Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Αποκλειστικό: Πρώην συνεργάτης της Endesa ο πρόεδρος της ΡΑΕ2

Αποκλειστικό: Πρώην συνεργάτης της Endesa ο πρόεδρος της ΡΑΕ
Παρά την καθολική αντίδραση των Βοιωτών πολιτών στα σχέδια για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιθάνθρακα στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πριν από λίγες ημέρες γνωμοδότησε υπέρ (θετικά) της επένδυσης που πρόκειται να υλοποιηθεί από την Endesa Hellas, την κοινή εταιρεία της Endesa και της Μυτιληναίος.
Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μιχάλης Καραμανής έχει συνεργαστεί με την ENDESA στο παρελθόν, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του.
Αυτό σε οποιαδήποτε προηγμένη χώρα του κόσμου πιθανώς δεν θα σήμαινε τίποτε, αλλά εμείς ζούμε στην Ελλάδα...

Να σημειωθεί ότι η Endesa Hellas προγραμματίζει την κατασκευή τριών μονάδων με χρήση φυσικού αερίου (η μία είναι ήδη έτοιμη) και τέταρτη εκείνη με τον λιθάνθρακα, η οποία είναι κατά μέσο όρο 4-5 φορές πιο ρυπογόνα από εκείνες του φυσικού αερίου.
Οι διαφορές στη ρύπανση

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο κ. ΡΑΕ είναι κάτι σαν τους συνεργάτες των Γερμανών στην Κατοχή (με κουκούλα) ή σαν συνεργάτης της Χούντας ?

Πανεπιστημιακός στις ΗΠΑ ήταν ο άνθρωπος και ξέρετε εκεί τα Πανεπιστήμια δουλεύουν και για τις επιχειρήσεις.

Τι σόι αποκλειστικότητα είναι αυτή αφού ο ίδιος το δήλωσε και το κατέθεσε κατά την εξετασή του στην Βουλή?

Λίγη προσοχή και αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά, αν το όραμα μας ήταν οι ΗΠΑ, μια χώρα πάμπλουτη με δείκτες τρίτου κόσμου (Μαλαισίας και βάλε)στα ποσοστά φτώχειας, αναλφαβητισμού, παιδικής θνησιμότητας, μη εμβολιασμού των παιδιών, εγκληματικότητας. Μια χώρα που η ενεργειακή της επιλογή είναι το πετρέλαιο και η πυρηνική ενέργεια, μια χώρα που αιματοκυλάει τη Μέση Ανατολή καθοδηγούμενη απο τους ιδιωτικούς πετρελαικούς κολοσσούς. Μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με το πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που μεταξύ άλλων εύθύνονται για τις δραματικές αλλαγές στο κλίμα. Αν είχαμε αυτό το όραμα και είμασταν και μέτοχοι εταιρειών παραγωγής ενέργειας, όντως καθόλου δεν θα μας ενοχλούσε η ιδιότητα των στελεχών της ΡΑΕ.

βοιωτός είπε...

@Σώγαμπρε,
για την αξία του θέματος θα μας επιτρέψεις να γνωρίζουμε δυο πράγματα.
Πρώτοι γράψαμε ότι σε άλλες χώρες πιθανότατa δεν θα σήμαινε τίποτε η εργασική σχέση του κυρίου ΡΑΕ και της Endesa. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει στην Ελλάδα, με τα παραθυράκια και τα κονέ...
Οσον αφορά τις ΗΠΑ, εκεί οι δικλίδες ασφαλείας είναι τόσο πολλές και τόσο στρατηγικά τοποθετημένες ώστε ουδείς δημόσιος λειτουργός τολμά να απεμπολήσει το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, καμία σχέση με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας...

@Κυρία Σπανούδη,
σε πολλά διαφωνώ μαζί σας αλλά σίγουρα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο αγώνας που δίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλή επιτυχία στην υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος είπε...

Σώγαμπρε,
Έβαλες ένα «και» παραπάνω, αυτό το «εκεί τα Πανεπιστήμια δουλεύουν και για τις επιχειρήσεις» θα έπρεπε να λέει «εκεί τα Πανεπιστήμια δουλεύουν για τις επιχειρήσεις» (χωρίς το «και»)!
Φυσικά και την (πρώην) ιδιότητά του την έκανε γνωστή, δεν αποκλείεται να ήταν προαπαιτούμενο της θέσης άλλωστε ;-)

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Σπανούδη

Ο "Δεκάρικος" για τους κακούς Αμερικάνους που κολάει?

Εκανα μία αναφορά στό "συνεργάτης" και στους συνειρμούς που δημιουργεί.

Οσο για την αποκλειστικότητα δεν μπορώ να δώ που υπάρχει, όταν είναι κατι δημοσιευμένο και μοιρασμένο στον τύπο.

Δηλαδή "βοιωτέ" τα έχει αρπάξει ο ΡΑΕ κατά την γνώμη σου?
Τον ξέρεις και απο παλιά τον άνθρωπο?

Οσο γιά τον αγώνα γιά το περιβάλλον της κ. Σπανούδη, χρόνια τώρα εργάζεται σαν σύμβουλος στον Δ. Χαιρωνείας που δεν έχει ούτε ΧΥΤΑ ούτε Βιολογικό καθαρισμό. Τα αποβλητά του Δήμου δεν ρυπαίνουν και μολύνουν το περιβάλλον?
Πρώτα θα βάλουμε σε τάξη τις ΗΠΑ και μετά την γειτονιά μας?

Ενας από τους λόγους που δεν ψηφίζω πιά Συνασπισμό είναι:

"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα........."

που συγγενεύουν τόσο πολύ με του ΚΚΕ.

Ανώνυμος είπε...

καλα δεν την προσεξατε την αποκλειστικοτητα θετικη γνωμοδοτηση για το εργοστασιο λιγνιτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! λιγο πριν τις εκλογες!!!!!και ο `κουκουλοφορος`της ΡΑΕ συνεργατης πρωην εμισθος της EDESSA!!!!!ΤΙΠΟΤΑ το περιεργο!!!καλα κ. σωγαμπρε!!αλλα αυτη η αριστερα στην ελλαδα δεν προσφερε τιποτα?οσο για την κ. Σπανουδη εχει την τολμη υπογραφει επωνυμα και κρινεται εσυ αληθεια σωγαμπρε που εισαι η εκ του ασφαλους τα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα...και η κ. Σπανουδη οταν ηταν στο δημο Λιβαδειας ειδαμε και ΧΥΤΑ και Βιολογικο αλλα δεν ηταν δημαρχος οπως και τωρα νομιζω!!

Ανώνυμος είπε...

H Χαιρώνεια έχει 700 κατοίκους και όλος ο Δήμος έχει 8 μικρά χωριά. ΧΥΤΑ δεν μπορεί να έχει δικό της (δύο σε όλο το νομό προβλέπονται)αλλά εδώ και δέκα χρόνια φέρνει επισήμως τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς. Το ίδιο ισχύει και για τον βιολογικό που λόγω του πολύ μικρού μεγέθους δεν κρίθηκε ως προτεραιότητα απο την Περιφέρεια. Κατά τα άλλα και εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την καθαριότητα γίνονται και τις πυρκαγιές μας τις προλάβαμε και τα χωριά μας είναι καθαρά και περιποιημένα.

βοιωτός είπε...

Σώγαμπρε,
δεν είπα ούτε υπενόησα τίποτε για τον κ. Καραμανή.
Επαναλάμβανω: όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, ειδικά με όσα έχουν δει τα μάτια μας.

Medeon είπε...

Λοιπον να ξεκαθαρισουμε ορισμενα πραγματα επιτελους για να σταματησει η υποκρισια.Βαρεθηκαμε.

Η γεωγραφικη θεση της Βοιωτιας,οπως ισχυει και για την Ελλαδα αναφορικα στο περασμα προς ανατολας, είναι ευλογια και καταρα. Οι ερασιτεχνες επενδυτες της Ελλαδας στην ενεργεια, ψαχνουν επιχειρηματικες διεξοδους,ανωδυνες και φτηνες σε κοστος σε ολους τις παραμετρους. Το κεφαλαιο δεν εχει κομματικη σημαια. Εχει μονο το συμφερον του και τους υπηρετες του, τους πολιτικους. Ετσι ηταν ετσι θα ειναι. Το κοστος μεταφορας ηλεκτρικου ρευματος και φυσικου αεριου απο τη μοναδα στο βασικο στοχευμενο πελατη ,την μεγαλη αγορα της Αττικης δηλαδη και το φθηνο πρωτο υλικο στη παραγωγη , ειναι δυο μονο παραμετροι που δειχνουν την εννοια καταρα για τη γεωγραφικη θεση Βοιωτιας.

Απο την αλλη , Ευλογια ειναι η Συν Αναπτυξη που συνεπιφερει ενα επενδυτικο στοιχημα για ολο το νομο.Το παραδειγμα της Πισινε με τους Μπαρλαιους ειναι ενα παραδειγμα,ενα δικοπο μαχαιρι, βγαλμενο απο το παρελθον. Μολυνση των νερων σε Παραλια Διστομου αλλα και καποια πλεονεκτηματα αναπτυξιακα για το νομο.Να σημειωσω κατι ομως.Το γεγονος οτι η Βοιωτια σαν νομος ειναι τριτη στην Ελλαδα,μετα Αττικη και Θεσσαλονικη σε ετησια κατα κεφαλην παραγωγη εισοδηματος ΑΕΠ, δεν σημαινει και οτι ο πλουτος εχει καταναμειθει στους ντοπιους.Ισα ισα λιγα πραγματα.

Απλα με σωστους χειρισμους απο τους Βουλευτες και την Τοπικη Αυτοδιοικηση, μπορουν να προσποριστουν ειδικα αντισταθμιστικα οφελη για τον Νομο.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΠΥΓΜΗ ΟΜΩΣ και οχι ΠΕΡΓΑΝΤΑΔΕΣ.

Ο δημοσιοσχεσιτης Νομαρχης μας, προσπαθει να μας πεισει οτι πρωτα θα επεμβει το αρμοδιο οργανο του ΥΠΕΧΩΔΕ και μετα εμεις επικουρικα λεει. ΚΡΙΜΑ Κλεαρχε,ανισχυρος και ΑΤΟΛΜΟΣ μαλλον εισαι.Δεν γινεται η υπερβαση με τετοιες αποψεις. ΔΕΝ ΛΕΩ ειναι δυσκολη η θεση του αλλα κρυβεται για να μη φθαρει και αλλο.Για τον Τογια τι να πω,αυτος ζουσε ,ζει και θα ζει στην Αθηνα και λεει οτι η Νομαρχια μονο μπορει.

Αληθεια τι εγινε Βοιωτε με την ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ που θα ζητουσε ο Δημαρχος Διστομου απο αρμοδιο Ινστουτο του Πολυτεχνειου για τις περιβαλλοντικες επιπτωσεις?Τι εγινε με το δημοψηφισμα Διστομου? Οι Γιαννακης,Μπασιακος τι εκαναν για να βοηθησουν?Αυτοι δεν γνωριζουν το προβλημα από το σπιτι τους, απο τις συνεπειες μολυνσης εξαιτιας της βιομηχανικης ζωνης στη Θηβα?


Τελος να ξερετε οτι καθε αποφαση της ΡΑΕ,ως διοικητικη πραξη ανεξαρτητης διοικητικης αρχης προσβαλλεται νομικα.ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΡΕ ΔΙΣΤΟΜΙΤΕΣ και μετα υπολοιποι Βοιωτοι υψηλοτερα περιβαλλοντολογικα στανταρτς απο Μυτιλιναιο και ΡΑΕ, να κανουν επενδυση σε φιλικες προς το περιβαλλον πρωτες υλες και να τραβηξετε και το αυτι του ΠΕΡΓΑΝΤΑ.Πατριωτης σας είναι αλλωστε.

Ανώνυμος είπε...

κυρία Σπανούδη, καλά τα ενεργειακά αλλά υπάρχουν και άλλα, πιο απλά και πιο άμεσα θέματα που ζητούν λύση... Που είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της τοπικής αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ Στυλίδα - Λαμία - Αθήνα και ενδιάμεσους σταθμούς;Τι σας θέλουμε τους πολιτικούς;

βοιωτός είπε...

Χαιρωνέα,
καλώς ήρθες. Χρήσιμες οι διευκρινίσεις σου.

Μεδεών,
περίμενε να περάσουν οι εκλογές και θα τα πούμε όλα. Γιατί κάποιοι νομίζουν ότι μετά την κάλπη γλιτώνουν.
Φυσικά όχι.