Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας της 23ης Ιουλίου 2008

Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας στην αποψινή συνεδρίαση. Δείτε τα εδώ.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας της 23ης Ιουλίου 2008

5 σχόλια:

apollo είπε...

Πριν 15 μέρες βρέθηκα στην παλιοβούνα στον Ελικώνα. Στον δρόμο για την κορφή πρόσεξα ένα μεταλλείο που δεν υπήρχε πέρυσι. Ήδη δουλεύει, δεν γνωρίζω αν εκμεταλλεύονται το ορυκτό ή προς το παρόν ανοίγουν σήραγγες. Η εγκατάσταση είναι ακόμα μικρή αλλά ευκόλως διακριτή από τα ψηλότερα σημεία.

Ήδη το γνωστό χαλίκι, προϊόν της εξόρυξης, ακολουθεί την κατηφόρα παρασύροντας έλατα και γενικώς την βλάστηση της περιοχής.

Γέροντας βοσκός της περιοχής που είχα την ευτυχία να τον έχω συνοδοιπόρο στην εξόρμηση, μου εξήγησε ότι σε λίγο καιρό η πλαγιά πάνω από την Αρβανίτσα θα γίνει μια άγονη χαλικούρα και θα έχει καταθάψει την βλάστηση της περιοχής. Υπάρχουν πολλά τέτοια χέρσα σημεία στον Ελικώνα από μεταλλεία που έχουν εγκαταλειφθεί.

Συχνά σε εξορμήσεις συναντώ μηχανήματα γεωτρήσεων που παίρνουν δείγματα από την περιοχή. Σε λίγες ημέρες εξαφανίζονται, μπαλώνοντας πρόχειρα τα ίχνη της γεώτρησης. Η ορυκτογράφηση της περιοχής προηγείται πολλά χρόνια της εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τον γέροντα, όπου βρεθεί πλούσιο κοίτασμα η εκμετάλλευσή του θα γίνει μετά από χρόνια, συχνά του ορυχείου προηγείται - όλως τυχαίως- μια πυρκαγιά. ….και τα μονοπάτια γίνονται δρόμοι ….και οι πλαγιές χαλικούρες.

Υπάρχει πρόβλεψη σε νόμο για την αισθητική και περιβαλλοντική αποκατάσταση των περιοχών μετά την εγκατάληψη των ορυχείων;

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει σχετική νομοθεσία apollo, και μάλιστα αυστηρότατη, όπως επίσης υπάρχει και νομοθεσία που επιβάλλει στις βιομηχανίες να μην ρίχνουν εξασθενές χρώμιο στα νερά - αν με εννοείς.

βοιωτός είπε...

Χα, χα μέτοικε. Καλό.
Απόλο, οι μεταλλειούχοι παρουσιάζονται στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια για να πάρουν θετική γνωμοδότηση και δίνουν την εξής παράσταση: Λέει ο Χ δήμαρχος.
-Μόλις τελειώσει η εξόρυξη θα το αποκαταστήσεις, έτσι;
Λέει ο μεταλλειούχος:
-Μα τι λέτε κ. Δήμαρχε. Από αύριο θα αρχίσω πριν τελειώσει η εκμετάλλευση. Πάρκο θα το φτιάξω. Καλύτερα από όπως ήταν.
-Μπράβο παιδί μου λέει ο δήμαρχος. Προχώρα.
Αν υπάρχουν θεατές εδώ χειροκροτούν.

Μετά ο μεταλλειούχος ξεσκίζει το περιβάλλον με 1000 τρόπους αλλά κανείς δεν το βλέπει και μετά ξαφνικά ένα πρωί εξαφανίζεται.

apollo είπε...

Υποθέτω ότι μετά το «μπράβο παιδί μου προχώρα» θα υπογράφεται και κάποιο χαρτί που δεσμεύει τον μεταλειούχο.

Αν πέσει και εδώ γέλιο τα πράγματα είναι σοβαρά.

Δεν είναι αφέλεια ρε παιδιά. Απλά έχω σοκαριστεί από την ζημιά που ήδη έχει γίνει.

Τον Ελικώνα τον επισκέπτομαι σχετικά πρόσφατα, ιδιαίτερα τα ψηλότερα σημεία του.

Δεν είναι αφέλεια ρε παιδιά. Απλά έχω σοκαριστεί από την ζημιά που ήδη έχει γίνει.

βοιωτός είπε...

apollo,
αν υπήρχε σύμβαση θα έχανε το χιούμορ του όλο το πράγμα.