Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Για το νόημα των Χριστουγέννων...

... και για την κατανάλωση με νόημα
Ολοι γνωρίζουμε το διαστρεβλωμένο νόημα που η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία έχει προσδώσει στις εορταστικές περιόδους και ειδικότερα σε κείνη των Χριστουγέννων: ο 13ος μισθός πρέπει να κατατεθεί ως δεκάρας στο βωμό υπαρκτών ή πλασματικών αναγκών και όχι μόνον αυτός. Εορτοδάνεια και λοιπές διευκολύνσεις μπορούν να μας οδηγήσουν σε νέα ρεκόρ κατανάλωσης με τη χορηγία γνωστών τραπεζών και λοιπών ευαγών ιδρυμάτων.

Και ενώ έχουν γραφεί πολλά για τους κινδύνους της προσωπικής και οικογενειακής υπερχρέωσης, που δεν φαίνεται να πείθουν τους Ελληνες καταναλωτές, υπάρχει άλλη μια παράμετρος που στη χώρα μας παραβλέπεται ή αποσιωπάται: για να υπάρξει αυτό το καταναλωτικό όργιο στο οικονομικά προηγμένο τμήμα της γης παιδιά και γυναίκες στις χώρες του τρίτου κόσμου δουλεύουν 12ωρα την ημέρα, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, με μισθούς πείνας. Με μια μικρή δόση υπερβολής θα μπορούσε να ειπωθεί ότι κάθε χαμόγελο παιδιού που του αγοράζουμε ένα καινούργιο παιχνίδι κρύβει πίσω του πολλά βασανισμένα παιδιά που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας –στην Απω Ανατολή και την Αφρική κυρίως.

Στις δυτικές χώρες, όπου υπάρχει πραγματική κοινωνική ευαισθησία σε αντίθεση με την Ελλάδα που όλο λόγια είμαστε, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αλλαγής αυτού του μοντέλου παραγωγής-κατανάλωσης.


Μια εξαιρετική ιδέα στον τομέα αυτό είναι το Fairtrade. O οργανισμός Fairtrade πραγματοποιεί συγκεκριμένους ελέγχους και πιστοποιεί ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες έχουν παραχθεί με ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς να έχουν αδικηθεί οι ντόπιοι εργαζόμενοι. Ο οργανισμός ασχολείται κυρίως με γεωργικά προϊόντα που γενικά παράγονται σε συνθήκες σκλαβιάς (καφές, τσάι, κακάο κ.λπ.). Οπως αντιλαμβάνεστε τα πιστοποιημένα από τη Fairtrade προϊόντα είναι κάπως ακριβότερα από τα συμβατικά όμως κάποιες μεγάλες εταιρείες για λόγους image χρησιμοποιούν πλέον «δίκαια» προϊόντα.
Ας αναζητήσουμε λοιπόν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και ας καταναλώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υπεύθυνα και όπου μπορούμε "δίκαια".
Δείτε εδώ.

http://www.fairtrade.gr/index.php
http://www.fairtrade.org.uk/pr011202.htm

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπαρχουν τριτες χωρες που βγαζουν προιοντα και δεν αδικουνται οι ντοπιοι παραγωγοί;
μα τοτε δεν θα ηταν τριτες χωρες και δεν θα υπηρχε η εννοια της τριτης χωρας.
θαθελα ενα παραδειγμα ενος προιοντος πιστοποιημενου απο συγκεκριμενη τριτη χωρα που συμφωνα με τον οργανισμό αυτόν δεν υπαρχει προβλημα.
διοτι εαν το πληρωνουμε πιο ακριβα σε τι θα διαφερει απο το ιδιο προιον παρμενο απο μια μη τριτη χωρα.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά...

Πώς νομίζετε πως αναπτύχθηκε ο καπιταλισμός στις «προηγμένες» χώρες; Με την παιδική εργασία, με την εξαθλίωση των εργατών, μ' όλα αυτά που μετά βδελυγμίας αποκηρύσσουμε εμείς σήμερα για όσους απλώς μιμούνται το δυτικό σύστημα με λίγα χρόνια καθυστέρηση. Διαβάστε τον υπεράνω αναρχο-κομμουνιστικής υποψίας Ντίκενς για να δείτε πόσο τετριμμένες ήταν αυτές οι καταστάσεις στο δυτικό κόσμο μόλις 150 χρόνια πριν. Η υποκρισία των «ανεπτυγμένων», που χρωστάνε την ευημερία τους στην καταλήστευση των πόρων του τρίτου κόσμου σ' όλο της το μεγαλείο.

Fair Trade τα Starbucks; Βοιωτέ, μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω, εκτός κι αν δεν γνωρίζεις την ιστορία με την Αιθιοπία (διάβασε εδώ κι εδώ, δυστυχώς στ' αγγλικά). Πρόκειται για την αντίδραση των Starbucks να μην κατοχυρωθεί από την Αιθιοπία κάτι σαν «προστατευόμενη ονομασία προέλευσης» για τις ντόπιες ποικιλίες καφέ.

βοιωτός είπε...

μέτοικε,
ακόμη κι αν ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε όπως ισχυρίζεσαι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται αυτή η πρακτική και καλό θα ήταν να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού.
Για την Starbucks θα το μελετήσω και θα επανέλθω.

Ανώνυμος είπε...

Όσο και να το μελετήσεις Βοιωτέ, έξι (6) ολόκληρα ευρώπουλα για το ξέπλυμα που αποκαλείται φραπουτσίνο, σε χάρτινο κύπελο και στο χέρι μόνο fair trade δεν είναι ;-)

Δεν είπαμε να συνεχιστεί το σύγχρονο δουλεμπόριο αλλά να πάψει η υποκρισία ημών των βολεμένων.

Υ.Γ. ¨οπως λέει κι ένας φίλος, consumo, ergo sum!

βοιωτός είπε...

Μέτοικε,
6 ευρώ αλλά τα πιτσιρίκια,emo και trendy, στα ακατονόμαστα καταθέτουν το χατζιρλίκι.
Τέλος πάντων φυσικά διαφημιστική είναι η κίνηση το τόνισα και εγώ και θα το αφαιρέσω από το αρχικό ποστ.

Ανώνυμος είπε...

Μπα! Η πιτσιρικαρία τη βγάζει «στην καβάντζα» (αν είσαι λιγάκι σιτεμένος ηλικιακά θα πιάνεις το νόημα ;-) Να δεις τσαμπουκαλέματα με τους managers που πιάνουν τραπέζια με ένα φραπουτσίνο στα έξι... Ξύπνησαν τα φλώρια, έβγαλαν και νυχάκια :-D

Η ύπαρξη του Fair Trade υπονοεί σιωπηρά πως το υπόλοιπο trade είναι unfair, έτσι δεν είναι; Τέλος πάντων. Fair Trade δεν είναι δυνατόν να υπάρξει όσο η αναζήτηση του νοήματος της ζωής εξαντλείται στην αναζήτηση ενός Cayenne ή μιας τσάντας Louis Vuitton.

Ανώνυμος είπε...

μετοικε
ασε τα παιδιά ήσυχα. το μέλλον της χώρας μας περνάει απο αυτά και τον φραπέ τους.( στο χωριό μου δεν έχει μηχανή εσπρεσσο τι να κάνουμε). για το παρών ας ειναι καλά ο μπαμπας.