Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Θετική η ΡΑΕ για άνθρακα

Σοβαρές εξελίξεις έχουμε στην υπόθεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας γνωμοδοτεί θετικά για την εγκατάσταση της μονάδας της Endesa Hellas. Το δελτίο Τύπου:
ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
H Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, ενημερώνει τους πολίτες της Βοιωτίας ότι αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, δόθηκε θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση του εργοστασίου άνθρακα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Θυμίζουμε ότι αφορά μια πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα ρυπογόνο μονάδα, που σχεδιάζεται από τον όμιλο Μυτιληναίου να εγκατασταθεί στον κόλπο της Αντίκυρας μαζί με άλλα τρία εργοστάσια φυσικού αερίου. Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη και όχι μόνο για την περιοχή : η θαλάσσια ρύπανση αφορά ολόκληρο τον Κορινθιακό Κόλπο, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα επηρεάσει σοβαρά μέχρι και την Αττική.
Καλούμε όλους τους φορείς του Νομού Βοιωτίας, την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τα κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές, να καταγγείλουν αυτή την εξέλιξη. Τους καλούμε να δεσμευθούν δημόσια και ξεκάθαρα για την στάση τους απέναντι στις τεράστιες πληγές που δημιουργεί στη Βοιωτία, η ασύδοτη εγκατάσταση πλήθους ενεργειακών μονάδων.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της Βοιωτίας και των όμορων νομών να αντιδράσουν δυναμικά και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μας στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με τοξικό χρώμιο είναι ήδη μια ζοφερή πραγματικότητα και πρέπει να μας αφυπνίσει όλους.
Να μην υποθηκεύσουμε το κοινό μας μέλλον, να μην αφήσουμε τη Βοιωτία να γίνει βιομηχανική χαβούζα.

8 σχόλια:

nkalomiris είπε...

Βοιωτέ σας το είχα πει και παλαιότερα. Είναι κανονισμένα χρόνια όταν όλοι κοιμούνται. Αλλά και ξύπνιοι να ήταν πάλι δεν γινόταν τίποτα. Στην Ελλάδα είμαστε. Θετική η γνωμοδότηση αλλά και θετική η ψήφος των Αντικυραίων στις ρυπογόνες κυβερνήσεις. Δεν λογαριάζουν κανένα μας. Τότε εμείς γιατί τους λογαριάζουμε; Και γιατί τους παρακαλάμε να πιάσουμε δουλειά με 850 euro στο καρκινογόνο Αλουμίνιο. Η απάντηση είναι στην δεύτερη ερώτηση. Γιαυτό τέλος η υποκρισία από μεριά μας. Γιατί και εμείς υποκρινόμαστε αλλά και αυτοί.
Για ακούστε και αυτό. Οι γεννήτριες κάνουν δοκιμαστικά και έχει ντουμανιάσει ο τόπος. Μέχρι και οι εργαζόμενοι που τρώνε χρόνια τα ντουμάνια κάνουν παράπονα για αυτό το δηλητήριο. "Μην ανησυχήτε είναι επειδή είναι αρχή" ήταν η απάντηση που πήρε το σωματείο. Σε λίγο θα δώσουν αυξήσεις σε όλους και θα τελειώσει το παραμύθι. Όπως θα τσεπώσει και ο δήμος Αντίκυρας όπως τα τσέπωνε χρόνια. Αμήν.
Κύριε ελέησον και μην ξεχνάτε την δεξιά του κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει, το 'χω ξαναγράψει...

Ο αμερικανοτραφής πρόεδρος της ΡΑΕ είναι αναμενόμενο να διευκολύνει τα υπερατλαντικά συμφέροντα που «σπρώχνουν» ρυπογόνο άνθρακα στα τριτοκοσμικά κορόιδα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΘΡΑΚΑ!!!!
Η ΒΟΙΩΤΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΕΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΚΟΣΜΙΚΟΙ !!!!

βοιωτός είπε...

@Τροφώνιε,
είναι και πολιτικό το θέμα. Μην βάζεις το χέρι σου στη φωτιά για τίποτε ακόμη.
@Μέτοικε,
δεν νομίζω ότι έχει να κάνει η Αμερική.
@Ανώνυμε, ψυχραιμία.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζεις, Βοιωτέ!
Ποια συμφέροντα βρίσκονται πίσω από την προώθηση εργοστασίων άνθρακα, την ώρα που όλη η Ευρώπη θέλει να τα ξεφορτωθεί; Ποιοι μας πιπιλάνε το μυαλό για τον δήθεν «καθαρό» άνθρακα; Ποιοι πιέζουν να... «απεξαρτηθούμε» από το ρωσικό φυσικό αέριο; Ποιοι «καίγονται» να πουλήσουν την αμφίφολης αποτελεσματικότητας τεχνολογία τους; Τις είδαμε τις demo μονάδες «καθαρού» άνθρακα που έστησαν αμερικανικές εταιρείες και στις δυο όχθες του Ατλαντικού: πολύ κατώτερες των προσδοκιών. Δείτε κι εδώ σχετικά.

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
η ενεργειακή αυτάρκεια, όπως και η διατροφική, είναι επιδίωξη κάθε οργανωμένης κοινωνίας για στρατηγικούς λόγους. Από την άποψη αυτή δεν χρειαζόμαστε την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.
Αλλωστε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας σπανίως στην ιστορική διαδρομή έχουν ταυτιστεί με της Ρωσίας ώστε να εναποθέσουμε όλα μας τα αυγά στο ρωσικό καλάθι.
Αρα, κατά τη γνώμη μου το λάθος δεν είναι να επιδιώκουμε ενεργειακή αυτάρκεια αλλά το πώς την επιδιώκουμε. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο και δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις. Ομως έτσι και περιοχές θα καταστρέψουμε και το πρόβλημα δεν θα λύσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πρόβλημα εξάρτησης από τη Ρωσία δεν υπάρχει, ό,τι κι αν μας παραμυθιάζουν οι Αμερικανοί, που βέβαια τη δουλειά του κάνουν. Αέριο ψωνίζουμε τόσο από τη Ρωσία όσο κι από την Αλγερία άλλωστε. Όχι μόνο δεν θα αποκτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια με τον άνθρακα, αντίθετα, θα καταστρέψουμε κι ό,τι έχει απομείνει μέχρι τώρα. Αλλά τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε όταν ο πρόεδρος της ΡΑΕ έχει συνεργαστεί με την EDENSA όταν γινόταν η ιδιωτικοποίηση της ενεργειακής αγοράς στην Ισπανία; Χώρια που στη ΡΑΕ ούτε ένας περιβαλλοντολόγος δεν υπάρχει!

Ανώνυμος είπε...

Τι λένε οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων εξουσίας επι του θέματος; Γιατί μας κοροιδεύουν και δεν το ανακοινώνουν πριν τις εκλογές;