H viotia για τα Οινόφυτα
Φίλος αναγνώστης με mail, το οποίο δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί, περίπου κατηγορεί τη viotia ότι είναι πολύ αυστηρή με τους εκλεγμένους δημοτικούς και νομαρχιακούς άρχοντες για το ζήτημα της βιομηχανικής μόλυνσης στην κοιλάδα του Ασωπού αλλά και σε ολόκληρη την πρώην επαρχία Θηβών.
Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ επιεικείς. Οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την δηλητηρίαση της γης και των υδάτων στη βιομηχανική περιοχή. Κανονικά είναι οι πρώτοι που έπρεπε να σημάνουν συναγερμό εδώ και δεκαετίες.
Κι όμως. Οχι μόνο δεν το έπραξαν αλλά από όλους αυτούς τους φορείς δεν ακούστηκε μια συγγνώμη, μια κουβέντα αυτοκριτικής, δεν υπήρξε μια παραίτηση, . Φυσικά, δεν υπάρχει κανείς πολιτικός παράγων που να μπορεί να καυχηθεί ότι είχε την παραμικρή δράση εναντίον της εγκληματικής ρύπανσης πριν περιλάβουν το θέμα τα αθηναϊκά media, κάποιοι φωτισμένοι πολίτες στην αρχή και ομάδες ενεργών πολιτών μετά και τα βοιωτικά blogs.
Κι όμως. Αυτοί οι άνθρωποι, δήμαρχοι, δημοτικοί ή νομαρχιακοί σύμβουλοι και λοιποί παράγοντες πιθανότατα θα έχουν το θράσος να παραστούν στις σημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αυτό είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας.
Διότι αυτοί οι άνθρωποι -οι τοπικοί άρχοντες- είτε δεν γνώριζαν την καταστροφή που συντελείται οπότε είναι ανεπαρκείς είτε γνώριζαν αλλά δεν ενεργούσαν οπότε είναι συνένοχοι.
Για να μην εμπλακούμε σε μια δυσώδη και ρυπαρή συζήτηση περί συνενοχής ας δεχτούμε ότι είναι ανεπαρκείς: όμως εδώ ομιλούμε για φονική ανέπαρκεια, για αδράνεια που σκοτώνει έτσι ώστε κάθε επιείκεια να καθίσταται ανεπίτρεπτη.
Δεν γνωρίζω πόσοι από τους αναγνώστες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής. Δεν ξέρω αν είναι σαφές ότι μη υπάρχοντος του Μόρνου (που τυχαία περνά από εκεί) θα είχε δημιουργηθεί στην καρδιά της Ελλάδας μια πραγματική έρημος. Ναι, πραγματική έρημος. Οπως αυτές που βλέπουμε στην τηλεόραση: χωρίς πόσιμο νερό για 150.000 κατοίκους και οάσεις τα σούπερ μάρκετ με τα εμφιαλωμένα νερά.
Για αυτό τον όλεθρο ευθύνονται πολλοί. Εμείς είμαστε υπέρ της μηδενικής ανοχής γιατί θεωρούμε πως μόνο έτσι θα σώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι όλοι -και πρώτοι οι δημοτικοί ταγοί γιατί είναι ο τόπος τους - όσοι ανέχθηκαν ή υπέθαλψαν με πράξεις ή με παραλείψεις αυτή την καταστροφή πρέπει να πληρώσουν.
Να πληρώσουν ακριβά -όπως μερικών τα γούστα στα αυτοκίνητα.
Οι ευθύνες δεν παραγράφονται.
ΥΓ:Επίδομα ύδρευσης δεν θα δοθεί στους κατοίκους της περιοχής, κ. Σουφλιά;
9 σχόλια:
βοιωτέ
για να πούμε και του στραβού το δίκαιο οι άρχοντες της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά το νερό δεν γνώριζαν τι σημαίνει εξασθενές χλώριο άλλωστε ούτε o κόσμος το γνώριζε ακόμα και εσύ δεν το γνώριζες μέχρι την ημέρα που τέθηκε το θέμα.
Εάν το γνώριζες γιατί δεν έγραψες τίποτα την πρωτη μέρα που ξεκίνησες το Blogq;
Όσον αφορά την ρύπανση τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει η ευαισθητοποίηση απο διάφορους φορείς και απο τον κόσμο οι οποίοι όμως το γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια.
Όταν περνάγαμε στην εθνική βράδυ στα οινόφυτα και βλέπαμε τον καπνό-ομίχλη και μυρίζαμε τα κατάλοιπα. Όμως όλοι μας κάναμε τον κουτό λόγω ωχαδελφισμού και μόνο τα τελευταία δυο χρόνια ξεσπάσαμε. Αρα η έμμεση ευθύνη είναι συλλογική για όλους είτε είναι θεσμικοί είτε όχι.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να αντιμετωοπιστεί αλλά η κυβέρνηση έχει τον πρώτο λόγο είναι γεγονός.
Είναι καθαρά οικονομικό το πρόβλημα που ξεπερνά τις δυνατότητες των αυτοδιοικήσεων.
θανάση,
όπως γράφω και στο άρθρο με την δική μου οπτική οι ευθύνες των αυτοδιοικητικών είναι τεράστιες.
Για το χρώμιο όπως λες: ποιος θα κάνει την έρευνα; ο πολίτης; ή μήπως ο βιομήχανος :-))); Η αυτοδιοίκηση έπρεπε να πράξει τα δέοντα. Δεν τα έπραξε.
Για τη μόλυνση γενικότερα: οι ατοδιοικητικοί γνώριζαν τις παρανομίες, αν όχι όλες τις σκαστές. είχαν τη δύναμη, το συμφέρον και την τεχνογνωσία να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους. Δεν το έπραξαν για λόγους που όλλοι καταλαβαίνουμε.
Λοιπόν επαναλάμβανω σ' αυτή την δολοφονική ανοχή δεν μας επιτρέπεται να πούμε και πάλι δεβαριέσια ή ωχαδερφέ.
Για την κεντρική κυβέρνηση και τις αυτονόητες τεράστιες ευθύνες της θα επανέλθουμε αλλά δεν θα τολμούσε υπουργός να αφήσει την κατάσταση σ' αυτό το χάλι αν κάποιος δήμαρχος έκανε δηλώσεις σαν τον Θεοδωρόπουλο το Αύγουστο στον Σκαι ή μια απεργία πείνας ή μια καθημερινή διαμαρτυρία στ υπουργεία. Ομως εφόσν οι νοικύρηδες (ντόπιοι θεσμικοί) δεν μιλούσαν γιατί τσακωθεί ο γείτονας (υπουργός) με τους πανίσχυρους βιομηχάνους.
θα επανέλθω.
Πέρα απο τις ευθύνες, που είναι διαχρονικές και όλων μας, για να ειμαστε δίκαιοι, τώρα πρεπει να ανασκουμπωθούμε και ατομικά, συλλογικά, αυτόνομα ή θεσμικά και να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα. Πριν το καλοκάιρι, κανένας δεν μιλούσε, Γιατί; Ας αφήσουμε κατα μερους την εύκολη επιρριψη ευθυνών και να δούμε το πιο σημαντικο και αναγκαίο. Το αύριο.
Ανώνυμε,
δεν συμφωνώ. Το μέλλον είναι αόρατον αλλά το παρελθόν είναι εδώ.
Δηλαδή εσύ τι λες; Αν ανακαλυφθεί αύριο ένα φάρμακο απορρυπάνει τα πάντα σε ένα μήνα τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά;
Οι ευθύνες δεν παραγράφονται.
Bοιωτέ, όχι δεν εννοώ με τίποτα αυτό. Αλλά προσοχή, γιατι ο στόχος αμς είνια το άυριο. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται και κανενας δεν θέει την παραγραφή τους. Απλα θέλουμε να υπάρχει όχι μονο καταγγελτικη λογική. Οδηγει ίσως σε μη προσδιορίσιμα πεδία, προς βάβη του στόχου μας.
Καταγγέλλουμε όπως έχουμε υποχρέωση να πράξουμε. Δεν δεχόμαστε να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Κοιτάμε στο αύριο. Αλλά στην περιπτωση αυτή το χθες επικαθορίζει τις εξελίξεις.
Τις ευθύνες θα να τις αποδώσουμε διότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν το κόστος για το αύριο που θέλουμε!
Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
Τι πληρώνει; ΟΧΙ μκόνον πρόστιμα αλλά την αποκατάσταση της ζημιάς που έκανε.
Κοιτάμε στο αύριο αλλά με τα λεφτά που κέρδισαν πίνοντας το αίμα μας...
Πρώτον να γράψω ότι δεν αντιλαμβάνομαι τι επιδιώκουν εκείνοι οι οποίοι στέλνουν επικριτκά προς τη viotia και τις απόψεις mail. Θα επανέλθουμε ασφαλώς αλλά δεν παίρνουμε τίποτα πίσω από όσα γράφουμε για τους αυτοδιοικητικούς.
Και εν παση περιπτώσει ας στείλει κάποιος ένα άρθρο ή ένα σχόλιο στον ελέυθερο ανοιχτό διάλογο. Τα μέιλ τι εξυπηρετούν; Συγκεκαλυμένη απειλή; Ε, λάθος πόρτα χτυπούν...
Φίλτατε sarangi,
συμφωνώ μαζί σου. Η αποκατάσταση πρέπει να βαρύνει τους ενόχους όπως το δίκαιο επιτάσσει. Και μάλιστα πρέπει να αρχίσουμε αμέσως.
Δημοσίευση σχολίου