Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Η αμφιλεγόμενη Χριστίνα Κουλούρη στη Λιβαδειά

Εφτασε, ως φαίνεται, και η σειρά της viotia να συμμετάσχει στη συζήτηση που συγκλονίζει εδώ και αρκετό καιρό την ελληνική μπλογκόσφαιρα: Το πολύκροτο ζήτημα της "νέας αφήγησης" της Ιστορίας που οδήγησε στην απόσυρση το βιβλίο της Στ' Δημοτικού και για πολλούς, το ΛΑΟΣ στο Κοινοβούλιο αλλά και σε ομηρικές μάχες στα παράθυρα των τηλεοπτικών διαύλων και στο διαδίκτυο θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργανώνεται στη Λιβαδειά από το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Εκφραση (Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη 49, (πρώην Πεσ. Μαχητών), Λιβαδειά) τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 20:15.
Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η καθηγήτρια Ιστορίας του Παν. Πελοποννήσου κ. Χριστίνα Κουλούρη που θα μιλήσει με θέμα:
"Η μάχη της ιστορίας στα χαρακώματα της σχολικής αίθουσας"

Η Χριστίνα Κουλούρη, θιασώτις της γαλλικής ιστορικής σχολής των Annales, ήταν διευθύντρια της σειράς “Εναλλακτικό Εκπαιδευτικό Υλικό για τη Διδασκαλία της Νεότερης Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης” -τέσσερα συνολικά εγχειρίδια ιστορίας, τα οποία έχουν εκδοθεί από το “Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” - CDRSEE -Θεσσαλονίκη με τη χρηματοδότηση των υπουργείων Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων.

Θα επανέλθω...

Πάρτε προς το παρόν μια γεύση από την Χριστίνα Κουλούρη.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ νομίζω ότι ένας επιστήμονας πρέπει να έχει ήθος. Δεν αρκεί μόνο η γνώση

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ,ένα είναι σίγουρο.Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για θέματα Ιστορίας από την τηλεόραση,όπως και για κανένα θέμα άλλωστε.Ειδικά με τον Ζουράρη παρόντα.Επειδή δεν θα είμαι Λιβαδειά την Δευτέρα,ανέβασε σε παρακαλώ ένα post με τα κυριότερα κομμάτια της ομιλίας της να τα συζητήσουμε όλοι μαζί.

Ανώνυμος είπε...

«Η Ιστορία είναι καθρέφτης» δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο βρετανός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Φαίνεται όμως πως δεν βλέπουν όλοι το είδωλό τους στον καθρέφτη με τον ίδιο τρόπο. Γεγονός φυσικό, όταν μάλιστα γίνεται λόγος για την Ιστορία και τον τρόπο που διδάσκεται στα σχολεία. Οι αντιδράσεις, από ανθρώπους σχετικούς αλλά κυρίως άσχετους με το θέμα, που φαίνεται να μη λαμβάνουν υπόψη ότι η συγγραφή των σχολικών βιβλίων υπακούει σε μεθοδολογικούς κανόνες που ανανεώνονται με βάση ερευνητικά δεδομένα, ενώ δεν παραδέχονται την Ιστορία των ιστορικών και δεν θέλουν να στηρίζεται σ' αυτήν η σχολική Ιστορία έχουν κουράσει και δεν πείθουν παρά τους φανατικούς. Ας ακούσουμε λοιπόν και καμιά άλλη φωνή εκτός από τις γραφικές φιγούρες που έχουν καταλάβει όλες τις καρέκλες των πρωϊνάδικων, των μεσημεριανών και των δήθεν πιο σοβαρών βραδινών εκπομπών των τηλεοπτικών σταθμών.

Ανώνυμος είπε...

Είναι δαπανηρό να βρει μορφωμένους τους λαούς σε αυτό το θέμα, ωστόσο μπορείτε να ακούγεται σαν έχετε συνειδητοποιήσει τι μιλάτε για! Χάρη

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε μια ομάδα εθελοντών και ξεκινώντας μια νέα πρωτοβουλία σε μια κοινότητα. weblog σας παρέχεται μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες για να εργαστούν. Έχετε κάνει μια θαυμάσια δουλειά!

Ανώνυμος είπε...

Many thanks for posting this, It?s simply what I was researching for on bing. I?d lots comparatively hear opinions from a person, slightly than a company internet page, that?s why I like blogs so significantly. Many thanks!