Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΑΛ κατά Τσιφή

Από το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Λεβαδέων λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Ανακοίνωση
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε όλο και συχνότερα μάρτυρες μιας αγωνιώδους προσπάθειας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΠΑΛ, να μετατεθούν οι ευθύνες όλων εκείνων που επί σειρά ετών ασκούν Διοίκηση, με διαφορετικό κάθε φορά όνομα, στους μόνους που δε φέρουν ευθύνη για την κατάντια της ΔΕΠΑΛ, τους εργαζόμενους.

Η καθεμία από τις Διοικήσεις που πέρασαν κατηγορεί την προηγούμενη, κι όλες μαζί τους εργαζόμενους για τα συσσωρευμένα προβλήματα της Επιχείρησης.
Δεν αποτελεί πρωτοτυπία του κ. Τσιφή το επιχείρημα ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους! Το ίδιο έλεγε κι ο κ. Ρούσσαρης όταν ανέλαβε…! Ότι δηλαδή τα χρέη είναι του κ. Παλαιολόγου κι εκείνος είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους….

Το γεγονός είναι ότι από το 2000 -οπότε κι άρχισε να εμφανίζεται το πρόβλημα- μέχρι και σήμερα, η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών κυμαίνεται από 3 έως 10 και σε κάποιες περιπτώσεις και 12 μήνες.

Το να λέει η σημερινή Δημοτική Αρχή ότι μέχρι σήμερα έχει πληρώσει «400.000 στους εργαζόμενους και μόνο 180.000 στους προμηθευτές», δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική καθώς αποκρύπτει ότι στο πρώτο ποσόν (που δεν είναι και ακριβές) περιλαμβάνονται μισθοδοσίες, δώρα, επιδόματα, άδειες κλπ για 60 εργαζόμενους, ενώ αντίθετα το δεύτερο ποσόν αφορά εξοφλήσεις τιμολογίων ενός εξαμήνου, 20 προμηθευτών.
Η προσπάθεια που γίνεται να βρεθούμε σε κόντρα με τους προμηθευτές πέφτει στο κενό, καθώς εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε περισσότερο απ` αυτό που μας ανήκει.


Σε κάθε περίπτωση βεβαίως, σημασία δεν έχει τι έδωσες, αλλά τι έπρεπε να είχες δώσει. Και το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι 60 οικογένειες έχουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς τους οφείλονται δεδουλευμένα 6 έως 10 και πλέον μηνών.

Οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά της Κρύας βρίσκονται εδώ κι ένα περίπου μήνα σε επίσχεση εργασίας, όχι από καπρίτσιο αλλά σε αναζήτηση μεροκάματου και του επιδόματος του ΟΑΕΔ προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Τα 4 τελευταία χρόνια, ο μοναδικός τρόπος μέσω του οποίου πληρώνονται οι εργαζόμενοι είναι τα δικαστήρια κι η Διοίκηση οφείλει να δώσει λύση, αντί να προσπαθεί επικοινωνιακά να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος του δίκαιου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους.

Τεράστια ερωτηματικά μένουν αναπάντητα:
· Με ποιο τρόπο θα γίνει ο περιβόητος διαχωρισμός της ΔΕΠΑΛ;
· Το λεγόμενο «κοινωφελές τμήμα» θα περάσει στο Δήμο ή όχι;
· Τι θα γίνει με τα μαγαζιά; Τι διαβουλεύσεις γίνονται με συγκεκριμένους ιδιώτες, προτάσεις των οποίων έχουν φτάσει να γίνονται ακόμα και προς το Σωματείο Εργαζομένων;
·Τι κινήσεις έχουν γίνει για την ανανέωση της σύμβασης με τον ΕΟΤ για το ΞΕΝΙΑ;

ΖΗΤΑΜΕ
· Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
· Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ανεξάρτητα από την τύχη της επιχείρησης.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Λεβαδέων, βεβαίως δημιουργήθηκαν από τον κ. Παλαιολόγο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι «παιδιά του Παλαιολόγου».

Η εργασία είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και μάλιστα μόνιμη και σταθερή, με πλήρη δικαιώματα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΚΑΝΑΣ

4 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Τί δουλειά έχει ο Καρκάνας; Βλέπω βάλανε έναν άσχετο πρόεδρο για να βγάλει πέρα. Αξιότατος, δεν λέω, αλλά τι σχέση έχεις βρε Αλέκο με τον σύλλογο αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Είναι ο Καρκάνας που δουλεύει στην ΔΕΠΑΛ.

nkalomiris είπε...

Με συγχωράτε. Συνωνυμία.

Ανώνυμος είπε...

Εάν το προσωπικό της ΔΕΠΑΛ είναι υπεράριθμο, δεν φταίει αυτό, αλλά εκείνοι που τους προσέλαβαν. Απο τη στιγμή όμως που οι άνθρωποι εργάζονται πρέπει να αμείβονται και να αμείβονται στην ώρα τους. Διότι έχουν υποχρεώσεις, οικογένεια και αξιοπρέπεια.
Εγώ δεν εργάζομαι στη ΔΕΠΑΛ και ούτε σε άλλη Δημοτική Επιχείρηση. Δεν ανέχομαι όμως να περιπαίζεται με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη αξιπρέπεια.
Αλήθεια, η θέση της συζύγου για το συγκεκριμένο θέμα, ποιά είναι?
Δεν ρωτάω για τη θέση του Δημάρχου, επειδή αυτός ασχολείται ακόμη με την τακτοποίηση των φίλων του (δες ΔΕΥΑΛ)