Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Παγώνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η Carrefour

 

 
Υπό το φάσμα της επέλασης της ύφεσης στην Ελλάδα, ο όμιλος Carrefour – Μαρινόπουλος αναπροσαρμόζει, μέχρι νεοτέρας, το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού του προγράμματος.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Patrice Lespagnol στο πλαίσιο της παρουσίασης του Carrefour Planet, του πρώτου υπερμάρκετ νέας γενιάς της αλυσίδας επί ελληνικού εδάφους, ανέφερε πως «τα επενδυτικά μας σχέδια θα εξαρτηθούν από την πορεία της εγχώριας οικονομίας, η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως ο όμιλος Carrefour – Μαρινόπουλος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του λιανεμπορίου στην Ελλάδα και πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια για το μέλλον της πολυεθνικής στην ελληνική αγορά.

Δεδομένο, πάντως, αποτελεί πως οι επιδόσεις του ομίλου εντός συνόρων έχουν υποστεί πλήγμα, αποτέλεσμα της έντονης πίεσης που υφίσταται το λιανεμπόριο από την μείωση των καταναλωτικών δαπανών και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στην εξαμηνιαία έκθεση του γαλλικού ομίλου, οι επιδόσεις της εγχώριας αγοράς μαζί με αυτές της ιταλικής χαρακτηρίζονται ως «απογοητευτικές» και ήδη λαμβάνονται μέτρα με στόχο την αναστροφή της πορείας.

Συγκεκριμένα, μετατίθεται κάθε σχέδιο για περαιτέρω επέκταση ενώ ο στόχος δημιουργίας 14 καταστημάτων Planet ανά την επικράτεια αναπροσαρμόζεται σε 10 καταστήματα, με άγνωστο όμως χρόνο υλοποίησής τους. Παράλληλα, μειώνονται οι δαπάνες για την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων μέχρι το 2013, αν και το αρχικό πλάνο προέβλεπε την ανακαίνιση 23 σημείων. Ωστόσο, η μετατροπή των υπόλοιπων καταστημάτων Dia σε Carrefour Εxpress θα συνεχιστεί κανονικά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του τέλος του 2011. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των private label προϊόντων, κάτι που αποτελεί μέρος της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι την περυσινή χρονιά ο όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος εμφάνισε ζημιές 73,47 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 1,87 δισ. ευρώ (μειωμένες κατά 3,04%), από κέρδη 320 χιλ. ευρώ και πωλήσεις 1,93 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει το 2009. Η πίεση στα μεγέθη συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2011, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 6,8%. Ερωτηθείς για την πορεία των οικονομικών μεγεθών στο σύνολο του 2011, ο κ. Lespagnol απάντησε πως «στόχος είναι ένα θετικό αποτέλεσμα».

Η επένδυση, πάντως, που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα του Γέρακα για το πρώτο Carrefour Planet είναι μία από τις μεγαλύτερες το τελευταίο χρόνο στο λιανεμπόριο. Ανήλθε στα 4 εκατ.ευρώ και δημιούργησε 50 νέες θέσεις εργασίας, με το νέο κατάστημα, επίφάνειας 8.400 τ.μ. να απασχολεί 220 εργαζομένους. Προσφέρει νέες υπηρεσίες και παροχές (νέα τμήματα, ταμεία αυτόματης εξυπηρέτησης, κοινή γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, Wi-Fi), χώρο στάθμευσης 800 θέσεων με στόχο να επιτευχθεί αύξηση πωλήσεων κατά 15% σε ετήσια βάση.

Ν. Χρυσικόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: