Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

ΠΑΣΟΚ: παρ' το αλλιώς. Θα βρεις

Στα πλαίσια της συζήτησης για την εντός των ημερών εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ δημοσιεύουμε άρθρο του Περα-στικού.

ΠΑΣΟΚ: Στροφή αριστερά ή δεξιά
Γράφει ο Περα-στικός

Κύριε διευθυντά,
εμένα με έχει εντυπωσιάσει ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικολογούντες αυτές τις ημέρες υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στραφεί αριστερά για να ξαναβρεί τις ρίζες του και άλλα ευτράπελα. Οι απόψεις αυτές με προβληματίζουν για 3 λόγους:

1. Σε ολόκληρη την Ευρώπη το εκλογικό σώμα στρέφεται δεξιά. Στη Γαλλία συνολικά η δεξιά θεωρείται ότι καταλαμβάνει περισσότερο από 60% του εκλογικού σώματος. Στη Βρετανία οι Εργατικοί για να κερδίσουν την εξουσία μεταλλάχθηκαν σε κεντροδεξιό κόμμα. Το ίδιο και στην Ισπανία. Στην Πολωνία την προηγούμενη Κυριακή το κεντροδεξιό κόμμα έστειλε στην αντιπολίτευση το ακόμη(!!!) πιο δεξιό του Καζίνσκι κ.λπ. Με δεδομένο και εξακριβωμένο ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται εκτός των ιδεολογικών ρευμάτων που διατρέχουν τη Γηραιά Ηπειρο ποιο πολιτικό νόημα έχει η επίκληση μιας αριστερής στροφής;

2. Βασικός πυλώνας κάθε έκφρασης της αριστεράς στην Ελλάδα, από τους γραφικούς αριστεριστές και αναρχικούς έως τους ΠΑΣΟΚους της πρώτης τετραετίας, είναι ο αντιαμερικανισμός, που μπορεί κατά την προσφυή ρήση του Κορνήλιου Καστοριάδη να είναι "ο σοσιαλισμός των ηλιθίων", όμως στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές αριστερών. Ποιος από τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ειδικά της φερόμενης ως (πιο) αριστερής τάσης Παπανδρέου μπορεί να επικαλεστεί αντιαμερικανικές δάφνες για να αντλήσει ψήφους από την αριστερά όταν όλοι, του αρχηγέτη περιλαμβανομένου, τυγχάνουν της ευνοίας (μην πούμε τίποτε περισσότερο) της υπερδύναμης σταθερά και ολοφάνερα;

3. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπερβαίνοντας όποια εμπόδια στρέφει το κόμμα αριστερά. Με ποια ηγετική ομάδα θα κυβερνήσει όταν όλοι οι αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ (και στις δύο κυρίαρχες ομάδες) έχουν λύσει τα βιοποριστικά προβλήματα μέχρι 20ής γενεάς; Και μπορούν άνθρωποι που κατέχουν μετοχές εκατομμυρίων ευρώ π.χ. να είναι αριστεροί και να ανησυχούν για τα λαϊκά συμφέροντα ή θα ενδιαφέρονται περισσότερο για την άνοδο των αγορών και των χρηματιστηρίων;

Θεωρώ λοιπόν ότι η θρυλική "στροφή προς τα αριστερά" είναι πολιτικά ασύμφορη (1), εθνικά επιζήμια(2) αλλά και πρακτικά ανέφικτη (3) για το ΠΑΣΟΚ.
Και προτιμότερο θα ήταν να ειπωθεί από τους υποψηφίους αρχηγούς του η αλήθεια στον ελληνικό λαό : είμαστε πλέον ένα έθνος μικροαστών. Αυτοί οι άνθρωποι, οι μικροαστοί, θέλουν το κόμμα τους, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ. Το νέο ΚΕΝΤΡΩΟ ΠΑΣΟΚ είτε υπό τον Παπανδρέου είτε υπό τον Βενιζέλο.


Περιμένω με αγωνία την ανάλογη συζήτηση που υποσχεθήκατε για τη Νέα Δημοκρατία, όπου η κατάσταση στο κόμμα είναι επίσης τραγική.
ΚΩΣΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ
(για να μην φτάσεις στην κατάσταση του Γιώργου)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περα-στικέ
Υπενθυμίζω ότι την πρώτη στροφή προς τα δεξιά την έκανε ο ίδιος ο Ανδρέας όταν ξέχασε τα αρχικά συνθήματα έξω από την ΕΟΚ , έξω από το ΝΑΤΟ. Έτσι για την ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Περα-στικε καλημέρα! Διάβασα το άρθρο σου και θα συμφωνήσω ως ένα βαθμό.Επέτρεψέ μου μόνο ορισμένες επισημάνσεις.

1.θα δεχτώ πως σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα το εκλογικό σώμα στρέφεται προς τα δεξιά.Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους με βασικότερους την γήρανση του πληθυσμού και την φοβία των μικροαστών απέναντι στις αλλαγές.Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν αριστερές φωνές στην πολιτική σκηνή.Από την στιγμή που υπάρχουν φτωχοί,θα υπάρχει και αριστερά για να το πω εντελώς σχηματικά.Εκεί ακριβώς έγκειται και η ευθύνη των αριστερών ηγετών,να κάνουν τις ιδέες τους πάλι πρωτοπόρες.Το ότι οι σημερινοί αριστεροί ηγέτες έχουν μεταβληθεί σε μία άνοστη πολιτική σούπα,είναι πρόβλημα δικό τους και όχι των ιδεών τους.

2.Όσον αφορά τον λεγόμενο "αντιαμερικανισμό",να σημειώσω πως στην Ελλάδα ειδικά,ο αντιαμερικανισμός ήταν θέμα μόνο για την πορεία της 17ης Νοέμβρη και στις σποραδικές επισκέψεις Αμερικανών Προέδρων.Κοινώς ήταν απλά θέαμα και όχι ουσία.Άλλωστε αν ήμασταν πραγματικά αντιαμερικανοί θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά,με πρώτο και κύριο μπουκοτάζ αμερικανικών προιόντων,όπως π.χ. στη Γαλλία.Σε πολιτικό επίπεδο,όπως σωστά τόνισε ο θηβαίος,πρώτος ο Ανδρέας δίδαξε πως μπορείς να είσαι αντιαμερικανός στα λόγια και φιλοαμερικανός στην πράξη.Αλλά μου είναι ακατανόητη η άποψη πως πρέπει για να είσαι αρχηγός αριστερού κόμματος να δίνεις εξετάσεις αντιαμερικανισμού.Ούτε πιστεύω σε εύνοιες ή οτιδήποτε άλλο.Μπορεί η υπερδύναμη να έχει τις όποιες προτιμήσεις της,αλλά πιστεύω πως είναι και λίγο μοιρολατρία να λέμε πως σε όλα κάνουν κουμάντο οι Αμερικανοί,άρα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.Όπως επίσης πιστεύω πως οι σημερινοί Έλληνες πολιτικοί έχουν διαβάσει λίγο Ιστορία για να διδαχθούν από την κατάληξη παλαιότερων πολιτικών που έδωσαν γη και ύδωρ στην υπερδύναμη,και στο τέλος τους πέταξαν σαν στιμμένες λεμονόκουπες όταν τους ήταν άχρηστοι.Και επειδή είναι εύκολο να πετάμε το στίγμα του φιλοαμερικανού σε οποιονδήποτε Έλληνα πολιτικό,να υπενθυμήσω πως την Κύπρο στην Ε.Ε.,ενάντια στην θέληση των αμερικανών,την έβαλαν ο Θ.Πάγκαλος σε πρώτη φάση και ο ΓΑΠ σε δεύτερη.Πως συνδυάζεται αυτό με τον υποτιθέμενο φιλοαμερικανισμό του ΓΑΠ;

3.Θα συμφωνήσω με την απορία σου σχετικά με την ηθική πολλών στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ,γι'αυτό άλλωστε και έχασε το κύρος του σαν παράταξη.Έχω μιλήσει παλαιότερα για διάλυση και επανίδρυση με νέα πρόσωπα,αλλά δεν είναι της παρούσης.Όλοι περιμένουν τον ΓΑΠ τι θα κάνει(που είσαι Μεδεών;),αλλά δεν έχω πολλές ελπίδες.

Το βασικότερο κατά την γνώμη μου που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχασε όχι επειδή δεν ήταν αρκετά αριστερό,αλλά επειδή δεν κατάφερε να πείσει κρίσιμα τμήματα του εκλογικού σώματος πως μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας.