Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Ενεργοί πολίτες

Γράφει ο Γιώργος Κρανιώτης
www.kraniotis.blogspot.com
Παρατηρούμε εδώ και κάποια χρόνια, μιά μετάλλαξη σε όλους τους τομείς της κοινωνικοπολιτικής ζωής μας. Ενας απ' αυτούς είναι και η έννοια της απεργίας και του συνδικαλισμού ως ευρύτερη μα και εξειδικευμένη έννοια.
Σαν πρώτη παρατήρηση μου έρχεται η παθητική απεμπόληση των ιστορικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου, συλλογική και ατομική. Τα συνδικάτα εδώ και χρόνια αποδέχονται παθητικά τις αλλαγές της κάθε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, καλύπτοντας τις ευθύνες τους με παχυλά λόγια και ανούσιες 24ωρες απεργιούλες. Ουσιαστικά αφήνοντας τον εργαζόμενο στο έλεος του κάθε νεοφιλελεύθερου που κυβερνάει η αντιπολιτεύεται και του φταίνε τα ΜΜΕ!

Το αντάλλαγμα όλων των εργατοπατέρων που ωθούν τους εργαζόμενους στην κατάντια, είναι μια θεσούλα στη Βουλή και μια εφάπαξ αναγνώριση των υπηρεσιών που πρόσφεραν στο σύστημα! Η κάθε ανόσια και ανούσια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση καταφέρνει να περάσει τέτοιους νόμους, ώστε απο τη μια να διώκει ουσιαστικά τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί δεν τους ελέγχει και από την άλλη κάνει στρατιές μισθοσυντήρητων που όμως δε μπορεί να τους εξασφαλίσει πλήρες ωράριο, με κανονικές και ανθρώπινες αποδοχές.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια κοινωνία με 90% υπαλλήλους δημόσιους και ιδιωτικούς, πλήρως εξαρτώμενους είτε απο την κυβέρνηση είτε απο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που σιγά σιγά τους αποκόπτουν το δικαίωμα στη δουλειά και την ανθρώπινη διαβίωση, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ωράριο και τις αποδοχές. Εκεί φυσικά τα συνδικάτα απαντούν με αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις και σε ποδαροδρομιακούς «αγώνες» της μιας μέρας γιατί «δεν κάνει να μπούμε και στη μύτη αυτών που θα μας κάνουν βουλευτές!».

Από την άλλη έχουμε το φαινόμενο του Έλληνα που έχει σιχαθεί όλες αυτές τις ψευτιές, συντεχνιακές, κομματικές και κυβερνητικές και κλεισμένος στο καβούκι του καναπέ και της ζάντας, προσπαθεί να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τη ζωή του: Μιά χούφτα αξιοπρέπεια μέσα από τη σιωπή του. Μέσα από ένα μικρόκοσμο που περιλαμβάνει την άκρως στενή οικογένειά του και τα «συμφεροντάκια του» που τελικά του τα αφαιρούν χωρίς να πάρει χαμπάρι. Έχουμε και το φαινόμενο του ΚΚΕ που κατορθώνει πάντα να διασπά το συνδικαλιστικό κίνημα (;) με το να αναγνωρίζει ότι μόνο αυτοί «περπατάνε» καλλίτερα στους δρόμους (γιατί τίποτε άλλο δεν καταφέρνουν), κάνοντας τους εαυτούς τους γραφικούς και τους όποιους αγώνες καταδικασμένους!!!!!

Μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση είναι επιτακτική η ανάγκη ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ του κινήματος των εργαζομένων και η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ του.Αυτό θα συμβεί μέσα από τη συνειδητοποίηση ότι τίποτε παλιό δε πρόκειται να πάει μπροστά τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Όλα αλλάζουν ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, όσο τα κόμματα τα παραδοσιακά και οι πολιτικές τους, καθώς και τα ανδρείκελά τους στούς θώκους του συνδικαλισμού, μόνο απάθεια και απέχθεια για το κόσμο της εργασίας φέρνει!!

Αυτό θα συμβεί επίσης, όταν καταλάβει ο κάθε μη προνομιούχος ότι κανείς δεν είναι πιο ικανός από τον ίδιο να αναλλάβει τα ηνία του κάθε αγώνα. Να ψάξει δίπλα του και θα βρεί και άλλους πολλούς που σίγουρα υπάρχουν με τις ίδιες ανησυχίες και να αυτοοργανωθούν.Οι παλιές παραδοσιακές μορφές πάλης και αγώνα δεν πείθουν πια. Το καθεστώς (γιατί περί καθεστώτος πρόκειται) των βολεμένων και αναποτελεσματικών πολιτευτάδων και εργατοπατέρων του παλιού μεταδικτατορικού πολιτικού συστήματος, που ακόμα μας θεωρούν αρνάκια που τους ψηφίζουμε, μόνο γέλωτα φέρνουν και εκνευρισμό.

