Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Σουφλιάς και Βοιωτοί για Ασωπό

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την μόλυνση του Ασωπού και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής έγινε το πρωί στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο νομάρχης Βοιωτίας, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, οι δήμαρχοι Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Ωρωπού και όλοι οι βουλευτές Βοιωτίας. Σχετικό δελτίο Τύπου λάβαμε από τη νομαρχία Βοιωτίας.


Μετά από αίτημα του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά – Θετικές εξελίξεις για το θέμα του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στο γραφείο του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, του Προέδρου της ΤΕΔΚ Βοιωτίας, των Δημάρχων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Αυλίδας και όλων των Βουλευτών της Βοιωτίας, συζητήθηκε το μεγάλο θέμα της ρύπανσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής.

Η συζήτηση ήταν συνθετική και γόνιμη, και αφού ο κ. Περγαντάς παρουσίασε τις θέσεις του Νομού για το θέμα, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τα εξής άμεσα μέτρα :

- Δημιουργία κεντρικού δικτύου παροχέτευσης υγρών αποβλήτων, που θα είναι εφοδιασμένο με ειδικό σύστημα μέτρησης προδιαγραφών των επεξεργασμένων αποβλήτων, έτσι ώστε να ελέγχεται η ποιότητα των εκροών.

Εφαρμογή μόνιμου προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.

- Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου αερίων ρύπων στην περιοχή των Οινοφύτων.

- Καθορισμός ζωνών προστασίας του Ασωπού και οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού.

- Σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ για την ύδρευση όλων των Δήμων, Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Τανάγρας – Αυλίδας.

- Δέσμευση του ΥΠΕΧΩΔΕ για συνεχείς ελέγχους και συστηματική παρακολούθηση των βιομηχανιών και των εγκαταστάσεων της περιοχής.

- Επιβολή αυστηρότερων ποινών και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων που δεν ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των παριστάμενων στη συνάντηση, ότι τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Με δηλώσεις του, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνει πως «οι πρωτοβουλίες μας είχαν θετικά αποτελέσματα και εάν τα μέτρα του Υπουργείου εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν στην εξυγίανση του Ασωπού και στην προστασία της ευρύτερης περιοχής».

Οι δηλώσεις των παρόντων Βοιωτών ήταν για μια ακόμη φορά ανάλογες των κομματικών προτιμήσεων: οι κυβερνητικοί δήλωσαν ευχαριστημένοι για τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Σουφλιάς και οι αντιπολιτευόμενοι υποστήριξαν ότι θα περιμένουν να δουν τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξη. Ιδια δηλαδή νοοτροπία... Aς ελπίσουμε ότι θα έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα αυτή τη φορά.


Δελτίο Τύπου που μπορείτε να δείτε εδώ Σύσκεψη υπό τον Σουφλιά για Ασωπό εξέδωσε και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα σύσκεψη τη Δευτέρα υπό τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννη και με τη συμμετοχή των νομαρχών και των δημάρχων όπου θα εξεταστεί το τεράστιο θέμα της ύδρευσης της περιοχής, για το οποίο ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς έδωσε εντολή στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ να προωθηθεί αμέσως. Η παροχή ύδατος από τον Μόρνο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κατοίκων της περιοχής καθώς υπενθυμίζεται ότι στο πόσιμο νερό της λεκάνης του Ασωπού έχει ανιχνευθεί εξασθενές, δηλαδή καρκινογόνο, χρώμιο.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_10_05/10/2007_206651
Μην ξεχνάμε και την δημοσκόπηση της viotia.
Εγκλημα στον Ασωπό. Ποιος ευθύνεται;



6 σχόλια:

agios thomas είπε...

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα περιγράφουν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Τουλάχιστον η επόμενη γενιά να μην ζήσει την εκδήκηση της φύσης.

Ανώνυμος είπε...

Καααλά! Φωνάξαμε το λύκο να μας εξαγγείλει πώς θα φυλάει τα πρόβατα... Ο ΥΠΕΧΩΔΕς έχει αποδείξει επανειλημμένα πώς αντιλαμβάνεται την ευαισθησία για το περιβάλλον. Τι να πρωτοπούμε, για την στα όρια της μονομανίας εμμονή του για την εκτροπή του Αχελώου; Για την επιμονή του να οικοπεδοποιήσει μεγάλο τμήμα του παλιού αεροδρομίου στην Αθήνα (χάνοντας ταυτόχρονα σημαντικά κονδύλια από την ΕΕ); Ή να πούμε για την ανικανότητά του να ελέγξει το ίδιο του τον μηχανικό που του φτιάχνει το σπίτι; Έλεγα για τον Λαλιώτη παλιότερα, αλλά τούτος εδώ θα με κάνει να τον ξεχάσω...

nkalomiris είπε...

Υποκρισία παντού και από τους πάντες. Ναι, και από μένα. Και ίσως και από εσάς. Άλλοι λίγο πιο πολύ, άλλοι λίγο πιο λίγο. Σημασία έχει πάντως ότι υπάρχει.
Μόλις γύρισα από μια αναγκαία εκδρομή. Γαλαξίδι - Άμφισσα - Γραβιά - Αγόριανη - Λιβάδι - Αράχοβα. Ξέφυγα . Όμως βιδώθηκα πολύ στον Παρνασσό από Αγόριανη έως Αράχοβα. Παντού καταπάτηση δάσους και όχι δασικής έκτασης. Μέσα σε ρέματα, κάτω από έλατα. Αυλές πάρκινγκ, διώροφα, υπόγεια, πισίνες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ωραία. Δεν μπορείτε να πείτε. Αλλά υπάρχει υποκρισία από το κράτος, τους υπουργούς, τους νομάρχες, τους δημάρχους, τους δασάρχες, τους ματσό. Υπάρχει πουρνάρι στο χωράφι σας; Φύτρωσε πεύκο στις ελιές σας. ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ. Έτσι μέχρι σήμερα το Πέρα χωριό παραμένει δασική έκταση, αλλά όσοι χτίζουν είναι νόμιμοι. Όχι όλοι, μόνο όσοι έχουν άκρες. Πώς γίνεται αυτό ρε παιδιά; Ο δέσποτας έχτισε μεγαθύριο νόμιμα. 2-3 πλουσιόσπιτα είναι νόμιμα. Όλοι οι άλλοι τράχουν στα δικαστήρια χρόνια ολόκληρα μα τίποτα.
Έτσι παντού. Και θεσμοφύλακας όλου αυτού του υποκριτικού εγκλήματος ο βλάχος.
Αυτός που χτίζει αυθαίρετη βιλάρα.
Αυτός που σπρώχνει προς ολοκλήρωση το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό έγκλημα. ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ. Όλοι οι ευρωπαϊκοί οικολογικοί θεσμοί το έχουν καταδικάσει, αλλά αυτός εκεί. Τώρα το παίζει καλογεροπαίδι στην Βοιωτία.
"Έξω πούστη απ' την παράγκα" που έλεγε και η Μαλβίνα.

βοιωτός είπε...

@Αγιε,
εσο έτοιμος. Θα έχουμε εξελίξεις σημαντικές...
@Μέτοικε,
ο υπουργικός λόγος είναι σημαντικός. Ο Σουφλιάς στα θέματα περιβάλλοντος είναι μιας γενιάς που εκτιμά ως υπερβολικές της θεωρίες καταστροφής.
Για το ζήτημα της οικοπεδοποίησης του Ελληνικού δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

βοιωτός είπε...

@Τροφώνιε,
το σκάνδαλο που αναφέρεις είναι μεγαλύτερο ακόμη κι από εκέινο της βιομηχανικής ζώνης.
Θα το ανοίξουμε μόλις συγκεντρώσουμε στοιχεία.
Εχουμε ήδη ξεκινήσει αλλά οι δυσκολίες είναι πολλές καθώς εμπλέκονται όλα τα λαμόγια όλης τη Ελλάδας και φυσικά της περιοχής.

βοιωτός είπε...

@Τροφώνιε,
για τον Παρνασσό λέω...