Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

O Ελληνας Ντι Πιέτρο

Δεν μου αρέσει να ανακατεύομαι σε υποθέσεις όπου οι πληροφορίες είναι λιγοστές και κατ' ανάγκην τα συμπεράσματα προκύπτουν μέσω υποθέσεων καλοπροαίρετων ή κακοπροαίρετων. Δεν το έπραξα παλαιότερα σε πολλά μεγάλα γεγονότα δεν θα το κάνω και τώρα με την υπόθεση Ζορμπά και την "παύση" του.

Στην δημόσια συζήτηση που αυτή τη στιγμή μαίνεται στο διαδίκτυο μπορώ να συνεισφέρω την επιβεβαίωση ότι πράγματι ο Ζορμπάς είναι ένα υπόδειγμα homme d' etat. Εντιμος, αξιοπρεπής, επαρκής, ευφυής, μορφωμένος, καλλιεργημένος. Οξυδερκής ως δικαστικός λειτουργός, με κύρος, με ευθυκρισία, υπερέχων ηθικά και με βαθύ πολιτικό αισθητήριο.

Ομως ο Ζορμπάς είναι και φιλόδοξος. Δεν είναι σαφές εάν ήτο πάντα ή εάν η δημοσιότητα και η εμφανής ηθική του υπεροχή δημιούργησαν μια όχι και τόσο καλυμένη φιλοδοξία με φόντο ένα σκηνικό κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος.

Κάποιοι μελετούν την πολιτική ιστορία και γνωρίζουν ότι για να συντελεστεί πλήρης η αποδιάρθρωση μιας εξουσιαστικής δομής είναι απαραίτητος ένας δικαστικός κύρους, ένας Ντι Πιέτρο, ο οποίος θα εγγυάται την ομαλή μετάβαση και τον δίκαιo καταλογισμό των ευθυνών στην παλαιά τάξη.

Στην Ελλάδα μόνο δύο ή τρεις μπορούν να θεωρηθούν το ηθικό ισοδύναμο του περίφημου Ιταλού εισαγγελέα. Ορισμένοι φρονούν ότι έθεσαν τον ένα εκτός μάχης.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε, όχι και homme d' etat ο κ. Ζορμπάς. Ένας καλός δικαστικός λειτουργός ήταν και, μέχρις αποδείξεως του εναντίου, έντιμος και ακέραιος. Μέχρις εκεί. Ως πολιτικός, στο βαθμό που οι θέσεις που κατέλαβε επί των κυβερνήσεων Ν.Δ. είναι πολιτικές, δεν τα πήγε καθόλου καλά. Είναι άλλο πράγμα η άσκηση πολιτικής και εντελώς διαφορετικό η απονομή δικαιοσύνης. Ο αξιότιμος κ. Ζορμπάς είχε μείνει προσκολλημένος στο δεύτερο. Αυτά φυσικά, όχι ως κρίση, εξ αντιδιαστολής, για το ποιόν των πολιτικών προϊσταμένων του, έτσι;

Medeon είπε...

μετοικε


Η εκδικηση στο πιατο της ΝΔ ειναι ενα πιατο που τρωγεται κρύο. Ακομα σιγοκαινε τα καμμενα στην Ηλεια απο τις προωρες εκλογες που μας οδηγησει ο Καραμανλης για να μην δημοσιευτει η εκθεση Ζορμπα στην Βουλη περυσι το καλοκαιρι για τα Ομολογα...

Και εδω θα εχουμε αλλαγη σκυταλης ..καποτε. Η εκδικητικοτητα της σημερινης κυβερνησης ειναι παρομοιωδης και θα πληρωσει τον λογαριασμο καποια στιγμη αργα η γρηγορα..

βοιωτός είπε...

Ενας δημόσιος λειτουργός που τον καθυβρίζει το ΠΑΣΟΚ, τον αποπέμπει η Νέα Δημοκρατία και δεν είναι αφελής ή υποκριτής αριστερός να μας λέει ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός είναι πάντοτε remarkable.

Ο Γιώργος Ζορμπάς είναι ό,τι καλύτερο έχεις αυτή τη στιγμή, η ελληνική εκδοχή του statesman.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, αν είσαι αριστερός είσαι ή αφελής ή υποκριτής εκτός αν θεωρείς ότι ο καπιταλισμός είναι μια χαρά (οπότε τι αριστερός είσαι). Βοιωτέ, ο Ανδριανόπουλος είσαι;

Statesman ο Ζορμπάς; Πού είναι το έργο του, πού είναι η προσφορά του στην πολιτική ζωή; Ένας διορισμένος δημόσιος λειτουργός είναι και τίποτε περισσότερο. Είπαμε, έντιμος και αδέκαστος (αλλά και αναποτελεσματικός και πείσμων) αλλά δεν θα τον κάνουμε και μάρτυρα γι' αυτό. Αν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να ιδρύσει κόμμα τότε.

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
οταν σηκώνουν το ταμείο και άλλος σου λέει ότι φταίει ο καπιταλισμός είναι ή αφελής ή υποκριτής, συνηθέστερα και τα δύο.
Είναι σαν να σου κλέβουν το αυτοκίνητο κι αντί να κάνεις κάτι, αντί να προσπάθήσεις να εμποδίσεις τους κλέφτες να λες ότι φταίει που το πάρκαρα σε λάθος -εκεί που περνούσαν οι απατεώνες.

Είναι ζήτημα οπτικής γωνίας αλλά νομίζω ότι δύσκολα θα διαφωνήσεις πώς η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή είναι καθαρή ληστεία των έχοντων εις βάρος των μη εχόντων.

Πρέπει λοιπόν να κάμουμε κάτι για να αποτρέψουμε τους μικροκλέφτες και τους μεγαλοκλέφτες και όχι να μηρυκάζουμε ανόητα συνθήματα και απόψεις που στην ουσία συσκοτίζουν και αποκοιμίζουν.

βοιωτός είπε...

Ο Ζορμπάς είναι αυτό που πρέπει να είναι ένας ανώτατος δικαστικός.
Εντιμος, πείσμων και συγκρουσιακός.
Δες στο ΙΣΧΥΕΙ κάτι που έλεγε ο Τσόρτσιλ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ πως η λεηλασία του δημόσιου πλούτου είναι ληστεία - μόνο που αυτό είναι εγγενές "χάρισμα" του καπιταλισμού που εκδηλώνεται άλλοτε άκομψα (ομόλογα siemens κλπ.) και άλλοτε με περίτεχνα κομψούς τρόπους. Δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω ότι τουλάχιστον πρέπει να απαλλαγούμε από τους άκομψους τρόπους.

Θα θυμίσω ότι ο κ. Ζορμπάς είχε πάψει να είναι δικαστικός λειτουργός, οπότε τα προτερήματά του ως δικαστικού στα νέα του καθήκοντα (μπορεί να) ήταν τροχοπέδη