Ας απορρίψουμε λοιπόν όλα και όλους που θυμίζουν τη μιζέρια και την αποτυχία να πάνε μπροστά τον μη προνομιούχο. Ας αναζητήσουμε πιο δραστικές και σύγχρονες μορφές πολιτικής και αγώνα, μέσα απο την αυτο-ενεργοποίηση του καθένα μας. Ας σκεφτούμε ότι δεν χρειαζόμαστε τον καθε πολιτευτή και συνδικαλιστή που είναι παρατημένος κάπου στο '74, να μας πεί τι θα κάνουμε, ούτε το δελτίο των 8 για να πάρουμε γραμμή!
Ας γίνουμε επιτέλους ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!!

8 σχόλια:

ckoutros είπε...

Τι παει να πει "ενεργος πολιτης";
Να πηγενουμε στο Συνταγμα με μαυρα και να κλαιμε για το περιβαλλον;
Η' να κανουμε "βουβες" διαμαρτηριες;
Ολοι μαζι, χωρις οργανωση;
Τι ειμαστε, μαζα;
Ο σωστος δρομος ειναι η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΛΗ !!! (για εμενα τοθλαχιστον)

Και οι του ΚΚΕ διαδηλωνουν στους δρομους και οχι στα πεζοδρομια.

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ Γ. είπε...

συμφωνω για την οργανωμενη παλη.αλλα αν διαβαζες καλλιτερα χωρις "πατερουλη" θα καταλαβαινες οτι μιλαω γι αλλη μορφη οργανωσης και παλης!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κρανιώτη, να σημειώσω πως το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερο του 90% που αναφέρετε. Η Ελλάδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον ο παράδεισος του αυτοαπασχολούμενου! Εν πάση περιπτώσει η αναλογία μισθωτών - αυτοαπασχολούμενων είναι συνυφασμένη με τη διάρθρωση μιας οικονομίας. Στη σημερινή κατάσταση της διεθνούς οικονομίας (παγκοσμιοποίηση, κυριαρχία των πολυεθνικών, αποδιάρθρωση παραδισιακών τομέων) η τάση είναι να φθίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και να αυξάνονται οι μισθωτοί καθώς μεγάλες επιχειρήσεις πάνε να κυριαρχήσουν στις αγορές που παλιότερα βασίλευαν οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτά!

Υ.Γ. Να υποθέσω (από τα συμφραζόμενα) ότι θα μετέχετε στην πανελλαδική απεργία σήμερα;

Ανώνυμος είπε...

Μια απεργία που κάνουν οι βολεμένοι ενάντια σε αυτούς που τους βόλεψαν.
Οι υπόλοιποι δεν τολμάμε ούτε να μιλήσουμε.

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ Γ. είπε...

to an tha katevw sthn apergia to anaferw sto arthro mou pou esteila sto blogg. alla gia eunohtous logous de to dhmosieusan....

an thelete na mathete phgainete sto

http://neapolitiki2008.blogspot.com/2007/12/12.html

βοιωτός είπε...

Κύριε Κρανιώτη,
εκλαμβάνω το σχόλιό σας ως χιούμορ και μάλιστα κακής ποιότητας.
Τα κείμενά σας στη viotia δημοσιεύονται κανονικά. Τα υπόλοιπα είναι φαντασία (μου πλανεύτρα...).

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ Γ. είπε...

agaphte voiote sou esteila arthro gia thn apergia alla de to dhmosieuses.
apanthsh gia to poios exei th myga.

me timh!

βοιωτός είπε...

Κύριε Κρανιώτη,
ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν ένα στα δύο κείμενα του ιστολογίου να είναι δικό σας. Αλλωστε έχετε τα δικά σας μπλογκ όπου δημοσιεύετε τα άρθρα σας.
Φυσικά, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ δημοσίευσης ή μη ενός απεσταλμένου κειμένου με το ίδιο το περιεχόμενό του αλλά μόνο με τη διάταξη του μπογκ.
΅Εμείς εξάλλου είμαστε εκείνοι που επιτρέπουμε τον παντελώς ελεύθερο σχολιασμό σε όλα τα θέματα.