Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Ολες οι αποφάσεις της διοίκησης στο διαδίκτυο!

Ερίζουν οι φίλοι και υποστηρικτές του Γεωργίου Παπανδρέου και του Πέτρου Τατούλη
(http://press-gr.blogspot.com/2008/09/blog-post_138.html) περί του ποιος από τους δύο πρότεινε πρώτος την ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των δημοσίων εγγράφων ως ένα μεγάλο βήμα για την εμπέδωση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς της διοίκησης στη χώρα.
Φυσικά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ Ερώτηση προς νομάρχη Βοιωτίας και εδώ Ποιος φοβάται τη δημοσιότητα, κ. Περγαντά;, ο πρώτος που διατύπωσε την πρόταση είναι ο Βοιωτός από πέρυσι.

Κατόπιν ο Παπανδρέου στην 73η ΔΕΘ και ο Πέτρος Τατούλης στη χθεσινή επιστολή του υποστήριξαν -και σωστά- την ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα ο βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας εξειδικεύει την πρότασή του ζητώντας την κύρωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2003/98/EC, η οποία προτρέπει τις χώρες – μέλη να λάβουν μέτρα για την ελεύθερη διάθεση και περαιτέρω χρήση (re-use) των Δημόσιων Δεδομένων από πολίτες των χωρών μελών, για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς.

Μόνο ο νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς δεν φαίνεται να πείθεται και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας ως διαφημιστική σελίδα εταιρείας περιορισμένης ευθύνης.

1 σχόλιο:

βοιωτός είπε...

Φυσικά τα περί πρωτιάς του Βοιωτού είναι απόπειρα χιούμορ για να καταδειχθεί πόσο χαμηλά έχιε πέσει ο δημόσιος διάλογος συτην Ελλάδα.

Δεν είμαι σίγουρος και τώρα βαριέμαι να ψάξω αλλά νομίζω ότι στο USA, στα στέιτς, η πρόσβαση στην κρατική τροπολογία είναι όχι απλώς ελεύθερη αλλά συνατγματικά κατοχυρωμένη...