Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

To ITA προτείνει 4 ή 5 δήμους για τη Βοιωτία στον Καποδίστρια2

Οι 4 δήμοι

Οι 5 δήμοι

Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ προτείνει ενόψει του Καποδίστρια2 τη διαίρεση της Βοιωτίας σε 4 ή 5 δήμους, όπως βλέπετε στους χάρτες (κάντε κλικ στους χάρτες για μεγέθυνση).
Δείτε ολόκληρη τη μελέτη και τους χάρτες για όλους τους νομούς της Ελλάδας. Από http://www.kathimerini.gr/
Στην ομάδα που κατήρτισε τη μελέτη συμμετείχε και ο πρώην δήμαρχος Λεβαδέων κ. Χρήστος Παλαιολόγος. Ιδού οι συντάκτες:

Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Καθηγητής Α.Π.Θ. (συντονιστής)
Ράλλης Γκέκας, Οικονομολόγος, Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ
Γιάννης Γούπιος, Οικονομολόγος, Δ/ντής Ανάπτυξης και Οικονομικών ΤΑ της ΕΕΤΑΑ
Δημήτρης Κατσούλης, Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας
Δήμητρα Κουτσούρη, Τέως Γενική Διευθύντρια ΥΠΕΣ, Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ
Παναγιώτης Μαΐστρος, Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ
Στράτος Μάνος, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης
Ηλίας Μπεριάτος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Χρήστος Παλαιολόγος, Πολιτικός Μηχανικός, Σύμβουλος ΤΑ

5 σχόλια:

agios thomas είπε...

Ειλικρινά αν και διάβασα το σκεπτικό της επιτροπής δεν κατανόησα πως συνάδουν τα γραφόμενά τους με την εφαρμογή που προτείνουν.
Ειδικά για την περιοχή μου οι Δερβενοχωρίτες προβλέπω να γεννήσουν έναν νέο Σκουρτανιώτη.
(για να μην παρεξηγηθώ ως προς την αντίσταση σε γεγονότα τα οποία δεν αποφάσισαν οι κάτοικοι των περιοχών, αλλά επιβάλονται ex officio).
Casus belli ο Καποδ.ΙΙ για αυτούς.

Εμείς απλά στεκόμαστε 'κριτικά' απέναντι στη κατάθεση των σκέψεων αυτών.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις ότι έχουμε να κάνουμε με μια καθαρά «μηχανιστική» αντιμετώπιση του θέματος των συνενώσεων. Κυριολεκτικά λες και πήραν χρωματιστά μολύβια κι άρχισαν να ζωγραφίζουν πάνω σε χάρτες χωρίς να λογαριάζουν την πραγματική κατάσταση, γεωγραφική, οικονομική, κοινωνική και ιστορική. Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πχ. με ποια λογική το Κυριάκι ομαδοποιείται με τη Λιβαδειά κι οχι με το Δίστομο, η Δαύλεια με το Δίστομο κι όχι με τη Χαιρώνεια και ο Αλίαρτος με τη Θήβα. Επίσης, η μελέτη αποφεύγει να διορθώσει παράλογες αν και παγιωμένες καταστάσεις όπως αυτή που θέλει τις Ερυθρές στο νομό Αττικής αν και απέχουν μόλις 12 χλμ. κλπ. κλπ.

Δεν έχω καταλάβει, και η μελέτη βεβαίως δεν τεκμηριώνει, για ποιο λόγο πρέπει να γίνει ο Καποδίστριας Β' - πέρα από τις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα έχει σήμερα περί τους 1.000 Δήμους όταν η Βαυαρία των 12 εκατ. κατοίκων έχει πάνω από 2.000 ή όταν η Γαλλία των 65 εκατ. κατοίκων έχει πάνω από 35.000! Οι προτεινόμενοι Δήμοι θα είναι πολύ μεγάλοι για να έχουν την ευελιξία που χρειάζεται και πολύ μικροί για να έχουν τουλάχιστον μια κάποια ισχύ.

βοιωτός είπε...

Είναι εμφανές ότι επικρατούν πολιτικοί λόγοι, παρότι τεχνοκράτες οι περισσότεροι συντάκτες της μελέτης.
+===================
Το ζήτημα που ανοίγεις μέτοικε είναι πολύ μεγάλο. Πιστεύω η κυβέρνηση προωθεί τον ΚΑΠ2 ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια περιορισμού της διαφθοράς. Σου λέει λιγότεροι δήμοι, λιγότερες μίζες. θα επανέλθω μετά τη σημερινή απόφαση της ΚΕΔΚΕ με τη δική μου γνώμη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ανώνυμος είπε...

Λιγότερες μίζες αλλά μεγαλύτερες, Βοιωτέ! Εκτός από τους Δήμους, μεγάλες εστίες διαφθοράς είναι και οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες κλπ. αλλά εκεί δεν γίνονται «Καποδίστριες». Δεν πατάσσεται έτσι η διαφθορά, ειδικά όταν το άτυπο καθεστώς ατιμωρησίας βασιλεύει.

βοιωτός είπε...

Σπασμωδικές ενέργειες, πράγματι, μέτοικε.
Πάντως η φοβερή διαφθορά σε νομαρχίες και δήμους δεν είναι ζήτημα χωροτακτικό αλλά ποιότητας πολιτικού προσωπικού.
Δυστυχώς οι κατ' εξοχήν λαϊκοί άρχοντες, οι αυτοδιοκητικοί αποδεικνύονται τόσο μικροί -πολιτικά και ηθικά- και τόσο άπληστοι (για να μην πω άλλη λέξη και με χαρακτηρίσουν ρατσιστή) που ούτε ο Καποδιστρίας1 ούτε ο Καποδίστριας2 ούτε ο ίδιος ο μπαρμπαΓιάννης ο Καποδίστριας (όπως φάνηκε από το τέλος που του επεφύλασε η μητέρα πατρίδα) δεν μας σώζει.