Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Μπασιάκος ή Περγαντάς;

Εχουμε πολλάκις γράψει για την, τουλάχιστον, περίεργη ολιγωρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας στα θέματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στη Βιομηχανική Ζώνη Σχηματαρίου - Οινοφύτων.
Με σημερινές του δηλώσεις, εν όψει του κρίσιμου απογευματινού νομαρχιακού συμβουλίου, ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέρχος Περγαντάς απορρίπτει τις κατηγορίες περί ολιγωρίας.
Δεν θα επανέλθουμε: είναι αυταπόδεικτο ότι οι ευθύνες της ΝΑΒ και του κ. Περγαντά είναι τεράστιες. Αρκεί μια βόλτα στη Βιομηχανική Ζώνη αλλά όχι μόνο εκεί. Και στην υπόλοιπη Βοιωτία η βιομηχανική ρύπανση είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη και σίγουρα ανέλεγκτη από τις νομαρχιακές υπηρεσίες.

Θα σταθούμε όμως στη δήλωση του νομάρχη Βοιωτίας περί των ενεργειών του για την ύδρευση των Οινοφύτων από τον Μόρνο.
Τελικά, ο κ. Περγαντάς είναι εκείνος που δρομολόγησε αυτή τη θετική εξέλιξη; Είναι ο κ. Θεοδωρόπουλος; Ή είναι ο Ευ. Μπασιάκος;
Η απάντηση έχει μεγάλη σημασία ώστε να πάψει η σπέκουλα πάνω στην υγεία των κατοίκων της Βοιωτίας.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συνήθως είναι πολλοί που δουλεύουν για ένα τέτοιο θεμα ο ένας πιέζει τον άλλον και όλοι αυτόν που θα δώσει τα λεφτά.
Στην προκειμένη περίπτωση πιθανόν να υπάρχουν και αφανείς ....ήρωες.

agios thomas είπε...

Στα προεκλογικά τους φυλάδια πάντως όλοι γράφουν ότι ενδιαφέρθηκαν.
ΟΛΟΙ.
"Πλάκα δεν έχει;"

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 11:33 Εκτυπώστε το Στείλτε το με email Φυλάξτε το


Από σήμερα, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκινούν εντατικές εργασίες καθαρισμού του ποταμού Ασωπού με παράλληλη ταυτοποίηση των αγωγών που εκβάλλουν σε αυτόν και σφράγιση όσων εξ αυτών διαπιστωθεί ότι είναι παράνομοι.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς διευκρινίζοντας ότι η αρμοδιότητα καθαρισμού του Ασωπού ποταμού ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και για την επέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικού επιπέδου.

Όπως είπε ο υπουργός, από τις 10 Αυγούστου 2007 και μετά, δηλαδή από την στιγμή που ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής του Ασωπού ποταμού, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κάνουν συνεχείς και εντατικούς ελέγχους.

Στα πλαίσια αυτά μέχρι τώρα έχουν γίνει επτά δειγματοληψίες στον Ασωπό ποταμό και 24 έλεγχοι-αυτοψίες σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με βάση αυτούς τους ελέγχους του ΥΠΕΧΩΔΕ :

α) οριοθετήθηκε η περιοχή όπου καταγράφονται υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου.

β) διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένο αγωγό και ρέμα

γ) εντοπίστηκαν, ήδη, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με την συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου και συνδέονται με τις συγκεκριμένες θέσεις

δ) εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή και άλλες δραστηριότητες των οποίων τα απόβλητα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, οι οποίες δεν συνδέονται με τις συγκεκριμένες θέσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οριστικά διαπιστώνονται παραβάσεις οι σχετικοί φάκελοι θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις. Επίσης, θα καταλογισθούν, μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, υψηλά πρόστιμα.

Σε περιπτώσεις υποτροπής ή μη συμμόρφωσης προς τους περιβαλλοντικούς όρους θα υπάρχει διακοπή των εργασιών της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής θα είναι συνεχείς και αλλεπάλληλοι και οι κυρώσεις αυστηρότατες, υπογράμμισε ο υπουργός προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από τις αρμόδιες για τον Ασωπό ποταμό Νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί από αυτές.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρά στην επανεξέταση προς το αυστηρότερο των οριακών τιμών των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν σε υγρά απόβλητα (π.χ. εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό, κάδμιο κλπ.) σε επίπεδο χώρας, καθώς και στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την εφαρμογή της ΚΥΑ 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β), η οποία αφορά στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.

Ανώνυμος είπε...

O Περγαντάς ο Περγαντάς υα έκανε όλα σωστά που είναι και ωραί παίδι και έχει και ακόμα πιο ωραία γυναίκα.Την έχετε δει? Φωτιά φωτιά.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει ας πούμε οτι για τη σωτηρία έκαναν κάτι και οι δύο.Για την καταστροφή ποιος ευθύνεται? Στα καλά όλοι μπροστά,στις ευθύνες όλοι κρυμμένοι.Καραμπιπ Ελλάδα