Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Η κ. Τουλούπα, ο Γιώργος Κατσιμπάρδης και η Θήβα

Δεν συνηθίζει η viotia να γράφει καλά λόγια για κανέναν αλλά σήμερα θα κάνουμε μια εξαίρεση για τον Γιώργο Κατσιμπάρδη και τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξε στο κορυφαίο ζήτημα της τουριστικής αξιοποίησης της Θήβας μετά την ανακίνηση του θέματος των ανασκαφών στην Καδμεία από τη συνέντευξη της αρχαιολόγου κ. Εβης Τουλούπα στην Ελευθεροτυπία (εδώ).
Η ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει σε θέματα πολιτισμού ο κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης είναι φυσικά προς έπαινο αλλά και παραδειγματική του πώς ένας παλαιός εν ευρεία εννοία πολιτικός μπορεί να έχει πολύ πιο σύγχρονες ιδέες από νεώτερους σε ηλικία αλλά ελλειματικούς σε μόρφωση και άποψη συναδέλφους του. Επικροτούμε, λοιπόν, τις προτάσεις του κ. Κατσιμπάρδη και προσθέτουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην ιστορία των ανασκαφών της Καδμείας στη Θήβα.
1. Το οικόπεδο στο οποίο αναφέρεται στη συνέντευξή της η κ. Τουλούπα είναι το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζετα ιαπό τις οδούς Αντιγόνης, Πινδάρου και Επαμεινώνδου.
2. Η επίβλεψη της ανασκαφής στον χώρο αυτό είχε γίνει απο τον έφορο Ακροπόλεως κ. Νικ. Πλάτωνος και η καθημερινή παρακολούθηση ανατέθηκε στην τότε επιμελήτρια Εβη Στασινοπούλου-Τουλούπα.
3. Δεν θεωρείται πιθανό η κ. Τουλούπα να αναφέρθηκε στην Καδμεία ως το μεγαλύτερο ανάκτορο του κόσμου. Πιθανότατα η αρχαιολόγος επανέλαβε τη ρήση του αείμνηστου καθηγητού Σπύρου Μαρινάτου που είχε δηλώσει ότι "η Καδμεία είναι μάλλον το μεγαλύτερο ανάκτορο του μυκηναϊκού κόσμου" και η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, η κ. Ν. Κοντράρου-Ρασσιά παρανόησε.
4. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Θηβών ανετέθη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στο Κέντρο Πολεοδομικών και Αρχιτεκτονικών Μελετών στο τέλος του 1965, μετά από 18 μηνών διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις. Δήμαρχος Θηβαίων ήταν ο Κυριακού και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Σταμούλης.

2 σχόλια:

ΒΕΡΒΑ είπε...

Ο Τόγιας είναι υπεύθυνος πολιτισμού στο ΠΑΣΟΚ. Ας αξιοποιήσει τον Κατσιμπάρδη μήπως και γλυτώσει το ΠΑΣΟΚ απο τις πολιτικές του παρεμβάσεις.

βοιωτός είπε...

Καλό.
Ομως άδικο νομίζω.