Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Εντελώς "βρώμικη" η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ σύμφωνα με τον Σουφλιά

Σχεδόν ολόκληρη την ισχύουσα νομοθεσία για το περιβάλλον παραβίαζε η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, όπως προκύπτει από τον έλεγχο που διενήργησαν στις εγκαταστάσεις της στον Αγιο Νικόλαο οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ διέθετε παράνομα τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σε χώρο που δεν είχε άδεια λειτουργίας. Επίσης η εταιρεία είχε προβεί παρανόμως σε ταφή δομικών υλικών με αμίαντο και τα αδρανή υλικά διετίθεντο σε χώρο που δεν πληροί τις θεσμοθέτημενες προδιαγραφές κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Επιπλέον η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ διαχειριζόταν τα υγρά απόβλητα κατά τρόπο παράνομο και εντελώς διαφορετικό από τα προβλεπόμενα στους περιβαλλοντικούς όρους. Η εταιρεία προέβαινε σε λήψη θαλασσινού ύδατος χωρίς άδεια από την οικεία Περιφέρεια και διέθετε στην θάλασσα επίσης άνευ αδείας νερά ψύξης.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο οι αέριες εκπομπές ρύπων (αιθάλη και αιωρούμενα σωματίδια) ήταν μεγαλύτερες των επιτρεπομένων από τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εγκριθεί για τη λειτουργία της επιχείρησης. Δείτε αναλυτικά την εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εδώ Ο περιβαλλοντικός έλεγχος για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ .

Κατόπιν των ελέγχων και των εισηγήσεων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ ο υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς επέβαλε στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ πρόστιμο 300.000 ευρώ. Ο Σαρακατσάνος "έριξε" συνολικά 1.410.000 ευρώ πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις σε 22 εταιρείες. Την ανακοίνωση του Σουφλιά και όλες τις επιχειρήσεις που καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα μπορείτε να δείτε εδώ

Θλίψη και αγανάκτηση
Μόνο αγανάκτηση και θλίψη προκαλούν τα αποτελέσματα του ελέγχου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ στη μεγάλη βιομηχανία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ, στην Παραλία Διστόμου. Διότι τι προκύπτει;
Προκύπτει μια συνεχής, προκλητική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και της ισχύουσας νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας του Ομίλου Μυτιληναίου σε μια περιοχή που ήδη έχει μεγάλα προβλήματα ρύπανσης.

Ακόμη προκύπτει ότι γινόταν η διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων με τρόπο που δείχνει ότι οι διοικούντες την εταιρεία δεν ενδιαφέρονται ούτε για τους εργαζομένους ούτε για τους κατοίκους της περιοχής ούτε ασφαλώς για την υγεία τους. Το μόνο που φαίνεται να τους απασχολεί είναι τα μικροποσά που κερδίζει ο Ομιλος Μυτιληναίου παραβιάζοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το περιβάλλον.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που ο Ομιλος Μυτιληναίου οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά τα ζητήματα καθώς αναπτύσσει νέες ρυπογόνες επενδύσεις στην περιοχή, επενδύσεις που συναντούν την αντίδραση μερίδας των κατοίκων.
Φαίνεται ότι ορισμένοι εντός του Ομίλου Μυτιληναίου δεν επιθυμούν τη συνεργασία και την ανοχή της τοπικής κοινωνίας και θέλουν να φέρουν σε αντιπαράθεση την εταιρεία με τους πολίτες. Φυσικά, θα μετανοήσουν πολύ σύντομα, όμως τότε πιθανόν να είναι αργά.
Και ασφαλώς αν κάποιοι πιστεύουν ότι καλύπτονται από ασυλία ή βαυκαλίζονται πως η όντως επικρατούσα μέχρι τώρα ατιμωρησία θα συνεχίζεται επ' άπειρον θα αφυπνιστούν απότομα. Και μάλλον άσχημα...
Θέτοντας εδώ μια άνω τελεία να πούμε και τούτο: Ως viotia θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την πορεία της επιβολής αλλά και της είσπραξης του προστίμου που επέβαλε χθες στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Διότι εμείς γνωρίζουμε ότι συνήθως αυτά τα πρόστιμα επιβάλλονται για το θεαθήναι...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μαλλον μας δουλευει ο "σαρακατσάνος".Πρώτα εγκρινει τους περιβαλλοντικους όρους για το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, όπως φαίνεται στο δελτίο τυπου του ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά βάζει το πρόστιμο.

Ανώνυμος είπε...

να μας πουν την αποψη τους τώρα οι γύρω δήμαρχοι και λοιποί χειροκροτητες του Ευάγγελου

Unknown είπε...

Μα καλά ρε αδέρφια επαρχιώτες.
300.000 κοστίζει για 5 χρόνια μόνο ο Παπαζαχαρίας που είχε ο Μυτηλιναίος στον Ηρακλή.
Σοβαρά πρόστιμα ρίχνει το κράτος.
Αν όμως, εκεί κάτω στην παραλία μίλαγαν ακόμη γαλλικά θα ήταν το πρόστιμο 10πλάσιο από του Ευάγγελου?

Ανώνυμος είπε...

Αν του λείπουν τα 300 χιλιάρικα του κ. Μυτιληναίου διατίθεμαι να τον δανείσω - μην αναγκαστεί ο άνθρωπος και βγάλει στο σφυρί κανένα διαμερισματάκι.

Ανώνυμος είπε...

οταν ενας αλλοδαπός τρώει στο εστιατόριο και αφήνει μπουρμουάρ στο παιδί που μαζεύει τα πιάτα αυτό το ποσό ισοδυναμεί με τις 300 χηνες του μεγάλου.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή σημασία έχει το οικονομικό κόστος και μόνο ανωνυμε των12.11;;;; ή το ISO 4001 για τiw περιβαλλοντικές επιδόσεις του αφεντικού σου....

Ανώνυμος είπε...

το προστιμο ειναι για τα ματια του κοσμου βοιωτε γιατι αναλογα με το τζιρο βαζουν το προστιμο και μετα στο δοιικητικο δικαστηριο θα δικαιωθει ο ευαγγελος θα βλαλει και καμμια επιδοτιση για βελτιωσεις μια και δεν ειναι σωστος....γιαυτο μην ανησυχουν οι υποστηρικτες του ουτε να πανηγυριζουν οι ταχα διωκτες του ρε τι γινετε θα με θυμηθειτε σε λιγο καιρο ελλαδαρα μου

βοιωτός είπε...

Δεν ήξερα ότι έχω τόσο πλούσιους αναγνώστες.
Προσέξτε μόνον μήπως δίνετε επιχειρήματα για τη μη καταβολή του προστίμου :-.

Για τον Βαγγέλη τον Μυτιληναίο.
Οφείλει μια ανακοίνωση, μια επίσημη εξήγηση.
Οχι σε εμάς, αλλά στους κατοίκους της Βοιωτίας.