Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Συγκέντρωση στη Θήβα για το νερό

Μια μεγάλη συγκέντρωση, αντίστοιχη της ανησυχίας των πολιτών της Θήβας για την υγεία τους, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης του Κάδμου. Στη συγκέντρωση παρευρέθη ο δήμαρχος Θηβών κ. Σβίγγος και εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΘ, που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Το δελτίο Τύπου της Συμπαράταξης Βοιωτών, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με την Κίνηση Πολιτών Θήβας είναι το εξής.



Μεγάλη ανησυχία για το εξασθενές χρώμιο στη Θήβα

Σε κατάμεστη αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου Θήβας, πραγματοποιήθηκε εχθές συγκέντρωση της Συμπαράταξης και της Κίνησης Πολιτών Θήβας. Στη συγκέντρωση, αναλύθηκαν οι κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον από τη μόλυνση των νερών και τη βιομηχανική ρύπανση. Καταγγέλθηκε το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτονται οι ένοχοι που διαθέτουν βιομηχανικά απόβλητα απευθείας σε πηγάδια και γεωτρήσεις προκειμένου να γλιτώσουν το κόστος της επεξεργασίας τους. Στη συγκέντρωση παρέστη και ο Δήμαρχος Θήβας, που πιέστηκε από τους πολίτες να δεσμευτεί για επείγοντα μέτρα για την προστασία της υγείας τους, καθώς και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Θήβας. Η συγκέντρωση κατέληξε σε ψήφισμα που θα αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο, ενώ αποφασίστηκε δυναμική συμμετοχή και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, διεκδικώντας ενέργειες για την περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:
- Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007, και ώρα 19.00, στα Άσπρα Σπίτια, κιν/φος Απόλλων, στην παρουσίαση της «Έρευνας αξιολόγησης της παρούσης και της αναμενόμενης κατάστασης στον ευρύτερο χώρο του εργοστασίου «Αλουμίνιο της Ελλάδας»
- Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007, σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Θήβας για το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου.
-Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007, σε συνάντηση όλων των συλλόγων και κινήσεων του Κορινθιακού Κόλπου, στο Αίγιο, στις 19.00 στο Παλιό Νοσοκομείο.


Δελτίο Τύπου εξέδωσε και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θήβας.

Θέλουμε καθαρό νερό, είναι απλό, χωρίς εξασθενές χρώμιο
"Καθαρό νερό σήμερα, ζήτησαν επιτακτικά από τους αρμόδιους χτες το βράδυ οι πολίτες της Θήβας, που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Π. Δημαρχείου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συμπαράταξης των Βοιωτών για το Περιβάλλον.
Σε μια πραγματικά λαϊκή συνέλευση που είχαμε χρόνια να δούμε στην πόλη μας, με θέμα το νερό και τις τιμές του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον συμπατριώτη μας χημικό επιστήμονα κ. Π. Ρωμανά για την σοβαρότητα του θέματος και τον εκπρόσωπο της Συμπαράταξης κ. Τ. Κεφαλά για όλα τα ανοικτά ζητήματα που καθιστούν το νομό μας βιομηχανική χαβούζα.
Ο κος Ρωμανάς μίλησε με απλή και κατανοητή γλώσσα για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου το οποίο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου ( αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει όριο, ενώ στις μετρήσεις του νερού στη Θήβα ήταν 12-14 mg/ltr) και το οποίο σαφέστατα έχει ονοματεπώνυμο ώς προς την προέλευσή του. Κάποιος ρυπαίνει είπε χαρακτηριστικά και πρέπει να τον βρούμε, να σταματήσει και να πληρώσει, κάτι που χαρακτηρίζει την παθογένεια της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια.
Τον λόγο επίσης πήραν εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΘ και αναγνώσθηκε απαντητική επιστολή του Υπουργείου Υγείας με βάση την οποία αναφέρεται ότι με τα μέχρι σήμερα στάνταρντς που χρησιμοποιούνται το νερό φαίνεται κατάλληλο για χρήση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτά τα στανταρντς αύριο θα αλλάξουν και δεν θα έχουν τραγικές συνέπειες για τη ζωή μας.
Με βάση αυτό το χαρτί επιχείρησε και ο Δήμαρχος κ. Ν. Σβίγγος να σπεύσει να δηλώσει ότι το νερό της Θήβας δεν έχει πρόβλημα, ενώ έκανε και μια ανάλυση περί εξασθενούς και τρισθενούς χρωμίου η οποία αντικρούσθηκε από πολλούς παρευρισκόμενους οι οποίοι δεν πείστηκαν και προέτρεψαν το δήμαρχο να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία να υδροδοτηθεί η πόλη εξολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ μέχρι να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα".
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θήβας

Δεν υπάρχουν σχόλια: