Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Η αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν σώζει το σύστημα

Να σε ξυπνάει το τηλέφωνο στις 03:00 -μόλις είχε πάρει να δροσίζει- γιατί έχουμε λέει φήμες για αποχώρηση Κυριάκου Μητσοτάκη από την πολιτική. http://www.antinews.gr/?p=2695
Λοιπόν δεν είμαι διατεθειμένος να απολέσω αυτές τις 4-5 ώρες κανονικού ύπνου για να αναλύσω το αυτονόητο. Θα το γράψω σε δυο γραμμές.


Δεν διασώζεται το σύστημα με τυχόν αποχώρηση Μητσοτάκη ούτε με αποστράτευση Λιάπη ούτε καν με άσκηση δίωξης κατά Τσουκάτου.

Το ζήτημα είναι πιο βαθύ, είναι δομικό και ευθέως συνδεόμενο με την οικονομική κρίση που πλήττει αυτή στιγμή τη μέση ελληνική οικογένεια. Χρειάζονται μεγάλες χειρονομίες, πολύ μεγαλύτερες από την αποχώρηση μερικών πολιτικών έστω και μεγάλων οικογενειών, για τη μετάβαση σε μια νέα ισορροπία ισχύος με ομαλό τρόπο. Οχι για τη διάσωση ενός σαθρού, αναποτελεσματικού και άδικου συστήματος, πράγμα που είναι ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά για την διέξοδο από την κρίση με τις μικροτέρες δυνατές απώλειες και για τις κορυφές της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά και για την ίδια τη χώρα.

Επιπλέον ουδείς αγνοεί ότι το παιχνίδι έχει ξεφύγει από το τρίγωνο Κολωνάκι-Σύνταγμα-Αρεοπαγίτου: άλλοι μοιράζουν τα χαρτιά χωρίς μάλιστα να είναι απολύτως σαφές πού εν τέλει το πάνε.
Τέλος, χρήσιμο είναι να υπoγραμμιστεί ότι οι μεγάλοι πολιτικοί, οι "τακτισιέν", κερδίζουν και στην πτώση και στη διάλυση, όπως οι διορατικοί παίκτες στο χρηματιστήριο. Μένει να δούμε ποιοι και πόσο θα επιβεβαιώσουν τη φήμη τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: