Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Τα Οινόφυτα, ο Σουφλιάς και ο Ιερώνυμος

Μια μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων αλλά και ευαίσθητων πολιτών από τη Βοιωτία, την Αττική και την Εύβοια σφράγισε την περασμένη Κυριακή τις αντιδράσεις για τη δολοφονική ρύπανση [Τα Ζωνιανά της Βοιωτίας (ΤΜ)] στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων.

Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε το ΠΕΧΩΔΕ η κατάσταση στην πολύπαθη περιοχή έχει σταθεροποιηθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαφαίνεται οριστική λύση –με τους τοπικούς παράγοντες σε ρόλο κομπάρσου [H viotia για τα Οινόφυτα] να μην θέλουν και πιθανότατα να μην μπορούν να εγγυηθούν τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η βαριά βιομηχανική μόλυνση αποτελεί το άγχος των χιλιάδων κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή και φυσικά άγος του ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του.Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν αν αποκομίσουν εν ευρεία εννοία οφέλη αν εγκύψουν με σοβαρότητα στο πρόβλημα.

Λόγου χάριν ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είναι γνωστό ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εχει σκεφθεί αυτός και οι σύμβουλοί του πόσο θετική για το προφίλ του θα ήταν η ανάληψη μιας μεγάλης προσπάθειας απορρύπανσης και αποκατάστασης στη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων; Ισως ο κ. Σουφλιάς να πιστεύει ότι η «οικολογία» αφορά μόνο περιθωριακές ομάδες της άκρας αριστεράς αλλά δεν είναι έτσι. Αντιθέτως η ανησυχία για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και διατρέχει οριζόντια το πολιτικό φάσμα από τη δεξιά ως την αριστερά.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος είναι γνωστόν επίσης ότι θα είναι ένας από τους διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου, όταν και εφόσον προκύψει θέμα. Ισως δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο Ιερώνυμος έλκει την καταγωγή ακριβώς από τα Οινόφυτα. Εχει το κύρος και τη δυνατότητα ο Ιερώνυμος να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της περιοχής. Οχι μόνο για να τονώσει το προφίλ του. Ούτε επειδή θεωρείται ο αγαπημένος ιεράρχης του Βαρθολομαίου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, που είναι γνωστός ως ο πράσινος Πατριάρχης λόγω της οικολογικής ευαισθησίας του. Αλλά ως χρέος και ως ευθύνη απέναντι στη γενέθλια γη.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά αλλά γιατί όχι και οι δύο μαζί ;

nkalomiris είπε...

Το χρέος του το έχει κάνει εδώ και χρόνια. Έχει αποκτήσει 100δες στρέμματα στην περιοχή και τα έχει ενοικιάσει σε βιομηχανίες. Περισσότερα μπορούν να σας πουν οι Οινοφύτες για το τι εστί Λιάπης στα Οινόφυτα.
Και να πώ και στον ανώνυμο που ίσως δεν γνωρίζει. Μαζί δουλεύουν Λιάπης - Σουφλιάς. Αλλά όχι για το καλό τις περιοχής αλλά για το καλό της τσέπης του άγιου πατέρα.

Ανώνυμος είπε...

Άλλωστε, ως γνωστόν, εδώ στη Λιβαδειά ο άγιος πατέρας είναι απασχολημένος με δραστηριότητες τύπου "ωδείου". Και παρά την έλλειψη σχετικής άδειας απο το Υπουργείο Πολιτισμού όπως απαιτείται, κανένας υπεύθυνος δεν τολμαει να πει κουβέντα. Ματαίως φωνάζει το Τροφώνιο και το Δημοτικό Ωδείο. Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει η Ιερά Μητρόπολις...πάντα για το καλό του τόπου και ημών...

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ,
η πρότασή σου είναι καταπληκτική. Νομίζω ότι πρέπει να την υιοθετήσουν οι φορείς, να πιέσουν τα ισχυρά πρόσωπα που αναφέρεις, για να λάβει νέα δυναμική το θέμα του περιβάλλοντος στη βιομηχανική ζώνη Σχηματαρίου, όπου και η ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Περίπου δηλαδή...
Από τας Ευρώπας...Θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς, όπως λέγαμε παλιά.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ παρακολουθώ αρκετό καιρό το blog και το βρίσκω πολύ καλό.
Είναι η πρώτη φορά που γράφω με αφορμή την ωραία πρόταση να αναλάβουν πρωτοβουλία για το περιβάλλον ο μητροπολίτης και ο Σουφλιάς που μπορούν να
συνεργαστούν γιατί δεν έχουν ανταγωνισμό. Στην πολιτική ο ένας στην εκκλησία ο άλλος.

Θέλω να κάνω και μια γενική παρατήρηση. Το blog viotia παράγει πολιτική με συχνές παρεμβάσεις.
Δεν θέλω αντιρήσεις. Απόδειξη ότι όλα τα μεγάλα θέματα που έχεις ανοίξει (σκάνδαλα, παρανομίες, ατασθαλίες κλπ) δεν τα παίζουν τα τοπικά μμε.
Σημαίνει πρώτον ότι τα τοπικά μμε είναι στην υπηρεσία κάποιων και δεύτερον ότι ξέρουν ποιος είσαι και αποκλείουν τα θέματα για λόγους που μπορούμε να φανταστούμε.
Εγώ όμως θέλω να καταλήξω ότι αφού ασκείς πολιτική δεν θα ήταν ποιο τίμιο να μας πεις ποιος είσαι; Σκέψου το....Θα βοηθήσει και εσένα γιατί ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του και ορισμένοι κακόβουλοι εκμεταλλεύονται τo καλό όνομα του blog viotia.
με εκτίμηση
Αδωνης

βοιωτός είπε...

@Τροφώνιε,
δεν έχω τα στοιχεία αυτού που λες. Αλλά αν υποθέσουμε ότι η Εκκλησία έχει περιουσία στα Οινόφυτα φαντάζομαι ότι δεν θέλει να υποβαθμίζεται λόγω μόλυνσης. Σε λίγο καιρό δεν θα αξίζει τίποτα. Αρα ένας λόγος παραπάνω να αναλάβει πρωτοβουλίες η εκκλησία ή ο Ιερώνυμος.

βοιωτός είπε...

@Πολίτη έχει ξανασυζητηθεί το θέμα στη viotia. Υπάρχει φόρμουλα λειτουργίας του ωδείου της Μητρόπολης. Εσύ φαίνεται να ανησυχείς για τους ιδιώτες :-).

βοιωτός είπε...

@Ξενιτεμένε βοιωτέ,
καλώς ήρθες.
Η πρόταση κατετέθη για να υιοθετηθεί. Περιμένουμε αντιδράσεις.
Στας ευρώπας τι έγινε σε αντίστοιχες καταστάσεις;

βοιωτός είπε...

Αδωνη, μεγάλος πρόλογος για να μάθεις μόνο ένα όνομα.

Πάντως είτε ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το μπλογκ είτε απλώς προσπαθείς να με ψαρέψεις μάθε ότι (θα το ξέρεις άλλωστε)Κυριακή κοντή γιορτή...
Με το νέο έτος θα αλλάξουν πολλά στη viotia. Οχι αμέσως αλλά σταδιακά. Μεταξύ αυτών των αλλαγών περιλαμβάνεται και η αποκάλυψη ονομάτων.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-)

Ανώνυμος είπε...

βοιωτέ
περιμένω συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει ο ιερώνυμος. τι είδους ενέργειες μπορεί να κάνει που να περνούν απο το χέρι του. εχω την εντυπωση οτι δεν είναι δικη του αρμοδιοτητα το θεμα.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ
η άγρια ανάπτυξη στη περιοχή Οινοφύτων οφείλεται στην ανοχή της πασοκικής εξουσίας στο αδηφάγο ελληνικό κεφάλαιο.
Φταίει και η ΝΔ, αλλά πολύ λιγότερο.
Η πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Σουφλιά ή τον Ιερώνυμο δεν με βρίσκει αντίθετο ούτε όμως με ενθουσιάζει. Διότι δεν πιστεύω σε μεσίες στην πολιτική.

βοιωτός είπε...

Ανώνυμε,
δεν διανοούμαι σε ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί project εκατομμυρίων ευρώ να υποδείξω εγώ τρόπους χειρισμού ενός τέτοιου προβλήματος. Γνωρίζουν αυτοί.
Οσο για αρμοδιότητες όταν έχουμε έκτακτες καταστάσεις καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί. Και σ' αυτή την περίπτωση έχουμε πόλεμο. Πραγματικό: με νεκρούς και τραυματίες.

βοιωτός είπε...

Περα-στικέ
καλώς ήρθες και πάλι.
Δεν ομιλούμε για σωτήρες αλλά για ηγεσία.
Πιθανόν οι μεσσίες στην πολιτική να είναι επικίνδυνοι αλλά νομίζω πως θα συμφωνήσεις ότι η έλλειψη ηγεσίας είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε δύσκολες στιγμές. Και η Βοιωτία περνά δύσκολες στιγμές.
Για τις ευθύνες γενικά συμφωνώ.

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ, ακριβώς επειδή έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, θα έπρεπε να έχεις καταλάβει οτι αυτο που λειτουργεί η μητρόπολη, ΔΕΝ είναι ωδείο. Το οτι υπάρχει φόρμουλα δε λέει τίποτα. Και το να λες πως νοιάζομαι για τον ιδιώτη, καλοπροαίρετα, δε λέω, δεν ευσταθεί εφόσον κι η μητρόπολη εισπράττει δίδακτρα. Αν το έκανε δωρεάν, θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ευγενές κίνητρο. Απορία: γιατί όποιος τολμάει να πει το παραμικρό για τις δραστηριότητες της μητρόπολης έχει χάσει απο χέρι; Μετά μιλάμε για διαπλοκή...