Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2007

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς στις 27 Δεκεμβρίου1. Η λύση της ΔΕΠΑΛ και τα πρόσωπα

Με 11 ψήφους υπέρ 7 κατά και 2 αποχές (Ανέστης-Δημακοπούλου) αποφασίστηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η λύση της ΔΕΠΑΛ χωρίς καμία εξασφάλιση για εργαζομένους και προμηθευτές και έντονη στην αίθουσα την αίσθηση ότι όλα είναι προαποφασισμένα.

Περιττό να τονίσουμε ότι υπήρξε απόλυτη επιβεβαίωση των πολλών που κατά καιρούς έχει γράψει η viotia για το θέμα και για τη σκανδαλώδη διαχείριση της εταιρείας από τη διοίκηση Ρούσσαρη. Πριν περάσουμε στη συνεδρίαση θα προβούμε, όπως έχουμε υποσχεθεί, σε κριτική για τη στάση που επέδειξαν όλοι οι εμφανείς πρωταγωνιστές, τα πρόσωπα, στην υπόθεση ΔΕΠΑΛ καθώς με τη λύση της εταιρείας μια εποχή κλείνει για ολόκληρη την πόλη.

Ο δήμαρχος, ο Δημήτρης Τσιφής, κινήθηκε και χθες στις γνωστές του ράγες: Ακρατος λαϊκισμός και προσωπικές επιθέσεις επιπέδου καφενείου. Κακώς νοούμενος δυναμισμός που δεν αναδεικνύει έναν υγιή και απαραίτητο πολιτικό τσαμπουκά αλλά μια ψευτομαγκιά στα όρια του τραμπουκισμού. Φυσικά, ο κ. Τσιφής προσπαθεί να ασκήσει υψηλή πολιτική όμως του λείπουν φαίνεται οι βασικές γνώσεις: αλλιώς θα είχε "αδειάσει" τους ρουσσαρικούς, όσο κι αν τον στήριξαν προεκλογικά, και δεν θα δεχόταν να του υπαγορεύουν την πολιτική τους γραμμή. Διότι, όπως φαίνεται τώρα, μόνο κατ' όνομα δημαρχεύει ο Τσιφής...

Ο Παλαιολόγος ήταν πολύ καλός. Προετοιμασμένος, κατιρτισμένος, καίριος, μαχητικός και με γρήγορα πολιτικά αντανακλαστικά υπερασπίστηκε αποτελεσματικά το δημιούργημά του, τη ΔΕΠΑΛ, και τους εργαζομένους. Οι προτάσεις του και οι επισημάνσεις του φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά θα δικαιωθούν καθώς η δημοτική πλειοψηφία με τις πράξεις και τις παραλείψεις της δίνει όλο τον χώρο για πειστική αντιπολίτευση.

Κεφάλαιο για το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς αποδεικνύεται ο Λουκάς Ανέστης. Ο ευφραδής θεμιστοπόλος έχει πολιτικό λόγο ουσίας και φαίνεται να ενδιαφέρεται πραγματικά για το συμφέρον της πόλης. "Διαβασμένος" περί τα δημοτικά, απολύτως εύστοχος και στην κριτική και τις προτάσεις του ο κ. Ανέστης αντέκρουσε εύκολα όλα τα φληναφήματα της πλειοψηφίας, απέδειξε την υστεροβουλία της πρωτοβουλίας για τη λύησ της ΔΕΠΑΛ και δήλωσε μαχητικά παρών στη διεκδίκηση της χρήσης των καταστημάτων από την Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ. Περαιτέρω ο κ. Ανέστης δεν έδωσε την παραμικρή σημασία και αξία στις απρέπειες του Τσιφή για σύγκριση σχολικών επιδόσεων (!!!) στα μαθηματικά δίνοντας ένα μέτρο του ήθους που ξεχωρίζει τον πολιτικό άνδρα από τον λαϊκό ψευτόμαγκα.

Ο Αλέκος Μητάς πρότεινε την αναβολή της συζήτησης επισημαίνοντας την ελλιπή προετοιμασία από την πλευρά της δημοτικής αρχής αλλά η αίσθηση είναι ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην πληρωμή των προμηθευτών παρά στην τύχη των εργαζομένων. Ο Μητάς δεν βρήκε μια λέξη να δικαιολογήσει τα απίστευτα που συνέβησαν στη ΔΕΠΑΛ όταν επί Ρούσσαρη ήταν αντιδήμαρχος -ούτε όταν προκλήθηκε από τον Τσιφή σχετικά με τα προγράμματα (ΚΔΑΠ κ.λπ.) και τα χρήματα που τοποθετήθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Συνολικά ο Μητάς λόγω της πολιτικής Ρούσσαρη στην οποία ήταν συμμέτοχος είναι πολιτικά παροπλισμένος για όλα τα μεγάλα προβλήματα της Λιβαδειάς, πράγμα που η πλειοψηφία εκμεταλλεύεται δεόντως και μόνο ο ίδιος δεν βλέπει ή δεν κατανοεί πόσο αυτό βλάπτει τις μελλοντικές του φιλοδοξίες.

Μαχητικός και ξεκάθαρος ήταν ο Νώντας Κοτσικώνας: λύση της ΔΕΠΑΛ με ταυτοχρόνη απορρόφηση όλων των εργαζομένων στον Δήμο. Ο νεαρός δικηγόρος απέδωσε πολιτικές ευθύνες σε όλες τις δημοτικές αρχές από την ίδρυση της ΔΕΠΑΛ μέχρι σήμερα.
Συνεχίζουμε με τους δευτεραγωνιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: