Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΤΕΔΚ Βοιωτίας και ο Καποδίστριας2

Οπως είχε προβλέψει η viotia (Πράσινο φως από ΚΕΔΚΕ για Καποδίστρια2 ) η ΚΕΔΚΕ αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και με απόφασή της από τις 12 Σεπτεμβρίου ζητεί από τις ΤΕΔΚ των νομών της χώρας να εκφράσουν έως τις 5 Οκτωβρίου τις παρατηρήσεις και τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις τους επί των προτάσεων του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη μορφή του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας(To ITA προτείνει 4 ή 5 δήμους για τη Βοιωτία στον ....)
Σήμερα Τρίτη συνέρχεται εκτάκτως η ολομέλεια των δημάρχων της Βοιωτίας για να ενημερωθούν οι τοπικοί άρχοντες περί των εξελίξεων.
Επί της ουσίας συζήτηση, δηλαδή επί του σχεδίου του ΙΤΑ για τον νομό, δεν πρόκειται μάλλον να γίνει καθώς η ΤΕΔΚ Βοιωτίας που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και θεωρεί ότι οι οικονομικές διευθετήσεις που έγιναν από τον κ. Αλογοσκούφη δεν αποδίδουν στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση τα απαραίτητα κονδύλια.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολιτική απόφαση, για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης των τοπικών αντιθέσεων με σκοπό την πρόκληση λαϊκής δυσαρέσκειας, για μια ακόμη εκδήλωση λαϊκισμού, προς τον οποίο ρέπει το ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία με επικεφαλής τον νομάρχη κ. Περγαντά και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και δήμαρχο Χαιρωνείας κ. Παπαγγελή.

Διότι, ακόμη κι ξεχάσουμε τι γινόταν επί ΠΑΣΟΚ με τα κονδύλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι σε όλους γνωστό ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διέρχεται σημαντική δημοσιονομική κρίση:
1. Ο κ. Αλογοσκούφης αναγκάζεται να φορολογήσει τον μισό πληθυσμό και να επαναφέρει τα τεκμήρια παρότι γνωρίζει ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να αποβούν καταστρεπτικά για τη δημοφιλία της κυβέρνησης.
2. Η διεθνής οικονομική κατάσταση είναι τρομακτική και ο ολόκληρος ο κόσμος κρατάει την ανάσα του βλέποντας να καταρρέουν η μια μετά την άλλη οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες.

Και σε αυτές τις ζοφερές περιστάσεις έρχονται οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ, μαζί και η ΤΕΔΚ Βοιωτίας, και ζητούν όσα χρήματα δεν είχαν αποδοθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ και τώρα. Γνωρίζοντας φυσικά εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να δοθούν διότι δεν υπάρχουν.
Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.
Θα επανέλθουμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, ας πούμε ότι η στάση της ΤΕΔΚ είναι λαϊκιστική. Η στάση της κυβέρνησης - και τούτης και της προηγούμενης - που εκχώρησαν δαπανηρές αρμοδιότητες στην Τ.Α. (π.χ. συντήρηση και λειτουργία σχολείων) "ξεχνώντας" να παραχωρήσουν και τα ανάλογα κονδύλια, τί είναι; Κατά την άποψή σου, Βοιωτέ, τι θα έπρεπε να πράξει η Τ.Α. ώστε να μην χαρακτηριστεί "λαϊκιστική" η στάση της;

βοιωτός είπε...

Η στάση της κυβέρνησης είναι συγκεντρωτισμός ούμπερ άλλες για να ελέγχονται πολιτικά και οικονομικά οι αυτοδιοικητικοί.
Δεν είναι απαραιτήτως κακή η στάση αυτή καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όπου οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία χρέωσαν τουτ Δήμους και επομένως και τους δημότες με τεράστια ποσά κακοδιαχείρισης, σπατάλης και ίωσς και άλλων πραγμάτων.
Παράδειγμα ο Ρούσσαρης και η ΔΕΠΑΛ Λιβαδειάς που στα 2 τελευταία χρόνια της δημαρχίας του Αρη μπήκε μέσα 1.000.000 ευρώ περίπου +χρήματα από προγράμματα κ.λπ.

Τώρα έρχονται άλλοι τύπου Ρούσσαρη και θέλουν περισσότερα χρήματα. Δεν ξέρω αν θα τους εμπιστευόμουν και δεν ξέρω αν θέλω το κράτος μου να τους εμπιστευτεί.

Η ΤΑ αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφασίσει. Αν θέλει τη μεταρρύθμιση να προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες για να κερδηθεί χρόνος και χρήμα.
Αλλιώς ας πει όχι συνολικά και ας αναλάβει τις ευθύνες τους ο καθένας.

Τα υπόλοιπα είναι προφασεις.