Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Η συνεδρίαση του Νομαρχιακού

Εκείνο που έπρεπε να πράξει ως νομάρχης από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του πριν από πέντε χρόνια, πρότεινε χθες και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας ο Κλέαρχος Περγαντάς: Από χθες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας απορρίπτει, όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή ΟινοφύτωνΣχηματαρίου – Τανάγρας - Ασωπού, μέχρις ότου, οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ για περιβαλλοντική εξυγίανση και χωροταξική οργάνωση, να προχωρήσουν σε έμπρακτες αποδείξεις και να μεταφραστούν σε έργα. Επίσης δεν εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος», για την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και όλων των συνοδών έργων. Το δελτίο Τύπου που λάβαμε από τη Νομαρχία είναι το εξής.



Ομόφωνη «ιστορική» απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, υψώνει τείχος στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό της πολιτείας, που ολιγωρεί στην υποχρέωσή της για άμεσα μέτρα και δράσεις, που θα δίνουν λύση στην άναρχη βιομηχανική δραστηριότητα και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του Νομού.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με πρόταση του Νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά, το Σώμα – κατά τη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου – προχώρησε σε αποφάσεις – καταπέλτες, εγκαινιάζοντας μια σειρά δυναμικών ενεργειών, έτσι ώστε η βιομηχανική ανάπτυξη του Νομού να πάψει να είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Οι παριστάμενοι – πολίτες, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση της Συμπαράταξης Βοιωτών για το περιβάλλον, και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων του Νομού, της ευρύτερης περιοχής και του Κορινθιακού – χειροκρότησαν θερμά και χαιρέτισαν τις προτάσεις του Νομάρχη, που είναι οι εξής :

- Από σήμερα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, να απορρίπτει, όλες τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή ΟινοφύτωνΣχηματαρίου – Τανάγρας - Ασωπού, μέχρις ότου, οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ για περιβαλλοντική εξυγίανση και χωροταξική οργάνωση, να προχωρήσουν σε έμπρακτες αποδείξεις και να μεταφραστούν σε έργα.

- Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας, να μην εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας «Αλουμίνιο της Ελλάδος», για την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και όλων των συνοδών έργων (που αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης).

Σε κορυφαία έκφραση αντίδρασης, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που, παρά τις κατ΄επανάληψη εξαγγελίες και δεσμεύσεις της για μέτρα και έργα απορρύπανσης και βιομηχανικής οργάνωσης στο Νομό και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή ΟινοφύτωνΣχηματαρίου – Ασωπού, δείχνει τουλάχιστον ολιγωρία, εξελίχθηκε η Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που ένωσε τη δική του φωνή με την αγωνία των πολιτών, λέγοντας κατηγορηματικά : «ΟΧΙ στη βιομηχανική ρύπανση – ΝΑΙ στην αειφόρο ανάπτυξη της Βοιωτίας».
Κατά την τοποθέτησή του, ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, αφού παρουσίασε μια μεγάλη διαδρομή ενεργειών, παρεμβάσεων, διεκδικήσεων και πρωτοβουλιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προς κάθε κατεύθυνση (Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, κ.λ.π.), τόνισε πως :

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη ανοχή. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμπεριφερθεί τουλάχιστον με συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις της, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας άμεσα, όλα τα έργα που απαιτούνται. Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, κι η προστασία του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Νομαρχίας. Οι πολιτικές μας αποφάσεις και οι δράσεις μας, είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες της βούλησής μας για αειφόρο ανάπτυξη της Βοιωτίας, με ποιότητα ζωής για τους πολίτες».

Υπόδειγμα δημοκρατικής ανοιχτής διαδικασίας, χαρακτηρίζεται η Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στην οποία ακούστηκαν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της Συμπαράταξης και των οικολογικών οργανώσεων. Ιδιαίτερη αναφορά στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές των εγκαταστάσεων της εταιρείας «Αλουμίνιο της Ελλάδος», έκανε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Παπαγγελής, με βάση τα πρώτα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης του Πολυτεχνείου, που εκπονείται από την Νομαρχία, την ΤΕΔΚ και τους ΟΤΑ της περιοχής.

Συγκλίνουσες υπήρξαν όλες οι θέσεις και οι απόψεις, που κατέληξαν στις ομόφωνες αποφάσεις του Σώματος. Αποφάσεις, που σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα της Νομαρχίας και το σεβασμό της στους πολίτες.

Το σεβασμό στη γνώμη των πολιτών και τη συλλογικότητα, τόνισε ο κ. Περγαντάς στις δηλώσεις του, στις οποίες επιπλέον ανέφερε :

«Με δική μας πρωτοβουλία, συνθετικά και συντεταγμένα, οι Αυτοδιοικητικοί φορείς της Βοιωτίας, έχουμε αναδείξει την περιβαλλοντική προστασία σε πρώτη προτεραιότητα για το Νομό, συγκροτώντας συγκεκριμένο πλαίσιο για την προώθηση και τη δρομολόγηση των θεμάτων.
Δεν αρκούμαστε σε εξαγγελίες, αλλά προχωρούμε σε δυναμικές πολιτικές αποφάσεις, για να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της, που αφορούν πάγιες θέσεις και προτεραιότητες της Βοιωτίας για την προστασία του περιβάλλοντος και είναι :

- Η ανασυγκρότηση και εξυγίανση της άτυπης Βιομηχανικής Περιοχής ΟινοφύτωνΣχηματαρίου - Τανάγρας.
- Η εξυγίανση και απορρύπανση του Ασωπού.
- Η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα εγκαταστάσεων (Βιομηχανική Περιοχή).
- Η ολοκληρωμένη λύση από πλευράς ΕΥΔΑΠ για ύδρευση όλων των Δήμων της περιοχής.
- Η άμεση στελέχωση της Νομαρχίας Βοιωτίας, με επιστήμονες ειδίκευσης στο περιβάλλον, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία Γραφείου Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.

Έχουμε ήδη αποφασίσει :

- Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με αίτημα την υλοποίηση των δεσμεύσεων, που κατ΄επανάληψη έχουν υπάρξει, μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Νομάρχη και φορέων της Βοιωτίας.
- Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να στελεχωθεί η Νομαρχία με το κατάλληλο, ειδικευμένο προσωπικό.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε πλέον να συνεχιστεί η κρατική πολιτική της περιθωριοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και της υποβάθμισης των βασικών αγαθών της ζωής μας. Αυτό θα πρέπει πια να γίνει σαφές σε όλους».



Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου παρέστησαν δεκάδες πολιτών που συμμετέχουν σε οικολογικές κινήσεις στην περιοχή: ήταν εκεί η Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, η "Αρτεμις" από την Αντίκυρα, η "Αλκυών", ομοσπονδία 33 συλλόγων για τον Κορινθιακό, και Αχαιοί οικολόγοι.

Η αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν κατάμεστη και υπό την πίεση των πολιτών οι αιρετοί επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού πλειοδοτώντας σε αντιεπιστημονικά συμπεράσματα και αποκλείοντας κάθε μεταποιητική δραστηριότητα (ακόμη κι αν είναι απολύτως σύννομη) στον νομό για λόγους εντυπώσεων.

Σαν να μην ήταν το ίδιο Νομαρχιακό Συμβούλιο που ενέκρινε σωρηδόν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακόμη και μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Εν πάση περιπτώσει, ο Περγαντάς εμφανίστηκε αρκετά ψύχραιμος και με αξιόλογα πολιτικά αντανακλαστικά που πιθανόν δεν είναι απαραίτητα σε αυτοδιοικητικό άνδρα αλλά είναι πολύ χρήσιμα στην κεντρική πολιτική κονίστρα...

Ο Ρούσσαρης, (SOS... Κινδυνεύει το περιβάλλον στη Βοιωτία ) κλασικός λαϊκιστής απεραντολόγος, χωρίς έρμα, χωρίς πολιτικό μήνυμα, βρήκε ευκαιρία και κοινό για να ξεδιπλώσει το φοβερό του ταλέντο να μιλά και να διαφωνεί με το εαυτό του. Και είναι πλέον πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία στα μείζονα προβλήματα του νομού να εκπροσωπείται από τον κ. Ρούσσαρη, που θυμίζει περισσότερο επαρχιώτη πολιτευτή του ΛΑΟΣ παρά αιρετό που μπορεί να αρθρώσει ρωμαλεό πολιτικό λόγο και ακόμη λιγότερο κάποιον που μπορεί να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική (πράγμα που χθες αναγκάστηκε να κάνει ο κ. Σταμάτης).

Ο Γκικόπουλος κινήθηκε στις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Παπαγγελής, διαβάζοντας αποσπάσματα από σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου, που εκπονείται από την Νομαρχία, την ΤΕΔΚ και τους ΟΤΑ της περιοχής και αφορά στο "Αλουμίνιο". Παρέμβαση που κρίνεται ως άκαιρη καθώς οι επιστημονικές μελέτες φυσικά δεν διαβάζονται αποσπασματικά.

Στη συνεδρίαση μίλησαν εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων, και τουλάχιστον αυτοί φάνηκαν διαβασμένοι και μετριοπαθείς. Επίσης παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ καθηγητής κ. Χριστοδουλάκης και εκπρόσωποι της "Αλουμίνιον".

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα! Πολύ ωραία! Αν κατά λαβα καλά η Νομαρχία θα απορρίπτει τις μελέτες περιβαλλντικών επιπώσεων χωρίς αιτιολόγηση! Προσοχή, δεν θα λέει ότι πχ. δεν έχω δυνατότητα να την εξετάσω για τους χ ή ψ λόγους, θα λέει την απορρίπτω, δηλαδή δεν είναι σωστή δεν είναι κατάλληλη κλπ., χωρίς ωστόσο να λέει το γιατί. Εντελώς παράνομα δηλαδή. Να δούμε τι θα γίνει αν προσφύγει κανείς θιγόμενος επιχειρηματίας στη Δικαιοσύνη.

Πάντως, έστω και την ύστατη ώρα κάτι αρχίζει να κινείται. Αλλά έπρεπε να υπάρξει η πίεση από τους πολίτες γιατί οι πολιτικοί μας ακόμα θα παρακολουθούσαν μακάριοι. Κάτι ακούστηκε ότι για την περίπτωση του Ασωπού ενδιαφέρθηκε η Erin Brockovich, να αληθεύει άραγε;

βοιωτός είπε...

Και όχι μόνο αυτό, μέτοικε. Ολοι, νόμιμοι και παράνομοι στο ίδιο τσουβάλι.
Ετσι βέβαια καλύπονται οι παράνομοι και νιώθουν ηλίθιοι οι νόμιμοι.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας κανείς αυτό το υπέροχο δελτίο τύπου, καταλαβαίνει ότι όλος αυτός ο αγανακτισμένος κόσμος είχε πάει για να χειροκροτήσει το Νομάρχη σε επαναστατικά κέφια! Πράγματι βοιωτέ ο Νομάρχης διαθέτει όλα τα προσόντα για την πολιτική παλέστρα και πράγματι ο λαικισμός περίσσεψε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Στην απόλυτη περιφρόνηση της υγείας μας πρόσθεσε και την περιφρόνηση της νοημοσύνης μας. Σολάροντας στο πολυπαιγμένο έργο "φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απο μένα" έριξε ευθύνες στο κακό ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν ασκεί ούτε τις δικές του αρμοδιότητες αλλά ούτε και του Νομάρχη! Και το ΥΠΕΧΩΔΕ -άλλος λαικισμός απο εκεί- ανταποκρίθηκε άμεσα! Νίκησε, μας είπε χθες το μεσημέρι ο Νομάρχης σε τοπικό κανάλι γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ έστειλε σκαπτικό να καθαρίσει τα χόρτα απο τον Ασωπό! Τέτοιο υψηλής τεχνολογίας έργο! Που προφανώς υπερβαίνει τις οικονομικές και οργανωτικές δυνατότητες της Βοιωτίας! Και αλήθεια μέτοικε, μέχρι πότε θα απορρίπτει τις μελέτες η Νομαρχία;τι ακριβώς θα θεωρήσει ικανοποιητικό για την προστασία της περιοχής; Και αλήθεια στις 30 του μηνός που λήγουν οι ισχύοντες όροι θα κλείσει την Αλουμίνιο της Ελλάδας;

βοιωτός είπε...

Αφελή,
έχουμε νέο δελτίο Τύπου από τη νομαρχία. Θα τα πούμε το Σ/Κ αναλυτικά.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Ομως μήπως απαιτούμε πολλά από του νομαρχιακούς. θα γράψω σχετικά.

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
γιατί διαμέσου του Ρούσσαρη βρίζεις το Λάος;

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε 23,δεν έχω τίποτα εναντίον του ΛΑΟΣ.
Το ΛΑΟΣ είναι προς το παρόν και ίσως δικαιολογημένα λαϊκιστικό καθώς προσπαθούσε να εισέλθει στη Βουλή.
Στη λογική αυτή συμφωνούσε με όλους και για όλα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο θα έπρεπε να είναι κάποιος αξιοπρεπής, λογικός και "διαβασμένος" πολιτικός, ο οποίος αφενός να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική και αφετέρου να γνωρίζει τα θέματα.
Με απλά λόγια η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από έναν σοβαρό άνθρωπο, το αντίθετο δηλαδή από τον παρλαπίπα Ρούσσαρη.