης ως (πιο) αριστερής τάσης Παπανδρέου μπορεί να επικαλεστεί αντιαμερικανικές δάφνες για να αντλήσει ψήφους από την αριστερά όταν όλοι, του αρχηγέτη περιλαμβανομένου, τυγχάνουν της ευνοίας (μην πούμε τίποτε περισσότερο) της υπερδύναμης σταθερά και ολοφάνερα;

3. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνοντας όποια εμπόδια στρέφει το κόμμα αριστερά. Με ποια ηγετική ομάδα θα κυβερνήσει όταν όλοι οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ (και στις δύο κυρίαρχες ομάδες) έχουν λύσει τα βιοποριστικά προβλήματα μέχρι 20ής γενεάς; Και μπορούν άνθρωποι που κατέχουν μετοχές εκατομμυρίων ευρώ π.χ. να είναι αριστεροί και να ανησυχούν για τα λαϊκά συμφέροντα ή θα ενδιαφέρονται περισσότερο για την άνοδο των αγορών και των χρηματιστηρίων;

Θεωρώ λοιπόν ότι η θρυλική "στροφή προς τα αριστερά" είναι πολιτικά ασύμφορη (1), εθνικά επιζήμια(2) αλλά και πρακτικά ανέφικτη (3) για το ΠΑΣΟΚ.
Και προτιμότερο θα ήταν να ειπωθεί από τους υποψηφίους αρχηγούς του η αλήθεια στον ελληνικό λαό : είμαστε πλέον ένα έθνος μικροαστών. Αυτοί οι άνθρωποι, οι μικροαστοί, θέλουν το κόμμα τους, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ. Το νέο ΚΕΝΤΡΩΟ ΠΑΣΟΚ είτε υπό τον Παπανδρέου είτε υπό τον Βενιζέλο.


Περιμένω με αγωνία την ανάλογη συζήτηση που υποσχεθήκατε για τη Νέα Δημοκρατία, όπου η κατάσταση στο κόμμα είναι επίσης τραγική.
ΚΩΣΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ
(για να μην φτάσεις στην κατάσταση του Γιώργου)

Ομολογία Σβίγγου για το νερό της Θήβας

Επιβεβαιώνεται πλήρως η άποψη που είχαμε εκφράσει για τον δήμαρχο Θηβαίων κ. Νικόλαο Σβίγγο εδώ Καρκινογόνο χρώμιο και στο νερό της Θήβας.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θηβαίων ο κ. Σβίγγος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό της πόλης και ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο εξασθενούς χρωμίου (το οποίο πρέπει φυσικά να μην ανιχνεύεται καθόλου) ενώ τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ.
Και θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τραγικό, θα ήταν ανόητο αν δεν ήταν υβριστικό προς τους πολίτες, το ότι ο δήμαρχος Θηβαίων, ο οποίος και ως γιατρός διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών με τη χρήση του νερού της ΔΕΥΑΘ, ομολόγησε ότι ο ίδιος πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό.
Αναρωτιέμαι ώρες-ώρες πώς κοιμούνται ορισμένοι άνθρωποι...

ΥΓ: Υπάρχει και άλλος δήμαρχος στην περιοχή που ακολουθεί το δείγμα γραφής και την ανεύθυνη συμπεριφορά του Σβίγγου: ο δήμαρχος Οινοφύτων, ο κ. Θεοδωρόπουλος. Με αυτόν θα ασχοληθούμε εντός των ημερών.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Τι έγινε με τους ετεροδημότες του ΠΑΣΟΚ

Νέος γύρος αντιπαράθεσης
παπανδρεϊκών -βενιζελικών για τον ρόλο
του Γρηγόρη Φελώνη στις εκλογές

Παρότι οι τόνοι έχουν φαινομενικά χαμηλώσει η πλευρά Παπανδρέου εμμένει στις αιτιάσεις περί υπονόμευσης από τους βενιζελικούς κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο που οδήγησε σε οδυνηρή ήττα το ΠΑΣΟΚ.

Αυτές τις ημέρες λοιπόν εξετάζεται η "απόδοση" του, ταχθέντος με τον Ευ. Βενιζέλο, Γρηγόρη Φελώνη, πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του Τομέα Ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ερευνών, σύμφωνα με πηγές του παπανδρεϊκού στρατοπέδου, δείχνουν ότι ο Γρηγόρης Φελώνης από την κρίσιμη Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου μέχρι και το Σάββατο 15 δεν απαντούσε στα τηλέφωνα καθώς βρισκόταν "σε σύσκεψη", με αποτέλεσμα πολλοί ετεροδημότες που το επιθυμούσαν να μην έχουν τη δυνατότητα μετακίνησής τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ο "εγκλωβισμός" 1.200 σπουδαστών στη Ρόδο και 3.000 στην Κρήτη.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑΛ κατά Τσιφή

Από το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Λεβαδέων λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Ανακοίνωση
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες μιας αγωνιώδους προσπάθειας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΠΑΛ, να μετατεθούν οι ευθύνες όλων εκείνων που επί σειρά ετών ασκούν Διοίκηση, με διαφορετικό κάθε φορά όνομα, στους μόνους που δε φέρουν ευθύνη για την κατάντια της ΔΕΠΑΛ, τους εργαζόμενους.

Η καθεμία από τις Διοικήσεις που πέρασαν κατηγορεί την προηγούμενη, κι όλες μαζί τους εργαζόμενους για τα συσσωρευμένα προβλήματα της Επιχείρησης.
Δεν αποτελεί πρωτοτυπία του κ. Τσιφή το επιχείρημα ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους! Το ίδιο έλεγε κι ο κ. Ρούσσαρης όταν ανέλαβε…! Ότι δηλαδή τα χρέη είναι του κ. Παλαιολόγου κι εκείνος είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους….

Το γεγονός είναι ότι από το 2000 -οπότε κι άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα- μέχρι και σήμερα, η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών κυμαίνεται από 3 έως 10 και σε κάποιες περιπτώσεις και 12 μήνες.

Το να λέει η σημερινή Δημοτική Αρχή ότι μέχρι σήμερα έχει πληρώσει «400.000 στους εργαζόμενους και μόνο 180.000 στους προμηθευτές», δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική καθώς αποκρύπτει ότι στο πρώτο ποσόν (που δεν είναι και ακριβές) περιλαμβάνονται μισθοδοσίες, δώρα, επιδόματα, άδειες κλπ για 60 εργαζόμενους, ενώ αντίθετα το δεύτερο ποσόν αφορά εξοφλήσεις τιμολογίων ενός εξαμήνου, 20 προμηθευτών.
Η προσπάθεια που γίνεται να βρεθούμε σε κόντρα με τους προμηθευτές πέφτει στο κενό, καθώς εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο απ` αυτό που μας ανήκει.


Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, σημασία δεν έχει τι έδωσες, αλλά τι έπρεπε να είχες δώσει. Και το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι 60 οικογένειες έχουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα 6 έως 10 και πλέον μηνών.

Οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά της Κρύας βρίσκονται εδώ κι ένα περίπου μήνα σε επίσχεση εργασίας, όχι από καπρίτσιο αλλά σε αναζήτηση μεροκάματου και του επιδόματος του ΟΑΕΔ προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Τα 4 τελευταία χρόνια, ο μοναδικός τρόπος μέσω του οποίου πληρώνονται οι εργαζόμενοι είναι τα δικαστήρια κι η Διοίκηση οφείλει να δώσει λύση, αντί να προσπαθεί επικοινωνιακά να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους.

Τεράστια ερωτηματικά μένουν αναπάντητα:
· Με ποιο τρόπο θα γίνει ο περιβόητος διαχωρισμός της ΔΕΠΑΛ;
· Το λεγόμενο «κοινωφελές τμήμα» θα περάσει στο Δήμο ή όχι;
· Τι θα γίνει με τα μαγαζιά; Τι διαβουλεύσεις γίνονται με συγκεκριμένους ιδιώτες, προτάσεις των οποίων έχουν φτάσει να γίνονται ακόμα και προς το Σωματείο Εργαζομένων;
·Τι κινήσεις έχουν γίνει για την ανανέωση της σύμβασης με τον ΕΟΤ για το ΞΕΝΙΑ;

ΖΗΤΑΜΕ
· Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
· Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ανεξάρτητα από την τύχη της επιχείρησης.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Λεβαδέων, βεβαίως δημιουργήθηκαν από τον κ. Παλαιολόγο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι «παιδιά του Παλαιολόγου».

Η εργασία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και μάλιστα μόνιμη και σταθερή, με πλήρη δικαιώματα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΚΑΝΑΣ

Τι συμβαίνει στην Ερκυνα;

Ποιοι ασυνείδητοι ρυπαίνουν την Ερκυνα μπροστά στα μάτια μας;

Γράφει ο Χρήστος Κούτρος

Αγαπητέ Βοιωτέ,
Θα ήθελα καταρχήν να σου πω πως έχεις ένα πολύ καλό και χρήσιμο blog το οποίο ενημερώνει και εμάς τους ντόπιους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Στο θέμα όμως τώρα.
Κατά τις 4.30 σήμερα το μεσημέρι καθώς πέρναγα από τις οδούς Ελ. Γονή και αργότερα στη Σοφοκλέους (στο φραγματάκι) παρατήρησα κάτι παράξενο στο ποτάμι. Μύριζε πετρέλαιο και το χρώμα στην επιφάνεια του νερού ήταν σα να είχε πέσει πετρέλαιο, ξέρεις ιρίδιζε λίγο. Θα γίνουμε Ασωπός. Εντάξει πλάκα κάνω αλλά κάποιος απρόσεκτος πρέπει να έχυσε πετρέλαιο ή μπορεί να έσπασε καμιά σωλήνα.

Αν γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο ας το γράψει.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Η δημοσκόπηση στη viotia για το ΠΑΣΟΚ

Οσμίζομαι μια μικρή αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Νομίζω ότι ο Βενιζέλος επανακάμπτει και ότι ο Παπανδρέου δεν θα κερδίσει διά περιπάτου. Ας δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.
Μην ξεχνάτε ότι στην παλαιότερη δημοσκόπηση στη viotia, μόνοι εμείς σε ολόκληρη την Ελλάδα και με τη δική σας ψήφο φυσικά, αναδείξαμε τη δυναμική Παπανδρέου σε μια περίοδο που ο Βενιζέλος σάρωνε στις δημοσκοπήσεις και στα προγνωστικά. Εδώ Νίκη Παπανδρέου στη viotia

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Οκτωβρίου

Το θέμα της πρόσληψης του μηχανικού Ι. Ζαχείλα στη θέση του διευθυντή της ΔΕΥΑΛ προκάλεσε ένταση μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και του δημάρχου Λεβαδέων στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς.
Ο κ. Παλαιολόγος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για μια ακόμη ρουσφετολογική πρόσληψη και μάλιστα σε θέση σημαντικής ευθύνης ενώ ο κ. Τσιφής ανταπάντησε ότι ο κ. Ζαχείλας διορίστηκε συννόμως και ότι όσοι έχουν αντίρρηση μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Πάντως, ούτε ο Παλαιολόγος ούτε άλλος από την αντιπολίτευση ζήτησαν από τον κ. Τσιφή να καταθέσει το μισθωτήριο συμβόλαιο για το εκλογικό του κέντρο στις εκλογές του 2006 (Ο σπιτονοικοκύρης, ο Τσιφής και η ΔΕΥΑΛ).

Για το τεράστιο ζήτημα των καταστημάτων της ΔΕΠΑΛ, τα οποία παραμένουν κλειστά, ολόκληρη η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην πλειοψηφία και προσωπικά στον κ. Τσιφή, ο οποίος έχει οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο. Ο δήμαρχος Λιβαδειάς επανέλαβε ότι κληρονόμησε το πρόβλημα και ότι προσπαθεί να το λύσει ενώ διέψευσε φήμες για ενοικίσαη των καταστημάτων σε ιδιώτες.

Τέλος, οι κκ. Παλαιολόγος και Κοτσικώνας ζήτησαν από τον Δήμο να παρέμβει υπέρ του Δημοσίου στην υπόθεση των 17.000 στρεμμάτων, (Παρέμβαση για 17.000 στρέμματα) όμως ο κ. Τσιφής δήλωσε ότι εφόσον το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη ο Δήμος Λεβαδέων δεν προτίθεται να εμπλακεί (ταυτόσημη με του Τσιφή δήλωση έκανε στο νομαρχιακό και ο Κλ. Περγαντάς).

Και πάλι ο Ασωπός στο Νομαρχιακό

Δεν θα εγκρίνονται από τη ΝΑΒ οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορούν υγρά ή επικίνδυνα στερεά απόβλητα και εκπομπές αερίων ρύπων, μέχρι να υλοποιηθούν τα έργα που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας στη χθεσινή του συνεδρίαση όπου κυριάρχησε και πάλι το ζήτημα της μόλυνσης του Ασωπού ποταμού και της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων- Σχηματαρίου.

Η περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης ολοκληρώνει τη στροφή 180 μοιρών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας σε ζητήματα ΜΠΕ, όπου από την άκριτη και χωρίς ουσιαστικό ελέγχο έγκριση βαδίζουμε προς την "απαγόρευση" της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εφιάλτης για τη Γη ο άνθρακας

Δείτε το άρθρο.

Παρέμβαση για 17.000 στρέμματα

Παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου για χορτολιβαδική έκταση 17.000 στρεμμάτων στην Βορειοδυτική Βοιωτία την οποία διεκδικεί η Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ Δαυλείας θα κάνουν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΔΑΥΛΕΙΑΣ» με έδρα τη Δαύλεια Βοιωτίας και η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον. Ιδού η αίτηση-αναφορά.

Προς
1) Τον Νομάρχη Βοιωτίας κ. Κλέαρχο Περγαντά
2) Τον Δήμαρχο Λιβαδειάς κ. Δημήτριο Τσιφή
3) Τον Δήμαρχο Χαιρώνειας κ. Νικόλαο Παπαγγελή

Κοινοποίηση
1) Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ευάγγελο Μπασιάκο 2) Βουλευτή Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη 3) Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ανδρέα Κουτσούμπα 4) Βουλευτή Βοιωτίας κ. Βασίλειο Τόγια 5) Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς 6) Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Λιβαδειάς 7) Αγροτικούς Συνεταιρισμούς περιοχής δήμου Χαιρώνειας 8) Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς Λιβαδειάς 9) Κτηνοτροφικούς Συνεταιρισμούς περιοχής δήμου Χαιρώνειας 10) Συνδικαλιστικούς, Πολιτιστικούς και Οικολογικούς φορείς του Νομού Βοιωτίας 11) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Νομού Βοιωτίας

ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Δ. Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΔΑΥΛΕΙΑΣ» με έδρα τη Δαύλεια Βοιωτίας.
Της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων και Ομάδων, που αποτελούν τη «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Κύριε Νομάρχα - κύριοι Δήμαρχοι
Με την παρούσα έχουμε την τιμή να σας αναφέρουμε ότι:
Την 01.11.2007 έχει προσδιοριστεί για συζήτηση μετά από αναβολή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς η αγωγή της «Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ Δαύλειας» κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την ανωτέρω αγωγή η Μονή διεκδικεί αγροτική περιοχή από το Ελληνικό Δημόσιο, εκτάσεως 17.000!!! στρεμμάτων. Η έκταση κείται στην ευρύτερη περιοχή Λιβαδειάς – Πέρα Χωριού – Ανάληψης – Θουρίου – Χαιρώνειας – Τσουκαλάδων – Αγίου Βλασίου μέχρι τα σύνορα της περιοχής Διστόμου και Στειρίου.
Η ως άνω έκταση έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου από το 1952. Μέρος της έκτασης αυτής διανεμήθηκε σε ακτήμονες καλλιεργητές, άλλο δε μέρος έχει παραχωρηθεί για κτηνοτροφική χρήση στους σημερινούς Δήμους Λιβαδειάς και Χαιρώνειας. Από το 1952 και εντεύθεν αναπτύσσεται ομαλά και απρόσκοπτα η γεωργία και η κτηνοτροφία σε αυτές τις εκτάσεις.

Κύριε Νομάρχα - κύριοι Δήμαρχοι
Επειδή οι κίνδυνοι για τις εξελίξεις του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας σε μεγάλο τμήμα της Βοιωτικής γης, από ενδεχόμενη ανατροπή της υφιστάμενης νομιμότητας είναι προφανής.
Επειδή κοινός στόχος όλων μας είναι η προάσπιση της Δημοτικής και Δημόσιας περιουσίας, η προστασία του Περιβάλλοντος και η διαφύλαξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής μας.
Επειδή η Εταιρία μας από κοινού με τους φορείς, που αποτελούν τη «Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον» και με μεμονωμένους αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους ενεργούς πολίτες των ως άνω περιοχών έχουμε αποφασίσει να ασκήσουμε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου στην εν λόγω υπόθεση.
Επειδή θεωρούμε ως άμεση και επιτακτική ανάγκη την άσκηση ανάλογης πρόσθετης παρέμβασης υπέρ του Δημοσίου από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες.
Επειδή προς το σκοπό αυτό έχουμε ορίσει ως πληρεξούσια δικηγόρο την δικηγόρο Λιβαδειάς κ. Ζωή Βασιληά, στην κατοχή της οποίας ευρίσκεται το σύνολο του σχετικού υλικού και στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κάθε ενδιαφερόμενος.
Επειδή θεωρούμε επιβεβλημένη την ευαισθησία και την άμεση αντίδρασή σας σε τέτοια μείζονος σημασίας ζητήματα.
Για τους λόγους αυτούς
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να έλθετε άμεσα σε επαφή με την πληρεξούσια δικηγόρο μας ώστε να ασκηθούν και από εσάς τα ενδεικνυόμενα ένδικα μέσα, ώστε όλοι μαζί να καταστούμε διάδικοι, παρεμβαίνοντας υπέρ του Δημοσίου.
Η συντονισμένη αυτή κίνηση θα αποβεί πλέον αποτελεσματική υπέρ του Κοινωνικού Συνόλου, θα διασφαλίσει την τόσο απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη του Νομού μας, θα εγγυηθεί την προστασία του Περιβάλλοντος, θα προασπίσει τα δίκαια των λαϊκών στρωμάτων και θα προστατέψει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των Βοιωτών Πολιτών.

Δαύλεια, 22.10.2007
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Εταιρίας
Ο Πρόεδρος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η συντονιστική επιτροπή της
Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον
Αιγινίτης Μανώλης, Καρκάνας Αλέκος, Κοβάνης Σεραφείμ, Σπανούδη Δέσποινα,Φίλων Αθηνά,Φουντάς Ευάγγελος

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο η ΛΑΡΚΟ

Την θέση στο ποδόσφαιρο, την θέση στο μπάσκετ και καλές θέσεις στα υπόλοιπα αθλήματα, κατέλαβε η ΛΑΡΚΟ στα Europe Corporate Games 2007, το μεγαλύτερο εταιρικό αθλητικό γεγονός της χρονιάς που έγινε στο διάστημα 19-21 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Στα 4 ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, ποδόσφαιρο 5x5 και bowling) συμμετείχαν 96 αθλητές - εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.
Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΛΑΡΚΟ ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχής της στα World Corporate Games 2008 που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2008 στο Leeds, στη Μεγάλη Βρετανία.


Το πρόβλημα ασφαλώς είναι η ΛΑΡΚΟ να αναδειχθεί πρωταθλήτρια και στην προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο μέχρι στιγμής.
Θα επανέλθουμε...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Αποφυλακίστηκε η Μπουρμπούλια


Αποφυλακίστηκε σήμερα με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών και λόγω παρέλευσης του 18μήνου το εκλεκτό τέκνο της Λιβαδειάς, πρώην ανακριτής κ. Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Η πρώην δικαστικός, που είχε προφυλακιστεί με την κατηγορία συμμετοχής στο παραδικαστικό κύκλωμα, υπόκειται σε περιοριστικούς όρους που περιλαμβάνουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία ανά 15νθήμερο σε αστυνομικό τμήμα.
Το 18μηνο της προφυλάκισης της κ. Μπουρμπούλια έληγε στις 5 Νοεμβρίου 2007.

Απόψε ο Μιχάλης Καρχιμάκης στη Θήβα


Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ο σπιτονοικοκύρης, ο Τσιφής και η ΔΕΥΑΛ

Για την Τετάρτη έχει συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς και στην ημερήσια διάταξη δεν προβλέπεται συζήτηση για κάποιο πολύ σημαντικό θέμα.

Πάντως, καλόν είναι ο δήμαρχος να έχει μαζί του ένα μισθωτήριο συμβόλαιο του εκλογικού του κέντρου στην Καραγιαννοπούλου ώστε να δούμε αν τουλάχιστον είναι νομότυπος.

Και για να πειστούμε ότι ο "άνθρωπος που θα βάλει τάξη στα οικονομικά του Δήμου Λιβαδειάς" έχει τακτοποιημένα τα δικά του.

Η Μιλένα Αποστολάκη στη Λιβαδειά

Η Μιλένα για τον Βενιζέλο στη Λιβαδειά

Ο Στέφανος Ροζάνης για την Ουτοπία

O Στέφανος Ροζάνης για την Ουτοπία

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Ο Μεδεών για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Σίγουρη η επανεκλογή Παπανδρέου

Γράφει ο Μεδεών
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα μετά από καιρό.
Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ όπως προβλέψαμε από τους πρώτους πανελλαδικά πήραν τον δρόμο που επιθυμούσαμε συνολικά οι αγνοί ανά την Ελλάδα δημοκράτες. Όπως έγραψα από την 18 Σεπτέμβρη θέματα όπως η απόπειρα χειραγώγησης του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Γεωργίου Παπανδρέου από τα συγκροτήματα Λαμπράκη και Μπόμπολα απέτυχε παταγωδώς και έγινε κεντρικό σημείο αυτής της άχαρης αντιπαράθεσης μέχρι στιγμής.

Ο Βενιζέλος και ο από χρόνια υπόγειος παλαιοκομματάρχης Σημίτης φανέρωσε το πραγματικό ρόλο του και ήθος κατά την έξυπνη κίνηση του Παπανδρέου την Τέταρτη 19 Σεπτέμβρη στην κοινοβουλευτική ομάδα, πέφτοντας σαν άπειρο μαθητούδι στην παγίδα μη μπορώντας να αντισταθεί στον πειρασμό να υπερασπιστεί το κακόηθες πραξικόπημα ανατροπής σε μια νύχτα με ρεσάλτο του Παπανδρέου.

Αγαπητοί φίλοι οι μάσκες έπεσαν
και το ΠΑΣΟΚ θα βγει περισσότερο καθαρό από ποτέ. Αυτή η άτυπη θανάσιμη μάχη μέχρι εσχάτων , θα οδηγήσει σε μια ιδεολογική καθαρότητα και σε μια ανασυγκρότηση αξιών ηθικών, ανασυσπείρωση σοσιαλιστικών ,κεντρώων και αριστερών κοινωνικών δυνάμεων και θα είναι μια καθαρή, νέα αφετηρία, απεξαρτημένη πλέον από τα πρόσωπα εκείνα που απαξίωσαν 10 χρονιά τώρα το ΠΑΣΟΚ.

Χαίρομαι διπλά ως Βοιωτός και είμαι περήφανος που στην πρόσφατη καλοδουλεμένη και αξιόπιστη δημοσκόπηση του μαχητικού Βοιωτού, ενεργοποιηθήκαν σε μια πανστρατιά όλων των κοινωνικών τάξεων τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού της Βοιωτίας και έδωσαν την καθαρή νίκη στον Παπανδρέου.

Όλα έγιναν και γίνονται κατά την ταπεινή μου άποψη, επειδή έπρεπε να γινουν. Αλλος δρόμος δεν υπήρχε. Η επίπλαστη ενότητα μιας ιστορικής παράταξης λειτουργούσε σαν δαμόκλειος σπάθη σε οποιαδήποτε φιλοδοξία για άμεση εξουσία. Οι λαίμαργοι λάτρεις της εξουσίας δεν ξερώ εάν και ποτέ θα ξεδιψάσουν αλλά η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα γίνει με τον τρόπο, το ήθος, τα πρόσωπα και την ιδεολογική καθαρότητα και συνεπεία που αρμόζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος όντας ο πρώτος, έστω και ανώνυμα φίλος του ΠΑΣΟΚ στο μπλοκ που δήλωσα καθαρά και χωρίς ανταλλάγματα και διαπραγματεύσεις την αμέριστη συμπαράσταση μου και υποστήριξη μου στον τελευταίο ίσως ηθικό και αξιόπιστο πολιτικό που απέμεινε στην ψωροκώσταινα, θα ήθελα να τον προτρέψω όταν επανεκλεγεί, γιατί θα επανεκλεγεί , να είναι πιο προσεχτικός και κυρίως πιο αποφασιστικός και με τους όψιμους υπερασπιστές του ανά την Ελλάδα, που ταχύτατα προσκολλώνται στο ρεύμα της νίκης με περισσή δόση οπορτουνισμού αλλά κυρίως να μην επιτρέψει στα παπαγαλάκια της διαπλοκής και χρόνιους καλοπληρωμένους υπονομευτές του να βάλουν και αλλά εμπόδια στο δρόμο για την εξουσία.

Χαιρετίζω την σημερινή συγκέντρωση φιλών στην Κρύα της Λειβαδιάς. Με την ψυχή μου και το μυαλό μου είναι σαν να είμαι ήδη εκεί. Ευτυχώς ο λαός της Ελλάδας ,της Βοιωτίας, της δημοκρατικής παράταξης, απέδειξε ότι έχει και ιστορική συνείδηση και αντανακλαστικά αρκετά ισχυρά για να μην καταπιεί το κακοσερβιρισμένο κουτόχορτο της διαπλοκής των γνωστών αγνώστων των ΜΜΕ και της Βουλής.


Μια καλή ευκαιρία να ανοίξει η ιδεολογική συζήτηση για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ προσφέρει η αιφνιδιαστική αλλά πάντα ουσιαστική παρέμβαση του Μεδεώνα.
Η viotia δεν συμμερίζεται τις απόψεις του εκλεκτού αρθρογράφου (και κυρίως εκείνες που αναφέρονται στο όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου -όπου οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Θεσσαλονικιό βουλευτή έχουν ξεκαθαρίσει το θέμα) αλλά δημοσιεύει το άρθρο του όπως θα πράξει και με άλλα που θεωρεί ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους αναγνώστες της.

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ σε Λιβαδειά και Αλίαρτο

Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ καθώς οι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετρούν πλέον τους φίλους τους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι η Βοιωτία, όπου το ΠΑΣΟΚ παρά την ήττα στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 παραμένει ισχυρό.
Δύο συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για αύριο το απόγευμα. Στην πρώτη οι υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου θα δηλώσουν τη συστράτευσή τους στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά.
Στη δεύτερη οι οπαδοί του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συγκεντρωθούν στον Αλίαρτο, αύριο το απόγευμα και αυτοί, για να συζητήσουν την τακτική και την στρατηγική για την επιτυχή διεκδίκηση της προεδρίας.
Εν τω μεταξύ στο στόχαστρο των προεδρικών-παπανδρεϊκών βρίσκονται οι νομαρχιακοί που δήλωσαν την προτίμησή τους στην υποψηφιότητα Βενιζέλου. Δηλητηριώδη σχόλια διακινούνται: "Πώς θα εμφανιστεί στον Αλίαρτο ο νομαρχιακός σύμβουλος που οργώνει το κάμπο για τον Βενιζέλο, όταν ο ίδιος δεν είχε επιδείξει την παραμικρή συμπαράσταση στους αγρότες της περιοχής όλα αυτόν τον καιρό;", έλεγε επιφανής Θηβαίος προεδρικός σήμερα το πρωί στον πεζόδρομο, δίνοντας ένα μέτρο της έντασης της μάχης για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ.

Το ψήφισμα της ΤΕΔΚ Βοιωτίας

Δημοσιεύουμε εδώ To ψήφισμα της ΤΕΔΚ Βοιωτίας ολόκληρο το ψήφισμα το οποίο ενέκριναν ομόφωνα οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες της Βοιωτίας μετά το πέρας του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ Βοιωτίας.
Πρόκειται για ένα ευχολόγιο, που στο μεγαλύτερο μέρος του επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, που περιλαμβάνει χονδροειδή ψέματα, αντιπολιτευτικές κορόνες και όψιμες ευαισθησίες για το περιβάλλον και το νερό.
Οποιος έχει το κουράγιο να το διαβάσει ολόκληρο και θέλει ας μου λύσει δύο απορίες:
1. Πώς σοβαροί άνθρωποι, που αναμφίλεκτα υπάρχουν μεταξύ των δημάρχων της Βοιωτίας, υπογράφουν τέτοιας ποιότητας κείμενα.
2. Ως πότε το ψεύδος, η υποτιθέμενη διεκδικητικότητα και η ανέξοδη υποσχεσιολογία θα επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες, την πελατεικαή πρακτική και την πενία ιδεών που χαρακτηρίζει τους περισσότερους αυτοδιοικητικούς στη Βοιωτία.

Λαμπρή η πρεμιέρα για το "Ενα τραγούδι για τον Αργύρη"

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ‘ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ’
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ
"ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ" ("Ein lied für Argyris"), του Στέφαν Χάουπτ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη και η εταιρία κινηματογραφικής διανομής filmtrade. Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολος Παπούλιας τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του. Ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε στο κοινό τον σκηνοθέτη της ταινίας κ. Στέφαν Χάουπτ και τον κ. Αργύρη Σφουντούρη. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους, πολλοί εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος: οι Αξιότιμοι Πρέσβεις της Ελβετίας (Mr. Paul Koller-Hauser), της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Dr. Wolfgang Schultheiss), της Σλοβενίας (Mr. Vladimir Kolmanic) και της Μάλτας (Mr. Richard Vella Laurenti). Επίσης, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αιμιλία Γερουλάνου, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβορριάς, ο κ. Μανώλης Γλέζος με την εγγονή του και ο κ. Γιώργος Νταλάρας.

Το ντοκιμαντέρ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ, περιγράφει τη συγκινητική ιστορία της ζωής του Αργύρη Σφουντούρη με φόντο τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια, από την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη Σύγχρονη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είναι μια ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου και του ιστορικού χρέους, για τις φαινομενικά άλυτες δυσκολίες μίας πραγματικής συμφιλίωσης.
Ενα τραγούδι για τον Αργύρη και για το Δίστομο
Η ταινία θα προβάλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007
Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ - Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 - KOSMOS 93.6







1





2
3






4






Στις φωτογραφίες βλέπετε:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 1
Ο κ. Αργύρης Σφουντούρης με τον σκηνοθέτη κ. Στέφαν Χάουπτ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 2
Η σύζυγος του Ελβετού Πρέσβη, ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Πολ Κόλερ-Χάουζερ, ο Γενικός Διευθυντής της Filmtrade κ. Βασίλης Σουραπάς, η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κ. Αιμιλία Γερουλάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς και ο Πρέσβης της Σλοβενίας κ. Βλαντιμίρ Κόλμανιτς με τις συζύγους τους
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 3
Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Βόλφγκανγκ Σούλτχαϊς με τη σύζυγό του, ο σκηνοθέτης κ. Στέφαν Χάουπτ, ο κ. Αργύρης Σφουντούρης, ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Πολ Κόλερ-Χάουζερ και ο Γενικός Διευθυντής της Filmtrade κ. Βασίλης Σουραπάς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 4
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας χαιρετά τη σύζυγο του Ελβετού Πρέσβη, παρουσία του Πρέσβη της Ελβετίας κ. Πολ Κόλερ-Χάουζερ και του Πρέσβη της Μάλτας κ. Ρίτσαρντ Βέλα Λαουρέντι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 5
Ο σκηνοθέτης κ. Στέφαν Χάουπτ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 6
Ο κ. Γιώργος Νταλάρας συγχαίρει τον κ. Αργύρη Σφουντούρη, παρουσία της συζύγου του Στέφαν Χάουπτ, Ελένης

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Ο Κουτσούμπας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Στο ετήσιο συνέδριο της ΤΕΔΚ Βοιωτίας που έγινε στον Αλίαρτο παρέστη μεταξύ άλλων βουλευτών και ο"ρούκι" του νομού, ο Ανδρέας Κουτσούμπας. Ο Λιβαδείτης δικηγόρος στην ομιλία του θεώρησε σωστό να ανακινήσει το θέμα της μεταφοράς τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στον Αλίαρτο και μάλιστα δεσμεύτηκε να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Τι έχουμε, δηλαδή; Εναν πολιτικό που έχει δεν έχει 20 μέρες στη Βουλή να υπόσχεται ότι θα ρίξει το βάρος του για να επιτύχει εκείνο το οποίο Βοιωτοί βουλευτές δεκαετιών και υπουργοί και υφυπουργοί δεν κατόρθωσαν. Και δεν το κατόρθωσαν διότι δεν γίνεται, διότι τα συμφέροντα είναι τεράστια ή όπως χαρακτηριστικά έλεγε Βοιωτός υπουργός: "Πιο εύκολο είναι να πέσει η κυβέρνηση παρά να έρθει η Γεωπονική στον Αλίαρτο".

Αυτά όλα ασφαλώς τα γνωρίζει ο Ανδρέας Κουτσούμπας. Και παρόλα αυτά παρασύρεται σε λαϊκιστικές ανέξοδες κορόνες απογοητεύοντας όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει μια διαφορετική φωνή αυτή την τετραετία στην παλαιά επαρχία Λιβαδειάς, μακριά από τον λαϊκισμό και την αναξιοπιστία του Ρούσσαρη και την πολιτική ανυπαρξία του Καράμπελα.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να καταγράφουμε τις "πιέσεις" που θα ασκήσει στην κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας αλλά φοβόμαστε ότι το μόνο που θα επιβεβαιώσουμε θα είναι η δεδομένη πια κρίση αντιπροσώπευσης της Λιβαδειάς στο Κοινοβούλιο -σίγουρα από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και εν μέρει και από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

ΥΓ: Χάθηκες, Μεδεώνα, να μας εξηγήσεις την αντιστροφή: Κάποτε κατηγορούνταν η Δεξιά για διαφθορά και η Αριστερά για λαϊκισμό. Τώρα φτάσαμε να κατηγορείται η Δεξιά για λαϊκισμό και η Αριστερά για διαφθορά. Πώς έγινε αυτό;

Εκδήλωση στην Κρύα

Βραβεία σε αριστούχους από Eurobank

Ποιος είναι;

Από αναγνώστη μας λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο κουίζ.

Γράφει ο Παπανδρεϊκός

Είναι νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας και έχει ταχθεί με τον Β. Βενιζέλο. Ομως μέσα στο ίδιο το χωριό του -στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές- το ΠΑΣΟΚ πήρε 250 ψήφους λιγότερες από το 2004 χάνοντας το 20% της δύναμής του. Δηλαδή 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2004 ψήφισε αυτή τη φορά άλλο κόμμα-κυρίως αριστερά.
1. Ποιος είναι;
2. Με τέτοια στελέχη θα κερδίσει τον Καραμανλή ο Βενιζέλος;

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Η Δημακοπούλου, ο Παλαιολόγος και ο Τσιφής

Μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μετά την υποβολή της παραίτησής της από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑΛ η κ. Νίκη Δημακοπούλου δήλωσε ότι υπάρχει βούληση ενοικίασης των καταστημάτων της δημοτικής επιχείρησης σε ιδιώτες καθώς και ότι πρόκειται να συναφθεί δάνειο για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της.

Η κ. Δημακοπούλου απάντησε και στον προβληματισμό αναγνωστών της viotia (Παραίτηση αντιδημάρχου στη Λιβαδειά2 ) για την –ουσιαστικά- πλήρη ταύτισή της με την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και απέδωσε τη στήριξη του Τσιφή στην προσωπική της συμπάθεια προς τον δήμαρχο Λεβαδέων.

Εκείνο που δεν είπε η κ. Δημακοπούλου είναι το πότε ακριβώς συμπάθησε τον κ. Τσιφή. Διότι, όπως είναι γνωστό, κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών του 2006 (και ενώ είχε ήδη εκλεγεί δημοτική σύμβουλος) έδινε καθημερινά το παρών στο εκλογικό κέντρο του κ. Χρήστου Παλαιολόγου. Προφανώς τότε συμπαθούσε τον κ. Παλαιολόγο…

Για όσους έχουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη είναι φανερό ότι η κ. Δημακοπούλου ασκεί προσωπική πολιτική, με στόχους που επίσης είναι γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ

Το μείζον πολιτικό ζήτημα είναι ότι όλο αυτό το «παιχνίδι» παίζεται και στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας καθώς η κ. Δημακοπούλου έχει εκλεγεί δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του κ. Λουκά Ανέστη, την οποία επίσημα υποστήριξε το κυβερνών κόμμα.

Υπέρ Ευ. Βενιζέλου ο νομάρχης Βοιωτίας

Σε μια από καιρό αναμενόμενη δήλωση προχώρησε ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στον διεκδικητή της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο. Τη "γραμμή Περγαντά" ακολουθούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο κ. Δ. Αγγέλου, η κ. Φ. Παπαθωμά και ο κ. Κ. Τσιγαρίδας ενώ η κ. Αγάτσα τάσσεται με το στρατόπεδο Παπανδρέου.


Η δήλωση Περγαντά συνιστά πράξη σπάνιου πολιτικού θάρρους, για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα, καθώς έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι πιθανότητες για εκλογή στην προεδρία του κ. Ευ. Βενιζέλου είναι ελάχιστες και βαίνουν διαρκώς μειούμενες.

Ανεξαρτήτως των αιτίων, ο κ. Περγαντάς λαμβάνει θέση την ίδια στιγμή που κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κρύβονται ή "πατούν και στις δύο βάρκες".

ΥΓ: Αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη του κ. Δ. Τσιφή, δημάρχου Λιβαδειάς, στον κ. Γ. Παπανδρέου.

"Πόθεν Εσχες" στους δημάρχους

Πρόταση Παπαγγελή στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ Βοιωτίας


Η πρόταση του δημάρχου Χαιρωνείας και προέδρου της ΤΕΔΚ κ. Ν. Παπαγγελή για εφαρμογή του "πόθεν έσχες" στους δημάρχους ήταν το "νέο και ενδιαφέρον" που ακούστηκε στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στον Αλίαρτο. Κατά τα άλλα οι Βοιωτοί αυτοδιοικητικοί τάχθηκαν υπέρ του Καποδίστρια2 και υπέρ της βιωσιμότητας των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ στα πηγαδάκια το κύριο θέμα συζήτησης ήταν ασφαλώς η εκλογή αρχηγού στου ΠΑΣΟΚ.

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ παρίστατο ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, την τοπόθετηση του οποίου μπορείτε να διαβάστε εδώ.
Η παρέμβαση Περγαντά στην ΤΕΔΚ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Μελέτη για γέλια με ευθύνη ΤΕΔΚ-Νομαρχίας

Δεν αντέχει σε κριτική η πολυδιαφημισμένη μελέτη του ΕΜΠ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή της Αντίκυρας από τη λειτουργία ενεργειακών μονάδων που ήδη έχει εγκαταστήσει η σχεδιάζει η Endesa Hellas, μελέτη η οποία παρουσιάστηκε χθες στα Ασπρα Σπίτια.
Τα γεγονότα είναι κυριολεκτικά κωμικοτραγικά: η ΤΕΔΚ Βοιωτίας και η Νομαρχία Βοιωτίας ανέθεσαν τη μελέτη σε ερευνητική ομάδα υπό τον κ. Κουτσόπουλο. Η ερευνητική ομάδα πήρε τα περισσότερα από τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για να τεκμηριώσει τις υποθέσεις της από την εταιρεία "Αλουμίνιον της Ελλάδος"!!! Και πληρώθηκε και 42.000 ευρώ!!!
Είναι απίστευτο, αγγίζει τα όρια της απάτης: ο ελεγχόμενος για ρύπανση παραχώρησε τα στοιχεία στους ελέγχοντες!!! Και βρέθηκαν καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που υπέγραψαν μια τέτοια μελέτη!!!
Ομως, γνώριζαν οι Βοιωτοί αιρετοί τι έπρατταν; Φαίνεται ότι γνώριζαν ή τουλάχιστον υποψιάζονταν: ο Δήμος Διστόμου, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπόσχεται στους πολίτες να του παράσχει ενημέρωση "και από ανεξάρτητους μελετητές εκτός από εκείνους του ΕΜΠ στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη της ΤΕΔΚ Βοιωτίας" (Μαθήματα ενεργειακής πολιτικής από Δίστομο). Γιατί το ψήφισε αυτό η παράταξη του δημάρχου Διστόμου κ. Πανουργιά; Για εμάς είναι φανερό ότι δεν είχε εμπιστοσύνη στη μελέτη της ομάδας του ΕΜΠ και προσπάθησε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών του...
Πολύ μεγάλες λοιπόν οι ευθύνες του κ. Παπαγγελή, προέδρου της ΤΕΔΚ, αλλά και του κ. Περγαντά, νομάρχη Βοιωτίας. Αναμένουμε, και όχι μόνο εμείς, οπωσδήποτε μια εξήγηση.
Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω, είπαμε η μελέτη και οι υποθέσεις-συμπεράσματα δεν αντέχουν σε κριτική.


Στην εκδήλωση παρέστησαν περισσότεροι από 600 πολίτες, οι οποίοι φυσικά νιώθουν εξαπατημένοι και τώρα είναι περισσότερο ανήσυχοι καθώς κατανοούν ότι τα τεράστια συμφέροντα που συμπλέκονται στον μικρό όρμο του Κορινθιακού επηρεάζουν αρνητικά εκείνους που έχουν ταχθεί για την προστασία των συμφερόντων των πολιτών.
Συγκρούσεις σημαντικές δεν είχαμε αλλά η υποφώσκουσα ένταση μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων στην Αλουμίνιον και των Οικολογικών οργανώσεων της περιοχής είναι διάχυτη και κατά τη γνώμη μας θα εκδηλωθεί με σημείο τριβής τη λέξη... "συμπαραγωγή".
Στην εκδήλωση παρέστη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Γιαννάκης.
Θα επανέλθουμε.
Δείτε και αυτά.
Η πρώτη σύγκρουση
Η συνεδρίαση του Νομαρχιακού


Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Η πρώτη σύγκρουση

Στις 7 το απόγευμα σήμερα παρουσιάζεται στα Άσπρα Σπίτια η έρευνα που η ΤΕΔΚ Βοιωτίας είχε αναθέσει σε πανεπιστημιακούς του ΕΜΠ με τον τίτλο:«Έρευνα αξιολόγησης της παρούσης και της αναμενόμενης κατάστασης στον ευρύτερο χώρο του εργοστασίου Αλουμίνιο της Ελλάδας».

Η έρευνα εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή από την Εndesa Hellas αλλά και τη μέχρι σήμερα δραστηριότητα της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Αλουμίνιον με την οποία στρέφεται εναντίον των οικολογικών οργανώσεων της περιοχής. Το σωματείο κατηγορεί χωρίς να κατονομάζει κάποιους για υποκριτικό και όψιμο ενδιαφέρον ενώ επισημαίνει ότι η εύλογη ανησυχία για το περιβάλλον γίνεται προσπάθεια να μετατραπεί τεχνηέντως σε οργή για τη λειτουργία του εργοστασίου και καταλήγει:

"Ναι στο σεβασμό και στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης του περιβάλλοντος. Ναι στην ξήρανση των λασπών. Ναι στη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής. Ναι στην αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με άλλους φυσικού αερίου. ΝΑΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ".

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων και των εργαζομένων στο Αλουμίνιο (το "σωματείο" όπως λένε) έγινε φανερή από τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, όταν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των εργαζομένων σχεδόν επιτέθηκαν στον κ. Δημήτρη Αιγινήτη που εκ μέρους της "Αρτέμιδος" πήρε το λόγο.

Φαίνεται ότι έχουμε κλιμάκωση της σύγκρουσης, που είναι φυσικά σύγκρουση συμφερόντων, με απροσδιόριστες αυτή τη στιγμή συνέπειες. Το βράδυ θα ξέρουμε.

Συγκέντρωση στη Θήβα για το νερό

Μια μεγάλη συγκέντρωση, αντίστοιχη της ανησυχίας των πολιτών της Θήβας για την υγεία τους, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης του Κάδμου. Στη συγκέντρωση παρευρέθη ο δήμαρχος Θηβών κ. Σβίγγος και εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΘ, που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Το δελτίο Τύπου της Συμπαράταξης Βοιωτών, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με την Κίνηση Πολιτών Θήβας είναι το εξής.



Μεγάλη ανησυχία για το εξασθενές χρώμιο στη Θήβα

Σε κατάμεστη αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Θήβας, πραγματοποιήθηκε εχθές συγκέντρωση της Συμπαράταξης και της Κίνησης Πολιτών Θήβας. Στη συγκέντρωση, αναλύθηκαν οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον από τη μόλυνση των νερών και τη βιομηχανική ρύπανση. Καταγγέλθηκε το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτονται οι ένοχοι που διαθέτουν βιομηχανικά απόβλητα απευθείας σε πηγάδια και γεωτρήσεις προκειμένου να γλιτώσουν το κόστος της επεξεργασίας τους. Στη συγκέντρωση παρέστη και ο Δήμαρχος Θήβας, που πιέστηκε από τους πολίτες να δεσμευτεί για επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, καθώς και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Θήβας. Η συγκέντρωση κατέληξε σε ψήφισμα που θα αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο, ενώ αποφασίστηκε δυναμική συμμετοχή και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, διεκδικώντας ενέργειες για την περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:
- Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007, και ώρα 19.00, στα Άσπρα Σπίτια, κιν/φος Απόλλων, στην παρουσίαση της «Έρευνας αξιολόγησης της παρούσης και της αναμενόμενης κατάστασης στον ευρύτερο χώρο του εργοστασίου «Αλουμίνιο της Ελλάδας»
- Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007, σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας για το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου.
-Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007, σε συνάντηση όλων των συλλόγων και κινήσεων του Κορινθιακού Κόλπου, στο Αίγιο, στις 19.00 στο Παλιό Νοσοκομείο.


Δελτίο Τύπου εξέδωσε και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θήβας.

Θέλουμε καθαρό νερό, είναι απλό, χωρίς εξασθενές χρώμιο
"Καθαρό νερό σήμερα, ζήτησαν επιτακτικά από τους αρμόδιους χτες το βράδυ οι πολίτες της Θήβας, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Π. Δημαρχείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το Περιβάλλον.
Σε μια πραγματικά λαϊκή συνέλευση που είχαμε χρόνια να δούμε στην πόλη μας, με θέμα το νερό και τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον συμπατριώτη μας χημικό επιστήμονα κ. Π. Ρωμανά για την σοβαρότητα του θέματος και τον εκπρόσωπο της Συμπαράταξης κ. Τ. Κεφαλά για όλα τα ανοικτά ζητήματα που καθιστούν το νομό μας βιομηχανική χαβούζα.
Ο κος Ρωμανάς μίλησε με απλή και κατανοητή γλώσσα για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου το οποίο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου ( αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει όριο, ενώ στις μετρήσεις του νερού στη Θήβα ήταν 12-14 mg/ltr) και το οποίο σαφέστατα έχει ονοματεπώνυμο ώς προς την προέλευσή του. Κάποιος ρυπαίνει είπε χαρακτηριστικά και πρέπει να τον βρούμε, να σταματήσει και να πληρώσει, κάτι που χαρακτηρίζει την παθογένεια της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια.
Τον λόγο επίσης πήραν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΘ και αναγνώσθηκε απαντητική επιστολή του Υπουργείου Υγείας με βάση την οποία αναφέρεται ότι με τα μέχρι σήμερα στάνταρντς που χρησιμοποιούνται το νερό φαίνεται κατάλληλο για χρήση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτά τα στανταρντς αύριο θα αλλάξουν και δεν θα έχουν τραγικές συνέπειες για τη ζωή μας.
Με βάση αυτό το χαρτί επιχείρησε και ο Δήμαρχος κ. Ν. Σβίγγος να σπεύσει να δηλώσει ότι το νερό της Θήβας δεν έχει πρόβλημα, ενώ έκανε και μια ανάλυση περί εξασθενούς και τρισθενούς χρωμίου η οποία αντικρούσθηκε από πολλούς παρευρισκόμενους οι οποίοι δεν πείστηκαν και προέτρεψαν το δήμαρχο να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία να υδροδοτηθεί η πόλη εξολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα".
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θήβας

Επανεξέταση αδειών από νομαρχία

Ο Γ. Σουφλιάς έχει ζητήσει τις νομαρχίες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής να επανεξετάσουν τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν χορηγήσει για να δούμε εάν χρειάζονται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και σε αυτόν τον τομέα, είπε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων των βουλευτών Αθ. Λεβέντη (Αττικής, ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Μαρίνου (Ευβοίας, ΚΚΕ) για την κατάσταση στον Ασωπό.
Ο κ. Καλογιάννης επέριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση για την υφιστάμενη κατάσταση και αναφέρθηκε στα μέρα που ελήφθησαν από την κυβέρνησητης Νέας Δημοκρατίας.
Ο Αθ. Λεβέντης παρουσίασε στατιστικές που δείχνουν ότι οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή έχουν 7πλασιαστεί ενώ ο Γ. Μαρίνος ζήτησε την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1969 που προβλέπει τη χρήση του Ασωπού ως αγωγού αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων.

Αργότερα θα βάλουμε στα αρχεία ολόκληρη τη συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Τι συμβαίνει, κ. Θεοδωρόπουλε;

Το Υπουργείο Υγείας με έγγραφό του έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Οινοφύτων να μην χρησιμοποιούν το νερό ούτε για καθαρισμό ούτε για μαγείρεμα. Παρ' όλα αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων αποφάσισε χθες βράδυ, κατά πλειοψηφία, να μην διακοπεί η παροχή του ύδατος, το οποίο ως γνωστόν περιέχει εξασθενές χρώμιο.

Τι συμβαίνει λοιπόν στα Οινόφυτα; Ποιοι είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από τις αποφάσεις; Πόσο ισχυροί είναι; Και τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετούν;
Τι έχετε να πείτε, κ. Θεοδωρόπουλε;
Ποιος κλείνει τα στόματα στον Ασωπό;

Εγκλημα στον Ασωπό. Ποιος ευθύνεται;



Παραίτηση αντιδημάρχου στη Λιβαδειά2

Επιβεβαιώνεται ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου ο κ. Νικόλαος Καφρίτσας που ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του Δήμου Λεβαδέων.
Εν τω μεταξύ, η πολυεπίπεδη κρίση που πλήττει τον Δήμο εκδηλώνεται πια ολοκάθαρα στην περίπτωση της ΔΕΠΑΛ, στην οποία τόσα άρθρα έχει αφιερώσει η viotia.
Δύο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης υπέβαλαν την παραίτησή τους: Η κ. Νίκη Δημακοπούλου, δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Λουκά Ανέστη, "εγκαταλείπει το σκάφος" επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.
Ο κ. Ηλίας Ροζάνας, έμπορος και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, υπέβαλε με επιστολή την παραίτησή του επικαλούμενος διαφωνίες του με τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΠΑΛ.
Θα επανέλθουμε.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Παραίτηση αντιδημάρχου στη Λιβαδειά

Ο κ. Ν. Καφρίτσας φέρεται παραιτηθείς για προσωπικούς λόγους από τη θέση του αντιδημάρχου του Δήμου Λεβαδέων.

Ενα τραγούδι για τον Αργύρη και για το Δίστομο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Οσες και όσοι έχετε τη δυνατότητα να παρευρεθείτε μην χάσετε την ευκαιρία.
Από τον Δήμο Διστόμου το δελτίο Τύπου.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
"ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ"
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Κτήριο της Οδού Πειραιώς), στις 20:00,θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ
"ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ"
("Ein lied für Argyris")
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ


Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Στέφαν Χάουπτ και του κυρίου Αργύρη Σφουντούρη. Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Μουσείο Μπενάκη και η εταιρία κινηματογραφικής διανομής filmtrade.
Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολος Παπούλιας θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του.

Το ντοκιμαντέρ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ, περιγράφει τη συγκινητική ιστορία της ζωής του Αργύρη Σφουντούρη με φόντο τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια, από την Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο μέχρι τη Σύγχρονη Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είναι μια ταινία για την αντιμετώπιση του προσωπικού θρήνου και του ιστορικού χρέους, για τις φαινομενικά άλυτες δυσκολίες μίας πραγματικής συμφιλίωσης.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Για την τηλεοπτική ή / και φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης,
παρακαλώ όπως εξασφαλίστε την παρουσία συνεργείου στις 19:45

Πληροφορίες: Γιόλα Χριστούλα 6944 763477,
yola@interact.gr
Νίκος Σμπιλίρης, τ: 210 6981084,-3, φ: 210 6983430, nikos@filmtrade.gr

Ποιος κλείνει τα στόματα στον Ασωπό;

Ενώ η ανησυχία για την καταλληλότητα των τροφίμων και των ποτών που παράγονται στη Βιομηχανική Ζώνη είναι πλέον πανελλήνια.
Ενώ πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν το υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλει υψηλά πρόστιμα στις βιομηχανίες που, κατόπιν αυτοψίας, αποδεικνύεται ότι ρυπαίνουν παρανόμως τον Ασωπό ή τις γεωτρήσεις.

Ενα παράξενο πέπλο σιωπής καλύπτει ολόκληρη τη περιοχή. Ολοι επιτίθενται κατά των ασυνειδήτων βιομηχάνων, που όμως παρουσιάζονται σαν να μην έχουν όνομα. Ούτε αυτοί ούτε οι επιχειρήσεις τους.


Γιατί δεν λένε τα ονόματα των εγκληματιών που καταστρέφουν περιοχές και σκοτώνουν ανθρώπους;

Δεν τους γνωρίζουν οι τοπικοί άρχοντες; Οι δήμαρχοι; Δεν τους γνωρίζουν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας;

Εάν όχι, τότε είναι ανεπαρκείς, δεν μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Εάν ναι, τότε τους καλύπτουν. Προτιμούν να έχουν την εύνοια λίγων ασυνείδητων κακοποιών παρά την εύνοια των πολιτών. Κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε τις επόμενες εκλογές.

Ερωτήσεις Συμπαράταξης

Από τη Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου.


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ

Στην γενικότερη κινητικότητα και το κλίμα «λήψης μέτρων» για τον Ασωπό και την άναρχη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου τα σημαντικότερα θέματα έχουν αποκρυφτεί. Θέματα που αφορούν όχι μόνο την ζωή και την υγεία των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας. Έτσι σήμερα, μήνες μετά την δραματική αποκάλυψη ότι τα νερά της περιοχής είναι ακατάλληλα για κατανάλωση, απαντήσεις δεν έχουν δοθεί για τα πιο κρίσιμα ερωτήματα:

-Έχουν γίνει έλεγχοι για εξασθενές χρώμιο στα προϊόντα των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών της περιοχής που φιλοξενεί πολλές από τις μεγαλύτερες της χώρας; Ήδη -γνωρίζουμε τυχαία ότι- σε δύο εμφιαλωμένα νερά ευρείας κατανάλωσης έχουν εντοπισθεί σημαντικές συγκεντρώσεις που φυσικά δεν αναγράφονται στις αναλύσεις που έχουν στις ετικέτες τους. Εάν έχουν γίνει έλεγχοι, δεν μας έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Τι λέει ο ΕΦΕΤ και το Γενικό Χημείο του Κράτους;
-Έχουν γίνει έλεγχοι στα αγροτικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής; Ανησυχητικά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό (οι υψηλότερες μετρήσεις δεν έχουν καν ανακοινωθεί), έχουν εντοπισθεί σε μεγάλες περιοχές της Βοιωτίας, της Αττικής και του τμήματος της Εύβοιας που βρίσκεται προς τη Βοιωτία. Εάν έχουν γίνει έλεγχοι δεν μας έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα. Τι λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων;
-Ποιοι δηλητηριάζουν επί χρόνια το νερό; Στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 15 βιομηχανίες που μπορεί να έχουν εξασθενές χρώμιο στα απόβλητά τους. Το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται κυρίως στα υπόγεια νερά και όχι στον Ασωπό όπως όλοι μας λένε (γιατί άραγε;) Ποιοι κάνουν παράνομη διάθεση σε γεωτρήσεις και σε πηγάδια; Πότε θα τους σταματήσουν; Τι λέει η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ;
-Πότε θα ανακοινώσει επίσημα το Υπουργείο Υγείας ποιες βλάβες προξενεί στην ανθρώπινη υγεία το εξασθενές χρώμιο και αν υπάρχουν όρια στη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στον οργανισμό; Τι παθαίνουν αυτοί που εισπνέουν σταγονίδια, τι παθαίνουν αυτοί που πίνουν, πλένονται, ποτίζουν; Εμείς λέμε πως το νερό δεν πρέπει να έχει καθόλου εξασθενές χρώμιο. Η πολιτεία τι λέει;

Μετά την συνάντηση της Συμπαράταξης, την Κυριακή 7 Οκτώβρη, ο προγραμματισμός για την επόμενη εβδομάδα είναι:
-Συγκέντρωση της κίνησης πολιτών της Θήβας, την Τετάρτη 10 Οκτώβρη.
-Ενεργή συμμετοχή στην παρουσίαση της μελέτης για την περιβαλλοντική επιβάρυνση των δραστηριοτήτων Μυτιληναίου στην Αντίκυρα την Πέμπτη 11 Οκτώβρη στις 19.00 (κινηματογράφος Απόλλων).

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Ενσταση Καράμπελα στο Εκλογοδικείο

Οπως είχε προαναγγείλει ο πρώτος αναπληρωματικός βουλευτής ΝΔ Βοιωτίας, Ι. Καράμπελας, κατέθεσε ένσταση κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος Ανδρ. Κουτσούμπα. Ο Καράμπελας υποστηρίζει ότι έγιναν λάθη στην καταμέτρηση των σταυρών και ζητεί να αναγνωριστεί ότι έλαβε 8.473 σταυρούς (αντί 8.436), ότι ο Κουτσούμπας έλαβε 6.928 (αντί 8.463) και να ανακηρυχθεί βουλευτής.

Η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100023_07/10/2007_244310
http://photo.kathimerini.gr/kathnews/graph/graf_07-10-07/s10_1.pdf

Ακούω ιδέες για τη μετονομασία του viotia, καθώς δεν θα υπάρχει πια νομός Βοιωτίας.

Πρώτος βαθμός για Λεβαδειακό στη Λάρισα

Πρώτος βαθμός για Λεβαδειακό στη Λάρισα

Σωτηρία από ΕΥΔΑΠ για Οινόφυτα-Σχηματάρι

Το δελτίο Τύπου που μας απέστειλε η νομαρχία Βοιωτίας για την σημερινή σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι το εξής.

Συνάντηση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, με τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, κ. Καλογιάννη – Δρομολογείται λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης σε Οινόφυτα, Σχηματάρι, Τανάγρα και Αυλίδα

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, στο γραφείο του Υφυπουργού Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Μπασιάκος και Γιαννάκης, οι Δήμαρχοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας, Ωρωπού και Αυλίδας, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συζήτησαν το πρόβλημα της υδροδότησης των Δήμων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν :

- Άμεση δημοπράτηση του έργου ύδρευσης και δημιουργίας ταχυδιυλιστηρίου στο Δήμο Οινοφύτων.

- Άμεση ανάθεση μελέτης – με κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση από το Δ΄ΚΠΣ – για την υδροδότηση, μέσω της ΕΥΔΑΠ, των Δήμων Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδας.

Ταυτόχρονα δρομολογούνται :

- Εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης και ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου.

- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και επιβολής προστίμων, προς το αυστηρότερο.

- Εφαρμογή προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υπόγειων και των επιφανειακών νερών.

- Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων λυμάτων, με σύγχρονο σύστημα αυτόματης παρακολούθησης της ποιότητάς τους.

Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνει πως «οι ενέργειές μας και οι παρεμβάσεις μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις να δρομολογήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ, άμεσες λύσεις για την περιοχή, με σκοπό την εξυγίανση και προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Να σημειώσουμε ότι τα μέτρα κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, κυρίως όσον αφορά την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.
Ασφαλώς όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ενα σημείο που μένει να διευκρινιστεί αφορά στην χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται. Ποιος θα πληρώσει; Αλλά αυτό είναι, πιθανότατα, μια επόμενη συζήτηση. Τώρα το μείζον είναι η τήρηση των δεσμεύσεων, η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων και η αυστηρή εφαρμογή του νόμου.
Ο Σουφλιάς είναι μια εγγύηση αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Τα συμφέροντα είναι τεράστια και η αυτοδιοίκηση έχει δυστυχώς αποδείξει ότι δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Δείτε κι αυτό για τη συνέχεια: Σουφλιάς και Βοιωτοί για Ασωπό

Ασχημα τα νέα από Φλόριδα

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις δεν είναι καλές για τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Χριστόδουλο που χειρουργήθηκε σήμερα στο Τζάκσον Μεμόριαλ Χόσπιταλ στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Η εγχείριση στην οποία υπεβλήθη ο κ. Χριστόδουλος ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, χωρίς όμως να καταστεί δυνατή η μεταμόσχευση ήπατος καθώς υπήρχαν μεταστάσεις στην περιτοναϊκή χώρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, σύμφωνα με τον διάσημο χειρουργό κ. Τζάκη, θ' ακολουθήσει τώρα την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Τρόφιμα και ποτά στη Βιομηχανική Ζώνη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ύδρευση των δήμων της βιομηχανικής ζώνης και της λεκάνης του Ασωπού, όπου όπως θα δούμε αργότερα αναλυτικά αποφασίστηκε η σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Τι γίνεται όμως με το νερό που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι βιομηχανίες στην περιοχή και μάλιστα εκείνες που παράγουν τρόφιμα και ποτά, όπως, μεταξύ άλλων, οι γιγαντιαίες Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως (3Ε) και η Pepsico-ΗΒΗ;
Η Λίνα Γιάνναρου στην Καθημερινή κάνει ρεπορτάζ
.

Σε... θολά νερά η παραγωγή τροφίμων - ποτών στα Οινόφυτα Σύγχυση αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων
Της Λίνας Γιάνναρου
"Θα επέλεγε κανείς να μαγειρέψει στην... τουαλέτα του σπιτιού του; Προφανώς όχι. Κι όμως, σε μία από τις πιο ρυπασμένες περιοχές της χώρας, στη ζώνη Οινοφύτων - Σχηματαρίου, παράγεται ένα αξιοσέβαστο ποσοστό των τροφίμων και ποτών που διανέμονται σε όλη τη χώρα και καταναλώνονται απ’ όλους μας. Οσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό («και πού να παράγονταν αν όχι σε βιομηχανική ζώνη;» θα πουν πολλοί), οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πιθανή χρήση από τις μονάδες επιβαρυμένου με τοξικά νερού αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και χρήζει άμεσης διερεύνησης.
Από ποιον όμως; Για τον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού –είτε σε κατοικίες είτε σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις– αρμόδιοι είναι οι δήμοι, κατά δεύτερο λόγο οι υγειονομικές υπηρεσίες των νομαρχιών και ως εποπτεύων φορέας το υπουργείο Υγείας . Για τον έλεγχο της ποιότητας των τελικών προϊόντων, αρμόδιο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Για τον έλεγχο, δε, των αγροτικών προϊόντων, τα σφαγεία και τα κέντρα επεξεργασίας κρέατος, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων... Την ίδια ώρα, για τη συνολική διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τους υπεύθυνες είναι οι ίδιες οι βιομηχανίες, μέσω των πρωτοκόλλων ISO, HACCP κ.λπ.
Bαρέα μέταλλα
Το βέβαιο είναι, όπως τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ελλήνων Χημικών κ. Μιχάλης Χάλαρης, ότι τα βαρέα μέταλλα μπορούν να μεταφερθούν «αυτούσια» στα τρόφιμα και τα ποτά ακόμα και μέσω του πλυσίματος ή του ποτίσματος. «Το εξασθενές χρώμιο, ωστόσο, διαφέρει. Δεν εισέρχεται για παράδειγμα στα καλλιεργούμενα φρούτα και τα λαχανικά μέσω της άρδευσης. Από την άλλη, αν χρησιμοποιηθεί νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο για την παρασκευή τροφίμων –π.χ. γλυκών– τότε έχουμε μεταφορά της ουσίας. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι οι βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής των Οινοφύτων –με δεδομένες τις αναλύσεις που δείχνουν τόσο σοβαρή επιβάρυνση του πόσιμου νερού με βαρέα μέταλλα– θα πρέπει να χορηγήσουν στοιχεία ως προς την καταλληλότητα του νερού που χρησιμοποιούν». Τη βεβαιότητα ότι εάν συνεχιστεί η ρύπανση στην περιοχή θα έχουν πρόβλημα και τα παραγόμενα προϊόντα εξέφρασε στην «Κ» και ο αντινομάρχης Βοιωτίας κ. Δημήτρης Αγγέλου.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, ωστόσο, κ. Ιωάννης Βλέμμας χαρακτήρισε στην «Κ» το πρόβλημα της ρύπανσης στα Οινόφυτα ως «περιβαλλοντικό», άρα και εκτός των αρμοδιοτήτων του. «Πάντως, υπάρχει δραστηριότητα του ΕΦΕΤ στις βιομηχανίες τροφίμων», είπε. Και τα αποτελέσματα; «Αν είχε προκύψει κάτι, θα βγάζαμε δελτίο Τύπου».
Στην άτυπη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων - Σχηματαρίου έχουν εγκατασταθεί οι μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών της χώρας που παράγουν σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, από αναψυκτικά και σοκολατοειδή μέχρι βρεφικές κρέμες και καλλυντικά. Η «Κ» επικοινώνησε με τις περισσότερες από τις «μεγάλες» βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολυεθνικές, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση απ’ όλες ότι, είτε στην παρασκευή των προϊόντων τους δεν χρησιμοποιείται νερό (π.χ. Nestle Hellas) είτε είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ (π.χ. Pepsico-HBH, 3Ε), είτε χρησιμοποιούν νερό από δικές τους γεωτρήσεις το οποίο υπόκειται σε εντατικούς ελέγχους(π.χ. Κορρές, Μινέρβα).
Από την άλλη, η επικοινωνία μας με «μικρότερες» επιχειρήσεις της περιοχής κινήθηκε μάλλον σε... θολά νερά. «Εεε, όχι, νερό από το δίκτυο χρησιμοποιούμε μόνο για το πλύσιμο των σκευών. Οχι τόσο στην παρασκευή των προϊόντων». Ή «...να το κοιτάξουμε λίγο να σας πούμε;»
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών των Οινοφύτων επικρατούσε κλίμα ανησυχίας πολύ πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τελευταίων αναλύσεων που αποκάλυψαν την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο νερό της περιοχής".
Εμείς απλώς να σημειώσουμε ότι ο ουσιαστικός έλεγχος των τροφίμων και των ποτών που παράγονται στην Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο νερό, θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα των δημοσίων αρχών: υπουργείων, νομαρχίας, δήμων κ.λπ.
Επίσης, ακόμη και τώρα, η ενημέρωση των πολιτών είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Αυτά που δηλώνει στην Καθημερινή ο κ. Βλέμμας, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δεν μπορούν να κατασιγάσουν την ανησυχία των καταναλωτών. Τι θα πει, υπό τις παρούσες συνθήκες ότι «... υπάρχει δραστηριότητα του ΕΦΕΤ στις βιομηχανίες τροφίμων.Αν είχε προκύψει κάτι, θα βγάζαμε δελτίο Τύπου».
Ας βγάλει τώρα δελτίο Τύπου ο ΕΦΕΤ, με το οποίο να εγγυάται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα νερού σε όλες τις βιομηχανίες της περιοχής.

Τόγιας στη viotia

Ερχεται στη viotia.
Αποκαλυπτική συνέντευξη του Βασίλη Τόγια στον Βοιωτό.
Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ μιλά για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για τις δραματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, για τη ρύπανση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Βοιωτία, για τη μάχη της 11ης Νοεμβρίου. Ερχεται στη viotia.
Μείνετε συντονισμένοι.

Παρουσίαση βιβλίου

Ο Λάμπρος Κατσώνης, η Ελλάδα και η Ρωσία

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Σουφλιάς και Βοιωτοί για Ασωπό

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την μόλυνση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής έγινε το πρωί στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νομάρχης Βοιωτίας, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, οι δήμαρχοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Ωρωπού και όλοι οι βουλευτές Βοιωτίας. Σχετικό δελτίο Τύπου λάβαμε από τη νομαρχία Βοιωτίας.


Μετά από αίτημα του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά – Θετικές εξελίξεις για το θέμα του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στο γραφείο του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, των Δημάρχων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Αυλίδας και όλων των Βουλευτών της Βοιωτίας, συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της ρύπανσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής.

Η συζήτηση ήταν συνθετική και γόνιμη, και αφού ο κ. Περγαντάς παρουσίασε τις θέσεις του Νομού για το θέμα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τα εξής άμεσα μέτρα :

- Δημιουργία κεντρικού δικτύου παροχέτευσης υγρών αποβλήτων, που θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα μέτρησης προδιαγραφών των επεξεργασμένων αποβλήτων, έτσι ώστε να ελέγχεται η ποιότητα των εκροών.

Εφαρμογή μόνιμου προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.

- Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου αερίων ρύπων στην περιοχή των Οινοφύτων.

- Καθορισμός ζωνών προστασίας του Ασωπού και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού.

- Σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση όλων των Δήμων, Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας – Αυλίδας.

- Δέσμευση του ΥΠΕΧΩΔΕ για συνεχείς ελέγχους και συστηματική παρακολούθηση των βιομηχανιών και των εγκαταστάσεων της περιοχής.

- Επιβολή αυστηρότερων ποινών και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων που δεν ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των παριστάμενων στη συνάντηση, ότι τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Με δηλώσεις του, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνει πως «οι πρωτοβουλίες μας είχαν θετικά αποτελέσματα και εάν τα μέτρα του Υπουργείου εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στην εξυγίανση του Ασωπού και στην προστασία της ευρύτερης περιοχής».

Οι δηλώσεις των παρόντων Βοιωτών ήταν για μια ακόμη φορά ανάλογες των κομματικών προτιμήσεων: οι κυβερνητικοί δήλωσαν ευχαριστημένοι για τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σουφλιάς και οι αντιπολιτευόμενοι υποστήριξαν ότι θα περιμένουν να δουν τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξη. Ιδια δηλαδή νοοτροπία... Aς ελπίσουμε ότι θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αυτή τη φορά.


Δελτίο Τύπου που μπορείτε να δείτε εδώ Σύσκεψη υπό τον Σουφλιά για Ασωπό εξέδωσε και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα σύσκεψη τη Δευτέρα υπό τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη και με τη συμμετοχή των νομαρχών και των δημάρχων όπου θα εξεταστεί το τεράστιο θέμα της ύδρευσης της περιοχής, για το οποίο ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς έδωσε εντολή στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ να προωθηθεί αμέσως. Η παροχή ύδατος από τον Μόρνο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κατοίκων της περιοχής καθώς υπενθυμίζεται ότι στο πόσιμο νερό της λεκάνης του Ασωπού έχει ανιχνευθεί εξασθενές, δηλαδή καρκινογόνο, χρώμιο.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_10_05/10/2007_206651
Μην ξεχνάμε και την δημοσκόπηση της viotia.
Εγκλημα στον Ασωπό. Ποιος ευθύνεται;



Στη Θήβα την Κυριακή η Συμπαράταξη

Στη Θήβα συνεδριάζει την Κυριακή η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον:

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» συνεδριάζει στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., με θέματα:
Δράση και η λειτουργία της Συμπαράταξης
Κινήσεις πολιτών στις περιοχές Θήβας- Οινοφύτων- Σχηματαρίου
Προγραμματισμός δράσης των τοπικών κινήσεων και της Συμπαράταξης
Καλούνται οι εκπρόσωποι και τα μέλη των τοπικών κινήσεων καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για τις πρωτοβουλίες της Συμπαράταξης για την προστασία του περιβάλλοντος στο νομό.

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Η ληστεία της Εθνικής στου Γκύζη

Ασφαλώς και γνωρίζουμε το όνομα του 23χρόνου γιου του πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που συνελήφθη και κατηγορείται για τη χθεσινή ληστεία της Εθνικής Τράπεζας στου Γκύζη. Ομως επειδή στη νομική επιστήμη δεν υφίσταται συλλογική ή οικογενειακή ευθύνη δεν μπορούμε να το δώσουμε στη δημοσιότητα -οπωσδήποτε ένας 23χρόνος είναι μοναδικός υπεύθυνος έναντι της δικαιοσύνης για τις πράξεις του.
Αλλωστε, για εσάς που στείλατε mail το λέμε, κάποιος καλοθελητής θα βρεθεί και στο δίκτυο, όπως και στην πραγματική ζωή και θα ικανοποιήσει την, κατά τη γνώμη μας αρρωστημένη, περιέργειά σας.

Προβλήματα για την Τόνια στη Φθιώτιδα

Φραστική επίθεση λέγεται ότι δέχθηκε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, τον κ. Διονύσιο Δολιανίτη, με αφορμή την απόφασή της να στηρίξει στην κούρσα της διαδοχής τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


Η κ. Αντωνίου, που συμμετέχει στο σημερινό κρισιμότατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου εκπλήσσοντας ολόκληρη την κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα καθώς θεωρείται "παιδί του κομματικού σωλήνα" και πολλαπλώς ευεργετημένη από την παπανδρεϊκή-παλαιοπροεδρική πτέρυγα του Κινήματος.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2007

Σβίγγος εναντίον Σκούμα στη Θήβα

Εξώδικο διαμαρτυρία απέστειλε ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Ν. Σβίγγος προς τον δημοτικό σύμβουλο και τέως δήμαρχο κ. Θανάση Σκούμα, με την οποία τον απειλεί με τη λήψη μέτρων του ν. 142/3463/2006 στην περίπτωση που συνεχίσει να αναζητεί στοιχεία στο δημαρχείο με σκοπό την υποστήριξη της κριτικής του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Θηβαίων υποστήριξε ότι ο κ. Σκούμας παρακάμπτει τους υπαλλήλους, ότι εξετάζει υποθέσεις και φακέλους κατά παράβαση της υπηρεσιακής οδού και ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έχει συμβεί κατ' επανάληψη.
Αν ο κ. Σκούμας παρακάμπτει τη δημοτική γραφειοκρατία αυτό φυσικά συμβαίνει διότι κάποιοι φροντίζουν να αποκρύπτουν στοιχεία που εκ του νόμου είναι στη διάθεση των πολιτών.
Και ο τρόπος (μέσω απειλών) που ο κ. Σβίγγος επιλέγει για να φιμώσει την αντιπολίτευση στον Δήμο Θηβαίων είναι και αντι-πολιτικός και βαθύτατα αντιδημοκρατικός αλλά και παρωχημένος.

Ο δήμαρχος Θηβαίων φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί (Καρκινογόνο χρώμιο και στο νερό της Θήβας) ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Ομως πολύ σύντομα θα το αντιληφθεί.